Mythen over het verlangen naar snoep, van experts

“Je bent niet gek als je denkt dat je een zoetekauw bent”, zegt een professor tandheelkunde. “We hebben wetenschappelijk bewijs dat het waar is.”

Heb je je ooit een slaaf van suiker gevoeld? Er is een goede reden waarom mensen zich aangetrokken voelen tot koekjes, snoep, ijs, chocolade, cake en andere smakelijke lekkernijen. (Nog hongerig?)

Waarom we van snoep houden

Vanaf het moment dat we worden geboren, zijn we vastbesloten om zoet voedsel te zoeken om te overleven – menselijke moedermelk heeft 17 gram suiker per portie – en naarmate we groeien, leren we suiker te associëren met comfort, zegt Erin Issac, DMD, een board-gecertificeerde pediatrische tandarts in Pennsylvania.

Te veel suiker eten kan je ziek maken, maar als je het met mate eet, biedt suiker echte mentale en fysieke gezondheidsvoordelen. Suiker is een koolhydraat en een snelle energiebron voor je hersenen en lichaam. Het kan ook rustgevend aanvoelen en het stressniveau verlagen. (Er is een reden waarom zoveel “troostmaaltijden” zoet zijn, zegt Dr. Issac.)

Toch kennen we allemaal sommige mensen die meer naar snoep lijken te snakken dan anderen, en zelfs beweren een “zoetekauw” te hebben.

Feit: de zoetekauw is echt

Er bestaat niet zoiets als een fysieke tand in je mond die schurkenstaat en ervoor zorgt dat je zakken chocolade inademt. Toch zijn er aanwijzingen dat sommige mensen genetische, hormonale en mentale factoren hebben waardoor ze meer naar suiker snakken dan anderen, zegt Wesam Shafee, DMD, een tandarts die praktiseert in New Jersey en een Clinical Associate Professor of Restorative Dentistry aan de University of Pennsylvania. School voor tandheelkundige geneeskunde.

“Je bent niet gek als je denkt dat je een zoetekauw bent”, zegt hij. “We hebben wetenschappelijk bewijs dat het waar is.”

Dr. Isaac en Dr. Shafee delen met: de gezonde de primeur voor je verlangen naar suiker, het vernietigen van lang gekoesterde legendes over wat het betekent om een ​​zoetekauw te hebben.

“Je zoetekauw zit helemaal in je hoofd.”

Is het je ooit opgevallen dat het lijkt alsof er twee soorten mensen zijn als het om desserts gaat: degenen die er absoluut dol op zijn en degenen die geen snoepeters zijn? Volgens een studie uit 2018 gepubliceerd in Mobiele rapporten, produceert het FGF21-gen een hormoon dat u gevoeliger kan maken voor insulineschommelingen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je meer naar suiker zoekt dan mensen zonder het gen. U kunt echter uw geest gebruiken om u te helpen uw verlangen naar suiker te overwinnen.

“Je kunt zien of iemand een zoetekauw is door ernaar te kijken.”

Het eten van te veel suiker is een van de belangrijkste factoren die verband houden met obesitas, maar alleen omdat iemand zwaar is, betekent dit niet automatisch dat hij overmatig veel suiker consumeert. In feite ontdekten onderzoekers dat mensen met het zoetekauwgen meer kans hadden op een lager lichaamsvet (hoewel ze ook meer kans hadden op een hoge bloeddruk).

“Suikervrij eten en drinken is veilig voor de tanden.”

Nee dat zijn ze niet. Suikervrije producten worden vaak aangeprezen als een gezonder alternatief, maar onderzoekers van de Universiteit van Melbourne testten een verscheidenheid aan suikervrije frisdranken, sportdranken en snoepjes en ontdekten dat ze zeer zuur waren. “Elk voedsel dat de mond zuurder maakt, kan leiden tot gaatjes en tandglazuurerosie”, legt Dr. Shafee uit.

“Alle suiker is zoet.”

Denk je dat alleen omdat je hunkert naar pasta, brood en barbecue in plaats van snoep dat je geen zoetekauw bent? Niet zo snel: er zit ook veel suiker in veel hartige lekkernijen.

Suiker is een koolhydraat en wordt aangetroffen in elk met koolhydraten beladen voedsel, zelfs als het niet “zoet” smaakt. “Alles dat kan worden afgebroken tot suiker – en dat geldt ook voor snacks zoals goudvis [crackers] en pretzels, kunnen het risico op tanderosie en tanderosie vergroten”, zegt dr. Issacs.

“Snoep en snoep zijn het slechtste voedsel voor je tanden.”

PM-afbeeldingen/Getty-afbeeldingen

Er zijn tal van voedingsmiddelen die slechter zijn voor je tanden dan suiker. Snoepjes in vloeibare vorm, zoals sappen, frisdrank en melk, bedekken elk hoekje, gaatje en groef van je tanden, waardoor ze de grootste boosdoener zijn voor de tandgezondheid, zegt dr. Issac. Ze sluit zich aan bij het punt van Dr. Shafee en merkt op dat de combinatie van suiker en zuur in veel frisdranken ze dubbel slecht voor tanden maakt.

“Je moet je tanden onmiddellijk poetsen na het eten van snoep.”

Eigenlijk zou je kunnen overwegen om te poetsen voordat je snoep gaat eten. “Het lijkt contra-intuïtief, maar de pH in onze mond verandert elke keer dat we eten, waardoor onze tanden verzwakt raken. Dus als je direct na het eten poetst, schrob je dat zuur letterlijk in je tanden”, zegt dr. Issac. “Vooraf poetsen met een fluoridetandpasta, zodat het glazuur na verloop van tijd verstevigd wordt en de zoetigheden beter kan weerstaan.”

“Je hebt geen controle over je zoetekauw.”

“Dit idee van het niet kunnen beheersen van zoete trek vanwege een ‘zoetekauw’ kan zeker schadelijk zijn”, zegt dr. Issac. Te veel suiker verhoogt het risico op gaatjes, diabetes en hartaandoeningen. Dus zelfs als je sterke trek krijgt, zijn er genoeg redenen om het binnen te halen. (Lees Cardiologists Just Cleared Up 7 Common – but Inaccurate – Beliefs about Heart Disease.)

“Fruitsnacks zijn een betere keuze dan chocolade.”

De fruitsnacks die in enkele verpakkingen worden geleverd, zijn een van de ergste boosdoeners voor tanden, vooral omdat ze vaak aan kinderen worden gegeven als een “gezonde” traktatie, zegt Dr. Shaffee. Vanuit tandtechnisch oogpunt zijn de plakkerige zoete voedingsmiddelen – denk aan gummies en toffees – schadelijk voor de tanden omdat ze aan het oppervlak blijven kleven.

“Suikervrije kauwgom is goed voor je tanden.”

Het is aangetoond dat de kunstmatige zoetstof xylitol het risico op gaatjes vermindert. Sommige populaire tandvlees, zoals Trident, hebben het als hun belangrijkste ingrediënt, zegt Dr. Issac. Het kauwen van xylitolgom kan een klein voordeel hebben. Veel suikervrij tandvlees gebruikt echter andere zoetstoffen die niet helpen en schadelijk kunnen zijn voor uw tanden.

“Volwassenen hebben meer last van zoetekauw dan kinderen.”

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om te denken dat – omdat melktanden zullen worden vervangen door volwassen tanden – kinderen de neiging hebben om meer naar suiker te hunkeren en ergere gevolgen hebben van het eten ervan dan volwassenen. De waarheid is dat melktanden dunner glazuur hebben, en hun tandzenuwen zijn groot. Dit betekent dat tandbederf zich sneller kan ontwikkelen en veel sneller tot aan de zenuw kan vorderen dan bij volwassen tanden, zegt dr. Issac.

“Limonade is een gezondere manier om je zoetekauw te verwennen dan frisdrank.”

Gezoete dranken zijn niet goed voor je taille of mondgezondheid, maar dat is niet beperkt tot frisdrank. Dranken zoals vruchtensappen, limonade en Gatorade bevatten net zoveel suiker als populaire frisdranken en hebben een vergelijkbaar slecht effect op je tanden, zegt Dr. Shafee.

“Alleen poetsen is voldoende om suiker van je tanden te krijgen.”

De beste manier om tanden te beschermen is door te poetsen en te flossen. Dr. Isaac zegt dat poetsen met een fluoridetandpasta demineralisatie (afbraak van tanden) kan voorkomen en remineraliseren (opbouw van glazuur) kan helpen, terwijl flossen helpt om de suiker tussen de tanden te verwijderen waar de tandenborstel niet bij kan.

Mythe: het is beter om snoep over de dag in kleine porties te verdelen

Is het beter om de hele dag door elk uur een paar M&M’s te eten of gewoon de hele zak in één keer? Vanuit een gezondheidsperspectief is het beter voor je taille en tanden om de hele portie te eten, zegt Dr. Shaffee. Door uw lekkernijen uit te spreiden, blijft de suiker langer op uw tanden zitten en veroorzaakt het insulinepieken waardoor u vaker naar meer suiker hunkert.

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief voor meer gezonde manieren om te gaan met het verlangen naar suiker en nog veel meer. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.