Muziekmeditatie: kan muziek helpen bij meditatie?

Muziek kan een integraal onderdeel zijn van vele soorten meditatie. De sleutel is het kiezen van muziek met het juiste ritme, de juiste melodie en het juiste tempo, volgens muziekmeditatie-experts.

Meditatie en muziek

Muziek is de soundtrack van ons leven. Verschillende liedjes of muziekgenres kunnen krachtige emoties oproepen, ons helpen kostbare herinneringen aan te boren en te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven.

Gezien de kracht van muziek en geluid, is het geen wonder dat veel mensen die mediteren zich tot muziek wenden om hun beoefening te verbeteren of te verfijnen. Dit is wat je moet weten over muziekmeditatie.

Wat is meditatie?

Meditatie is een algemene term voor een reeks technieken die een verhoogde bewustzijnsstaat aanmoedigen, grotendeels door te focussen op het hier en nu.

Er zijn veel manieren om je geest tot rust te brengen, waaronder ademhaling, mantra’s, beweging, muziek en geluid.

Maar liefst 500 miljoen mensen mediteren vanwege een lange lijst van mogelijke mentale en fysieke gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloeddruk, minder angst en minder pijn.

(Lees meer over de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van mediteren.)

“Meditatie is de handeling van het terugbrengen van de geest naar een object van meditatie, het creëren van eenpuntige focus met een object van meditatie en meditatief geabsorbeerd worden”, legt Kimberly Humphrey uit, een geluidsgenezer bij Miraval Austin Resort & Spa in Texas.

“Horen is een van onze meest gebruikte zintuigen, en veel mensen vinden dat het focussen op een geluid een nuttig hulpmiddel is om de geest te concentreren weg van het lopende verhaal van gedachten dat het creëert.”

Enkele van de grootste kunstaasjes bij Miraval Austin en andere Miraval-eigendommen zijn muziek met meditatie en geluidsgenezingslessen, merkt ze op.

Westend61/Getty Images

Hoe past muziek bij meditatie?

Muziek kan het object zijn van een meditatieoefening, of een achtergrondgeluid om het lichaam te kalmeren met een ander meditatieobject, zoals een visualisatie, zegt Humphrey.

“Bij meditatie ondersteunt muziek wat we verbaal doen tijdens geleide beelden, maar het is zijn taak om mensen fysiologisch te reguleren, inclusief het verlagen van de ademhalingsfrequentie”, zegt Christina A. Myers, een muziektherapeut bij Four Diamonds in het Penn State Health Children’s Hospital in Hershey, Pennsylvania.

Toch zijn er discussies over de vraag of muziek moet worden gebruikt voor meditatie, zegt Ferol Carytsa, assistent-directeur en docent aan het Center for Arts in Medicine aan de University of Florida College of the Arts in Gainesville.

“Sommigen vinden dat muziek een afleiding kan zijn, maar het kan de stemming verbeteren, een meer ontspannen omgeving creëren door andere geluiden te annuleren en iemands bewustzijn van de ademhaling verbeteren”, zegt ze.

Als je bijvoorbeeld focust op beats per minuut van muzikale selecties, kan dit helpen bij het reguleren van de ademhaling en de hartslag, zegt ze.

Beste muziek voor meditatie?

Er is geen one-size-fits-all soort muziek die je kan helpen mediteren of je pogingen om je innerlijke zen te ontketenen kan verijdelen, zegt Cortland Dahl, chief contemplative officer bij Healthy Minds Innovations en een onderzoekswetenschapper bij het Center for Healthy Minds at de Universiteit van Wisconsin-Madison. “De soorten geluid die ons kalmeren, verschillen van persoon tot persoon”, zegt hij.

Als je de vogelgezang, donderslagen en etherische melodieën die de neiging hebben om wellness-muziek te belichamen niet kunt uitstaan, heb je geluk. “Muziekmeditatie hoeft niet gepaard te gaan met new age- of spa-muziek of natuurgeluiden”, zegt Dahl.

Ook niet elke mediteerder waardeert muziek bij hun oefening. Uit onderzoek van het US Army Research Lab bleek dat ervaren mediteerders de voorkeur geven aan stilte, terwijl beginners van muziek zonder duidelijke melodie hielden.

Luister naar je lichaam, suggereert Lauren Eckstrom, een gecertificeerde mindfulness-meditatie-instructeur in Los Angeles. “Sommige dagen willen we misschien de steun van het oefenen met muziek, terwijl we op andere dagen meer geneigd zijn tot stilte.”

En als je een meditatiebeoefening met muziek begint, kun je er na verloop van tijd voor kiezen om de muziek los te laten en in stilte te gaan zitten, voegt ze eraan toe.

(Leer wanneer de beste tijd om te mediteren is om de meeste voordelen te behalen.)

Hoe muziek te kiezen voor meditatie

Als iemand tijdens meditatie achtergrondmuziek wil gebruiken, is zachte/stille muziek met een langzaam tempo het beste omdat het het lichaam kan kalmeren en onze gedachten kan vertragen, zegt Humphrey.

“Omdat we onze gedachten tijdens meditatie proberen te vertragen, willen we onze gedachten en ons lichaam niet stimuleren met snelle of luide muziek”, zegt ze.

Hoewel geluid heilzaam, nuttig en krachtig kan zijn voor ons lichaam en meditatie, kan het ook schadelijk zijn, waarschuwt ze.

“Snelle en/of harde geluiden en muziek kunnen ons lichaam stimuleren en onze zintuigen activeren om waakzaam te zijn voor de buitenwereld, wat het tegenovergestelde is van wat we willen in meditatie, waar we oefenen om de zintuigen naar binnen te keren om ons voor te bereiden op meditatie,” zegt Humphrey.

“Ons zenuwstelsel is erg gevoelig voor geluiden in de omgeving en verschillende geluiden activeren verschillende delen van de hersenen”, zegt Dahl.

Dit kan soms nuttig zijn en soms schadelijk. “Geluid kan onze vecht-of-vluchtreactie activeren of ons kalmeren”, zegt hij.

De vecht-of-vluchtreactie, die de productie van stresshormonen op gang brengt, kan erg nuttig zijn als we worden aangevallen, maar in andere gevallen is het contraproductief, legt hij uit.

De muzikale voorkeur varieert enorm, vult Carytsas aan. “Besteed wat tijd aan het leren van je muzikale voorkeuren en het identificeren van de afspeellijsten die bijdragen aan ontspanning versus de energieke ‘sta op en ga’-nummers.”

Mindfulness-meditatie en muziek

“Muziekmeditatie is een fijne vorm van meditatie die kan worden gebruikt om gemoedstoestanden op te roepen, zoals rust, kalmte of gemak”, zegt Diana Winston, directeur van mindfulness-educatie aan het UCLA Mindful Awareness Research Center in Los Angeles en de auteur van Het kleine boekje van Het zijn.

Mindfulness-meditatie bij UCLA maakt geen gebruik van muziek, zegt ze.

“Mindfulness is aandacht schenken aan het huidige moment met openheid, nieuwsgierigheid en de bereidheid om bij die ervaring te zijn”, legt ze uit.

“Normaal gesproken leren we mindfulness zonder muziek, zodat beoefenaars leren om comfort en gemak te hebben met stilte terwijl ze oefenen met het opmerken van het huidige moment, zoals hun ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen of hun emoties.”

Muziek kan problematisch zijn bij mindfulness-meditatie omdat het associatief is, zegt ze. “Het kan ons aan het denken zetten over herinneringen, associaties en ideeën, terwijl we bij mindfulness proberen niet te in gedachten te verdwalen en zo goed mogelijk terug te keren naar het huidige moment”, zegt ze.

Dat betekent niet dat er geen rol is voor muziek tijdens mindfulness-oefeningen. “Soms kan muziek ons ​​helpen onze geest te kalmeren, zodat we mindfulness kunnen oefenen”, zegt ze.

“Ik raad zeer ingetogen achtergrondmuziek aan zonder teksten die niet al te suggestief zijn”, zegt Winston.

Dahl is het ermee eens: “Muziek met teksten kan afleidend zijn, omdat het geluid de achtergrond zou moeten zijn, niet de hoofdshow.”

Zijn advies? Zoek naar muziek die rustgevend, kalmerend en plezierig is en speel deze vervolgens op de achtergrond terwijl je mediteert.

Een type muziek dat bekend staat als binaural beat is tegenwoordig populair in meditatie, voegt Eckstrom toe. Dit zijn in wezen auditieve illusies die optreden wanneer je geluiden met verschillende frequenties in elk oor hoort.

“Er wordt gezegd dat dit soort muziek angst vermindert, de creativiteit verhoogt, de slaap verbetert en mensen helpt om een ​​meditatieve toestand in te gaan”, zegt ze.

Muziek opnemen in je meditatiebeoefening

Zoals met de meeste dingen, baart oefening kunst – of komt er dichtbij.

Verwacht vallen en opstaan, zegt Myers. Ze stelt voor om te beginnen met een liedje of melodie die bekend is.

Deze gratis meditatiebronnen hebben begeleide en op muziek gebaseerde opties om je te helpen de oefening te vinden die het beste bij je past.

Leave a Reply

Your email address will not be published.