Morgenmad: Hvor slemt er det at springe morgenmaden over?

Du har hørt, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, men er det virkelig alt, hvad det skal være? Virkeligheden kan måske overraske dig.

Du er sandsynligvis blevet irettesat mindst én gang i dit liv for at springe morgenmaden over. Det er trods alt dagens vigtigste måltid – ikke? Faktisk er sandheden lidt mere kompliceret.

Nogle undersøgelser har fundet ud af, at folk, der spiser morgenmad, har færre trang, bedre selvkontrol og højere produktivitet. En undersøgelse fra 2013 i tidsskriftet Fedme fandt ud af, at overvægtige og fede kvinder, der havde en morgenmad på 700 kalorier og spiste en let middag på 200 kalorier, tabte sig mere end dem, der gjorde det modsatte. Dette indikerer, at et morgenmåltid kan være vigtigst. Men ikke alle undersøgelser forbinder morgenmad med en slankere talje. Forskning offentliggjort i 2019 i BMJ fandt ud af, at der ikke er noget bevis for, at det at spise morgenmad er en god vægttabsstrategi, men alligevel er det heller ikke dårligt for vægttab at springe morgenmaden over. Så hvad betyder det for dig og din morgenmad? Her er hvad diætister siger.

Hvor vigtig er morgenmad?

I virkeligheden varierer vigtigheden af ​​morgenmad fra person til person, siger den registrerede diætist Torey Armul, en talsmand for Academy of Nutrition and Dietetics. “Forskning er virkelig blandet på morgenmad med vægtkontrol,” siger hun. “Nogle mennesker, der springer morgenmaden over, har en meget større appetit senere på dagen og har tendens til at overspise. Andre mennesker oplever, at deres appetit ikke er anderledes senere.”

Et problem kunne være, at morgenmadssnak plejer at være et ja-eller-nej-spørgsmål frem for en diskussion om, hvordan et sundt morgenmåltid ser ud. En afbalanceret morgenmad indeholder en blanding af protein, fedt og kulhydrater, siger den registrerede diætist Alissa Rumsey, talsmand for Academy of Nutrition and Dietetics. Men de fleste amerikanske morgenmadsvarer – tænk korn, bagels og muffins – er stort set raffinerede kulhydrater, som giver dig et hurtigt boost af energi, men et sammenbrud senere. “Du har ikke kun svingende energiniveauer i løbet af dagen, men du vil også være sulten igen kort efter,” siger Rumsey. “Når du har en afbalanceret morgenmad, giver du dig selv et boost af energi, så dit blodsukker stiger en smule, men proteinet og fedtet hjælper med at stabilisere den energi.”

Hvorfor skal jeg spise morgenmad?

Når du ikke sulter ved frokosttid, er det mere sandsynligt, at du vælger sunde fødevarer og undgår at spise for meget om eftermiddagen. På den anden side kan en rumlende mave dræbe din selvkontrol, siger Rumsey. Selvom du ikke er sulten først om morgenen, anbefaler hun at få noget i maven før frokost, så du ikke er sulten til dit første måltid. “Det behøver ikke at være rigtigt, når du vågner, men at spise inden for et par timer sætter tonen for dagen,” siger hun. Nyd en smoothie i stedet for at bide i fast føde, eller spis en banan med to spiseskefulde jordnøddesmør. At starte med et afbalanceret måltid kan også ramme hele din dag for diætsucces. “Der er en masse magt der til at træffe sunde valg, der får dig til at træffe sunde valg resten af ​​dagen,” siger Armul.

Men hvis du leder efter en hurtig løsning til at sætte gang i dit stofskifte, er morgenmad måske ikke svaret. “Nogle undersøgelser siger, at det øger stofskiftet, men andre stærke undersøgelser siger, at det ikke gør det – i hvert fald ikke væsentligt,” siger Armul. “Nogle gange tror vi, at vi har mere kontrol over at fremskynde vores stofskifte, end vi i virkeligheden gør.” I virkeligheden er motion det eneste, der konsekvent har vist sig at øge stofskiftet, siger hun.

Hvad skal jeg spise til morgenmad?

For en morgenmad, der holder sit løfte om at holde dig mæt, skal du fokusere på at tilføje protein. “Protein er det største, og hvor forskningen er stærkest i, hvordan det kan føre til mæthed, mæthed og endda spise mindre,” siger Armul. Hårdkogte æg, nødder, græsk yoghurt og nøddesmør er alle nemme, mættende muligheder. Smid fiberrige frugter og grøntsager i (skind på, tak!), og du er god til at gå. (Denne sunde morgenmadsquesadilla vil helt sikkert også gøre det.)

Men morgenrushet kan gøre det svært at sammensætte en sund, afbalanceret morgenmad. Folk lægger ofte kræfter i at pakke sund mad og tilberede nærende middage uden at tænke over en sund morgenmad. Heldigvis er et morgenmåltid også det nemmeste at planlægge. “Det behøver ikke at være at sidde ned til dette store måltid,” siger Rumsey. Hun anbefaler at smide noget frugt og nødder i baggies om natten og derefter snuppe dem med yoghurt, mens du går ud af døren.

Den nederste linje er, at hvis du altid sulter og træffer usunde valg til frokost, vil du måske genoverveje dine morgenmadsvaner – enten at gøre den større, bedre eller blot eksisterende. Men hvis du bare har en lille appetit og ikke kan mave noget før (en rimelig størrelse) frokost, så lad være med at svede det. “Du kan som regel fornemme, om du er typen, der har en appetitændring fra at spise morgenmad,” siger Armul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.