Moe van stressvolle gebeurtenissen? De 6 tips van een veerkrachtexpert om aangemoedigd te blijven

Noem het nieuwsmoeheid. Dankzij zaken als de pandemie, klimaatverandering, economische problemen, ongelijkheid en politieke instabiliteit, nou… we hebben allemaal behoorlijk unieke historische gebeurtenissen meegemaakt. Nu, met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de lijst – wil iemand anders van deze rit af?

Ik zou bijvoorbeeld graag de kans krijgen om uit elk nieuw “record-setting” evenement te ontsnappen. Onlangs heb ik meegemaakt dat ik werd geëvacueerd tijdens de eens in de duizend jaar bosbranden die door mijn stad in Colorado scheurden. (Wildfires! In december! De volgende dag was er een sneeuwstorm!) Hoewel ik niet kan stoppen met het volgen van het nieuws, wil ik verbonden blijven om mezelf mentaal voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Ik weet dat ik niet de enige ben met mijn tegenstrijdige gevoelens en sudderende stress.

Dit zijn echt ongekende tijden, zegt Ken Yeager, PhD, die het stress-, trauma- en veerkrachtprogramma van het Wexner Medical Center leidt aan de Ohio State University. Dr. Yeager zegt dat de huidige gebeurtenissen ertoe hebben geleid dat velen van ons behoorlijk rauwe emoties hebben gevoeld, waaronder stress, angst, angst en dat griezelige gevoel van naderend onheil. “Het is alsof we allemaal naar een treinongeluk kijken, en het is echt heel moeilijk om weg te kijken”, zegt hij. “Iedereen moet een manier vinden om deze onzekere tijden te begrijpen.”

g-stockstudio/Getty Images

Sommige mensen, zoals ik, reageren met een soort hyper-waakzaamheid, scrollen constant door het nieuws en checken in bij dierbaren. Anderen, zegt hij, negeren het zoveel mogelijk en proberen gewoon door te gaan met de normale gang van zaken. Beide strategieën kunnen extreme angst veroorzaken en leveren niet per se veel op dat erg nuttig is.

Dus, in plaats van jezelf gek te maken door je zorgen te maken of je te verbergen voor de wereld, wat kun je doen om het hoofd te bieden als het nieuws slecht aanvoelt? Het gaat over het nemen van stappen om je gevoel van mentaal welzijn te bevorderen, zegt dr. Yeager. Lees zijn professionele tips om te overleven en te gedijen in stressvolle tijden, en bekijk 10 door de wetenschap ondersteunde manieren om je stress onmiddellijk te verlagen (echt waar!).

Weet dat je gevoelens geldig zijn

Het is oké om bang en bezorgd te zijn – dat betekent niet dat je zwak of gebroken bent. Dr. Yeager stelt voor als je die put in je maag voelt, neem dan even de tijd om te luisteren, in plaats van te proberen je gevoelens weg te duwen. Probeer een geleide meditatie, schrijf een dagboek of praat met een vriend om je te helpen je gevoelens te verwerken.

Naar buiten gaan

Een snelle en eenvoudige manier om dat “de wereld vergaat”-gevoel te bestrijden, is door naar buiten te gaan, idealiter in de natuur, en jezelf te herinneren aan alle schoonheid en veiligheid om je heen. “Zorg voor wat zon op je gezicht – het is een instant booster voor je humeur”, zegt Dr. Yeager.

(Dat kalme en verbonden gevoel van de natuur is ook de reden waarom het concept van “bosbaden” de afgelopen jaren een van de grootste outdoor-trends is.)

Oefening

Door buiten te wandelen of een andere vorm van hartkloppingen te doen, komen natuurlijke endorfines vrij die je humeur onmiddellijk een boost geven en stress bestrijden. (Sommige experts zeggen dat het effect van wandelen op je mentale gezondheid bijzonder indrukwekkend is.) Je telefoon wegstoppen om aanwezig te blijven tijdens je wandeling, is ook een geweldige manier om jezelf een pauze van het nieuws te gunnen.

Pak een diner of koffie met een geliefde

“Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie is krachtig om angst te verlichten en je te helpen je meer verbonden te voelen met jezelf en je gemeenschap”, zegt Dr. Yeager.

Als het weer te rot is om naar buiten te gaan of een van jullie in quarantaine zit, bel ze dan gewoon. Isolatie, een alomtegenwoordige ervaring sinds het begin van de pandemie, verhoogt in feite angst en angst.

Stop met elke vijf minuten je telefoon te checken

We weten dat het neerleggen van de telefoon enige discipline vergt, maar als je eindeloos door nieuws en feeds op sociale media scrolt, veroorzaakt deze gewoonte meer stress. “Plan een paar keer per dag om naar je telefoon te kijken en leg hem dan een tijdje weg”, adviseert Dr. Yeager. “Bewaar het in een andere kamer of in een la als je in de verleiding komt om er te vaak naar te kijken.”

Overweeg ook om “Dit is het enige dat me heeft geholpen te stoppen met doomscrolling” te lezen.

Vind een manier om te helpen

Ongeacht of de enge gebeurtenis zich over de hele wereld afspeelt of ernaast, hier is geruststellend nieuws: je bent niet machteloos. Een manier vinden om te helpen – vrijwilligerswerk doen bij een plaatselijke hulporganisatie, geld of tijd doneren of een bloedbank bezoeken – geeft je het gevoel dat je iets productiefs doet, zodat je je niet depressief en machteloos voelt terwijl je zit en herkauwen. (De Bloeddonor-app van het Amerikaanse Rode Kruis laat u feitelijk weten welke zorginstelling uw bloed heeft ontvangen, zodat u een idee krijgt van de patiënt of patiënten die baat hebben gehad bij uw donatie. Volgens Kathy Hastings, mobiel coördinator voor de Community Blood Bank of Northwest Pennsylvania en Western New York, meldt dat één bloeddonatie in feite drie patiënten helpt.)

Voor meer informatie over voor jezelf zorgen, abonneer je op de gezonde nieuwsbrief en ontvang hier meer goed nieuws:

Leave a Reply

Your email address will not be published.