Mød Ron Finley, Gangsta Gardener

Mød Ron Finley, Gangsta Gardener

Ron Finleys have i South Central Los Angeles er ikke ekstraordinær. Hvad han har gjort med det er.

ron finley

Todd Williamson/Getty Images

En have vokser i South Central

En modedesigner af profession, Ron Finley fandt sit sande kald, da han forsøgte at købe frisk frugt og grøntsager i sit South Central Los Angeles-kvarter – og gik tomhændet derfra. Han havde sit udvalg af usunde fastfood-steder, men en butik, hvor han kunne købe et anstændigt æble? Intet held. Så i 2010, på en 150 x 10 fods midterkant uden for sit hjem, plantede Finley sennepsgrønt, gulerødder, banan- og mandarintræer og meget mere. Venner og fremmede kom forbi for at glo, og Finley bad dem hjælpe sig selv. For mange var det de første friske råvarer, de havde spist i årevis.

Finley lærte naboer, hvordan de dyrker deres egne haver. Derefter holdt han en tale, der blev lagt ud på nettet og gik viralt og nåede et publikum uden for Los Angeles. Så begyndte han at rejse verden rundt for at udbrede evangeliet, mens han planlagde en række helsekostrestauranter i underbetjente områder. “Jeg satte et frø i jorden i South Central,” siger han, “og næste ting du ved, jeg er i Qatar.”

Fortæl mig, hvorfor du kalder dig selv gangsta-gartneren.

Hvis du laver havearbejde, er du en gangsta. Jeg er ligeglad med, om du er en 70-årig mor i Maine eller en fire-årig i South Central. Havearbejde er gangsta. Narkotika, røveri – det er ikke gangsta. Opbygning af fællesskab – det er gangsta. Jeg ændrer sproget. Hvis vi skal have bandekrige, vil jeg have dem over, hvem der har den største zucchini.

Har du altid været gartner?

Vi er alle gartnere. Tænk over det: Det første job nogensinde på denne planet var havearbejde. Gud sagde til Adam: “Hej, dude, pas godt på min have.” Eva, hun havde figenbladet og slangen, og så sagde Gud til Adam: “OK, lad være med at rode med det.” Men fyren lyttede ikke, så nu har vi plastik. Kan du ikke huske den historie? [Laughs]

Jeg tror, ​​vi har forskellige bibler.

Det er Genesis. Vi kom alle fra haver.

Hvordan virker det? Går du og et hold til folks hjem, på kirkegårde, i skoler og begynder at grave?

Det, jeg gør, er at vise folk, hvordan man kan være selvforsynende. Men skal jeg gøre det for dig? Ingen! Jeg er en gangsta-gartner, ikke en guerilla-gartner. Jeg kommer ikke ved midnat, planter og går. For mig skal der være ejerskab. Hvis jeg planter noget, vil jeg gerne have det vedligeholdt.

Hvorfor laver du alt det her?

Jeg forsøger at reparere et dysfunktionelt system af mad-“fængsler” rundt omkring i USA. Jeg kalder dem madfængsler, ikke madørkener, for for at finde sund mad i fattige områder er man nødt til at undslippe dem. Vi er fængslet af dårlige valg, som resulterer i reel skade. Her i Los Angeles har jeg hørt om folkeskolebørn, der har fået hjerteanfald. Jeg vil gentage det: Børn får hjerteanfald! Og det er ikke på grund af mangel på mad; det er lige modsat.

Så det er kvaliteten af ​​maden?

Jeg kalder det unfood mad. Meget af det, der er tilgængeligt for fattige børn at spise, laves i et laboratorium. Har du set Hot Cheetos og Taquitos-videoerne? Børn ser en video om snacks. Den har et hurtigt beat og høje produktionsværdier. Det er det, vi er oppe imod. Det er ikke mad! Men der er få alternativer. Haver er en måde for folk at komme tilbage til jorden og designe deres liv og deres realiteter. Det hele starter med mad. Hvad hvis deres virkelighed er, at de virkelig elsker McDonald’s? Så vær det. Men for mange mennesker, hvis de ikke har set det, kan de ikke drømme om det. Jeg vil gerne vise dem sunde valg.

Hvordan vil du overbevise dem om at spise deres grøntsager?

Hvis børn dyrker grønkål, spiser børn grønkål. Hvis de dyrker tomater, spiser de tomater. For nu har de fysisk engageret sig i skabelsen af ​​liv, af noget, der vil opretholde deres helbred. Når du dyrker en plante, indser du, Wow, et frø gav mig dette.

Hvad er din mindst yndlingsgrøntsag?

Det plejede at være rosenkål, indtil jeg vidste, hvordan man koger dem. Nu beundrer jeg dem. Når jeg taler med folk om deres haver, siger jeg: “Plant hvad du kan lide, plant hvad du spiser, og føj så til din gane.”

Hvorfor kalder du havearbejde for en trodsig handling?

Vi tager vores helbred i vores egne hænder. Vi nægter at stole på stort landbrug og fastfood. Det er trods.

Del et øjeblik, hvor du tænkte: Det er derfor, mit arbejde betyder noget.

Et barn sendte mig billeder af sin “købmand i forhaven”. Han planter grøntsager på sin græsplæne og median og giver dem til naboer. Jeg fik et brev fra en fyr, der gik forbi en tom grund og tænkte: “Hvornår vil nogen ordne dette øjensår?” Så iagttog han mig i en have og indså, at han var en. Det er derfor, jeg vil have, at mine haver vender ud mod gaden – for at vise folk, at de kan gøre det her. Det er ikke magi. Det skal være som luft. Hvem tænker på luft? Ingen. Jeg vil gerne dyrke vores mad for at få den respektløshed, som luften får.

Vi afslutter ofte interviews med at spørge folk om deres yndlingsord. Hvad er din?

Økologisk. Når du anlægger en have, giver du ikke kun mad til folk. Du healer planeten, jorden og dig selv, alt sammen på samme tid. Lige nu tror jeg, at vi har brug for flere miljøeksperter. Vi har brug for flere gangsta-gartnere. Vi har brug for flere mennesker, der fodrer Moder Jord.

Næste: 10 overraskende måder havearbejde er en af ​​de sundeste ting, du kan gøre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.