Mijn darmen genezen met probiotica heeft mijn depressie verlicht: ik heb het geprobeerd

Mijn darmen genezen met probiotica heeft mijn depressie verlicht: ik heb het geprobeerd

Wat heeft darmgezondheid te maken met je humeur? Veel, zo blijkt. Shawn Talbott, PhD, een voedingsbiochemicus en psychonutritionist die meer dan 20 jaar onderzoek heeft gedaan naar de verbanden tussen ons voedsel en onze stemmingen, legt uit: “Ik noem het darmmicrobioom – de hoeveelheid en het type bacteriën in de maag en darmen – de ‘ tweede brein”, zegt Talbott, “omdat het de meeste van onze neurotransmitters produceert, zoals serotonine en dopamine.” Hij vervolgt: “Als de bacteriën uit balans raken, kan dat leiden tot ernstige stemmingswisselingen. Het renormaliseren van de bacteriën kan de symptomen van depressie, angst en stress helpen verbeteren.”

Nonie Rand, een moeder en klinisch psycholoog in Boulder, Colorado, deelt haar verhaal over hoe het aanpakken van het welzijn van haar darmmicrobioom haar depressie en de chronische migraine van haar dochter hielp genezen.

Door Nonie Rand, verteld aan Charlotte Hilton Andersen

“Mam, wil je een grap horen?”

Zodra ik die woorden hoorde van Mandy*, mijn dochter van toen zes, vulden mijn ogen zich meteen met tranen. Mijn lieve meisje leed al meer dan twee jaar aan slopende migraine en was, begrijpelijkerwijs, daardoor erg depressief. Maar ik zal die dag en haar heldere, opgewekte gezicht nooit vergeten toen ze na school in de auto sprong. Na haar grap moesten we allebei giechelen – ik, vooral omdat ik haar in twee jaar niet echt had horen lachen en nu werd ik overspoeld met opluchting. We hadden eindelijk een behandeling gevonden die hielp om met al haar hoofdsymptomen om te gaan – mentaal en fysiek. Heel onverwachts begon het vinden van de oplossing bij haar onderbuik.

Lees 5 manieren waarop stress-eten invloed heeft op uw darmgezondheid, stemming en meer, zeggen specialisten in eetpsychologie

Afglijden in een depressie

Mandy kreeg op de basisschool voor het eerst migraine. De pijn was immens, tot het punt waarop ze zou braken en huilen, en er was bijna geen uitstel. We probeerden alles wat de dokters voorstelden – en toen dat niet werkte, probeerden we dingen als biofeedbacktherapie, acupunctuur en massage. We hebben haar zelfs wekenlang naar zeeniveau gebracht nadat we hadden gehoord dat het zou kunnen helpen. Nee. Niets werkte.

Haar ziekte trof mij ook; het brak mijn hart om het licht en de vreugde uit haar te zien uitgaan terwijl ze depressief werd en zich terugtrok uit het omgaan met chronische pijn. Ik wilde het niet toegeven, maar ik zakte ook weg in een depressie. Ik was uitgeput na zoveel jaren hiermee om te gaan en geen antwoorden te krijgen. Ik realiseerde me dat ik mijn eigen behoeften en zelfzorg te lang op een laag pitje had gezet en dat het een enorme tol eiste. Ik was buiten mezelf.

Ik overwoog antidepressiva te gaan gebruiken toen ik werd gebeld door onze biofeedbackprovider. Ze stelde voor dat Mandy zou proberen ‘haar darmen te genezen’, –Hoezo?– wat zou beginnen met het nemen van een probioticum van hoge kwaliteit. Degene die ze aanbeveelt, is speciaal ontworpen om de stemming en de gezondheid van de hersenen te stimuleren door het darmmicrobioom opnieuw te bevolken met nuttige bacteriën. Het genezen van de darm, vertelde ze ons, zou de migraine kunnen helpen en zou zeer waarschijnlijk helpen bij de mentale en emotionele strijd.

Gezonde lef = blije meiden

Ik besloot dit idee te onderzoeken dat darmgezondheid gekoppeld is aan emotioneel welzijn. Ik heb geleerd dat 80 procent van serotonine – een van de hersenchemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de stemming – in de darmen wordt gemaakt en dat een ongezond microbioom tot depressie kan leiden. Ik stemde ermee in om de probiotica te proberen. Het was gewoon een poeder dat we in een drankje konden mengen. Hoewel het een beetje prijzig was, voelde ik me alsof het geen kwaad kon om het te proberen. Ik had al zoveel tijd, geld en energie gestoken in oplossingen die niet hadden gewerkt… dus waarom dit niet?

Ik heb wat voor Mandy gekocht, en ook wat voor mezelf.

Binnen een week na het nemen van het probioticum en het eten van een darmgezond dieet, voelde ik dat de donkere wolk begon op te heffen. Na een maand was mijn depressie volledig verdwenen. Weg! Ik voelde meer energie, mijn hersenen waren helder en ik begon mijn voedsel goed te verteren, inclusief voedsel dat me in het verleden maagproblemen had bezorgd. (Nog een bonus: geen benzine meer! Vroeger dacht ik dat het normaal was om ‘s nachts te tanken, maar dat blijkt niet waar te zijn.)

Mandy was langzamer om verlichting te vinden, maar binnen een maand brak haar hoofdpijn af en begon ook haar humeur te verbeteren – tot het punt waarop ze weer zin had om grappen te vertellen.

Prioriteit geven aan darmgezondheid

Een deel van mij vroeg zich af of wat we hadden ervaren misschien een placebo-effect was, maar toen ik verstrikt raakte in het gedoe van verhuizen, realiseerde ik me dat ik vergeten was om meer probiotica te bestellen. Dit betekende dat zowel Mandy als ik er een paar maanden vanaf waren. Haar migraine kwam terug, en mijn depressie ook. Ik besloot opnieuw prioriteit te geven aan de gezondheid van mijn darmen en mijn humeur keerde terug naar de prettige instelling die ik had gekend voordat Mandy migraine kreeg.

Tegenwoordig neem ik de probiotica drie dagen per week voor onderhoud en mijn depressie is nog steeds verdwenen. Mandy neemt het nog steeds dagelijks, en haar humeur en migraine zijn beter.

Dr. Talbott is een leider bij Amare, het bedrijf dat het probioticum maakt dat ons heeft geholpen. Hij is een groot voorstander van probiotische supplementen, maar zegt ook dat elk probiotisch of prebiotisch voedsel gunstig kan zijn voor de geestelijke gezondheid. Probiotica waaronder yoghurt, kefir, kimchi, kombucha, zuurkool. Prebiotica waaronder koude aardappelen, knoflook, bananen, haver, bonen en linzen. Lees het gezondheidsvoordeel van bananen waarvan u zeker niet op de hoogte was, onthullen diëtisten

Voordien had ik geen idee hoeveel darmgezondheid onze hersenen kan beïnvloeden! Nu ben ik helemaal bezig met het zorgen voor mijn darmbacteriën door een probioticum te nemen en voedsel te eten vol vezels en voedingsstoffen die de goede bacteriën ondersteunen. Ik heb geleerd: je goed voelen kan beginnen met wat we in ons lichaam stoppen. Goed eten is goed leven. Darmgezondheid is mentale gezondheid.

*De naam van de minderjarige is gewijzigd.

Krijgen De gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief om u elke dag gezonder te voelen. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.