Maakt Turkije je echt moe?

Je kent de oefening: familieleden begroeten, kalkoen eten, flauwvallen op de bank. Maar is Turkije echt de schuld van de post-sup verdoving? We hebben deze hardnekkige Thanksgiving-mythe tot op de bodem uitgezocht.

iStock/bhofack2

Net zo traditioneel als de Thanksgiving-kalkoen is de overvolle en tevreden slaperigheid die volgt. En hoewel de samenleving historisch gezien met de vinger naar kalkoen wees, blijkt dat dit niet de hoofdoorzaak is van deze overweldigende vermoeidheid.

Ja, kalkoen bevat tryptofaan, een aminozuur dat een bestanddeel is van de feel-good chemische stof serotonine en een voorloper van het slaapverwekkende hormoon melatonine. Maar tryptofaan zit in allerlei voedingsmiddelen, van zuivelproducten en noten tot vlees en tofu. En niet alleen dat, maar kalkoen heeft geen hogere niveaus van tryptofaan dan enig ander gewoon vlees, meldde de New York Times. In feite bevat gram voor gram zelfs cheddarkaas grotere hoeveelheden tryptofaan dan kalkoen, zegt livescience.com. Dus als de tryptofaan in kalkoen echt onze slaperigheid na Thanksgiving zou veroorzaken, zouden we elke keer dat we kip, rundvlees, kaas of noten aten dezelfde sterke, lethargische sensatie ervaren. En zoals we weten, is dit duidelijk niet het geval.

Maar als de tryptofaan in Turkije niet de oorzaak is van onze slaperigheid op Thanksgiving, wat dan wel?

Het is eigenlijk een combinatie van factoren, te beginnen met het hoge vetgehalte van de meeste Thanksgiving-diners. De gemiddelde feestmaaltijd bevat 229 gram vet en 3.000 calorieën, meldde MSNBC; dat is meer dan de meeste mannen en vrouwen op een hele dag eten! Het verteren van vet vereist veel energie, dus het lichaam stuurt meer bloed naar je spijsverteringsstelsel om de belasting te beheersen. Verminderde bloedstroom door uw lichaam betekent verminderde energie.

Alcohol is een andere reden waarom uw oogleden zwaar kunnen worden. Met Thanksgiving drinken veel volwassenen de hele dag door en bij hun maaltijden bier, wijn of cocktails zonder te beseffen dat alcohol een depressivum van het centrale zenuwstelsel is met snelwerkende kalmerende effecten.

Ten slotte, op Thanksgiving, laten zelfs koolhydraatarme lijners zichzelf verwennen met koolhydraatrijk voedsel zoals aardappelpuree, taarten, vulling, maïsbrood, yams bedekt met marshmallows en meer – alles in één keer. Maar als je zo’n belachelijke hoeveelheid koolhydraten tegelijk eet, komt er insuline vrij, en het verteren van dit alles is veel werk voor je lichaam, waardoor je je behoorlijk comateus kunt voelen.

Als je zweert dat je je bijzonder slaperig voelt na je Thanksgiving-maaltijd, is het waar – je verbeeldt het je niet. Maar geef de arme kalkoen niet de schuld. Als je niet op de grond wilt snurken nadat je je bord hebt leeggegeten, verminder dan het vet, de koolhydraten en de drank! Bekijk hier de beste en slechtste Thanksgiving-voedingsmiddelen voor uw gewicht.

Download onze gratis Thanksgiving-gids — met recepten, grappen, verhalen en meer om u en uw gezin te helpen deze vakantie onvergetelijke herinneringen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.