Maakt scheren het haar dikker? Wat dermatologen zeggen

Als u ervoor kiest om overtollig lichaamshaar te verwijderen, doet u dat waarschijnlijk in de hoop dat het niet dikker of donkerder terugkomt. Dit is wat er echt gebeurt als het haar teruggroeit nadat je je hebt geschoren.

Scheren 101

Als u ongewenst lichaamshaar wilt verwijderen, heeft welke verwijderingsmethode u ook kiest, meestal enkele voor- en nadelen.

Aan de ene kant is er de dure en tijdrovende optie van laserontharing, die ook nauwkeuriger kan zijn en langdurigere resultaten kan opleveren dan andere methoden. Dan is er nog harsen, suikeren of epileren, die elk hun voor- en nadelen hebben.

Toch is scheren met een scheermes een van de meest voorkomende methoden.

Hoewel het goedkoop, pijnloos (hopelijk) en handig is, kan deze methode leiden tot snijwonden en ingegroeide haartjes. Sommige mensen geloven zelfs dat het haar dikker of donkerder maakt.

Toch ontdekte een klinische proef al in 1928 dat scheren geen effect had op de haargroei, volgens de BMJ. En meer recente onderzoeken bevestigen dat scheren geen invloed heeft op de dikte of snelheid van haargroei, zo bleek uit hetzelfde rapport.

Experts leggen de wortel van deze mythe uit, waarom haar er anders uitziet na het scheren, en ook hoe je je beter kunt scheren.

Wat doet scheren met het haar?

Scheren verandert niets aan de groeisnelheid, kleur of dikte van het haar, volgens Annie Gonzalez, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Riverchase Dermatology in Miami.

“Na het scheren blijven de haarzakjes onder de huid groeien, waardoor de haarzakjes geïrriteerd raken, wat irritatie, jeuk of pijnlijke rode bultjes kan veroorzaken”, zegt ze. “Onjuist scheren of scheermesjes kunnen er ook voor zorgen dat de huid jeukt na het scheren.”

Andere bijwerkingen van het scheren zijn ingegroeide haartjes, snijwonden en puistjes.

(Dit is waarom we schaamhaar hebben.)

skynesher/Getty Images

Maakt scheren het haar dikker?

Goed nieuws: Dr. Gonzalez bevestigt dat het een mythe is dat door scheren het haar dikker teruggroeit.

“Direct nadat je je hebt geschoren, kan de punt van je lichaams- of gezichtshaar grof aanvoelen, waardoor het haar dikker en donkerder lijkt, maar dat is het niet”, zegt ze. “Het knippen van een deel van het haar verandert niets aan het hergroeiproces, en er is geen wetenschap achter haar dat dikker of donkerder teruggroeit na het scheren.”

De handeling van het scheren verwijdert het dode deel van het haar, niet het levende gedeelte dat onder het huidoppervlak ligt, daarom heeft het geen invloed op de snelheid of het type groei, volgens de BMJ.

Na het scheren groeit het haar terug met een stompe punt en voelt het meestal stoppelbaar en stug aan, waardoor het soms dikker kan lijken. Bovendien hebben de zon en andere blootstelling aan chemicaliën het nieuwe haar nog niet lichter gemaakt, waardoor het donkerder of dikker lijkt.

Vandaar de oorsprong van de schoonheidsmythe dat haar na het scheren dikker teruggroeit.

Kunnen andere ontharingsbehandelingen het haar minder dik maken?

Ja. Laserbehandeling vermindert de haardichtheid en brengt de haarzakjes lange tijd in een rusttoestand, zegt Dr. Gonzalez.

Wanneer de haren teruggroeien, zullen ze dunner en fijner zijn dan bij andere ontharingsmethoden.

Scheertips van een expert

Dr. Gonzalez geeft enkele van haar beste tips om je benen te scheren en van scheren een goede ervaring te maken.

Dit is wat ze aanbeveelt:

  • Douche met lauw water, omdat heet water tijdens het douchen en scheren het vochtgehalte van de huid kan verminderen, wat kan leiden tot uitdroging en irritatie.
  • Scheer in de richting van de haargroei waar uw huid gevoeliger is om scheerbultjes, irritatie en snijwonden te voorkomen.
  • Gebruik bij het scheren een vochtinbrengende crème of scheerschuim, spoel het scheermesje na elke scheerbeweging af met water en scrub de bikinilijn voor en na het scheren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.