Loopmeditatie: hoe en waarom loopmeditatie proberen?

Loopmeditatie is ideaal voor mensen die moeite hebben om stil te blijven, meditatie-beginners en zelfs hooggeprezen atleten. Dit is waarom het het proberen waard is.

Het pad van een Olympische zwemmer naar loopmeditatie

Terwijl ze eind jaren negentig en de jaren 2000 de zwembaden van de wereld veroverde, had Amanda Beard al ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken in haar training opgenomen.

Ze was echter niet het type persoon om te mediteren. Ze begreep het niet helemaal, of ze beschouwde het als iets dat onverenigbaar was met haar ‘angstige en zenuwachtige karakter’.

Enkele jaren na het einde van haar sportcarrière ontdekte ze loopmeditatie. “Ik deed mijn oordopjes in, zette de muziek heel hard en ging gewoon een wandeling maken”, zegt Beard.

Tegenwoordig beoefent de zevenvoudig Olympische medaillewinnaar loopmeditatie in de natuur, rond het huis, in een vliegtuig of tijdens het uitlaten van de hond. Het is een dagelijkse praktijk die een positieve bijdrage levert aan elk aspect van haar leven, zegt ze.

Dit is wat je moet weten over loopmeditatie, inclusief hoe je het moet doen, de mogelijke voordelen en tips van meditatie-experts.

Wat is loopmeditatie?

Loopmeditatie is een mindfulness-oefening die de fysieke voordelen van wandelen combineert met de gerichte opmerkzaamheid van meditatie.

In plaats van in kleermakerszit te zitten, mediteer je tijdens de wandeling. De Vietnamese meditatiemeester Thich Nhat Hanh heeft het poëtisch gedefinieerd als “het afdrukken van vrede, sereniteit en geluk op de grond”.

UntitledImages/Getty Images

Hoe begin ik met een loopmeditatie?

Je hebt geen apparatuur of een aangewezen ruimte nodig om te beginnen.

“Het idee van een loopmeditatie is om aandacht te schenken aan hoe je lichaam aanvoelt, dingen als de lucht, bomen op te merken, je af te stemmen op al je zintuigen, allemaal met nieuwsgierigheid en zonder oordeel”, zegt de door de raad gecertificeerde huisarts en meditatieleraar Rashmi Schramm, MD.

Dit betekent dat je ‘onderweg’ kunt mediteren op het platteland, in de stad, in je tuin en vrijwel overal.

Een eenvoudige wandelmeditatie van 10 minuten voor beginners vereist dat je gewoon begint te lopen, je lichaam observeert terwijl je “opgaat” in de wereld om je heen, volgens een rapport uit 2018 in Perspectieven voor gezondheidsbevordering. Denk na over wat je hoort, ruikt en ziet. Bedenk hoe je voeten de grond raken.

Je moet proberen je volledig in deze sensaties onder te dompelen en niet stilstaan ​​bij gedachten (maar maak je geen zorgen als ze je geest raken), een eenvoudige handeling met het potentieel om geleidelijk een nieuw soort bewustzijn in je leven in te luiden.

Als je een meer formele vorm van loopmeditatie wilt doen, zoals op je ademhaling letten, kun je proberen langzaam door je neusgaten in te ademen, volgens een onderzoek in Grenzen in de psychologie. Houd vervolgens uw adem in, bijvoorbeeld gedurende 2 seconden, en adem langzaam uit door uw mond gedurende 4 seconden, of observeer gewoon de manier waarop u ademt terwijl u loopt.

Je kunt ook apps gebruiken zoals Healthy Minds Program, UCLA Mindful, Smiling Mind of Headspace. (Hier zijn enkele andere gratis meditatie-apps die experts aanbevelen.)

De voordelen van loopmeditatie

Het rapport van 2018 in Perspectieven voor gezondheidsbevordering ontdekte ook dat loopmeditatie je balans kan verbeteren, je benen sterker kan maken, je hartslag kan aanpassen, je mentale focus en helderheid kan vergroten en je kan helpen bij het bestrijden van angst, chronische ziekten en depressie.

“De voordelen van deze briljante en gemakkelijke manier van meditatie zijn talrijk, waaronder verbeterd geheugen, humeur en ons vermogen om te focussen”, zegt Dr. Schramm. “Als we dit keer op keer doen, trainen we de hersenen om zich op slechts één ding tegelijk te concentreren en na verloop van tijd verhoogt dit zowel onze bloedstroom als de feitelijke neuronale veranderingen in onze hersenen.”

Zelfs slechts twee weken mediteren kan leiden tot verbeterde stemmingen, omdat feel-good hormonen zoals dopamine en serotonine toenemen, zegt Dr. Schramm.

(Dit is wat een regenmeditatie is en wie het zou moeten proberen.)

Mediteren ‘onderweg’ uitdagingen

Het is veilig om aan te nemen dat loopmeditatie een activiteit met een laag risico is, maar dit betekent niet dat je het roekeloos moet beoefenen.

“Het is beter dat je het ergens doet waar je nergens anders voor hoeft te zorgen”, zegt Tara Stiles, yoga-, bewegings- en wellness-expert en oprichter van Stråla Yoga.

Het zou een tijd moeten zijn om te ademen, te bewegen, je adem op te merken en op te merken hoe je je voelt terwijl je ademt, volgens Stiles.

“Het is niet aan te raden dat je het doet terwijl je een drukke straat oversteekt of voor een klein kind zorgt”, voegt ze eraan toe.

En misschien vind je het moeilijker om onderweg te mediteren als je het niet kunt bevatten om de deur uit te gaan zonder je mobiele telefoon in de hand. “Hoe minder afleiding, hoe beter”, zegt Stiles.

Wees lief voor jezelf

“De magie van meditatie is om je te kunnen helpen contact te maken met jezelf; meditatie zou niet op een bepaalde manier moeten voelen’, zegt Stiles.

Het is een veelgemaakte fout bij meditatie: mensen zijn bang voor een dwalende geest.

“Een dwalende geest is volkomen normaal”, zegt Stiles. “Zelfs langdurig mediterenden zitten daar niet zonder een gedachte, maar wanneer ze de gedachte hebben, kiezen ze ervoor om zichzelf terug te leiden naar hun ademhaling in plaats van gefrustreerd te raken.”

Beard raadt aan om te beginnen met vijf of tien minuten loopmeditatie en je geen zorgen te maken over afleiding.

Drie jaar nadat ze bijna dagelijks loopmeditatie heeft beoefend, meldt de hooggeprezen zwemster dat ze aardiger voor zichzelf is geworden, minder veroordelend over wie ze is en de dingen die ze doet, en meer gefocust.

“En deze zijn overgelopen in alle verschillende aspecten van mijn leven”, zegt ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.