Kunnen honden veenbessen eten? 13 dingen die experts u moeten weten

Een onderschatte bes

Veenbessen zijn misschien niet zo populair als zoetere soorten zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen. Maar ondanks hun bittere smaak zijn veenbessen een gezonde bron van allerlei voedingsstoffen.

De gezondheidsvoordelen van Cranberry omvatten alles, van de gezondheid van het hart tot het versterken van het immuunsysteem. Als je een fan bent van de zure vrucht, kom je misschien in de verleiding om er een paar naar je trouwe viervoeter te gooien. Maar kunnen honden veenbessen eten?

Mensen en honden kunnen niet allemaal hetzelfde voedsel eten. Dus vroegen we de experts of het een goed idee is om deze vakantiefavoriet met Fido te delen.

Hier is het antwoord op de vraag of honden veenbessen of cranberry-gerelateerde producten zoals sap en het gedroogde fruit kunnen eten.

Waarom zijn sommige voedingsmiddelen gevaarlijk voor honden?

Er zijn veel verschillende redenen waarom honden bepaalde menselijke voedingsmiddelen moeten vermijden.

Sommige voedingsmiddelen kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor honden. Anderen bevatten onderdelen waardoor een hond kan stikken. Scherp of stekelig voedsel kan ook weefsels in de mond, keel en andere delen van het spijsverteringskanaal beschadigen.

En dan zijn er voedingsmiddelen die eigenlijk giftig zijn voor honden – de voedingsmiddelen bevatten stoffen die gezonde hondencellen schaden.

Mogen honden veenbessen eten?

“Honden kunnen bessen eten, en ze kunnen met mate gezond voor ze zijn, hoewel niet alle honden ze graag eten”, zegt Jerry Klein, DVM, de chief veterinaire officier van de American Kennel Club (AKC). “Venbessen hebben de neiging om bitter te zijn, en over het algemeen houden honden niet van hun bittere smaak.”

Omdat ze niet giftig zijn, is er geen specifieke “veilige” hoeveelheid veenbessen om aan een hond te geven. Maar volgens de experts zouden traktaties zoals veenbessen over het algemeen slechts tussen 5 en 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van een hond moeten uitmaken.

Tina Wismer, DVM, de senior directeur van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) Animal Poison Control Center, zegt dat uw huisdier het grootste deel van zijn voeding uit zijn normale dieet moet halen, dus houd de portiegroottes klein.

Hoeveel veenbessen kunnen honden eten?

Zoals bij elk voer, moet de hoeveelheid traktatie die u aan een hond geeft, afhangen van de grootte van de hond. Dit betekent dat kleinere honden kleinere porties moeten eten dan grotere honden.

De AKC waarschuwt eigenaren van gezelschapsdieren om honden niet te veel veenbessen te voeren, ongeacht de grootte van de hond, hoe gewend hij is aan veenbessen of hoeveel hij ervan houdt.

Het eten van veel veenbessen kan ertoe leiden dat honden blaasstenen ontwikkelen, abnormale afzettingen gemaakt van calciumoxalaat. Als deze stenen groot worden, kunnen ze de urinestroom verstoren en interne weefsels irriteren.

Zeer grote blaasstenen kunnen vast komen te zitten in of door de urineleiders gaan, de buisvormige organen die de urine uit het lichaam laten stromen. Dit kan pijn, braken en onverklaarbare vermoeidheid of gebrek aan energie veroorzaken.

Anna Pustynnikova/Getty Images

Is er een reden om honden veenbessen te voeren?

Veenbessen zijn, zoals de meeste bessen, rijk aan vitamines, mineralen, andere voedingsstoffen en antioxidanten, die cellulaire schade helpen voorkomen die optreedt tijdens de meeste lichamelijke processen. Antioxidanten helpen ook cellulaire schade te voorkomen die wordt veroorzaakt door blootstelling aan stoffen die worden aangetroffen in rook, zonlicht en vervuiling.

Enkele van de meest voorkomende voedingsstoffen in veenbessen zijn:

Vezel

Veenbessen zijn een geweldige bron van vezels. Vezel is plantaardig ruwvoer dat moeilijk (of onmogelijk) te verteren is, en het helpt een hond om langer vol te zitten na het eten.

Vezels helpen ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het eten van veel vezels is gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2 en andere stofwisselingsaandoeningen.

Potassium

Kalium is van vitaal belang voor het gezond functioneren van cellen in bijna elk deel van het lichaam. Als u niet genoeg kalium binnenkrijgt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van nierstenen, verhoogde bloeddruk en verlaagde calciumspiegels in de botten.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor een gezonde immuunfunctie, visie en reproductieve gezondheid. Het is ook cruciaal voor het goed functioneren van veel organen, zoals het hart, de nieren en de longen.

Vitamine E

Cellen gebruiken vitamine E om hen te helpen interageren. Vitamine E is ook belangrijk voor de gezondheid van het immuunsysteem en helpt de bloedvaten te verwijden, de bloeddruk te verlagen en bloedstolsels te voorkomen.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor de gezondheid van het immuunsysteem, wondgenezing en de gezondheid van de huid.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid van de botten en helpt bloedstolsels te vormen die overmatig bloeden kunnen voorkomen.

Vitamine B5

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, helpt voedingsmiddelen en dranken die we consumeren om te zetten in energie die cellen kunnen gebruiken. Vitamine B5 is vooral belangrijk voor de vertering van vetten.

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de gezondheid van het immuunsysteem. Maar belangrijker is dat vitamine B6 een rol speelt in meer dan 100 verschillende interacties die betrokken zijn bij de afbraak en vertering van voedsel en dranken. Vitamine B6 helpt ook om de hersenen van baby’s goed te ontwikkelen tijdens de zwangerschap en de kindertijd.

Mogen honden cranberrysap?

Kortom, nee, honden mogen geen cranberrysap consumeren.

Hoewel er niets giftigs of zeer gevaarlijks is aan het voeren van cranberrysap aan honden, kunnen er negatieve gezondheidseffecten zijn en weinig tot geen voedingswaarde.

“Het leuke van bessen is dat ze vol zitten met vezels en andere voedingsstoffen”, zegt Barbara Hodges, DVM, de directeur van belangenbehartiging en outreach voor de Humane Society Veterinary Medical Association. “Maar als je iets sap, raak je de vezels kwijt en krijg je alleen de vloeistof van het fruit.”

Het resultaat is een product met veel fruitsuikers en weinig voedingsstoffen, tenzij de fabrikant na verwerking vitamines en mineralen weer aan het sap toevoegt.

Vanwege de bittere smaak van veenbessen wordt cranberrysap ook vaak gemengd met andere vruchtensappen. Vooral druivensap is een veel voorkomende toevoeging – en het is giftig voor honden.

“Ik zou wegblijven van het voeren van vruchtensappen voor uw huisdieren”, besluit Dr. Hodges.

Kunnen honden gedroogde veenbessen eten?

Dierenartsen zeggen dat gedroogde veenbessen geen goede traktatie zijn voor honden, omdat er vaak suiker aan wordt toegevoegd. Veel van de voedingsstoffen in veenbessen gaan ook verloren tijdens de verwerking.

Dr. Hodges zegt dat de meeste producten ook niet aangeven hoe de veenbessen zijn gedroogd of dat er chemicaliën of andere additieven aanwezig waren tijdens het productieproces.

Gedroogde bessen – vooral veenbessen, voegt ze eraan toe – komen ook vaak voor in combinaties met ander gedroogd fruit en noten, waarvan sommige misschien niet veilig zijn voor honden. Die omvatten rozijnen, krenten en sommige soorten noten.

Kunnen honden cranberrysaus of ingeblikte veenbessen eten?

Geef honden geen fruit dat is gesuikerd of verpakt in siroop, zoals veenbessen in blik vaak zijn. Dr. Klein zegt dat dit nog meer suiker en calorieën toevoegt en het doel verslaat om uw pup een “gezonde” traktatie te geven.

“Te veel suiker is niet goed voor honden, vooral als een hond een onderliggend medisch probleem heeft, zoals diabetes”, zegt hij.

Dr. Hodges zegt dat je een hond alleen cranberrysaus moet aanbieden als je zeker weet wat erin zit. U wilt uw hond niet per ongeluk cranberrysaus voeren die giftige ingrediënten bevat.

Sommige van deze producten kunnen soorten alcohol of alcoholachtige stoffen bevatten, zegt ze, die honden kunnen schaden. en recepten voor cranberrysaus kunnen ook voedingsmiddelen bevatten die giftig zijn voor honden, zoals druiven, rozijnen en stromingen.

De veiligste gok is om het advies van de experts op te volgen en honden geen cranberrysauzen, ingeblikte veenbessen en cranberryconserven te geven.

Kunnen honden wilde veenbessen en delen van cranberryplanten eten?

Volgens deskundigen zijn wilde veenbessen prima voor honden om te eten. Maar het kan bijna onmogelijk zijn om te weten of wilde bessen zijn bespoten met chemicaliën of zijn blootgesteld aan andere schadelijke stoffen. Pluk en was daarom altijd wilde bessen voordat u ze aan een hond voert.

Als het gaat om delen van cranberry-planten zoals bladeren en stengels, zeggen dierenartsen dat je moet voorkomen dat je honden ze consumeren.

“Honden mogen geen andere plantendelen eten dan de bessen”, zegt Dr. Hodges. “Bladeren, stengels … ze zijn vrijwel onverteerbaar. Stengels en andere harde of scherpe plantendelen kunnen ook de GI . beschadigen [gastrointestinal] traktaat.”

Hebben honden net als mensen baat bij een gevarieerde voeding?

Dierenartsen zoals Dr. Hodges pleiten ervoor om honden een gevarieerd dieet te geven. Ze vraagt ​​haar menselijke cliënten vaak om na te denken over hoe ze zich zouden voelen als ze hun hele leven dag in, dag uit hetzelfde zouden eten.

Afgezien van het voor de hand liggende risico op verveling, kan het voeren van honden elke dag exact hetzelfde voedsel ook enkele kleine gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

“Ik raad aan om nieuwe voedingsmiddelen en diëten te wisselen, omdat geen enkel dieet perfect is. Elk dieet heeft waarschijnlijk enkele kleine tekortkomingen, dus als je hun dieet om de paar weken blijft afwisselen of veranderen, dek je waarschijnlijk je voedingsbasis af, “zegt ze.

Als uw hond minder enthousiast is geworden over etenstijd, probeer dan wat nieuwe voedingsmiddelen te introduceren.

“Door van voedsel te wisselen, kunnen honden ook uitkijken naar of meer genieten van hun maaltijden of lekkernijen”, zegt Dr. Hodges. “Ik vertel mensen graag dat mijn honden nooit precies weten wat ze voor het avondeten zullen krijgen.”

(Kunnen honden bosbessen eten?)

Hoe te beginnen met het voeren van veenbessen aan honden?

De experts zeggen dat een van de belangrijkste dingen om te onthouden over het voeren van een nieuw soort voer aan een hond, is dat je niet weet hoe ze het zullen verdragen.

Net als mensen hebben honden hun eigen individuele allergieën en gevoeligheden. En sommige honden houden gewoon niet van de smaak van veenbessen.

Dr. Klein zegt dat u uw huisdier in de gaten moet houden terwijl u geleidelijk een nieuw voedsel in zijn dieet introduceert. Het is altijd het beste om met een heel kleine portie te beginnen en de portie alleen te verhogen als de hond geen negatieve reacties heeft, zoals grote veranderingen in de ontlasting, misselijkheid, braken of huidreacties zoals jeuk of huiduitslag.

Zelfs als een hond niet per se gevoelig of allergisch is voor nieuw voer, zal het te snel voeren van veel nieuw voer waarschijnlijk spijsverteringsproblemen veroorzaken.

“Te veel voedsel waar uw huisdier niet aan gewend is, kan leiden tot spijsverteringsproblemen”, zegt hij.

Veenbessen bereiden voor honden

Bij het kopen van veenbessen voor uw hond, is het belangrijkste om alleen verse of bevroren veenbessen te kopen. Alle andere cranberryproducten bevatten meestal extra suikers, vetten, lactose, alcohol en andere toevoegingen die een hond niet mag consumeren.

“Als je een doos verse bessen koopt, weet je precies wat erin zit”, zegt Dr. Hodges. “Verpakkingen met bevroren bessen vertellen je ook meer over wat erin zit.” Ze raadt aan om indien mogelijk biologisch of lokaal te kopen.

De experts zeggen dat je fruit en groenten altijd royaal moet wassen en spoelen voordat je ze aan een hond geeft. Dat verwijdert pesticiden of andere schadelijke chemische resten.

In de meeste gevallen zijn veenbessen al een veilige maat voor de meeste pups om te eten zonder enig risico op verstikking of beschadiging van hun interne organen. Zeer kleine honden, of honden die vatbaar zijn voor verstikking, moeten hun veenbessen misschien in stukjes gesneden of fijngestampt hebben voordat ze ze opeten.

Xylitol, een gevaarlijke add-in om te vermijden

Veel voedingsproducten zijn verkrijgbaar in varianten met het label ‘suikerarm’ of ‘suikervrij’, zoals yoghurt, vruchtensappen, snoep en kauwgom. Maar om suikervrij of suikerarm te zijn, zijn veel van deze producten afhankelijk van kunstmatige zoetstoffen, waarvan sommige ernstige gezondheidsproblemen voor huisdieren kunnen veroorzaken.

Van bijzonder belang is de kunstmatige zoetstof xylitol. Het eten van te veel xylitol veroorzaakt spijsverteringssymptomen zoals diarree bij mensen. Maar voor honden kan xylitol dodelijk zijn.

Dr. Wismer zegt altijd het etiket van commercieel bereid voedsel te controleren op deze gevaarlijke stof voor honden. “Xylitol kan bij honden een lage bloedsuikerspiegel en leverfalen veroorzaken”, zegt ze.

Fruit, groenten en ander voedsel dat honden niet kunnen eten

Wismer zegt dat het belangrijk is op te merken dat niet alle groenten en fruit veilig zijn voor dieren. “Zorg ervoor dat u knoflook, uien, rozijnen en druiven vermijdt, omdat ze giftig kunnen zijn voor uw huisdier”, zegt ze.

Volgens de experts en gezaghebbende dierenorganisaties zijn hier enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die gevaarlijk of giftig kunnen zijn voor honden:

 • paddestoelen
 • druiven en rozijnen
 • asperges
 • uien, bieslook en prei
 • knoflook
 • chocolade
 • cafeïne
 • avocado
 • bakolie of boter
 • de meeste smaakmakers en zout
 • kersen
 • tomaten
 • snoep
 • gom
 • alcohol
 • hop
 • macadamianoten, walnoten en amandelen
 • gistdeeg
 • aardappelen
 • planten- en fruitzaden, pitten, kernen, schillen, bladeren en stengels
 • citrus vruchten

Zoek vervolgens uit of uw hond aardbeien kan eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.