Kunnen honden druiven eten? Dierenartsen leggen uit:

Is het een goed idee om honden druiven te voeren?

Druiven zijn een sappige, hapklare snack waar veel mensen van genieten. Druiven zijn ook caloriearm en rijk aan voedingsstoffen zoals kalium en vezels.

Toch weten onderzoekers en dierenartsen dat druiven en druivenproducten giftig zijn voor honden. Hoewel deze informatie meer dan 20 jaar oud is, blijft de precieze reden voor de toxiciteit onbekend.

Maar waarom kunnen mensen veilig druiven eten terwijl honden dat niet kunnen? Hoe weet u of uw hond aan druivenvergiftiging lijdt en wat moet u eraan doen?

Dit is wat de experts willen dat u weet over de vraag of honden druiven kunnen eten, evenals over de toxiciteit van druiven bij honden.

Kunnen honden druiven eten?

De experts zeggen dat je onder geen enkele omstandigheid een hond druif of druivenproducten moet voeren, omdat deze gifstoffen bevatten die ernstige gezondheidsproblemen voor honden kunnen veroorzaken.

“Druiven en rozijnen kunnen bij sommige honden levensbedreigende nieraandoeningen veroorzaken”, zegt Angela Witzel Rollins, DVM, PhD, hoogleraar veterinaire voeding aan de Universiteit van Tennessee.

Ze zegt dat je honden altijd moet vermijden om druiven en druivenproducten te voeren. De experts voegen eraan toe dat krenten, een druivensoort, ook giftig zijn voor honden.

Waarom zijn druiven giftig voor honden?

Nogmaals, de American Kennel Club (AKC) zegt dat onderzoekers nog steeds niet precies weten welke toxine of giftige stof in druiven schadelijk is voor honden. Toch zeggen de experts dat uit onderzoek blijkt dat druiven waarschijnlijk giftig zijn voor honden omdat ze wijnsteenzuur bevatten.

“Druiven bevatten een stof genaamd wijnsteenzuur”, zegt Tina Wismer, DVM, de senior directeur van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) Animal Poison Control Center.

“Dit is een organisch zuur en honden zijn de enige soorten die deze verbindingen niet snel uitscheiden. Men denkt dat deze verbinding een tijdlang in de niercellen zal blijven en deze zal beschadigen.”

Hoeveel druiven moet een hond eten om gevaarlijk te zijn?

Druiven en druivenproducten zijn nooit veilig voor honden, ongeacht de hoeveelheid of het ras, het geslacht of de leeftijd van de hond. Maar de grootte en het gewicht van de hond kunnen van invloed zijn op hoe gevaarlijk het consumeren van druiven is voor een hond.

“Meer dan één druif per 10 pond lichaamsgewicht is potentieel gevaarlijk”, zegt Wismer. De AKC zegt dat het eten van zelfs één druif of rozijn mogelijk dodelijk kan zijn voor honden.

Kunnen honden druivenpitextract eten?

Wat onderzoek in de Canadian Journal of Veterinary Research suggereert dat druivenpitextract veilig of zelfs gunstig kan zijn voor honden, voornamelijk door als antioxidant te werken. Antioxidanten beschermen gezonde cellen tegen beschadiging en vernietiging.

De onderzoekers keken naar 11 gezonde therapiehonden en gaven een half antioxidant supplement met druivenpitextract en andere ingrediënten. Honden die het supplement slikten, hadden lagere triglyceriden en markers van oxidatieve stress.

Maar ander onderzoek in de EFSA Journal ontdekte dat het niet helemaal duidelijk is of druivenpitextract veilig is voor honden om te consumeren of niet. De experts zeggen dat het het veiligst is om weg te blijven van druivenpitextract totdat er meer informatie is over de mogelijke toxiciteit voor honden.

Mogen honden druivensap, druivengelei of jam of andere druivenproducten hebben?

De experts zeggen dat je een hond nooit producten mag geven die druiven bevatten of zijn afgeleid van druiven, inclusief druivensap, druivengelei en jam, en alles met druivensmaak.

Behalve dat ze gifstoffen bevatten, bevatten druivenproducten vaak ook andere ingrediënten die niet goed zijn voor honden, zoals suiker, conserveermiddelen, vet en kunstmatige zoetstoffen.

Wat gebeurt er als een hond druiven eet?

Volgens de AKC ontwikkelen zich symptomen van druiventoxiciteit vaak binnen een paar uur nadat een hond druiven heeft gegeten.

“De eerste symptomen van inname van druiven zijn braken en lethargie, gevolgd door meer dorst en plassen voordat de nieren stoppen”, zegt Wismer.

Jennifer A. Larsen, DVM, MS, PhD, hoogleraar klinische voeding aan het Veterinary Medicine Teaching Hospital, UC Davis in Californië, voegt eraan toe dat druiventoxiciteit ook neurologische aandoeningen bij honden kan veroorzaken.

Tekenen van druiventoxiciteit bij honden zijn onder meer:

 • verminderde eetlust
 • ongewone zwakte, lethargie of stilte
 • diarree en braken
 • buikpijn die gevoelig is bij aanraking
 • minder of meer plassen
 • extreme of verhoogde dorst
 • uitdroging (hijgen, bleek tandvlees, droge mond en neus of huid die niet direct terugveert na het uitrekken)
 • moeite met ademhalen
 • gebrek aan bewustzijn

Irantzu_Arbaizagoitia/Getty Images

Wat te doen als een hond druiven eet?

Als u vermoedt dat uw hond druiven of druivenproducten heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts of de dichtstbijzijnde dierenkliniek. U kunt ook contact opnemen met het ASPCA Animal Poison Control Centre voor begeleiding door te bellen naar 1-888-426-4435.

Probeer informatie te verzamelen over wat uw hond precies heeft gegeten, hoeveel en wanneer, aangezien dit waardevolle informatie kan zijn die kan helpen bij het bepalen van de beste behandeling voor uw hond. “De daadwerkelijk ingenomen hoeveelheid is van cruciaal belang bij het bepalen van de behandeling”, zegt Wismer.

De experts zeggen dat ze ook informatie bij de hand hebben bij het zoeken naar spoedeisende zorg voor uw hond, zoals het gewicht van een hond en hun andere gezondheidsproblemen.

Een dierenarts, veterinair technicus of gifbestrijdingsmedewerker kan u aanraden om uw hond zo snel mogelijk te dwingen te braken, zolang dit niet het geval is:

 • al aan het overgeven
 • moeite hebben met ademhalen of slikken
 • verstikking
 • erg lusteloos of zwak
 • bewusteloos
 • epileptische aanvallen hebben of hyperactief zijn

Laat een hond nooit braken als de hond scherpe of bijtende middelen of medicijnen heeft ingenomen, of recentelijk aan de buik is geopereerd of een gezwollen of vergrote slokdarm heeft gehad. Probeer bij een hond geen braken op te wekken zonder instructies van een beroepsbeoefenaar in de diergezondheidszorg.

Hoe braken op te wekken bij honden?

De experts zeggen dat je honden moet laten braken door je vinger in hun keel te steken of ze een kleine maaltijd te geven als ze minstens twee uur niet hebben gegeten.

Volgens de AKC kunt u, als uw hond de afgelopen twee uur druiven heeft gegeten, ook één theelepel per vijf pond lichaamsgewicht van een 3 procent waterstofperoxide-oplossing oraal toedienen om braken op te wekken (maximale dosis van drie eetlepels voor honden die meer wegen dan 45 pond).

Waterstofperoxide irriteert het darmkanaal van een hond. Het heeft de neiging om binnen 10 tot 15 minuten na toediening braken te veroorzaken, wat wel 45 minuten kan duren, waarbij ongeveer 50 procent wordt verwijderd van wat uw hond heeft ingenomen.

Om waterstofperoxide oraal aan een hond toe te dienen, gebruikt u een voedingsspuit of kalkoenbaster om de oplossing in de achterkant van de mond of tong van de hond of tussen hun achterste tanden te spuiten, en laat de hond de oplossing nooit inademen. Als de hond niet binnen 15 minuten na het geven van een waterstofperoxide-oplossing overgeeft, kunt u een tweede dosis geven.

De AKC zegt dat je een hond moet controleren nadat je hebt geprobeerd braken op te wekken, en braaksel moet verzamelen zodat een dierenarts het kan onderzoeken. Controleer ook een hond op aanvullende symptomen of bijwerkingen, waaronder diarree, toegenomen lethargie, opgeblazen gevoel of braken dat langer dan 45 minuten aanhoudt.

Behandeling voor honden die druiven eten

Experts en diergezondheidsorganisaties zeggen dat een dierenarts in veel gevallen zal proberen te braken als een hond vrij recent druiven heeft gegeten, wat kan betekenen dat waterstofperoxide-oplossingen oraal moeten worden toegediend.

Als de eerste pogingen om een ​​hond te laten braken niet succesvol zijn, of als het lang geleden is dat de hond druiven of rozijnen heeft ingenomen, kan een dierenarts hem sterkere medicijnen geven om te proberen de gifstoffen te verwijderen.

Een dierenarts kan een hond ook intraveneuze (IV) vloeistoffen geven om de elektrolytenbalans te herstellen en de gifstoffen sneller uit hun systeem te “spoelen”.

Andere voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor honden

Sommige voedingsmiddelen bevatten ingrediënten die honden kunnen schaden omdat ze giftig zijn voor honden, moeilijk te verteren zijn, verstikkingsgevaar opleveren of vast kunnen komen te zitten in het spijsverteringskanaal en impactie kunnen veroorzaken (darmobstructie).

Hier zijn enkele voedingsmiddelen waarvan de experts zeggen dat ze niet aan honden moeten worden gevoerd:

 • chocolade
 • Softijs
 • de meeste specerijen en smaakmakers
 • de meeste noten, waaronder amandelen, macadamianoten, pecannoten en walnoten
 • uien, bieslook en prei
 • knoflook
 • brood gist
 • tomaten
 • paddestoelen
 • alcohol
 • cafeïne
 • citrus vruchten
 • kokosnoot
 • niet gaar of rauw vlees, botten of eieren
 • kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol
 • zoute of zoete snacks en voedsel
 • appel en mosterdzaad
 • fruitpitten, zaden, klokhuizen, pitten en schillen
 • gom
 • hop
 • beschimmeld voedsel
 • rabarber bladeren

Veilig voedsel om honden te voeren

Hoewel sommige voedingsmiddelen gezondheidscomplicaties voor honden kunnen opleveren, zijn veel voedingsmiddelen die veilig (en plezierig!) voor u zijn om te eten, ook veilig voor honden. En de experts zeggen dat als u uw hond af en toe een traktatie met menselijk voedsel geeft, dit kan helpen bij het diversifiëren van hun dieet, opwinding en interesse kan bieden en voedingsvoordelen heeft.

Volgens dierenartsen en de AKC zijn hier enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die u met mate aan uw hond kunt geven:

 • aardbeien, bosbessen, veenbessen en frambozen
 • watermeloen en meloen
 • yoghurt en melk (in zeer kleine hoeveelheden)
 • brood en tarwe/graanproducten
 • gekookte kalkoen, kip en ham
 • gekookte eieren
 • zalm, garnalen, tonijn en de meeste andere vissen en zeevruchten
 • popcorn
 • niet-gearomatiseerde, ongekruide pinda’s
 • pindakaas
 • honing
 • eieren
 • maïs
 • kaas
 • quinoa en de meeste peulvruchten en peulvruchten (gekookt)
 • aardappelen (gekookt en geschild)
 • ananas
 • wortels
 • broccoli en bloemkool
 • kiwi
 • komkommers
 • groene bonen
 • ingeblikte of gekookte pompoen
 • selderij

Als waarschuwing: experts zeggen dat je altijd huiden, schillen, stengels, bladeren, stekels, pitten, kernen en stenen van fruit en plantaardig voedsel moet verwijderen voordat je ze aan honden voert.

Sommige groenten moeten ook worden gekookt voordat ze aan honden worden geserveerd om veilig te zijn, zoals aardappelen. Als algemene regel geldt dat als u een soort voedsel moet koken voordat u het eet, het ook moet worden gekookt voordat het aan een hond wordt gevoerd.

Honden voeding voor mensen

Honden af ​​en toe mensenvoedsel voeren is volgens de experts meestal veilig. Maar ze zeggen dat het grootste deel van het dieet van een hond moet bestaan ​​uit voedsel dat speciaal is ontworpen om aan de voedingsbehoeften van honden te voldoen, en om te proberen snacks te beperken tot niet meer dan 10 procent van de totale calorie-inname van een hond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.