Kunnen honden bosbessen eten? Dierenartsen leggen uit:

Een zeer gezonde bes

De meeste honden eten zo ongeveer alles, inclusief dingen die ze ziek kunnen maken. Daarom is het aan jou als eigenaar om ervoor te zorgen dat je pup niet de verkeerde lekkernijen opslokt. Je vraagt ​​​​je misschien af: kunnen honden bosbessen eten?

Ze zijn niet alleen heerlijk, maar bosbessen bieden ook veel voedingsvoordelen. Ze zijn rijk aan antioxidanten en kunnen zelfs gezondheidsvoordelen bieden, zoals immuunondersteuning en, bij mensen, een boost voor de gezondheid van de hersenen.

Maar voedingsmiddelen die goed zijn voor de mens zijn niet per se hondvriendelijk. Dit is wat experts willen dat je weet over het voeren van bosbessen aan honden, inclusief of het veilig is en of er goede redenen zijn om dit fruit aan je harige vriend te geven.

Waarom sommige voedingsmiddelen giftig of gevaarlijk kunnen zijn voor honden?

Er zijn een paar manieren waarop voedsel problemen kan veroorzaken voor honden. Sommige voedingsmiddelen bevatten verbindingen die goedaardig zijn voor mensen, maar hondencellen kunnen beschadigen of vernietigen. Afhankelijk van hoe giftig iets is, kan het symptomen veroorzaken, variërend van een lichte maagklachten tot leverfalen, coma en de dood.

Andere soorten voedsel zijn mogelijk niet giftig voor honden, maar ze kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Dit geldt bijvoorbeeld voor harde of grote tafelresten, kraakbeen of botten. Andere voedingsmiddelen kunnen scherpe delen bevatten (denk aan stekels en stengels) die de keel of andere delen van het spijsverteringskanaal kunnen beschadigen.

Mogen honden bosbessen eten?

Ja, honden kunnen bosbessen eten.

Jerry Klein, DVM, Chief Veterinary Officer van de American Kennel Club (AKC), zegt dat je bessen aan een hond moet voeren zoals je elke andere snack zou doen, ze met mate aan te bieden en de porties klein te houden.

“[Treats] mogen niet meer dan 10 procent van hun totale calorieën voor de dag uitmaken, “voegt hij eraan toe.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat bosbessen en ander fruit verschillende niveaus van fructose bevatten. Het eten van te veel van deze van fruit afgeleide suiker kan ervoor zorgen dat puppy’s kilo’s inpakken en gezondheidsproblemen veroorzaken.

“Hoe zoeter de bes, hoe meer suiker en calorieën ze bevatten”, zegt Dr. Klein.

(Kunnen honden veenbessen eten?)

Hebben honden baat bij een gevarieerde voeding?

“Hondenvoer is een uitgebalanceerde en complete voeding, en een hond kan het redelijk goed doen met dat als hun primaire voedsel”, zegt Maggie Brown-Bury, DVM, een dierenarts voor spoedeisende hulp en intensive care en de vertegenwoordiger van Newfoundland en Labrador voor de Canadian Veterinary Medical Association raad.

Maar hoewel er geen voedingsbehoefte is om honden bosbessen te voeren, kan het af en toe veranderen van het dieet van een hond andere voordelen hebben, zegt Barbara Hodges, DVM, de directeur van belangenbehartiging en outreach voor de Humane Society Veterinary Medical Association.

Ze zegt dat dit een van de grootste punten is die ze met klanten naar voren brengt. “Ik vraag ze zich voor te stellen dat we ons hele leven elke dag hetzelfde eten”, zegt Dr. Hodges.

Niet leuk, toch? Je trouwe viervoeter is het daar misschien mee eens.

“Verscheidenheid is echt het kruid van het leven”, zegt ze. “Ik geloof niet dat mensen de neiging hebben om te gaan zitten en de precieze voedingswaarde van elke maaltijd te berekenen. Over het algemeen eten we omdat we van de smaak van dingen houden. Honden zijn niet anders.”

Eva Blanco/Getty Images

Moeten honden bosbessen hebben?

Dus honden kunnen bosbessen hebben, maar een andere laag op de vraag is of ze al dan niet? zou moeten geniet van deze kleine bessen.

“Bessen hebben enkele natuurlijke kenmerken en voedingsstoffen die nuttig kunnen zijn voor uw hond, zoals vezels, vitamines en natuurlijke verbindingen die als antioxidanten kunnen werken, vooral bosbessen”, zegt Dr. Klein. “Bosbessen worden soms opgenomen in commercieel hondenvoer.”

Antioxidanten zijn verbindingen die schade aan cellen helpen voorkomen die worden veroorzaakt door vrije radicalen, verbindingen die worden aangemaakt tijdens reguliere lichaamsprocessen.

Lage niveaus van circulerende vrije radicalen zijn normaal, maar als de niveaus te hoog worden, kunnen ze ernstige schade aan cellen toebrengen. Schade door vrije radicalen kan bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten, waaronder kanker.

Wat onderzoek zegt over de voordelen van bosbessen voor honden?

De gezondheidsvoordelen van bosbessen kunnen zich uitstrekken tot uw harige vrienden.

Bosbessen lijken vooral veel antioxidanten te bevatten. Sommige onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van het voeren van bosbessenextracten of -poeders voor honden hebben bemoedigende resultaten opgeleverd.

In een kleine studie uit 2017 in de Canadian Journal of Veterinary Research, onderzoekers voerden 11 therapiehonden een commercieel dieet van hoge kwaliteit, aangevuld met antioxidanten uit verschillende bronnen, waaronder extract van gedroogde bosbessen.

Ze ontdekten dat dit hielp om overtollige vrije radicalen te neutraliseren en een gezond celmetabolisme te herstellen.

Metabolisme is het proces waarbij voedingsmiddelen en dranken worden omgezet in energie. Als het metabolisme te traag is, kan dit leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.

Er is enig onderzoek dat suggereert dat antioxidanten zoals die in bosbessen de hersenveroudering bij honden kunnen vertragen, volgens de AKC.

Mogen honden bosbessenijs eten?

De meeste volwassen honden hebben volgens de AKC wat moeite met het verteren van lactose, een suiker die in melk wordt aangetroffen. En vooral ijs en slagroom bevatten veel lactose.

Puppy’s produceren van nature meer van de enzymen die lactose afbreken, lactase genaamd, waardoor ze de moedermelk kunnen drinken. Maar als ze eenmaal gespeend zijn, of stoppen met het drinken van moedermelk of flesvoeding, produceren honden minder lactase.

Alle volwassen honden zijn dus tot op zekere hoogte lactose-intolerant. Afhankelijk van hoe gevoelig een hond is voor lactose en hoeveel hij ervan heeft, kunnen verschillende milde symptomen optreden, zoals:

 • dunne ontlasting of diarree
 • braken
 • gas-
 • maagkrampen of pijn

Als vuistregel zeggen de experts om honden geen ijs te geven. Afgezien van lactose, zijn sommige honden allergisch voor eiwitten die in melk worden aangetroffen of kunnen deze niet verteren.

IJs is ook een goede bron van dingen die honden niet mogen eten, zoals suiker en vet.

IJs alternatieven

Als je je hond een verfrissende traktatie wilt geven, raden experts aan om ze bevroren bosbessen te geven. Je kunt bosbessen ook pureren en invriezen om een ​​caloriearme, suikerarme sorbet te maken.

Bevroren, gemengde, rijpe bananen vormen ook een heerlijke bevroren traktatie, nice cream genaamd. Sommige bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, bieden ook niet-zuivel-, hondvriendelijke ijsalternatieven aan.

Kunnen honden bosbessenyoghurt eten?

Yoghurt is veel gemakkelijker voor de maag van een hond dan ijs omdat het veel minder lactose bevat, dankzij het fermentatieproces, wat resulteert in levende bacteriën die de suiker afbreken.

Yoghurt is prima voor honden, zegt dr. Hodges, en het kan een gezonde traktatie zijn. Maar ze stelt voor om weg te blijven van yoghurt met fruitsmaken of fruit erin. Die bevatten vaak veel suiker.

“Als je het dieet van je hond wilt aanvullen met yoghurt, raad ik yoghurt met levend aan [bacterial] culturen om ervoor te zorgen dat uw hond de spijsverteringsvoordelen van dit soort bacteriën krijgt, “zegt Dr. Hodges. “Je zou altijd wat bosbessen in yoghurt kunnen gooien voor wat extra smaak en voeding.”

Kunnen honden wilde bosbessen en bosbessenbladeren hebben?

Wilde bosbessen zijn veilig voor honden zolang ze niet zijn bespoten met een soort chemische stof. Het is het beste om wilde bessen zorgvuldig te wassen en af ​​te spoelen voordat u ze door een hond laat eten.

Verwijder altijd niet-bessenplantendelen van wilde of in de winkel gekochte bosbessen voordat u ze aan een hond geeft.

Dit is nog een reden om een ​​hond ze niet van een bosbessenstruik te laten eten – ze kunnen deze plantendelen gemakkelijk opeten en zichzelf per ongeluk verwonden.

“Honden mogen geen plantendelen van de bessen eten. Bladeren, stengels – het is gewoon niet nodig”, zegt Dr. Hodges.

Ze zegt dat bladeren en stengels vrijwel onverteerbaar zijn, wat betekent dat het eten ervan waarschijnlijk spijsverteringssymptomen veroorzaakt. Ze voegt eraan toe dat stengels en andere harde of scherpe plantendelen ook het maag-darmkanaal kunnen beschadigen.

Kunnen honden gedroogde, bewerkte of geconserveerde bosbessen of bosbessensap eten?

Alle experts zijn het erover eens dat als het gaat om het voeren van bessen aan honden, u geen bosbessenbevattende of gearomatiseerde producten mag gebruiken.

Producten zoals bosbessensap of -conserven, bosbessen uit blik of gestoofde bosbessen en andere bewerkte bosbessenproducten bevatten meestal veel suiker.

Ze kunnen ook chemicaliën en andere additieven bevatten die niet op de verpakking staan ​​vermeld, waaronder ingrediënten die giftig zijn voor honden, zoals soorten alcohol.

Bosbessensap is vooral slecht voor honden omdat het meer suiker bevat dan verse bosbessen, maar meestal bijna geen van de voedingsstoffen.

“Om eerlijk te zijn, ik zou hopen dat een hond [only] per ongeluk gedroogde, gekookte, ingeblikte, geconserveerde of geperste soorten krijgen”, zegt Dr. Brown-Bury.

Ze zegt dat het gewoon niet nodig is om honden deze producten te geven, vooral gezien de gezondheidsrisico’s die ze kunnen opleveren.

Afgezien van overtollige suiker en andere toevoegingen, kunnen bosbessenproducten worden gemengd met of worden blootgesteld aan voedsel dat giftig is voor honden, met name druiven en rozijnen, zegt Dr. Brown-Bury.

Een woord over xylitol

Laat honden nooit producten met bosbessensmaak eten met een laag suikergehalte of kunstmatige zoetstoffen, zeggen experts.

Ze dragen het risico dat ze xylitol bevatten, een stof die giftig is voor honden. Xylitol kan bij honden een lage bloedsuikerspiegel en leverfalen veroorzaken.

Andere tips voor het voeren van blauwe bessen aan honden

De experts zeggen om honden alleen verse of bevroren bosbessen te voeren. Zoals met alle soorten fruit en groenten, moeten bosbessen grondig worden gewassen om pesticiden of andere chemicaliën te verwijderen voordat ze aan een hond worden gevoerd.

Blauwe bessen hebben meestal al een geschikte maat voor een pup om zonder risico op problemen door te slikken. Maar bij zeer kleine honden of honden die vatbaar zijn voor verstikking, kan het nodig zijn dat hun bosbessen worden gesneden of fijngestampt voordat ze ze opeten.

Zoals bij elk nieuw voer, moet u geleidelijk bosbessen in het dieet van een hond introduceren om het risico op kleine of ernstige bijwerkingen te verminderen.

“Begin een nieuw voedselproduct voor uw hond altijd een paar dagen langzaam om te zien of uw hond daarna gastro-intestinale problemen of allergische reacties heeft, zoals intens krabben of jeuk”, zegt Dr. Klein.

Fruit, noten en groenten die honden niet mogen eten

Veel groenten en fruit zijn veilig voor honden om met mate te eten. Maar volgens de Humane Society of the United States is een aantal voedingsmiddelen waar wij mensen van genieten giftig of gevaarlijk voor honden.

Vermijd het geven van deze onveilige voedingsmiddelen aan uw hond:

 • paddestoelen
 • druiven en rozijnen
 • asperges
 • uien, bieslook en prei
 • knoflook
 • chocolade
 • cafeïne
 • avocado
 • bakolie of boter
 • de meeste smaakmakers en zout
 • kersen
 • tomaten
 • snoep
 • gom
 • alcohol
 • hop
 • macadamianoten, walnoten en amandelen
 • gistdeeg
 • aardappelen
 • planten- en fruitzaden, pitten, kernen, schillen, bladeren en stengels
 • citrus vruchten

Zoek vervolgens uit of uw hond aardbeien kan eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.