Kunnen honden bananen eten? Dierenartsen leggen uit:

Bananen zijn wereldwijd een belangrijk basisvoedsel. Maar kunnen honden bananen eten? Dit is wat u moet weten over het delen van dit menselijke voedsel met pups.

Wat u moet weten als u uw pup banaan wilt voeren

Velen van ons kijken naar wat we onze honden voeren en vragen zich af of ze niet baat zouden hebben bij wat meer variatie, of frisheid, in hun dieet. En de meeste verse vruchten zijn met mate veilig voor honden.

Veel mensen houden van bananen, en voor sommigen van ons waren ze zelfs de eerste vrucht die we ooit aten. En voor de meeste mensen zijn bananen een relatief goedkope, gemakkelijk toegankelijke, gezonde voeding. Alleen al in 2017 werd volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wereldwijd zo’n 114 miljoen ton bananen geproduceerd.

Maar zijn bananen veilig voor honden? Volgens de experts wel, maar er zijn enkele overwegingen die u moet maken om honden veilig bananen te voeren.

Dit is wat de experts willen dat je weet over het voeren van bananen aan honden.

Waarom zijn sommige voedingsmiddelen gevaarlijk voor honden?

Volgens dierenartsen is het spijsverteringsstelsel van een hond een beetje anders dan dat van mensen, wat betekent dat sommige voedingsmiddelen die we zonder problemen kunnen verteren, moeilijker zijn voor honden om af te breken, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Sommige voedingsmiddelen bevatten ook gifstoffen of andere stoffen die gezonde cellen kunnen beschadigen of vernietigen.

Veel voedingsmiddelen bevatten ook onderdelen, zoals zaden, schillen, kernen of stekels, waar een hond in zou kunnen stikken. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken bij honden als ze er te veel van eten.

Kunnen honden bananen eten?

Volgens dierenartsen zijn bananen over het algemeen een veilig voedsel voor honden.

“Bananen kunnen geweldige traktaties zijn”, zegt Angela Witzel Rollins, DVM, PhD, DACVIM (Nutrition), een professor in veterinaire voeding aan de Universiteit van Tennessee. “Vermijd gewoon de schillen.”

Maar de experts zeggen dat het het beste is om andere lekkernijen met bananensmaak, zoals snoep, ijs en gebak, te vermijden, omdat ze dingen kunnen bevatten die honden niet goed verteren, zoals melk en conserveermiddelen.

Veel lekkernijen met bananensmaak bevatten ook veel vet en verwerkte suikers, die beide slecht zijn voor de gezondheid van een hond als ze er te veel van eten.

Photoboyko/Getty Images

Zijn delen van een banaan gevaarlijk voor honden?

Al het vruchtvlees van een banaan is veilig voor honden om te eten. Maar hoewel bananenschillen niet giftig zijn voor honden, kunnen ze erg moeilijk te verteren zijn. Bananenschillen kunnen zelfs een verstopping in de darmen van een hond veroorzaken, waarvoor mogelijk veterinaire aandacht nodig is om op te lossen.

Om veiligheidsredenen zeggen de experts dat je altijd een bananenschil moet verwijderen voordat je bananenvlees aan een hond voert.

Ze voegen eraan toe dat het ook een goed idee is om ervoor te zorgen dat weggegooide bananenschillen niet ergens worden neergezet waar honden ze gemakkelijk kunnen vinden, zoals een open vuilnisbak of een vuilnisbak.

Zijn er voedingsvoordelen van het voeren van bananen aan honden?

Bananen worden niet vaak een superfood genoemd, maar misschien zouden ze dat wel moeten zijn. Bananen bevatten kleine hoeveelheden van tientallen belangrijke voedingsstoffen. Maar volgens de American Kennel Club (AKC) zijn bananen vooral rijk aan:

Potassium

Kalium is een essentiële voedingsstof die cellen helpt goed te functioneren door het juiste vloeistofvolume in cellen en elementen van het celmembraan te handhaven waardoor voedingsstoffen er doorheen kunnen gaan, volgens de National Institutes of Health (NIH).

Vitamine B6

Vitamine B6 is betrokken bij ten minste 100 verschillende enzymreacties in het lichaam, voornamelijk degene die ons helpen eiwitten te verteren, volgens de NIH. Vitamine B6 speelt ook een rol bij een gezond immuunsysteem, bloedvorming en cognitieve ontwikkeling.

Vitamine C

Vitamine C bevat hoge concentraties antioxidanten, verbindingen die cellen helpen beschermen tegen schade die kan bijdragen aan het ontwikkelen van aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine C lijkt zelfs te helpen bij het regenereren van andere antioxidanten, zoals vitamine E.

Vitamine C helpt ook bij:

 • de aanmaak van collageen, een belangrijk bindweefsel dat helpt bij wondgenezing en huidstructuur
 • immuunfunctie
 • de vertering van eiwitten
 • de opname van non-heem-ijzer, het type ijzer dat in planten voorkomt

Vezel

Volgens de experts zijn vezels een uitstekende voedingsstof voor mens en hond. Vezels helpen een gezonde spijsvertering te bevorderen en zorgen ervoor dat u zich langer vol voelt, wat honden kan helpen een gezond lichaamsgewicht te behouden of af te vallen.

Magnesium

Magnesium is ook betrokken bij meer dan 300 enzymprocessen in het lichaam die helpen:

 • eiwitten verteren
 • bloeddruk en bloedglucosespiegels onder controle houden
 • zenuw- en spierfunctie
 • energie productie

Is er een andere reden om honden bananen te voeren?

De experts zeggen dat er geen specifieke reden of noodzaak is om bananen aan honden te voeren. Maar ze zeggen wel dat honden, net als mensen, van afwisseling houden in hun dieet.

Dus dingen veranderen en een hond af en toe fruit of groenten geven, kan spannend of interessant voor ze zijn.

Volgens dierenartsen kan het eten van een gevarieerd dieet ook helpen voorkomen dat honden zich vervelen en zelfs voedsel weigeren dat het grootste deel van hun dieet zou moeten uitmaken, zoals droog of nat voedsel dat speciaal is samengesteld om aan hun specifieke voedingsbehoeften te voldoen.

Hoe honden bananen te voeren

Hoewel al het bananenvlees, of fruit, veilig is voor honden om te eten, zeggen de experts dat je altijd de schil van een banaan moet verwijderen voordat je het aan een hond voert. Ze raden ook aan de banaan in kleine stukjes te snijden voordat je hem aan honden geeft, om te voorkomen dat ze hem te snel opeten, te veel eten of erin stikken.

Volgens de AKC kan het toestaan ​​van een hond om veel bananen te eten spijsverteringsproblemen veroorzaken. Bananen bevatten ook bijzonder veel fruitsuikers of fructose. En dierenartsen zeggen dat het eten van te veel suiker, van welke aard dan ook, kan leiden tot ernstige complicaties voor honden, net als voor mensen, waaronder obesitas en diabetes type 2.

“Bananen zijn volkomen veilig om uw hond te voeren, zolang ze maar in kleine stukjes worden gesneden”, zegt Tina Wismer, DVM, de senior directeur toxicologie van het ASPCA Animal Poison Control Center.

“Zorg ervoor dat je altijd de schil verwijdert en onthoud dat snacks niet meer dan 5 procent van hun dagelijkse calorie-inname mogen uitmaken, dus houd de portiegroottes klein.”

Leuke manieren om honden bananen te voeren

De AKC zegt dat er tal van manieren zijn om bananen veilig aan honden te voeren, wat het evenement ook bijzonder leuk of opwindend kan maken, zoals:

 • een hele banaan invriezen en dan de schil verwijderen en in stukjes snijden
 • banaan in gewoon voedsel stoppen
 • bananenvlees in speelgoed zoals een Kong doen en het invriezen
 • bananen mengen met ander hondvriendelijk fruit of groenten, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen, appels, komkommer, mango, sinaasappels, perziken, peren, ananas, watermeloen, broccoli, wortelen, selderij, spruitjes, erwten , spinazie en sperziebonen
 • coaten of mengen van banaan met andere hondvriendelijke favorieten, zoals pindakaas of milde kaas
 • bevroren banaan pureren om hondvriendelijk bananenijs te maken

Voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor honden

Hoewel veel groenten en fruit die veilig zijn voor mensen om te eten, ook veilig zijn voor honden om te eten, moeten sommige worden vermeden omdat ze problemen kunnen veroorzaken, variërend van milde indigestie tot toxiciteit en overlijden.

Volgens alle experts die voor dit artikel zijn geïnterviewd, zijn druiven en aanverwante producten de gevaarlijkste vruchten voor honden.

“Druiven, rozijnen en krenten worden geassocieerd met nierbeschadiging en neurologische aandoeningen bij honden, hoewel de exacte toxiciteit niet goed gedefinieerd is”, zegt Jennifer A. Larsen, DVM, MS, PhD, hoogleraar klinische voeding aan de Universiteit van Californië -Davis academisch ziekenhuis voor diergeneeskunde.

“Onlangs is wijnsteenzuur betrokken en is een doelwit van lopend onderzoek”, voegt ze eraan toe.

De AKC en experts zeggen dat sommige andere groenten en fruit die gevaarlijk kunnen zijn voor honden of die niet logisch zijn om aan honden te voeren, zijn:

 • uien en prei
 • paddestoelen
 • avocado
 • kersen
 • tomaten
 • asperges
 • knoflook
 • cafeïne
 • chocolade
 • snoep
 • gom
 • alcohol
 • hop
 • gistdeeg
 • aardappelen
 • plantenstelen, bladeren, schillen, kernen, zaden, kuilen en stenen
 • hop
 • veel smaakmakers en zout
 • bakolie en boter
 • macadamianoten, amandelen en walnoten

Leave a Reply

Your email address will not be published.