Kun je light frisdrank drinken tijdens intermitterend vasten?

Intermittent fasting en light frisdrank

Er is één simpele regel als het gaat om het kiezen van je drankjes als je aan het vasten bent: vermijd alles met calorieën. Het doel van intermitterend vasten is om in een “vaste toestand” te blijven, waarbij je gedurende een bepaalde periode geen koolhydraten, vetten of eiwitten eet of drinkt.

Hierdoor kan uw lichaam stoppen met het produceren van insuline, dus gebruikt het ketonen die in het vet zijn opgeslagen voor energie in plaats van glucose die in de lever is opgeslagen. In een artikel uit 2019 in De New England Journal of Medicinezijn sommige wetenschappers van mening dat dit proces, ketogenese genaamd (waarvan je misschien hebt gehoord in verband met het keto-dieet), veroudering kan vertragen, chronische ontstekingen kan verminderen en kan leiden tot een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Omdat light frisdrank geen calorieën bevat, is het meestal oké om te drinken terwijl je aan het vasten bent. Maar de wetenschappelijke gemeenschap debatteert over de impact van kunstmatige zoetstoffen op twee zeer belangrijke componenten in de intermitterende vastenpuzzel: insuline en honger. (Daarover later meer.)

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is niet slechts één dieetplan, het zijn er eigenlijk meerdere. Het basisconcept is dat deze eetstijl je beperkt wanneer je eet, niet wat je eet. Lees alle details over verschillende stijlen in onze complete gids over hoe u met intermitterend vasten kunt beginnen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

  • De 16:8 of 14:10 methode: Met deze tijdgebonden methoden eet je alleen binnen een bepaalde periode. Je zou alleen kunnen eten in een periode van acht uur (zeg 10 uur tot 18 uur) en de volgende 16 uur vasten (18 uur tot 10 uur). Of eet binnen een tijdsbestek van 10 uur (9 uur tot 19 uur) en vast voor de volgende 14 uur (19 uur tot 9 uur).
  • Vasten op een andere dag: Wissel tussen dagen van eten zoals u normaal zou doen en dagen van vasten (ongeveer 500 calorieën consumeren).

  • De 5:2-methode: Eet vijf dagen per week zoals je normaal zou doen en kies twee niet-opeenvolgende dagen van de week (zoals maandag en donderdag) om ongeveer 500 calorieën te consumeren.

  • Eat-Stop-Eat-methode: Een of twee keer per week tot 24 uur vasten. Op de andere dagen eet u zoals u gewend bent.

  • De Warrior-methode: Misschien wel de moeilijkste van allemaal, dit vereist het consumeren van al je calorieën binnen een tijdsbestek van vier uur (zoals 11.00 tot 15.00 uur) en 20 uur vasten (3 uur tot 11.00 uur).

Kun je light frisdrank drinken tijdens intermitterend vasten?

“Technisch gezien zullen de meeste light frisdranken die nul calorieën bevatten niet vasten”, legt Autumn Bates uit, een gecertificeerde klinische voedingsdeskundige in Manhattan Beach, Californië. “Als het echter uw doel is om af te vallen, kan het drinken van light frisdranken nog steeds uw doelstellingen voor gewichtsverlies tegenwerken door het verlangen naar suiker en het hongergevoel gedurende de dag te vergroten.”

Hoewel de meeste dieetdranken geen calorieën bevatten, kunnen sommige mensen insuline afscheiden – een hormoon dat de vetopslag reguleert – als reactie op de zoete smaak, ook al is het geen suiker, zegt Bates. Ze wijst op een studie van april in de Tijdschrift voor huisartsgeneeskunde en eerstelijnszorg dat suggereert een verband tussen kunstmatige zoetstoffen en insulineresistentie.

Bates voegt eraan toe dat sommige mensen, volgens een onderzoek uit 2016 in Celstofwisseling.

Het uitdagende deel, merkt Bates op, is dat niet alle mensen insuline afscheiden na het eten of drinken van iets dat kunstmatige zoetstoffen bevat, net zoals niet iedereen die light frisdrank drinkt een geval van hangries ervaart na het drinken van een blikje.

“Er zijn aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose en aspartaam ​​​​die vaak in light frisdranken zitten, nog steeds een stijging van de insulinerespons kunnen veroorzaken als gevolg van een chemische reactie in de hersenen die vergelijkbaar is met wanneer daadwerkelijk suiker wordt geconsumeerd”, zegt Leigh Merotto, RD, een In Toronto gevestigde geregistreerde diëtist met een focus op metabole gezondheid, spijsvertering / darmgezondheid en sportvoeding.

“De jury is er nog steeds niet, maar we weten nu dat in het algemeen niet is aangetoond dat light frisdranken de doelstellingen voor gewichtsverlies ondersteunen”, zegt ze.

rez-art/Getty Images

Potentiële gezondheidsvoordelen en risico’s van het drinken van light frisdrank

Met suiker gezoete dranken zoals frisdrank, sap of sportdranken zijn de belangrijkste bron van toegevoegde suikers in het Amerikaanse dieet, meldt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Die kunnen leiden tot een hele reeks gezondheidsschade, waaronder gewichtstoename, hartaandoeningen, tandbederf, diabetes type 2 en meer.

Het kan echter een beetje lastig worden met calorievrije dranken als je kunstmatige zoetstoffen introduceert. Ze worden in minuscule hoeveelheden geconsumeerd als je kijkt naar de veilige bovengrens.

Neem bijvoorbeeld de gewone light frisdrank-zoetstof, aspartaam ​​(ook bekend als Equal). De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vastgesteld dat de aanvaardbare dagelijkse inname 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht is.

Als u 150 pond weegt, betekent dit dat de FDA zegt dat u veilig tot ongeveer 3.400 milligram per dag kunt eten of drinken. Dit komt neer op ongeveer 17 12-ounce blikjes light frisdrank per dag, volgens het Kendall Reagan Nutrition Center van de Colorado State University.

Het is twijfelachtig of je zoveel zult drinken.

Maar ondanks het feit dat redelijke hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen door de FDA als veilig worden beschouwd, suggereert de American Heart Association dat we allemaal “caloriearme frisdranken beperken” en “vasthouden aan water”. Het Centrum voor Wetenschap in het Openbaar Belang zegt dat het ‘het beste is om kunstmatige zoetstoffen te vermijden’ – intermitterend vasten of niet.

Tot op heden zijn onderzoeken naar niet-suikerzoetstoffen over het algemeen vrij kortdurend, kleinschalig en gebaseerd op (soms onnauwkeurige) zelfrapportages, volgens een grote recensie uit 2019 gepubliceerd in het tijdschrift BMJ.

Na analyse van 56 andere onderzoeken, vond deze review geen verband tussen een verhoogd lichaamsgewicht en de inname van kunstmatige zoetstoffen.

Er kunnen later in het leven gezondheidseffecten zijn waarvan we ons niet bewust zijn, hoewel een studie onder meer dan 100.000 mensen gepubliceerd in 2019 in oplage.

De onderzoekers onderzochten degenen die met suiker gezoete of kunstmatig gezoete dranken dronken. Vergeleken met mensen die geen kunstmatig gezoete dranken dronken, hadden degenen die zes of meer porties per dag dronken 20 procent meer kans op hart- en vaatziekten tijdens hun leven.

Het is echter onmogelijk om te bewijzen dat deze dranken de gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt – de wetenschappers zeggen dat ze alleen kunnen zeggen dat er een verband is, en het is mogelijk dat er andere factoren bij betrokken zijn.

Wat diëtisten zeggen over intermitterend vasten?

Terwijl light frisdrank een vrij recente ontwikkeling is (circa 1950), “vasten is geen nieuw idee”, zegt Alyssa Pike, RD, een manager voor voedingscommunicatie bij de International Food Information Council (IFIC) in Washington, DC. vasten sinds het begin der tijden, soms uit schaarste maar meestal om spirituele redenen.

De handeling van het vasten is niet nieuw, zelfs als we het woord ‘intermitterend’ ervoor hebben toegevoegd.”

Je zou kunnen stellen dat wat er nieuw is aan intermitterend vasten de bedoeling erachter is. Vroeger werd vasten voornamelijk gebruikt als onderdeel van een spirituele oefening van discipline, nu wordt het gezien als een trendy manier om op korte termijn af te vallen, voegt Pike eraan toe.

“Omdat intermitterend vasten een vorm van tijdgebonden eten is, kan het ertoe leiden dat mensen een hele reeks nutteloze eetgevolgen ervaren. Onderzoek toont aan dat beperking leidt tot een groter gevoel van beschikbaar voedsel, een intensere preoccupatie met gedachten over voedsel en te veel eten als er voedsel beschikbaar is”, zegt ze.

Er zijn echter enkele voordelen van intermitterend vasten, waaronder meer gewichtsverlies, maar het is belangrijk om realistische doelen en verwachtingen op te stellen. En onthoud: uw specifieke plan voor intermitterend vasten zal alleen effectief zijn zolang u zich eraan kunt houden.

Het is niet veilig om 24 uur te stoppen met eten, of zelfs 14 uur voor sommige mensen. Degenen die zwanger zijn, borstvoeding geven, medicijnen gebruiken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, diabetes hebben of een voorgeschiedenis hebben van eetstoornissen, moeten dit overslaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.