Kokosmelk versus kokoswater: wat is het verschil?

Kokosmelk versus kokoswater: wat is het verschil?

Welke moet je kiezen: kokosmelk of kokoswater? Experts helpen u beslissen. Plus, hier zijn de echte verschillen in termen van calorieën, eiwitten, koolhydraten en meer.

De kracht van de kokosnoot

Inmiddels zouden we misschien allemaal moe moeten zijn om te horen over alles wat met kokos te maken heeft. Maar nee! Alles, van kokosmelk tot kokoswater tot kokosolie en zelfs kokoschips blijft maar groeien in populariteit.

En hoewel de voedingsmiddelen heerlijk kunnen smaken, doen er enkele behoorlijk verrassende mythen de ronde over hun vermeende gezondheidsvoordelen.

“Ik heb kankercliënten gehad die me vertelden dat kokos kanker kan genezen door olie te trekken”, zegt Stacy Davis, een geregistreerde diëtist in Fort Lauderdale, Florida.

Ondertussen zegt Ashley Harpst, een geregistreerde diëtist in San Diego, dat enkele van de gekste gezondheidsclaims die ze heeft gehoord, zijn dat kokosnoot je metabolisme versnelt en dat kokoswater anti-aging eigenschappen heeft.

“Goed gehydrateerde individuen zullen er beter uitzien en zich beter voelen, maar je kunt dit bereiken door water te drinken”, zegt ze. “Er is geen sluitend onderzoek om de anti-verouderingsvoordelen van kokoswater te ondersteunen.”

En dan is er nog het schijnbaar eindeloze debat over de gezondheid van het hart.

“Mensen beweren nog steeds dat kokosolie gezond is voor het hart”, zegt Kelsey Lorencz, een geregistreerde diëtist bij Graciously Nourished.

“Hoewel het misschien niet zo ‘slecht’ is voor de gezondheid van het hart als… [pure] verzadigde vetten, het is verre van de gezondste olie voor je hart.”

Veel van de onderzoeken die aantonen dat kokosolie beter is voor je gezondheid dan andere verzadigde vetten, gebruiken 100 procent MCT-kokosolie, niet het soort dat je normaal gesproken koopt, volgens Lorencz.

“Traditioneel gekochte kokosolie heeft hetzelfde LDL-cholesterolverhogende effect als andere verzadigde vetten”, zegt ze.

En hoe zit het met kokosdranken? Wij kan omarm verschillende gezondheidsvoordelen van zowel kokosmelk als kokoswater. Als een op planten gebaseerde geregistreerde diëtist, is een van de meest gevierde voordelen ook de eenvoudigste – en een die ik in mijn eigen leven gebruik.

Kokosmelk, vooral de ongezoete variant, biedt een romige en smakelijke optie voor mensen die lactose-intolerant zijn en voor mensen die gewoon een veganistisch, vegetarisch of flexitarisch dieet willen eten.

Laten we nu eens nader kijken naar de voordelen van kokosmelk versus kokoswater. Ik tikte mijn geregistreerde diëtistencollega’s aan om me te helpen de twee kokosproducten te vergelijken.

Kokosmelk versus kokoswater

glas kokosmelk op bruine achtergrond in studio setting

Inna Dodor/Getty Images

Wat is kokosmelk?

Kokosmelk is er in twee vormen: kokosmelk in blik en kokosmelk in dozen. De eerste is dikker en wordt meestal gebruikt om te koken, terwijl de laatste meestal meer wordt gebruikt om te drinken. De twee zijn echter gemakkelijk uitwisselbaar.

Ingeblikte kokosmelk is meestal gewoon kokosnoot, water en een paar stabilisatoren zoals guargom. Soms bevatten producten een conserveermiddel zoals kaliummetabisulfiet.

Je kunt kiezen uit de reguliere versie en lite kokosmelk, die beduidend minder calorieën en vet bevat.

Als het gaat om kokosmelk in dozen, vind je opties in zowel de gekoelde als de ongekoelde secties – en zowel gezoete als ongezoete soorten.

De ongezoete versie bevat kokos en water, en verschillende ingrediënten die vooral als conserveermiddel (waaronder zeezout) en stabilisatoren dienen. Ze kunnen ook worden verrijkt met vitamine A, vitamine B12 en vitamine D2, calcium, magnesium, selenium en zink. Gezoete kokosmelk bevat toegevoegde suikers.

glas kokoswater op bruine studioachtergrond

Inna Dodor/Getty Images

Wat is kokoswater?

Nu is kokoswater een heel ander verhaal. Ingrediënten kunnen gewoon kokoswater zijn of natuurlijke fruitsuiker en vitamine C bevatten (vaak als conserveermiddel).

Kokoswater wordt geleverd in dozen, flessen en blikjes – en kan gekoeld of houdbaar worden bewaard. Je vindt er ook gearomatiseerd kokoswater, zoals watermeloen en zelfs espresso, evenals varianten met MCT-olie.

Natuurlijk, als je op een tropisch eiland bent, kun je misschien kokoswater van een echte kokosnoot drinken – en dan zou je alleen de vloeistof van de kokosnoot drinken.

Hoe te winkelen voor kokosmelk en kokoswater

Als het gaat om het kiezen van een kokosmelk of kokoswater, heb je veel overwegingen. Denk voor kokosmelk na over hoe u het product wilt gebruiken.

“De ingeblikte varianten kunnen het beste worden gebruikt in recepten die een romige textuur nodig hebben”, zegt Lorencz.

“Als je kokosmelk wilt kloppen of een ultra-romige textuur wilt creëren, koop dan volle kokosmelk. Als je een versie wilt die minder vet en calorieën bevat, maar waar de textuur dunner is, kies dan voor lichte kokosmelk.”

Ingeblikte kokosmelk werkt goed in curries, ijs en zelfs veganistisch koekjesdeeg.

Je kunt kokosmelk in dozen gebruiken in gebakken goede recepten, zoals koekjes of muffins, maar ook in ananas-smoothies en smoothie-kommen met mandarijn.

U wilt ook toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden. Dit is eenvoudig te doen: zoek gewoon naar het woord ‘ongezoet’ op het etiket van een drank. Vaak vind je plantaardige melk met vanillesmaak die van nature gearomatiseerd is en geen toegevoegde suikers bevat.

Soortgelijke regels gelden voor kokoswater.

“Pas bij het kopen van kokoswater op voor toegevoegde suikers”, merkt Lorencz op. “Sommige merken hebben alleen kokoswater, maar sommige – vooral de gearomatiseerde varianten – kunnen worden geladen met toegevoegde suiker.”

Zeer weinig kokosmelk bevat tegenwoordig carrageen, maar de meeste experts raden aan om een ​​melk zonder ingrediënt te kopen. “Dit is een controversieel ingrediënt dat spijsverteringsproblemen en ontstekingen kan veroorzaken”, merkt Davis op.

Een voedingsvergelijking van kokosmelk en kokoswater

De voedingsprofielen van de twee dranken zijn heel verschillend, vooral omdat kokosmelk kokosroom bevat en kokoswater niet. Laten we eens kijken naar de voedingssamenstelling van elk, inclusief dagelijkse waarden (DV’s).

Kokosmelk

Deze voedingsinformatie is per kopje.

calorieën: 78

Eiwit: 1 gram (2 procent ADH)

Koolhydraten: 7 gram (3 procent ADH)

Vet: 5 gram (6 procent ADH)

Verzadigd vet: 5 gram (25 procent ADH)

Vezel: 0 gram (0 procent ADH)

Calcium: 459 milligram (35 procent ADH)

Ijzer: 1 milligram (6 procent ADH)

Potassium: 46 milligram (1 procent ADH)

Natrium: 46 milligram (2 procent ADH)

Kokosnootwater

Deze voedingsinformatie is per kopje.

calorieën: 46

Eiwit: 2 gram (2 procent ADH)

Koolhydraten: 9 gram (3 procent ADH)

Vet: 0 gram (0 procent ADH)

Verzadigd vet: 0 gram (0 procent ADH)

Vezel: 3 gram (11 procent ADH)

Calcium: 58 milligram (4 procent ADH)

Ijzer: 1 milligram (6 procent ADH)

Potassium: 600 milligram (13 procent ADH)

Natrium: 252 milligram (11 procent ADH)

Je zult dus zien dat kokosmelk meer calorieën, vet, verzadigd vet en calcium bevat dan kokoswater. Kokoswater bevat meer eiwitten, vezels, kalium en natrium.

kokosmelk wordt op fruitgranen gegoten

Stefania Pelfini, La Waziya Fotografie/Getty Images

Nutritionele voordelen van kokosmelk en kokoswater

Voordelen van kokosmelk

Kokosmelk bevat veel vet, dat, als het met mate wordt gegeten, kan helpen het gevoel van volheid te vergroten.

“Het hoge vetgehalte en de calorieën die door kokosmelk worden geleverd, kunnen de verzadiging na een maaltijd verhogen, wat leidt tot minder totale calorie-inname”, zegt Lorencz.

“Dit is ook al kan kokosmelk zelf een aanzienlijke hoeveelheid calorieën bevatten. Als je in harmonie bent met je honger, voeg dan wat kokosmelk toe [to a meal] kan de tevredenheid na een maaltijd verhogen en later op de dag leiden tot minder snacken of te veel eten.”

En in een kleine studie in de Journal of Nutrition and Metabolismzagen mensen die kokosmelk consumeerden cholesterolverlagende effecten.

“Kokosmelk kan gunstig zijn voor mensen met een normaal of hoog cholesterolgehalte”, zegt Harpst.

“Een onderzoek van twee maanden toonde aan dat personen die kokosmelkpap aten een lager LDL ‘slecht’ cholesterol en hogere niveaus van HDL-hartbeschermend cholesterol hadden, vergeleken met personen die sojamelkpap aten.”

Voordelen van kokoswater

Wat kokoswater betreft, geven veel voedingsdeskundigen – waaronder ikzelf – de voorkeur aan de drank voor hydratatie na de training.

“Kokoswater is een geweldige manier om te hydrateren na een [harder] training vanwege alle belangrijke voedingsstoffen die het bevat”, zegt Lorencz.

“In tegenstelling tot gewoon water, kan kokoswater tot 20 procent van de DV van kalium en 10 procent van de aanbevolen dagelijkse inname van natrium bevatten. [per serving] om de elektrolyten aan te vullen na een zweetsessie.”

Je kunt zelfs je eigen doe-het-zelf sportdrank maken met kokosmelk, net als Harpst.

“Een zelfgemaakte sportdrank gemaakt met kokoswater, een snufje zout en vruchtensap kan mensen helpen hydrateren tijdens en na intensieve training.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.