Kan stress netelroos veroorzaken? Wat u moet weten over stress netelroos

Stress en netelroos

Bonkende hartslag, kortademigheid, hoofdpijn, buikpijn – stress kan zeker een tol eisen van het lichaam. Hier is nog een symptoom om aan die lijst toe te voegen: netelroos.

Dat klopt: deze verhoogde striemen kunnen op het huidoppervlak verschijnen als we gestrest zijn.

“Hives zijn een immunologisch gemedieerde huidreactie die kan optreden door verschillende stimuli, zoals medicijnen, chemicaliën, voedsel, virale infecties, extreme temperaturen en stress”, legt Jeffrey Fromowitz, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Boca Raton, Florida uit.

Voor sommige mensen manifesteert die stress zich op de huid in de vorm van acne, droogheid, huiduitslag – en, ja, netelroos.

Als je denkt dat stress allemaal in je hoofd zit, denk dan nog eens goed na.

Een studie uit 2014 gepubliceerd in Ontsteking en allergie Drugsdoelen vond een tastbare hersen-huidverbinding, met fysiologische stress gekoppeld aan meerdere huidziekten.

Laten we dus eens kijken naar het verband tussen netelroos en stress, inclusief wat netelroos veroorzaakt, hoe ze te behandelen en hoe (hopelijk) te voorkomen dat ze opnieuw toeslaan.

anand purohit/Getty Images

Wat veroorzaakt netelroos?

Netelroos is een aan het immuunsysteem gerelateerde huidreactie. Je komt ergens mee in aanraking en hoe goedaardig het ook is, je lichaam denkt dat het een vreemde indringer is. Het immuunsysteem zet een reactie op gang. Het resultaat: netelroos.

Er zijn veel mogelijke triggers: voedsel, medicatie, lichaamsbeweging, temperatuurveranderingen, een insectenbeet of -steek, of zelfs een virale, bacteriële of parasitaire infectie.

“Netelroos komt heel vaak voor en er zijn talloze mogelijke oorzaken”, zegt Dr. Maguinness. “Bij veel mensen, met name kinderen, kunnen netelroos in de huid ontstaan ​​na een of andere infectie, meestal een virale infectie. We zijn echter niet altijd in staat om de exacte oorzaak of trigger te identificeren.”

Het lokaliseren van de oorzaak van netelroos is moeilijker wanneer netelroos lang aanhoudt. “Veel gevallen van chronische netelroos worden idiopathisch, wat betekent dat er geen aanwijsbare oorzaak is”, zegt Dr. Fromowitz.

Er zijn verschillende soorten netelroos. Ze kunnen worden veroorzaakt door een allergische reactie, spontaan (zonder verklaring), auto-immuun (waarbij uw immuunsysteem uw eigen weefsel aanziet als een indringer), fysiek (veroorzaakt door kou, druk, inspanning, zonlicht of fysieke activiteit), of zelfs een lichte aanraking van de huid, bekend als huidschrijven of dermatografische urticaria.

Auto-immuun netelroos

Door auto-immuun veroorzaakte netelroos zijn vaak chronisch, legt Joseph Del Priore, DO, board-gecertificeerde dermatoloog in het Huntington Hospital in Pasadena, Californië uit.

“Auto-immuunziekten zoals systemische lupus, reumatoïde artritis, de ziekte van Sjögren [syndrome], en auto-immuunziekte van de schildklier kan optreden met netelroos die gewoonlijk langer dan zes weken blijft terugkeren, “zegt Dr. Del Priore. “Ze hebben meestal een auto-immuuncomponent die de gespecialiseerde cellen in je huid activeert, waardoor de bijenkast-veroorzakende mediatoren vrijkomen.”

De link tussen netelroos en stress

Officieel bekend als urticaria, netelroos zijn jeukende, rode, gezwollen delen van de huid die worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine, legt pediatrische dermatoloog Sheilagh Maguinness, MD, een universitair hoofddocent bij de afdeling Dermatologie van de University of Minnesota Medical School en medeoprichter van Stryke Club uit. huidverzorgingslijn voor jongens.

Hoewel verschillende dingen netelroos kunnen veroorzaken, melden veel mensen anekdotisch een verband tussen die kenmerkende rode striemen en stress.

Het is logisch, zegt dr. Maguinness, omdat stress tastbare effecten op je lichaam heeft en zich vaak fysiek manifesteert.

“Stress kan zeker een rol spelen bij elke huidziekte, inclusief netelroos”, zegt ze. “Stress maakt echt nooit iets beter en kan in sommige gevallen leiden tot verergering van de netelroos.”

De connectie gaat verder dan anekdotes. Een studie uit 2018 vond een verband tussen stress en netelroos, waarbij werd opgemerkt dat vrouwen met chronische netelroos significant hogere stressniveaus vertoonden.

(Leer de verschillende soorten stress – en hoe u ze kunt verlichten.)

Netelroos en stress: correlatie of oorzakelijk verband?

Hoewel de wetenschap een verband heeft gesuggereerd tussen netelroos en stress, is het minder duidelijk of stress netelroos veroorzaakt.

Het komt neer op het lastige verschil tussen correlatie en oorzakelijk verband. Correlatie is een relatie, maar het is niet per se oorzaak en gevolg, zoals causaliteit is.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat er een verband is tussen sporten op oudere leeftijd en een lang leven. Maar betekent het dat sporten ervoor zorgt dat oudere volwassenen langer leven? Niet noodzakelijk. De kans is groot dat zieke of minder gezonde ouderen (die een grotere kans hebben om te overlijden) minder kunnen bewegen dan hun gezondere leeftijdsgenoten.

Dezelfde redenering geldt voor stress en netelroos. Totdat onderzoek het tegendeel bewijst, kunnen we niet zeggen dat de stressreactie van ons lichaam direct tot netelroos leidt.

“Hoewel stress alle huidproblemen kan verergeren, is het niet bekend dat het een directe oorzaak is van netelroos”, zegt Dr. Del Priore.

(Dit zijn de rare symptomen die verband houden met stress.)

Hoe lang gaan netelroos mee?

Netelroos kan vervelend en zelfs pijnlijk zijn, maar gelukkig duren ze niet altijd lang. Vaak verdwijnt een uitbraak van netelroos binnen enkele uren.

“Elke individuele bijenkastlaesie zou slechts een paar uur moeten duren, zodat als je er een ring omheen zou trekken, de bijenkorf binnen 24 uur zou zijn verplaatst, van vorm veranderd of verdwenen”, zegt Dr. Maguinness.

Maar alleen omdat de netelroos snel vervaagt, wil nog niet zeggen dat je uit het bos bent.

“Je kunt enkele dagen tot weken nieuwe bijenkorven krijgen”, zegt ze.

Netelroos valt over het algemeen in een van de twee categorieën: acuut of chronisch.

Acute netelroos duurt meestal 24 uur of minder op één locatie, zegt Dr. Fromowitz.

“Een netelroos die langer dan 24 uur op dezelfde plek aanhoudt, kan erop wijzen dat er iets anders aan de hand is”, zegt hij, “bijvoorbeeld een aandoening die urticariële vasculitis wordt genoemd en die, hoewel immunologisch gemedieerd zoals netelroos, een ontsteking in de bloedvatwanden vertegenwoordigt .”

Een acute uitbraak van netelroos duurt niet langer dan zes weken, max.

“Als de terugkerende netelroos langer dan zes weken duurt, classificeren we het als chronische urticaria”, zegt Dr. Del Priore. “Dit vereist een nader onderzoek naar de oorzaak, met een grondige blik op de geschiedenis van de patiënt en een lichamelijk onderzoek.”

Gewoonlijk zal een arts bloedonderzoek laten doen om te kijken naar auto-immuunoorzaken en een voedsel- of medicatieallergieonderzoek om te bepalen of deze uw chronische netelroos hebben veroorzaakt.

(Hier is alles wat u moet weten over dermatografische urticaria.)

vrouw jeukt haar pols

BSIP/UIG/Getty Images

Hoe om te gaan met stress om netelroos te voorkomen

Als een gestrest gevoel je lichaam verwoest, is het logisch dat het onder controle houden van stress automatisch netelroos voorkomt, toch? Niet noodzakelijk.

Soms verergeren netelroos stress.

“Voor sommige mensen kan stress netelroos verergeren”, zegt Dr. Fromowitz. “Jeuk hebben en uitslag hebben, kan bijvoorbeeld de stress die iemand voelt verder verergeren en het krabben voortzetten, en er zullen zich meer netelroos vormen.”

Omdat netelroos om verschillende redenen kan optreden en kan worden veroorzaakt door oorzaken zoals zonlicht, wrijving, kou of auto-immuunziekten, is het mogelijk om je ontspannen, kalm en stressvrij te voelen en toch een uitbraak te ervaren.

Toch is stressvermindering altijd een goed idee. Het komt zowel je geest als je lichaam ten goede.

“Stress is schadelijk voor je huid en het is algemeen bekend dat huidproblemen verbeteren met stressvermindering”, zegt Dr. Del Priore.

“Ik raad stressverlagende activiteiten aan, zoals meer bewegen, jezelf tijd geven om alleen te denken, rustig te mediteren en telefoon- of werkgerelateerde activiteiten buiten het kantoor te verminderen”, voegt hij eraan toe.

Het is niet gegarandeerd dat het onder controle houden van stress netelroos zal voorkomen, maar het kan geen kwaad (en kan alleen uw kwaliteit van leven ten goede komen) om het te proberen.

Hoe weet u wanneer een reactie ernstig is?

Hoewel netelroos vervelend en lelijk is, zijn ze niet per se gevaarlijk … tenzij ze een paar veelbetekenende symptomen vertonen.

“Als je een paar rode, jeukende netelroos op de huid ervaart, is dit meestal niet ernstig”, zegt Dr. Maguinness. “Als u echter zwelling van de lippen of het gezicht begint op te merken; een jeukende, gezwollen keel; en/of moeite met ademhalen, dit kan wijzen op een meer zorgwekkende anafylactische reactie en is een echte noodsituatie.”

Elke zwelling van het gezicht als gevolg van netelroos kan de ademhaling belemmeren en mogelijk levensbedreigend zijn, zegt Peterson Pierre, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Westlake Village, Californië, en eigenaar van het Pierre Skin Care Institute.

“Als u dergelijke symptomen ervaart, moet u onmiddellijk naar de eerste hulp gaan”, adviseert hij.

Behandelingsopties voor netelroos

Dus het gevreesde is gebeurd en je hebt een uitbraak van netelroos gehad. Ben je gedoemd tot 24 uur (of langer) jeukende, pijnlijke striemen? Absoluut niet, zeggen artsen.

“Er zijn zeer effectieve behandelingen voor netelroos”, zegt Dr. Maguinness.

Antihistaminica zijn de eerste behandelingslijn

“Regelmatig gebruik van niet-sederende antihistaminica – fexofenadine, cetirizine – zal meestal voldoende zijn”, zegt ze. “Aanvullende antihistaminica, zoals difenhydramine [Benadryl]zijn verdovend en kunnen ‘s nachts worden gebruikt naast de niet-sederende antihistaminica, afhankelijk van de ernst van de netelroos.”

Dr. Del Priore merkt op dat immunosuppressiva ook worden gebruikt, maar hij waarschuwt dat ze een grotere kans hebben op ernstigere bijwerkingen.

Hij beveelt andere, veelbelovende medische alternatieven aan.

“Nieuwe biologische injecteerbare medicijnen, zoals Xolair, zijn ook nuttig geweest bij het verbeteren van idiopathische chronische urticaria”, zegt hij.

Kun je netelroos voorkomen?

Als je wilt voorkomen dat netelroos weer opduikt, moet je weten waarom je ze in de eerste plaats hebt gekregen.

“Het eerste dat u moet doen, is proberen de oorzaak van de netelroos te achterhalen, zodat deze kan worden vermeden”, zegt Dr. Fromowitz.

Krijg je altijd netelroos na blootstelling aan de zon? Doe je best om je te bedekken en koel te blijven in de schaduw.

Merk je een uitbraak van netelroos op na een bijzonder slopende training? Overweeg om het rustiger aan te doen, of kijk of je sportkleding wrijving veroorzaakt.

Als u vaststelt dat een bepaald voedsel, medicijn of allergeen netelroos veroorzaakt, moet u manieren vinden om de trigger te vermijden.

“Vervolgens, vermijd krabben”, zegt Dr. Fromowitz. “Probeer een koel kompres aan te brengen, omdat dit het jeukende gevoel zal verminderen en de bijenkorf zal helpen oplossen. Begin ook met het nemen van een vrij verkrijgbare antihistaminicum zoals Allegra, Zyrtec of Benadryl.

Hoewel je misschien in de verleiding komt om een ​​niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) te nemen, zoals ibuprofen of aspirine om ongemak te helpen verlichten, raadt Dr. Fromowitz aan om weg te blijven, omdat ze netelroos kunnen verergeren.

Nog een tip: blijf uit de buurt van harde, nauwsluitende stoffen en heet water, die netelroos kunnen verergeren.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat stressvermindering niet op de lijst van experts staat om netelroos te voorkomen. “Het beheersen van stress kan zeker nuttig zijn, maar zal waarschijnlijk onvoldoende zijn om je netelroos te laten verdwijnen”, zegt hij.

Dat gezegd hebbende, het verlagen van stress is goed voor je algehele gezondheid. Dus ga je gang en doe die stressverminderingstechnieken. Zorg ervoor dat u ook de andere behandelinstructies van uw arts opvolgt.

Hier leest u hoe u uw eigen leven kunt redden in een medisch noodgeval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.