Kan slakkenmucine uw huid echt helpen? Wat experts zeggen

Slakkenmucine voor huidverzorging

Als het gaat om gekke ingrediënten, stelt de schoonheidsindustrie niet teleur. Er is placenta, vogelpoep en zelfs zogenaamd walviskots (bekend als ambergrijs). En nu is er nog een zoemend (maar grof klinkend) product om aan de lijst toe te voegen: slakkenmucine.

“Het is precies wat je denkt dat het is – mucine van een slak”, zegt Anna Guanche, MD, board-gecertificeerde dermatoloog en oprichter van Bella Skin Institute in Calabasas, Californië.

Het populaire ingrediënt is inderdaad een externe lichaamsafscheiding door slakken. Maar het is niet per se een spoor van slakkenslijm. Het is een door stress veroorzaakte afscheiding – een met hydraterende eigenschappen, naast andere huidverzorgingsvoordelen.

Net als veel andere schoonheidstrends, steeg slakkenmucine tot popcultuurbewustzijn door Koreaanse schoonheid en wordt het nu gevonden in een hele reeks crèmes, lotions, serums en tonics. Het wordt vaak opgenomen in 10-stappen K-beauty-regimes.

Er zijn opties beschikbaar op elk prijspunt. En ondanks dat het een beetje vreemd klinkt, is het ingrediënt gemakkelijk te vinden. Je zult producten tegenkomen die slakkenmucine bevatten in reguliere schoonheidswinkels zoals Sephora en zelfs in Walmart.

Dus werkt slakkenmucine echt, of is het gewoon een hype? We spraken met huidverzorgingsexperts om erachter te komen.

Het gebruik van slakkenmucine voor de gezondheid van de huid

Hoewel slakkenmucine nu vaak wordt geassocieerd met Koreaanse schoonheid, werd het naar verluidt gebruikt door de oude Grieken en heeft het een lange geschiedenis in huidverzorging.

“Slakkenmucine komt van de bruine tuinslak en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor huidherstellende voordelen”, legt Peterson Pierre, MD, een dermatoloog in Westlake Village, Californië uit.

In de jaren tachtig merkten Chileense boeren die escargots produceerden naar verluidt dat het hanteren van de slakken leek te leiden tot zachtere handen die sneller genezen van snijwonden. Het was de geboorte van wat een complete trend is geworden.

Tegenwoordig zie je de wetenschappelijke naam minder vaak op productetiketten:Cryptomphalus asperges-dan de term ‘slakkenmucine’. Huidverzorgingsbedrijven noemen het ook “slakkenessentie” of “slakkensecretiefiltraat”.

Waar komt slakkenmucine vandaan?

Als je op ons lijkt, kun je je voorstellen dat tuiniers op slakken jagen en hun slijm opscheppen van trottoirs. De werkelijkheid is wat wetenschappelijker.

Ted Lain, MD, een gecertificeerde dermatoloog en medisch directeur van Sanova Dermatology, zegt dat hoewel slakkenmucine wordt uitgescheiden, het niet het spoor van slakkenslijm is dat je je misschien herinnert uit de kinderzomer.

“Het is de uitscheiding van de slak”, zegt hij. “Het is niet wat wordt uitgescheiden tijdens beweging, maar het wordt uitgescheiden in tijden van stress.”

Ja, slakken kunnen stress ervaren en het produceert de felbegeerde mucine die uiteindelijk zijn weg vindt naar fabrikanten van huidverzorgingsproducten en naar uw schoonheidsschappen.

Voordelen van slakkenmucine

De bron is misschien twijfelachtig, maar slakkenmucine is super hydraterend – en het biedt ook anti-verouderingseigenschappen.

“Het werkt echt”, zegt dr. Peterson. “Omdat het allantoïne, hyaluronzuur en glycolzuur bevat – die allemaal gunstige effecten hebben op de ouder wordende huid – is het een zeer opwindende nieuwe toevoeging aan de cosmetische ruimte.”

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom slakkenmucine niet alleen een schoonheidstrend is; het is een nietje in de huidverzorging.

Hydrateert de huid

De hydraterende eigenschappen van slakkenmucine worden zeer geprezen. De hyaluronzuurcomponent trekt water naar het huidoppervlak. Zie het als een spons, die water opneemt en de huid een voller effect geeft, zegt dr. Peterson. Daarom is slakkenmucine een geweldig product voor iedereen die met een droge huid te maken heeft.

“De hydraterende ingrediënten helpen de barrièrefunctie van de huid te herstellen en tegelijkertijd vocht vast te houden, geweldig voor genezing en regeneratie”, zegt hij.

(Probeer deze gezichtsnevelsprays om je huid te hydrateren.)

Exfolieert de huid

Last van een schilferige, ruwe huid? Slakkenmucine kan daar ook bij helpen. Het glycolzuur van de mucine helpt je gezicht te exfoliëren door dode huidcellen te verwijderen. Dit egaliseert ook het pigment en je hele teint.

En de allantoïne in slakkenmucine heeft volgens Dr. Peterson hydraterende en anti-irriterende effecten.

Verhoogt de collageenproductie

“Slakkenmucine bevat groeifactoren die de collageenproductie stimuleren”, zegt Dr. Peterson. Waarom maak je je daar druk om? Een grotere productie van collageen kan leiden tot een stralende huid, beter haar en sterkere nagels.

Versnelt wondgenezing

Herinner je je die Chileense boeren uit de jaren ’80 die zeiden dat het hanteren van slakken ervoor zorgde dat hun snijwonden en schaafwonden sneller genezen? De wetenschap geeft aan dat ze iets op het spoor waren.

Een studie in de Tijdschrift voor dermatologische behandeling die de effecten van slakkenmucine op brandwonden onderzocht, ontdekte dat het aanbrengen van een crème met slakkenmucine twee keer per dag gedurende 14 dagen tot snellere genezing leidde.

Als je huid boos en rauw is, kan slakkenmucine daar ook bij helpen. “Het kan ook de geïrriteerde huid kalmeren en kalmeren omdat het allantoïne bevat”, zegt Dr. Peterson. “Het heeft ook antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.”

Er is meer onderzoek nodig

Dr. Peterson merkt op dat, hoewel slakkenmucine gunstige componenten heeft, gecontroleerde onderzoeken er eigenlijk maar weinig zijn.

Hij citeert een kleine studie, gepubliceerd in Cosmetische dermatologie meer dan tien jaar geleden, waar onderzoekers keken naar 15 vrouwen die gedurende drie maanden elke ochtend 8 procent slakkenmucine-formulering en 40 procent slakkenmucine-formulering elke nacht aanbrachten.

“De resultaten toonden een vermindering van 40 procent van de pigmentatie en de diepte van rimpels was tot 30 procent verminderd”, zegt Dr. Peterson.

Hoewel de studie veelbelovend is en alle deelnemers een gladdere, meer gehydrateerde huid en verbeterde huidelasticiteit ervoeren, waarschuwt Dr. Peterson dat grotere en meer gecontroleerde onderzoeken nog steeds ontbreken.

Sydney Hastings, een gediplomeerd schoonheidsspecialiste bij Four Moons Spa in Encinitas, Californië, is sceptisch over de voordelen ervan.

“De spreekwoordelijke jury is nog steeds uit in termen van voordelen in cosmetische toepassingen”, zegt Hastings. Dat komt omdat wetenschappers de ideale soorten slakken, methoden van extractie en verzameling of concentraties van het slakkenslijm niet kennen.

Hastings wijst ook op het feit dat de effectiviteit van slakkenmucine bij blootstelling aan hitte, kou, zoutoplossing en parfums onbekend is. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de manier waarop het geëxtraheerde mucine wordt bereid voordat het wordt gemengd met andere huidverzorgingsingrediënten.

Andere zorgen zijn onder meer het feit dat consumenten de kwaliteit van het slijm zelf niet kunnen beoordelen.

“Er is onvoldoende onderzoek gevonden om organisch afgezet slijm te vergelijken met het oogsten van slijm van slakken en slakken in een laboratoriumomgeving”, zegt Hastings.

Hoe wordt slakkenmucine verzameld?

Als je je zorgen maakt over de slakken, ben je niet de enige. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) zet vraagtekens bij de ethiek van het beschadigen, prikkelen en pesten van slakken om het slijm te extraheren, en het beweert dat een mengsel van slijm en uitwerpselen kan vrijkomen.

Een onderzoek waarin artikelen over het onderwerp zijn verzameld uit: De omtrekeen publicatie van journalisten en verhalenvertellers, merkte op dat veredelaars van slakkenmucine nogal geheimzinnig zijn over het proces, waardoor het moeilijk is om de claims te beoordelen.

Volgens de Britse krant is minstens één slakkenoperatie in Italië een “kuuroord voor slakken”, waarbij ze worden onderworpen aan een stoombad. De Telegraaf.

Het lijkt een goede gok dat de door stress veroorzaakte afscheiding waarschijnlijk geen plezierig proces is voor de slakken. Sommige merken van slakkenmucine, zoals het Koreaanse schoonheidsbedrijf COSRX, beweren echter wreedheidvrij te zijn.

Wat de details ook zijn, het is bekend dat mucine wordt verzameld uit in het laboratorium gekweekte slakken en vervolgens wordt verwerkt tot het huidverzorgingsproduct zelf.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel slakkenmucine over het algemeen wordt gezien als een goedaardig en niet-irriterend ingrediënt, zegt Dr. Peterson dat allergieën mogelijk zijn. Zonder meer gegevens uit onderzoek is er geen manier om te weten hoe vaak ze voorkomen.

“Er is niet een overvloed aan grote, gecontroleerde onderzoeken met slakkenmucine, maar het lijkt een goed verdragen ingrediënt te zijn”, zegt Dr. Peterson. “Dat gezegd hebbende, zoals bij elk actief ingrediënt, is het mogelijk om persoonlijke allergieën te hebben.”

Dr. Guanche is het daarmee eens en beveelt patchtests aan. “Voordat je het op het gezicht aanbrengt, kun je altijd een testplek doen en op de onderarm aanbrengen en observeren voor mogelijke reactie”, zegt ze.

Mensen die allergisch zijn voor slakkenmucine kunnen onder andere roodheid, netelroos en jeuk krijgen.

Op voorwaarde dat je niet allergisch bent, zal je huid het waarschijnlijk goed verdragen, ongeacht je huidtype, zegt Dr. Lain.

(Zo weet u of uw huidverzorgingsproducten slecht voor u zijn.)

Hoe slakkenmucine te gebruiken?

Vraagt ​​​​u zich af hoe u wat in wezen slakkenslijm op uw huid is, kunt aanbrengen? Maak je geen zorgen: de schoonheidsindustrie heeft al het zware werk voor je gedaan.

Slakkenmucine is verkrijgbaar in een breed scala aan serums en crèmes – meer over de beste in een seconde – waardoor de applicatie er precies zo uitziet en aanvoelt als uw huidverzorgingsproduct voor de tuin.

Hoewel sommige huidverzorgingsingrediënten niet goed samengaan (denk aan retinol en vitamine C), is dat niet het geval voor slakkenmucine. Irritatie is onwaarschijnlijk in combinatie met andere ingrediënten, wat betekent dat je het over het algemeen gemakkelijk kunt gebruiken en niet bijvoorbeeld een half uur hoeft te wachten voordat je andere producten in laagjes aanbrengt.

“Slakkenmucine is een zacht maar actief ingrediënt”, zegt Dr. Peterson. “Het mengt goed met anderen, zoals SPF, vitamine C en retinol, dus voel je vrij om met vertrouwen toe te voegen aan je huidverzorgingsregime.”

Om het meeste waar voor je geld te krijgen, legt Dr. Guanche een laag producten die slakkenmucine bevatten bovenop heilige-grain huidverzorgingsingrediënten zoals alfa-hydroxyzuren (AHA’s) en retinol.

“Het kan het beste worden aangebracht over actieve stoffen zoals tretinoïne en glycol om ze in te sluiten en de huidbarrière te ondersteunen”, zegt ze.

(Bekijk deze 10 anti-verouderingsmythen die dermatologen willen dat je stopt met geloven.)

5 producten van slakkenmucine

Als je niet wordt afgeschrikt door de bron of mogelijke zorgen rond slakkenmucine, kun je deze opties bekijken.

via amazon.com

COSRX Geavanceerde Slak 96 Mucin Power Essence

Winkel nu

Ongetwijfeld het meest populaire slakkenmucineproduct, deze essence van COSRX is gemaakt met 96,3 procent slakkenafscheidingsfiltraat en beweert droogheid te herstellen en saaiheid te verminderen. Het bedrijf zegt dat het product dierproefvrij is.

(Dit zijn de veganistische huidverzorgingsproducten die dermatologen leuk vinden.)


Peach And Lily Snail Rescue Intensive Wash Off Mask

via peachandlily.com

Peach & Lily Snail Rescue Intensief afwasmasker

Winkel nu

Dit 15 minuten durende K-beauty masker van Peach & Lily bevat slakkenmucine, hydraterend hyaluronzuur, helende en verzachtende cica en aardbeienextract, een natuurlijke bron van antioxidant vitamine C en bèta-hydroxyzuur (BHA). Het bedrijf zegt dat het product dierproefvrij is.


Smd Slakkenserum

via amazon.com

SMD Saromae Slakkenserumconcentraat

Winkel nu

Dit SMD-slakkenserum, aanbevolen door Dr. Guanche, kan zowel dag als nacht op alle huidtypes worden gebruikt en bevat meer dan 50 actieve ingrediënten. Deze omvatten hibiscus-extract (een zachte exfoliator) en zoethoutwortel (een huidverlichter).


Mizon Alles In Een Slak Reparatie Crème

via amazon.com

Mizon Alles-in-één slakreparatiecrème

Winkel nu

Met een concentratie van 92 procent slakkenmucine, claimt deze populaire crème van Mizon, een andere Koreaanse schoonheidssuperster, de huidskleur te egaliseren, de elasticiteit en huidregeneratie te bevorderen en acnelittekens te behandelen.


Seoul Ceuticals Multifunctionele alles-in-één anti-verouderingscrème voor slakken

via amazon.com

Seoul Ceuticals multifunctionele alles-in-één anti-verouderingscrème voor slakken

Winkel nu

Met een concentratie van 97,5% slakkenmucine, beweert deze met antioxidanten beladen crème van Seoul Ceuticals ethisch te oogsten van slakken en beschouwt zichzelf als niet-comedogeen voor zelfs de meest gevoelige en acne-gevoelige huid.

Vervolgens zijn hier de gevaarlijke schoonheidstrends die u moet vermijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.