Kan du spise fryserbrændt mad? Hvad eksperter siger

Fryserforbrænding ser måske ikke så alvorlig ud – hvad er lidt is? – men det kan efterlade en dårlig eftersmag. Her er hvad eksperter vil have dig til at vide om at spise det.

Grundlæggende om frossen mad

Scenen: Du graver gennem din fryser efter den sidste Trader Joe’s blomkålsgnocchi. Du finder en begravet bagerst, men åbner den for at finde fryserbrænding.

Betyder denne iskolde belægning, at du skal bestille takeaway i stedet for? Ikke nødvendigvis.

Eksperter afslører, hvad der forårsager frysebrænding, hvad det gør ved din mad, og hvad du også kan gøre for at undgå det.

Hvad er fryserbrænding?

Fryserbrænding er slet ikke relateret til varme, ild eller nogen form for “brænding”.

Det er faktisk et resultat af overdreven luftstrøm eller utilstrækkelig emballage, der forårsager dehydrering eller udtørring på overfladen af ​​fødevarer, siger Karen M. Schaich, PhD, professor i fødevarevidenskab ved Rutgers University.

“Vand fordamper fra frossen mad over tid og danner derefter iskrystaller på overfladen af ​​maden,” forklarer den registrerede diætist ernæringsekspert Malina Malkani.

Hvordan ser fryserbrændingen ud?

Fryserbrænding ligner en hvidlig skæl eller læderagtig skorpe på overfladen af ​​den frosne mad. Og det kan også have en forældet lugt eller smag.

Schaich siger, at fryserbrænding også forårsager, at farven falmer og kan gøre madoverfladens tekstur lidt hårdere.

“Hvor meget af nogen af ​​disse forekommer afhænger af omfanget af tørring og typerne af materialer,” siger hun.

Jo længere mad som f.eks. kylling opbevares i fryseren, jo større er sandsynligheden for, at den bliver forbrændt i fryseren, ifølge Journal of Food Science.

Er fryser brændende dårligt?

Fryseforbrænding kan skade smagen eller teksturen af ​​mad, men Schaich bemærker, at det ikke danner toksiner eller forårsager tonsvis af næringsstoftab.

“Dette er et fænomen, der opstår i relativt tynde lag på overfladen af ​​fødevarer og ikke trænger igennem,” siger hun.

Og frysebrænding er også almindelig, hvis du gør dig skyldig i gentagne gange at genindfryse og optø madvarer.

“Under hver cyklus frigives vand fra celler i naturlige materialer eller fra binding til makromolekyler såsom proteiner og stivelse i tilberedte fødevarer, hvilket fremskynder dehydrering,” siger Schaich.

Dette frigivne vand vil migrere til overfladen af ​​maden og samle sig der som et islag, der accelererer udviklingen af ​​bismage og lugte.

(Her er de frugter og grøntsager, du bør købe frosne.)

MarianVejcik/Getty Images

Kan du spise frysebrændt mad?

Ja. Den nederste linje er, at fryserbrænding i sig selv ikke gør maden usikker at spise, ifølge Malkani.

Sikkerhed spiller ind, hvis maden opbevares forkert før, under eller efter frysning, siger Malkani.

“Hvis kød f.eks. er frosset efter deres ‘indfrysningsdato’ på pakken, eller det er optøet på disken eller i vasken, kan sygdomsfremkaldende organismer, som normalt ikke ødelægges i fryseren, få mulighed for at vokse. og forårsage fødevarebåren sygdom, selv efter at maden er tilberedt,” siger Malkani.

Så sørg for, at din mad er frisk, når du lægger den i fryseren, og tø den op korrekt. Du vil også gerne holde din fryser indstillet til 0 grader Fahrenheit, hvilket er, hvad det amerikanske landbrugsministerium anbefaler.

“Fødevarer med fryserbrænding er sikre, medmindre gentagen optøning og genfrysning har tilladt mikrobiel fordærv, men det vil kunne mærkes på andre måder,” tilføjer Schaich.

Alligevel forårsager frysebrænding tekstur og smagsændringer, som mange mennesker anser for ubehagelige. Studiet i Journal of Food Science på kylling fandt ud af, at kødet var 31 procent sejere efter frysning end fersk.

Moderat eller let dehydrering kan ikke have nogen mærkbar indflydelse på fødevarekvaliteten efter tilberedning, bemærker Schaich. Og stivelsesholdige fødevarer som brød eller rundstykker kan udvikle mere omfattende bismage, fordi de ofte er forældede efter fugtfjernelse.

For eksempel siger Schaich, at hun for nylig tog rejer og engelske muffins ud af dybfryser. Begge havde udseende af fryserbrænding på overfladen og nogle milde lugte efter optøning.

“Men begge var normale efter madlavning til scampi og cocktail (rejer) eller ristning (muffins),” siger hun.

“På den anden side kan frysebrændt kylling have stærke bismage efter tilberedning, fordi de umættede lipider oxiderer.”

Under frysning er det bedst at undgå at fryse for mange genstande på én gang. Og igen, sørg for, at fryseren er indstillet til 0 grader Fahrenheit eller lavere.

Sådan undgår du frysebrænding

Den bedste måde at undgå frysebrænding på er at pakke din frosne mad i lukkede beholdere med så lidt ekstra luft som muligt, anbefaler Malkani.

Schaich siger, at den bedste metode er vakuumpakning i tung uigennemtrængelig plast.

“Hvis [a] vakuum er ikke tilgængeligt, brug flere emballagelag af tyk plast,” siger hun.

“Madopbevaringsposer, der er mærket til frysebrug, er tykkere end sandwichposer og almindelige madopbevaringsposer, så du kan placere maden i en frysepose og derefter placere den i en anden pose af samme størrelse eller større.”

Sørg altid for, at poserne lukker tæt.

Et andet tip: Mange fødevareproducenter og -butikker pakker deres mad, især rødt kød, i beholdere, der tillader luft at trænge ind. Derfor er det bedst at pakke maden om i lufttætte beholdere, før de lægges i fryseren, ifølge Malkani.

Hun foreslår også at indtage maden inden for tre måneder efter frysning.

For at holde din madkvalitet høj, siger Schaich, at du skal undgå gentagen optøning og genfrysning.

Fødevarer med et naturligt højt vandindhold er mere tilbøjelige til at udvikle fryseforbrændinger. Så vær særlig opmærksom på at opbevare ting som råvarer, kød og is.

(Sådan fryser du friske fødevarer.)

Bundlinjen

Fryserbrænding er en indikator, men ikke en garanti for, at kvaliteten kan være dårlig.

“Mad er for dyrt at spilde, så du skal ikke automatisk kassere mad, der er brændt i fryseren, medmindre lugten er ret rangerende eller andre ændringer er udtalte,” siger Schaich.

Og med mindre smagsændringer kan du altid bruge maden i en blanding som suppe, gryderet eller gryderet, hvor krydderier og andre komponentsmag er dominerende, foreslår Schaich.

Tjek derefter de frosne fødevarer for at undgå at købe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.