Is tarwegras het proberen waard? 8 mogelijke voordelen om te overwegen

Klaar voor een shot tarwegras?

Voordat influencers collageen en selderijsap begonnen te shillen, was er tarwegras – misschien wel de oorspronkelijke rage op het gebied van gezondheidsvoeding. Er was eens dat je niet in een sapbar terecht kon komen zonder het spul te zien.

Het ziet tegenwoordig een beetje een heropleving, mede dankzij de groeiende populariteit van chlorofyl. Je herinnert je misschien van de wetenschapsles op de middelbare school dat chlorofyl een pigment is dat planten hun groene kleur geeft en hen helpt energie te absorberen en voedsel te maken uit zonlicht.

Met TikTokers die beweren dat chlorofyl een groot aantal kwalen kan helpen, was het slechts een kwestie van tijd voordat tarwegras een comeback maakte. Het is tenslotte een van de beste bronnen van de stof.

Maar is het de moeite waard om een ​​shot tarwegras, sap of poeder aan je dieet toe te voegen? Dit is wat het onderzoek laat zien en wat experts erover denken.

Wat is tarwegras?

Tarwegras is van de Triticum aestivum, of tarwe, plant bladeren. Mensen nemen het in de vorm van tarwegrassap, tarwegraspoeder en tarwegrassupplementen.

Misschien ben je tarwegras tegengekomen in sapbars – het sap wordt vaak in shotvorm verkocht.

Tarwegras voeding

Het voedingsprofiel van tarwegras is zo verbazingwekkend dat sommigen het zelfs een superfood noemen.

Het zit vol vitamines en mineralen

Tarwegras bevat een alfabet aan vitamines: A, B, C, E en K. En het zit boordevol mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, kalium en zink.

Hoe voedzaam is de plant eigenlijk?

Een ons tarwegrassap is gelijk aan vitamines, mineralen en aminozuren aan iets meer dan twee pond groene bladgroenten, volgens Vooruitgang in onderzoek naar planten en landbouw.

Het bevat antioxidanten

Het gras is een geweldige bron van antioxidanten.

In feite kunnen de antioxidanten en eiwitten in tarwegras oxidatieve stress verminderen, volgens een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor voedingswetenschap. En klinische onderzoeken wijzen op mogelijke voordelen voor tal van andere gezondheidsproblemen en ziekten, zegt onderzoek gepubliceerd in Mini-recensies in Medische chemie.

Het bevat veel aminozuren

Ons lichaam gebruikt aminozuren om eiwitten te maken. Sommige maken we op natuurlijke wijze aan, maar de negen essentiële aminozuren die we niet kunnen maken, moeten uit voedsel komen.

Onderzoek in de Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences ontdekte dat van de 17 aminozuren in tarwegras, er acht essentiële aminozuren zijn.

Dat is vooral geweldig omdat de meeste bronnen van essentiële aminozuren dierlijke producten zijn. Als je een vegetariër, veganist of aanhanger bent van een voornamelijk plantaardig dieet, biedt tarwegras een andere manier om deze essentiële voedingsstof binnen te krijgen.

Het bevat chlorofyl

Als de belofte van chlorofyl je naar tarwegras heeft getrokken, heb je geluk. Het lijkt erop dat de plant inderdaad de verbinding bevat.

Een studie in de Journal of Food Science and Technology ontdekte dat een portie tarwegras van 200 milliliter 82 tot 958 microgram chlorofyl bevat.

Houd in gedachten: het oordeel over de gezondheidsvoordelen van chlorofyl, als die er is, is niet binnen. Meer onderzoek is nodig, maar eerste onderzoek wijst op mogelijke voordelen voor gewichtsverlies en bloedcellen.

simarik/Getty Images

Potentiële voordelen van tarwegras

Dankzij de voedingsstoffen in tarwegras, omvatten beweringen over de gezondheidsvoordelen ontgifting, een betere spijsvertering en alles daartussenin.

Hoewel het superfood potentieel gezond is, is er niet genoeg onderzoek om te weten hoeveel het helpt bij specifieke problemen. En sommige van de veronderstelde voordelen moeten nog helemaal worden bestudeerd.

Waar er onderzoek is naar tarwegras, wordt dat meestal gedaan met in het laboratorium gekweekte cellen of dieren. Dat betekent dat er weinig tot geen actueel onderzoek is naar het al dan niet optreden van de beweerde effecten bij mensen.

En de onderzoeken die bij mensen zijn uitgevoerd, zijn klein – te klein om een ​​echt effect te zien.

Bottom line: het is te vroeg om specifieke gezondheidsclaims te maken. Dit geldt voor onderzoek naar kankercellen, cholesterol, bloeddruk en diabetes.

Dit is wat experts en het huidige bewijs over mensen zeggen over de mogelijke voordelen van tarwegras.

Kan de symptomen van colitis ulcerosa verminderen

Een overzicht van onderzoek, gepubliceerd in de Wereldjournaal van Gastro-enterologie, gekeken naar alternatieve geneeswijzen om de symptomen van de inflammatoire darmaandoening, colitis ulcerosa, te verlichten.

Een van die behandelingen was tarwegrassap.

In een van de onderzoeken ontdekten onderzoekers dat het drinken van ongeveer een halve kop tarwegrassap gedurende een maand de symptomen en de ernst van rectale bloedingen meer verbeterde dan de placebo.

De theorie is dat dit voordeel voortkomt uit het antioxidantgehalte van tarwegras, dat ontstekingen kan helpen verminderen.

Kan bijwerkingen van chemotherapie verminderen

Kleine studies hebben aangetoond dat het nemen van tarwegras samen met bepaalde chemotherapiebehandelingen de bijwerkingen van chemotherapie kan helpen verminderen, volgens geregistreerde diëtist Malina Malkani.

In een oudere studie, gepubliceerd in Voeding en kankervroegen onderzoekers 60 mensen met borstkanker om ofwel dagelijks tarwegrassap te nemen tijdens chemotherapie of niet.

De onderzoekers concluderen dat tarwegrassap myelotoxiciteit kan verminderen, een potentieel levensbedreigende aandoening waarbij de beenmergfunctie is aangetast.

Kan helpen bij het afvallen

Tarwegras bevat thylakoïden, die kunnen helpen het gewichtsverlies te vergroten door de eetlust te onderdrukken.

Een proef bij 20 vrouwen met overgewicht, gepubliceerd in: Trekontdekte dat het aanvullen van een koolhydraatrijke maaltijd met thylakoïden de verzadiging verbeterde in vergelijking met een placebo.

Voordat je te opgewonden raakt, moet je weten dat het onderzoek niet specifiek op tarwegras was.

Kan bloedtransfusies helpen ondersteunen

Tarwegras kan volgens Malkani ook het potentieel hebben om mensen met een aantal bloedaandoeningen te helpen.

Onderzoek in het tijdschrift Cureus gekeken naar het effect van tarwegras op kinderen met thalassemie, een bloedziekte die bloedarmoede veroorzaakt. De onderzoekers wezen willekeurig kinderen toe om ofwel hun gebruikelijke bloedtransfusies en foliumzuurbehandeling te krijgen of dagelijkse tarwegrastabletten aan die behandelingen toe te voegen.

Hoewel kinderen die tarwegras namen nog steeds hetzelfde aantal transfusies nodig hadden als degenen die dat niet deden, rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.

Is tarwegras glutenvrij?

Aangezien “tarwe” precies in de naam staat, nemen we het je niet kwalijk dat je je afvraagt ​​​​of het gras veilig is voor mensen die tarwe vermijden.

Tarwegras zelf bevat geen detecteerbare gluten, zegt Malkani.

Dat komt omdat het oogsten plaatsvindt voordat de glutenbevattende tarwezaden ontkiemen, volgens de geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige Lisa DeFazio. Het tarwegras zelf is het jonge, verse blad van de plant.

De methode die wordt gebruikt om tarwegras te bereiden, kan het echter vatbaar maken voor enige kruisbesmetting. Dit geldt vooral omdat het proces het gebruik van tarwezaad omvat, dat volgens Malkani wel gluten bevat.

“Voor mensen met coeliakie, glutengevoeligheid of een andere reden om gluten te vermijden, is het het beste om contact op te nemen met de fabrikant over hun methoden en testen voordat ze tarwegras consumeren”, zegt ze.

Als je met de fabrikant praat, zorg er dan voor dat je gecertificeerd glutenvrij puur tarwegras krijgt, zegt DeFazio.

Merk op dat glutenvrije voedingsmiddelen minder dan 20 delen per miljoen (ppm) gluten moeten bevatten, volgens de Food and Drug Administration (FDA).

Toch kunt u uw arts ook vragen om tarwegras aan uw dieet toe te voegen als u gluten vermijdt.

Veiligheid, risico’s en bijwerkingen van tarwegras

Meldingen van lichte gastro-intestinale klachten en moeite met het verdragen van de smaak en geur van tarwegrassap komen vaak voor, aldus Malkani. U kunt misselijkheid of obstipatie ervaren, zegt DeFazio.

Tarwegras lijkt voor de meeste mensen veilig te zijn, maar zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten dit vermijden.

En het is altijd belangrijk om uw arts, apotheker of geregistreerde diëtist te raadplegen voordat u begint met supplementen, waaronder tarwegras, omdat sommige supplementen de functie van bepaalde medicijnen kunnen verstoren.

De FDA evalueert de effectiviteit, veiligheid of kwaliteit van voedingssupplementen niet voordat ze op de markt komen. Dat betekent dat er geen garantie is dat supplementen de ingrediënten bevatten die ze beweren te bevatten. Of dat het geen giftige stoffen bevat.

Als je tarwegras kiest als voedingssupplement in poeder- of capsulevorm, zoek dan naar bekende merken die zijn gecertificeerd door een externe testorganisatie, stelt Malkani voor.

Wat vinden experts van tarwegras?

De hoeveelheid beschikbare gegevens over tarwegras is momenteel minimaal.

De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat grote, gecontroleerde onderzoeken nodig zijn voordat ze stevige aanbevelingen kunnen doen over tarwegras, inclusief welke vorm het beste is en of het bepaalde gezondheidsvoordelen biedt, zegt Malkani.

Sommige poeders zijn bijvoorbeeld misschien niet zo goed als een shot tarwegras, omdat de verwerking de voedingsstoffen vermindert, zegt DeFazio.

“Tarwegras is echter een geweldige bron van veel vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen, en voor sommige mensen, in de context van een uitgebalanceerd dieet, biedt het een gemakkelijkere manier om meer planten te consumeren”, zegt ze.

Natuurlijk zijn er goedkopere manieren om aan die voedingsstoffen te komen.

“Veel van de voedingsstoffen in tarwegras, zoals vitamine C en E, chlorofyl, eiwitten en flavonoïden, kunnen worden verkregen uit ander voedsel dat misschien niet zo duur is”, zegt Malkani.

Het is dus misschien niet de moeite waard om te betalen voor tarwegraspoeder, -sap of -supplementen als je vergelijkbare voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen kunt halen – voor veel minder.

Bekijk vervolgens de voordelen van een ander trendy drankje: aloë vera-sap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.