Is Stevia slecht voor je? Wat experts zeggen

Stevia’s populariteit stijgt zelfs terwijl andere niet-suikerzoetstoffen uit de gratie raken, maar waar komt deze suikervervanger vandaan, heeft het bijwerkingen en is het veilig?

Toen stevia in 2008 voor het eerst op de Amerikaanse markt kwam, waren velen in de voedingsgemeenschap dolgelukkig over het gezondheidspotentieel van deze nieuwe suikervervanger.

Er was eindelijk een “natuurlijke” suikervervanger zonder calorieën die tot 300 keer zoeter was dan suiker. De hoop was dat stevia zou kunnen helpen bij het afvallen zonder in te boeten aan smaak en een rol zou spelen bij het beheersen van diabetes. Een deel hiervan is zelfs gerealiseerd.

Stevia blijft populair, en veel hiervan kan te maken hebben met de toename van diabetes en de rage op het gebied van plantaardige voeding. Terwijl het gebruik van andere kunstmatige zoetstoffen daalde, steeg de verkoop van producten die stevia bevatten tussen 2017 en 2018 met 16%, volgens een onderzoek van Nielsen.

Wat is stevia?

Afgeleid van het Zuid-Amerikaanse Stevia rebaudiana plant, is deze suikervervanger ook bekend als rebaudioside A, reb-A of rebian. De plant bevat steviolglycosiden, die als zoetstoffen worden gebruikt. De merknamen van Stevia zijn PureVia, Truvia en SweetLeaf Sweetener. Stevia is te vinden in drankjes, desserts, kauwgom, gebak, snoep, yoghurt en pakjes voor gebruik in dranken, en kan ook worden gebruikt bij het thuis bakken.

Alina Rosanova/Getty Images

Is stevia veilig?

Stevia wordt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beschouwd als een “algemeen erkend als veilig (GRAS)” ingrediënt. Dit is niet van toepassing op steviablad en ruwe stevia-extracten, die geen FDA-goedkeuring hebben voor gebruik in voedsel.

Op basis van dierstudies was er aanvankelijk enige bezorgdheid dat stevia het risico op kanker of reproductieve problemen zou kunnen verhogen; de waakhondgroep Center for Science in the Public Interest (CSPI) leidde de aanklacht waarin de FDA werd opgeroepen om de GRAS-status tegen te houden. Maar nu, na meer dan 10 jaar op de markt, is stevia veilig, zelfs volgens de CSPI-normen, hoewel de groep nog steeds meer tests wil om de veiligheid ervan verder vast te stellen.

Stevia: potentiële gezondheidsvoordelen onderzoeken

Het beheersen van de bloedsuikerspiegel is de hoeksteen van diabetesmanagement, en sommige voedingsmiddelen hebben in dit opzicht meer dramatische effecten dan andere. Stevia verhoogt de bloedsuikerspiegel niet, legt Leah Kaufman, MS, geregistreerd diëtist en gecertificeerde diabetes-opvoeder in het programma voor gewichtsbeheersing bij NYU Langone in New York City, uit. “Stevia zou een goed en veilig suikeralternatief zijn voor diabetespatiënten”, zegt ze.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat stevia gunstiger kan zijn dan wat je zou verwachten als je minder suiker gebruikt. In een studie uit 2017 in Natuurcommunicatie, hebben onderzoekers van de Universiteit van Leuven in België aangetoond dat stevia een eiwit stimuleert dat essentieel is voor smaakperceptie en betrokken is bij de afgifte van insuline na een maaltijd. Het hormoon insuline wordt geproduceerd door uw alvleesklier om de bloedsuikerspiegel te reguleren. (Hier zijn 21 geweldige voedingsmiddelen voor mensen met diabetes.)

De American Diabetes Association en de American Heart Association zijn het erover eens dat stevia gunstig kan zijn voor mensen met diabetes als ze het met mate gebruiken en niet compenseren door op een later tijdstip extra calorieën te eten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Gezamenlijk Comité van deskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie/Wereldgezondheidsorganisatie inzake levensmiddelenadditieven hebben een aanvaardbare dagelijkse inname van niet meer dan 12 mg per dag vastgesteld, wat overeenkomt met 40 pakjes voor een persoon van 150 pond, Kaufman zeggen.

Stevia is een goede vervanger voor sucrose met normale calorieën, aangezien het geen calorieën bevat. “Degenen die ervoor kiezen om suiker te vervangen door stevia, kunnen baat hebben bij dit alternatief; gewichtsverlies is echter niet gegarandeerd, “zegt Kaufman.

In feite toonde ten minste één klein onderzoek uit 2016 aan dat wanneer deelnemers ‘s ochtends een drankje dronken dat gezoet was met stevia in plaats van suiker, ze dit compenseerden door meer te eten tijdens de lunch.

Ja, je verbruikt minder calorieën als je stevia gebruikt in plaats van suiker, zegt David Levitsky, PhD, professor, afdeling voedingswetenschappen aan de Cornell University.

“Theoretisch zou dit na verloop van tijd kunnen leiden tot gewichtsverlies, maar dit is heel moeilijk aan te tonen in onderzoeken”, zegt hij. “Om af te vallen, is dit een mechanisme om te gebruiken, maar het zal je geen 100 pond doen verliezen. Het verminderen van vet, het controleren van de portiegrootte en alleen eten als je honger hebt, zijn veel effectiever dan het vervangen van stevia voor suiker, voor gewichtsverlies.

Hoe smaakt stevia?

Smaakt het naar suiker? Niet bepaald, merkt hij op. “Je krijgt nooit een suikervervanger die precies naar suiker smaakt.”

Stevia is afgeleid van een plant, wat door veel mensen als een voordeel wordt gezien die de voorkeur geven aan natuurlijk voedsel, zegt hij.

Omdat het zo, zo zoet is, heb je niet zoveel nodig, dus wordt stevia vaak gemengd met een meer volumineus “drager”-middel zoals erythritol of dextrose (wat een suiker uit maïs is), waardoor het ook een meer suiker- zoals uiterlijk en textuur.

“De stevia die je in de winkel kunt kopen, kan worden gemengd met Reb-A of erythritol, een suikeralcohol, die negatieve gastro-intestinale effecten kan hebben en bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken”, waarschuwt Kaufman. Suikeralcoholen worden aangetroffen in veel suikervrij tandvlees en snoep (niet noodzakelijk samen met stevia) en te veel eten kan diarree veroorzaken.

Zorg ervoor dat je de etiketten leest, zodat je precies weet wat er in je suikervervanger zit, zegt ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.