Is palmolie slecht voor je?  Wat je moet weten

Is palmolie slecht voor je? Wat je moet weten

Is palmolie goed voor je?

Palmolie wordt over de hele wereld gebruikt om een ​​breed scala aan voedsel te bereiden. Mensen hebben beweerd dat het je hersenen kan beschermen, je stofwisseling kan versnellen, je kan helpen gewicht te verliezen en kanker, veroudering en malaria kan bestrijden. Dus het moet goed voor je zijn, toch?

Niet zo snel. Palmolie is misschien niet zo goed – of zo slecht – als je denkt. (Meer informatie over gezonde bakoliën.)

Palmolie komt voornamelijk uit de tropen

Palmolie is afkomstig van de vrucht van de palmboom, die veel voorkomt in tropische delen van de wereld. Het is gemakkelijk te verwarren met palmpitolie, maar ze zijn niet hetzelfde. Palmpitolie wordt gemaakt van het zaad of de pit van de palmboom.

Palmolie wordt veel gebruikt, vooral in de derde wereld, om voedsel te bereiden en te braden. Maar je kunt het vinden in producten die zo divers zijn als pizza en lippenstift.

Het is een veelzijdig vet, zegt Kristen Smith, RD, een woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek in Minneapolis. Het kan in de vorm van vloeibare bakolie komen, maar bij kamertemperatuur is het halfvast, wat betekent dat je het ook als margarine kunt verspreiden.

(Dit is wat u moet weten over het rookpunt van bakolie.)

Palmolie zit in veel producten

Palmolie is de meest voorkomende plantaardige olie ter wereld, volgens de Bulletin van de Wereldgezondheidsorganisatie. In ontwikkelingslanden wordt de olie gebruikt voor het bereiden en koken van voedsel, vooral gefrituurd voedsel.

Weinig mensen in de Verenigde Staten gebruiken de olie om thuis te koken, zegt Smith. In plaats daarvan is het overvloedig aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen zoals donuts, pizza, margarine, chocolade, margarine en brood.

Het is zelfs aanwezig in sommige oneetbare producten die u waarschijnlijk gebruikt, waaronder lippenstift, wasmiddel, shampoo en zeep.

Voedingsfeiten over palmolie

Dit is het voedingsprofiel van één eetlepel (13,6 gram) palmolie, plus het percentage van je dagelijkse aanbevolen waarde (DV) voor bepaalde voedingsstoffen:

calorieën: 120

Dik: 13,6 (21 procent ADH)

Verzadigd vet: 6,6 g (33 procent ADH)

Meervoudig onverzadigd vet: 1,3 gram

Vitamine E: 2,2 mg

Oliepalmvruchten met bakolie

slpu9945/Getty Images

De aard van vetten

Hoe een vet eruitziet bij kamertemperatuur, geeft een hint over zijn gezondheidskwaliteiten. Dit heeft te maken met het type vetmolecuul – verzadigd of onverzadigd – in het product.

Over het algemeen geldt dat hoe meer verzadigd vet een olie bevat, hoe groter de kans dat het vast is bij kamertemperatuur. Het tegenovergestelde geldt voor onverzadigde vetten: oliën met een hoger gehalte aan onverzadigde vetten, die over het algemeen beter voor je gezondheid zijn dan verzadigde vetten, zijn vloeibaar bij kamertemperatuur.

Ongezonde vetten

In de hiërarchie van voedingsvetten worden transvetten beschouwd als de meest schadelijke voor uw gezondheid. In het verleden werden ze veel vaker gebruikt in voedsel, bijvoorbeeld in margarine, gefrituurd voedsel en gebak.

Transvetten verhogen de bloedspiegels van “slechte” lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en triglyceriden, terwijl ze de “goede” cholesterol met hoge dichtheid (HDL) verlagen, die allemaal kunnen bijdragen aan hartaanvallen en beroertes.

Ze zijn zelfs zo schadelijk voor je gezondheid dat de Food and Drug Administration transvetten in 2015 verbood, waardoor fabrikanten drie jaar de tijd kregen om ze geleidelijk af te schaffen.

Verzadigde vetten kunnen ook problematisch zijn voor de gezondheid van uw hart. Vlees, zuivel en kokosolie bevatten hogere niveaus van verzadigd vet.

“Het consumeren van grote hoeveelheden verzadigd vet kan uw lipoproteïneprofiel verslechteren, zoals het niveau van slechte cholesterol (LDL) in uw bloed, [which] kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen”, zegt Greg Henderson, PhD, assistent-professor voedingswetenschap aan de Purdue University in West Lafayette, Indiana. “Het kan mogelijk ook leiden tot een verhoogde ontsteking, een proces dat verband houdt met verschillende ziektetoestanden.”

Het komt neer op? Hoewel niet alle verzadigde vetten gelijk zijn, is het een goed idee om je inname van verzadigd vet laag te houden. (Hier zijn de verpakte voedingsmiddelen met verborgen verzadigde vetten.)

Gezondere vetten

Onverzadigde vetten (zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde) worden beschouwd als de gezondste vetten van allemaal, zegt Henderson. Deze vetten kunnen het risico op hartaandoeningen verlagen en het cholesterol- en triglyceridengehalte verbeteren.

Bronnen van “goed” vet zijn onder andere noten, plantaardige oliën, pindakaas, avocado, zalm en andere vette vis, lijnzaad en chiazaad.

Een waarschuwing: “Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel vetten als goed of hart-gezond worden bestempeld, ze nog steeds calorieën bevatten”, zegt Smith. “Ze kunnen optellen in calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename.”

(Dit is wat u moet weten over olijfolie en cholesterol.)

Palmolie is een soort van verzadigd vet

Omdat transvetten verboden terrein waren, zocht de voedingsindustrie naar andere verbindingen als vervangers. Een daarvan was palmolie.

Dat betekent niet dat palmolie bijna net zo slecht is als transvet, maar het is ook niet zo goed als onverzadigde vetten zoals olijfolie, koolzaadolie en andere plantaardige oliën. (Canola-olie versus plantaardige olie: wat is gezonder?)

De wetenschappelijke jury is er nog niet. Een meta-analyse van palmolieonderzoek uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Oneontdekte dat er niet genoeg bewijs was om palmolie als gunstig of schadelijk voor de gezondheid van het hart te verklaren.

“Palmolie bevat veel verzadigd vet, hoewel het meestal niet zo verzadigd is als verschillende dierlijke producten, zoals boter”, zegt Henderson.

Het is ongeveer 50 procent verzadigd, wat beter is dan zowel palmpitolie als kokosolie, die beide voor ongeveer 85 procent verzadigd vet zijn.

Gebruik palmolie met mate

Een beetje palmolie zal je waarschijnlijk geen pijn doen, maar gebruik het met mate. Een recensie uit 2019 in het tijdschrift Voeding verklaarde dat het consumeren van matige hoeveelheden palmolie waarschijnlijk geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Smith is niet enthousiast over het gebruik ervan. “Ik zou niet aanraden om op te raken en het aan voedsel toe te voegen”, zegt ze.

Als je palmolie gaat proberen, gebruik het dan niet om onverzadigde vetten in je dieet te vervangen.

“Het consumeren van sommige palmolie en andere oliën met een hoog gehalte aan verzadigd vet zou acceptabel moeten zijn als je ook een aanzienlijke hoeveelheid van de oliën consumeert die als potentieel gezonder worden beschouwd, zoals die met grotere hoeveelheden enkelvoudig onverzadigd vet en omega-3 meervoudig onverzadigd vet ’, zegt Henderson. “Door tegelijkertijd een redelijke hoeveelheid meer onverzadigde vetten te consumeren, kan men het verzadigde vet van palmolie in wezen verdunnen tot het punt dat het slechts een bescheiden deel uitmaakt van het totale vet en de totale calorie-inname.”

Een studie uit 2018 in Nutrición Hospitalaria is het eens: het cardiovasculaire risico van palmolie hangt grotendeels af van welke andere vetten je ermee eet.

Productetiketten lezen

In een poging om het percentage van uw dagelijkse vet dat afkomstig is van verzadigd vet te verminderen, controleert u het voedingsetiket. Focus op het totale vetgehalte van een product.

“Je wilt niet dat verzadigd vet het grootste percentage is. Als het het grootste deel van het vettype is, dan is dat iets dat je met mate wilt gebruiken en niet op regelmatige basis’, zegt Smith. “De American Heart Association beveelt aan om verzadigd vet te beperken tot minder dan 6 procent van de totale calorieën.” (Leer de geheimen die verborgen zijn in het voedingsetiket.)

Milieuproblemen met palmolie

Er is nog een ander probleem met palmolie, dat indirect verband houdt met de gezondheid van de hele wereld. Palmboomplantages hebben Afrika, Azië en Latijns-Amerika overspoeld.

Het omzetten van tropische bossen in palmboomplantages heeft geleid tot aanzienlijke ontbossing, wat op zijn beurt heeft geleid tot een beweging voor duurzame palmolieproductie.

De World Wildlife Foundation heeft een online Scorecard waarmee je kunt zien welke fabrikanten en retailers zich inzetten voor duurzame palmolielandbouw.

Je kunt er ook voor zorgen dat het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) gecertificeerd is. Deze organisatie zet zich in om ervoor te zorgen dat de productie van palmolie op duurzame wijze plaatsvindt, met respect voor het milieu en zijn bewoners: wilde dieren en inheemse volkeren.

het komt neer op

Palmolie is een populaire olie die wereldwijd wordt gebruikt in alles, van koken tot de ontwikkeling van schoonheidsproducten. Als het om je gezondheid gaat, is het prima om met mate palmolie te gebruiken. Dat gezegd hebbende, deze olie is niet zo gezond als oliën met onverzadigde vetten en zou niet je favoriete bakolie moeten zijn.

En houd er rekening mee dat de productie gepaard gaat met milieuproblemen met betrekking tot dieren in het wild en inheemse mensen. Het kiezen van merken die zich inzetten voor duurzame palmolieproductie is de sleutel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.