Is oploskoffie slecht of goed voor je?

Is oploskoffie slecht of goed voor je?

Hier leest u wat u moet weten over oploskoffie versus gemalen koffie, inclusief hoeveel cafeïne er in oploskoffie zit en wat het precies is.

Oploskoffie 101

Als het beste deel van je dag je warme kop koffie ‘s ochtends is, dan is eeuwig wachten tot het klaar is waarschijnlijk een van de slechtste – of op zijn minst langste – delen van je dag.

Daarom wenden sommige mensen zich in plaats daarvan tot een gemakkelijke en snelle kop oploskoffie.

Maar doet de keuze voor oploskoffie uit gemak meer kwaad dan goed?

“Instantkoffie is een handige manier om snel een kopje koffie te zetten op drukke ochtenden, tijdens het reizen of onderweg”, zegt Malina Malkani, RDN, een geregistreerde diëtist en auteur.

Met mate past het absoluut in een gezond voedingspatroon en bevat het veel gezondheidsbevorderende middelen, zegt ze.

We spraken met voedingsdeskundigen en namen een kijkje in het onderzoek naar alles wat je moet weten over oploskoffie en de gezondheidseffecten ervan.

Hier is het overzicht van oploskoffie, inclusief wat het is, of het goed voor je is en hoe het zich verhoudt tot het gewone gemalen spul.

oploskoffie in lepel geschoten van bovenaf

Thanachat Chantaramanee/Getty Images

Wat is oploskoffie?

Oploskoffie zijn gewoon de kristallen die zich vormen na het dehydrateren van gezette koffie, legt Malkani uit.

Het proces omvat het zetten van gemalen koffiebonen, net als gewone koffie. Vervolgens wordt het water uit het extract verwijderd om een ​​geconcentreerd droog poeder of kristallen te creëren.

“De gedehydrateerde kristallen kunnen vervolgens worden gereconstitueerd met kokend water om een ​​kopje oploskoffie te produceren”, zegt Malkani.

Winkels verkopen oploskoffie in korrels of als single-serving sticks of sachets. Kies je voor de korrels, voeg dan een theelepel poeder toe aan een kop heet water en voila, je hebt oploskoffie.

Megan Meyer, directeur wetenschapscommunicatie bij de International Food Information Council Foundation, merkt op dat oploskoffiepoeder langer houdbaar is dan koffiebonen en goedkoper is.

Hoe maak je oploskoffie?

Er zijn twee manieren om oploskoffie te maken: sproeidrogen of vriesdrogen.

Bij de sproeidroogmethode wordt koffie-extract in heet haar gespoten, zodat de druppels tot poeder opdrogen.

Vriesdrogen begint met kleine, versneden stukjes bevroren extract. Vervolgens worden ze bij lage temperatuur gedroogd.

(Dit is waarom koffie van de Franse pers slecht voor je is.)

Oploskoffie versus gemalen koffie

Cafeïne

Volgens Meyer hebben instantkoffie en gewone koffie bijna identieke voedingsprofielen.

“De verschillen zijn zo klein dat het waarschijnlijk verwaarloosbaar is in termen van gezondheid voor iedereen, met uitzondering van het cafeïnegehalte”, zegt Malkani.

Het belangrijkste onderscheid zit in hun cafeïnegehalte: een kop van 8 ons oploskoffie heeft ongeveer 62 milligram cafeïne, terwijl een kop gezette koffie van 8 ons 96 milligram bevat, per Meyer.

Gemalen koffie bevat meer cafeïne dan instantkoffie vanwege de verhoogde verwerking die nodig is om oploskoffie te maken, waarbij meer cafeïne verloren gaat, aldus Malkani.

“Voor sommigen kan het verschil aanzienlijk zijn als je bedenkt dat de Food and Drug Administration (FDA) stelt dat maximaal 400 mg cafeïne per dag veilig lijkt voor de meeste gezonde volwassenen”, zegt Malkani.

Volgens Meyer is het voor de meeste mensen veilig om tot 400 milligram cafeïne per dag te consumeren. Dat zijn ongeveer vier kopjes gezette koffie of 6 kopjes oploskoffie.

Onthoud dat te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angst, buikpijn en meer. Het is dus verstandig om je cafeïneconsumptie onder controle te houden.

Als je gevoelig bent voor cafeïne of angst of een hartaandoening hebt, wil je misschien overstappen op gewone of oploskoffie.

Acrylamide

Oploskoffie bevat volgens Malkani iets meer acrylamide. Deze potentieel schadelijke chemische stof vormt zich in sommige voedingsmiddelen tijdens kookprocessen op hoge temperatuur, zoals frituren, braden en bakken, volgens de FDA. Het kan zich dus vormen na het branden van koffiebonen.

Onderzoek in de Annalen van het Nationaal Instituut voor Hygiëne keek naar acrylamidegehaltes in 42 commerciële monsters van gebrande en oploskoffie en in koffiesurrogaten.

Ze vonden de hoogste gemiddelde acrylamideconcentraties in koffiesurrogaten, gevolgd door oploskoffie en vervolgens gebrande koffie. Maar gebrande koffie bevatte volgens het rapport ongeveer half zoveel acrylamide als instantkoffie.

Een studie in ​Nutritionele neurowetenschapontdekte dat de accumulatie van acrylamide in uw systeem neuropathie of zenuwbeschadiging veroorzaakt. En de American Cancer Society merkt ook op dat overmatige blootstelling aan acrylamide verband houdt met een verhoogd risico op kanker.

Toch ondersteunen het panel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en Malkani dat de hoeveelheid acrylamide die mensen uit hun voeding (of in hun koffie) krijgen niet voldoende is om ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Smaak

Een andere manier waarop oploskoffie kan verschillen van gezette koffie is de smaak. Omdat smaak zeer subjectief is – wat jij lekker vindt, is niet per se wat ik lekker vind – zul je waarschijnlijk instantkoffie moeten proberen om te zien of het voor jou werkt.

Dat gezegd hebbende, oploskoffie krijgt over het algemeen lagere waarderingen voor smaak, en er wordt vaak gezegd dat het bitterder is en geen smaak heeft in vergelijking met gezette koffie.

Natuurlijk kan de kwaliteit van de bonen die worden gebruikt om oploskoffie te maken een verschil maken. Sommige merken hebben zich gericht op het verbeteren van de smaak van oploskoffie, waaronder Waka en Swift Cup.

Andere dingen om te onthouden over koffie en voeding

“Wat een grotere impact heeft op de vraag of koffie de algehele gezondheid bevordert of afbreuk doet, is wat we eraan toevoegen”, zegt Malkani.

Dat omvat zoetstoffen, crèmes en melk. Bovendien voegen zowel zuivel- als plantaardige creamers onnodige calorieën toe. En dat geldt ook voor zoetstoffen en suiker.

Kiezen voor caloriearme zoetstoffen zoals monniksfruit of stevia zijn alternatieven om te overwegen.

Bekijk vervolgens enkele andere manieren om uw koffiegewoonte gezonder te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.