Is het slecht om je gezicht onder de douche te wassen?

Je gezicht wassen onder de douche

Bepaalde weetjes over schoonheid worden herhaaldelijk doorgegeven van ouder op kind en van vriend op vriend: vergeet niet om zonnebrandcrème op uw handen aan te brengen. Bewaar je oogcrème in de koelkast. Gebruik droogshampoo voor het slapengaan in plaats van ‘s ochtends voor betere resultaten. En wat je ook doet, haal je make-up eraf voordat je op zak gaat.

Dan is er deze: was je gezicht nooit onder de douche.

Dit komt voort uit een probleem met de watertemperatuur: tenzij u een koude of lauwe douche neemt (en als dat zo is, meer kracht voor u), is het water dat u voor uw gezicht gebruikt heet.

“Heet water kan de huid van natuurlijke oliën ontdoen”, legt de in Miami gevestigde, board-gecertificeerde dermatoloog Annie Gonzalez, MD, van Riverchase Dermatology uit. Dat is slecht, want het kan je huid uitdrogen.

Maar betekent dit dat je je gezicht echt niet onder de douche moet wassen? We spraken met dermatologen om de primeur te krijgen en om de beste manieren te leren om je gezicht te wassen.

Hoe vaak moet je je gezicht wassen?

Tenzij je een huidverzorgingsjunkie bent, is het wassen van je gezicht een van die dingen waar je waarschijnlijk niet lang over nadenkt, ook al weet je dat je het een of twee keer per dag zou moeten doen, afhankelijk van je huidtype en voorwaarden.

Dus wat is de optimale hoeveelheid gezichtswassing? Het hangt af van een aantal verschillende factoren, waaronder uw huidtype.

Als je make-up draagt, val je in het tweedaagse kamp. “De meeste mensen zouden hun gezicht twee keer per dag moeten wassen”, zegt Dr. Gonzalez. “Een keer ‘s ochtends en een keer ‘s avonds, voordat je naar bed gaat, om vuil of make-up van het gezicht te verwijderen.”

Worstelen met acne of een moeilijke huid? Door je gezicht twee keer per dag te wassen, blijven je poriën beter schoon en je huid gezond.

Als u echter een gevoelige huid heeft met bepaalde huidaandoeningen, wilt u misschien wat rustiger aan doen. “Voor mensen met eczeem, een droge of gecombineerde huid is één keer per dag voldoende”, zegt Dr. Gonzalez.

Door je gezicht op verschillende tijdstippen van de dag te wassen, krijg je verschillende resultaten.

“In de ochtend helpt het reinigen van je gezicht om zweet en olie uit de nacht te verwijderen”, zegt Shuting Hu, cosmetisch chemicus en oprichter van huidverzorgingsbedrijf Acaderma. “‘S Nachts is het belangrijk om je gezicht te reinigen om make-up, vuil en onzuiverheden van de dag te verwijderen.”

Waarom zou je je gezicht niet onder de douche mogen wassen?

Zogenaamd je gezicht reinigen onder de douche is slecht. Maar er is niets inherent mis met douchewater. Waar dermatologen moeite mee hebben, is de watertemperatuur.

Hoewel een hete, stomende douche heerlijk aanvoelt voor pijnlijke spieren, is het niet zo goed voor je huid. “Heet water kan de huid uitdrogen, het huidoppervlak beschadigen en zelfs huidontsteking, peeling of jeuk veroorzaken”, zegt Dr. Gonzalez.

Bepaalde huidtypes kunnen meer last hebben van het uitdrogende effect van heet water dan andere.

“Voor normale of vette huidtypes is dit misschien niet bijzonder hinderlijk, maar voor droge huidtypes kan dit problematisch zijn, vooral als je niet hydrateert of hydrateert na het wassen van je gezicht”, zegt board-gecertificeerde dermatoloog Ope Ofodile, MD, van dermatologie en chirurgie specialisten van Noord-Atlanta.

Als je je gezicht onder de douche moet wassen, zorg er dan voor dat de temperatuur niet te heet wordt.

Handhaaf het vochtgehalte

Misschien zijn warme douches jouw guilty pleasure. We begrijpen het. Maar als u erop staat de watertemperatuur te verhogen, moet u onmiddellijk daarna hydrateren om de oliën aan te vullen die u onlangs hebt verwijderd.

“Zeer heet water verwijdert meer van het natuurlijke vocht en de oliën uit je huid en kan je huidbarrière aantasten”, zegt Sheilagh Maguinness, een kinderdermatoloog en mede-oprichter van Stryke Club, een op mannen gericht huidverzorgingsbedrijf. “Je moet altijd direct na het douchen/baden hydrateren om zoveel mogelijk vocht binnen te houden.”

Hydrateren na het douchen is een subtiele kunst, en het houdt in dat je de huid een beetje vochtig moet houden, zodat je vochtinbrengende crème het vocht kan vasthouden.

“Dermatologen bevelen de week-en-uitstrijk-routine aan voor een droge, gevoelige huid”, zegt Dr. Maguinness. “Het aanbrengen van een dikke, zachte vochtinbrengende crème op een vochtige huid is de beste manier om vocht vast te houden en uitdroging te voorkomen.”

Dr. Ofodile zegt dat Lipikar Balm van La Roche Posay haar favoriete vochtinbrengende crème na het douchen is. Weet u niet zeker welk product u moet gebruiken? Vind de beste gezichtsbevochtigers voor uw huidtype.

Wat is de beste manier om je gezicht te wassen?

Volgens Alexia Wambua, een gediplomeerd schoonheidsspecialiste en oprichter van Native Atlas, moet de timing van het wassen van je gezicht, ongeacht waar je reinigt, van invloed zijn op het type reinigingsmiddel dat je gebruikt.

“Als je je aan een routine van één keer per dag houdt, raad ik aan om je gezicht ‘s nachts te wassen, zodat je opgehoopt vuil, olie en milieuverontreinigende stoffen die zich gedurende de dag verzamelen, kunt verwijderen”, zegt Wambua. Ga voor een schuimende reiniger, of probeer het soort dubbele reiniging dat je in een meerstaps Koreaans schoonheidsprogramma vindt.

Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds wassen? “Als je twee keer per dag je gezicht wast, raad ik je aan om ‘s ochtends een zachtere reiniger te gebruiken, in plaats van een gezichtsscrub of exfoliant”, zegt Wambua.

Dit is de beste stapsgewijze routine voor het wassen van je gezicht, volgens huidverzorgingsexperts.

Overweeg een voorreiniging

Als je veel make-up draagt, wil je misschien je huid vooraf reinigen om vuil en pigment te verwijderen, zegt dr. Gonzalez. Dit zal ook helpen om de poriën te openen.

Reinigingsoliën, gezichtsdoekjes en make-upverwijderaars zijn manieren om je huid te reinigen van mascara en foundation voordat je, je weet wel, je huid reinigt.

Gebruik warm water

Dr. Gonzalez raadt aan om het water af te stellen op een Goudlokje-achtige temperatuur: niet te warm, niet te koud.

Kies de juiste reiniger

Of het nu onder de douche is of bij de gootsteen, Dr. Maguinness raadt het gebruik van een zachte, niet-detergerende gezichtsreiniger aan om irritatie van de huid te voorkomen.

Wat je ook doet, ga weg van de zeep, die je huid kan ontdoen van natuurlijke oliën.

“Vermijd het gebruik van een generieke zeepstaaf en zorg ervoor dat u een reinigingsmiddel gebruikt dat geschikt is voor uw huid”, zegt Dr. Gonzalez. “Zachte reinigers zijn geweldig voor de gevoelige huid of droge huid, terwijl schuimende of gelreinigers goed zijn voor mensen met een vette huid.”

Als je niet zeker weet welke reiniger je moet gebruiken, raadt Dr. Gonzalez aan om een ​​dermatoloog te raadplegen.

Wees zachtaardig

Hoewel het verleidelijk is om all-in te gaan bij het wassen van je gezicht, kun je het beste een lichte aanraking gebruiken. “Niet te agressief schrobben, omdat dit de huid kan irriteren”, zegt Dr. Gonzalez.

Dr. Maguinness raadt aan om de huid zachtjes te masseren met lichte bewegingen gedurende 10 tot 20 seconden alvorens te spoelen.

Reinig alle delen van uw gezicht en vergeet uw nek niet. “Wrijf kleine cirkels … zodat je reinigingsmiddel elk deel van je gezicht bereikt”, zegt Dr. Gonzalez.

Debra Jaliman, een gecertificeerde dermatoloog in New York City, raadt aan om vooral rond de neus en in de nek te focussen. “Je zult verrast zijn hoeveel schoner je huid daarna aanvoelt.”

Maridav/Getty Images

Veelvoorkomende fouten bij het wassen van het gezicht

Je gezicht wassen lijkt intuïtief te zijn, maar het is gemakkelijk om het verkeerd te doen. Zorg ervoor dat u niet een van deze veelvoorkomende fouten maakt bij het wassen van uw gezicht, aangehaald door onze huidverzorgingsexperts.

Verkeerde watertemperatuur

Inmiddels zou je moeten weten dat te heet (of te koud!) water een grote no-no is.

“Er is een misvatting dat warmer water je poriën zal helpen openen”, zegt Hu. Denk eraan, streef naar het gelukkige midden-warme water.

Je vingers gebruiken

Dr. Jaliman zegt dat het gebruik van je vingers een veelgemaakte fout is. “Je vingers zijn niet genoeg en zullen de huid nooit echt schoon krijgen”, zegt Dr. Jaliman, die ook een assistent-professor dermatologie is aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York City en auteur van Huidregels.

“Vingers kunnen niet exfoliëren, en bovendien schuilen bacteriën onder de vingernagels”, zegt ze – een goede reden om je handen te wassen voordat je je gezicht wast. “Gebruik dus wattenschijfjes of rondjes of een fris washandje elke keer dat je je gezicht wast.”

Dr. Gonzalez merkt op dat hergebruikte washandjes bacteriën kunnen overbrengen. En dat is niet goed voor de gezondheid van je huid.

Te veel of te weinig wassen

Dr. Ofodile ziet vaak dat mensen ofwel terughoudend zijn met wassen, wat puistjes kan veroorzaken, ofwel te agressief wassen. Geen van beide is nuttig.

“Vaak wassen mensen hun gezicht helemaal niet, wat vooral aan het eind van de dag essentieel is om overtollige olie, vuil en make-up te verwijderen”, zegt Dr. Ofodile. “Personen met een gevoelige huid kunnen zich ook te veel wassen of te veel exfoliëren met schurende reinigingsmiddelen, wat kan leiden tot irritatie.”

Als je je gezicht te veel wast – misschien omdat je vatbaar bent voor puistjes en je vettig of vies voelt – kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

“Te vaak wassen kan de huid uitdrogen en ervoor zorgen dat je olieproductie overdrive gaat, wat leidt tot acne”, zegt Gonzalez.

De verkeerde reiniger gebruiken

Het gebruik van de verkeerde gezichtsreiniger is een andere veel voorkomende fout die Dr. Gonzalez ziet. “Ontstekingsremmende, schuimende of gelreinigers zijn het beste voor mensen met een gecombineerde of vette huid, en hydraterende, romige reinigingslotions zijn het beste voor mensen met een droge huid.”

Dr. Maguinness ziet vaak dat mensen schuimige, agressieve reinigingsmiddelen gebruiken, evenals producten met toegevoegde geur. Beide kunnen uitdroging en irritatie veroorzaken. Ze raadt het gebruik van een niet-detergent, zacht reinigingsmiddel aan dat hypoallergeen en geurvrij is.

Nog een foutje: het gebruik van een reiniger met microbeads of zaden, die de bovenste laag van je huid kunnen beschadigen. “Ze veroorzaken kleine microschaafwonden en tasten de lokale huidbarrière aan”, zegt Dr. Maguinness.

Dus je eerste opdracht? Begrijp je huidtype en gebruik een reinigingsmiddel dat daarbij past, zegt Hu.

Dus: is je gezicht wassen onder de douche een slecht idee?

Je kunt tegen de traditionele wijsheid ingaan: dermatologen zijn het erover eens dat het prima is om je gezicht onder de douche te wassen, op voorwaarde dat je de watertemperatuur aanpast.

“Voor de meeste mensen is het het gemakkelijkst om hun gezicht minstens één keer per dag onder de douche te wassen”, zegt Dr. Ofodile. “We moeten praktisch zijn en huidverzorging zo naadloos mogelijk in ons dagelijks leven laten passen. Anders is het moeilijker om consistentie te behouden.”

Zolang het water niet brandt of bevriest, zou je huid in orde moeten zijn.

Vervolgens volgt hier wat u moet eten om de kwaliteit van uw huid te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.