Is ananas een citrusvrucht? Wat u moet weten over citrusvruchten

Is ananas citrus?

Spoiler: Een ananas is noch een den noch een appel. Het dankt zijn naam aan vroege Europese kolonisten in Zuid-Amerika die dachten dat de stekelige buitenkant eruitzag als een dennenappel en dat het vlezige vruchtvlees een beetje naar een appel smaakte.

Deze vreemde naam heeft sindsdien tot veel verwarring geleid bij het verkopen, eten en bereiden van ananas, zegt Monica Nedeff, RDN en oprichter van The Traveling Dietitian.

Maar zelfs als mensen niet precies weten wat het is, weten ze dat ze er dol op zijn. Het is een van de meest populaire vruchten, misschien omdat het een van de zoetste is, met 12 gram suiker per portie.

Of het kan zijn omdat het wordt gevonden in zoveel favoriete desserts, zoals omgekeerde ananascake en de klassieke zomertraktatie, de Dole Whip.

Maar afgezien van zijn “sweet-n-spiky” -status, tart het fruit soort categorisatie.

Met zijn hoge vitamine C-gehalte vraag je je misschien af: “Is ananas citrus?” Hier is alles wat je moet weten over deze mysterieuze maar veel voorkomende vrucht.

Maar eerst de definitie van een vrucht

Technisch gezien is een vrucht het vlezige product dat zich ontwikkelt uit de bloem van een boom, struik of plant. Het bevat de zaden. Over het algemeen beschouwen we fruit als elk zoet, eetbaar deel van een plant.

Wetenschappers categoriseren fruit in groepen op basis van hoe ze op de plant zijn gevormd: eenvoudig, geaggregeerd en meervoudig.

In plaats daarvan sorteren de meeste mensen fruit in een van de zeven onofficiële maar praktische categorieën, op basis van hun schil, zaden en smaak.

  • Pitvruchten: Een kern van zaden omgeven door een relatief grote hoeveelheid vlees en bedekt met een dunne, eetbare schil. Denken appels en peren.

  • Drupes of steenvruchten: Eén groot zaad omgeven door een matige hoeveelheid vlees en bedekt met een dunne, eetbare schil. Denk aan perziken, pruimen en abrikozen.

  • Citrus: Vlezige binnenkant met een paar zaden die zijn omgeven door een sponsachtige of leerachtige oneetbare schil. Denk aan grapefruits, citroenen en sinaasappels.

  • Bessen: Zachte, sappige vruchten die veel zaden bevatten, zowel van buiten als van binnen. Denk aan aardbeien, bramen en bosbessen.

  • Meloenen: Een grote vrucht uit de kalebasfamilie met een harde buitenschil, stevige binnenkant en veel zaden. Denk aan watermeloen, meloen en honingdauw.

  • Tropisch: Dit zijn vruchten die inheems zijn in tropische gebieden en kunnen ook tot andere hierboven genoemde categorieën behoren. Denk aan bananen, guave en mango’s.

  • Groenten die echt fruit zijn: Er is een grote groep voedingsmiddelen die de meeste mensen classificeren als groenten die per definitie fruit zijn. Deze omvatten tomaten, komkommers, avocado’s, pompoen, bonen en aubergines.

Dus wat voor soort fruit is een ananas?

Een ananas, wetenschappelijk gezien, is een “meervoudige” vrucht omdat hij wordt gevormd uit meerdere bloemen die samensmelten.

Citrusvruchten daarentegen worden geclassificeerd als “eenvoudig” en in hun eigen citruscategorie geplaatst.

Over het algemeen wordt de zoete en pittige vrucht beschouwd als een tropische vrucht vanwege het inheemse klimaat.

Dus volgens zowel de wetenschappelijke als de algemene definities is een ananas geen citrusvrucht.

Marko Klaric/EyeEm/Getty Images

Citrusvruchten zijn eigenlijk bessen

Klaar om je geest te laten blazen? In wetenschappelijke termen zijn de meeste van wat we beschouwen als bessen, geen echte bessen.

Bosbessen, veenbessen en kruisbessen zijn per definitie bessen, terwijl aardbeien, frambozen en bramen geen echte bessen zijn.

Het wordt nog verwarrender: veel voedsel dat we in een andere categorie zouden plaatsen, zoals bananen, druiven, komkommers, chilipepers en sinaasappels, zijn technisch gezien bessen.

Bessen zijn een “eenvoudige” vrucht die wordt gekweekt uit een enkele eierstok op de plant.

Citrusvruchten zijn een subtype van bes, een hesperidium genaamd, wat betekent dat ze een vlezige, doorgesneden binnenkant hebben, omgeven door een afpelbare, sponsachtige of stevige schil.

Grapefruits, citroenen, limoenen, kumquats, pummelo’s en de vele soorten sinaasappels worden allemaal geclassificeerd als citrusvruchten of ‘eenvoudige hesperida’.

(Probeer acaibes om meer gezondheidsvoordelen te behalen.)

Ananas voedingsfeiten

Eén kop (165 gram) ananasstukjes bevat de volgende voedingsstoffen en aanbevolen dagelijkse waarden (DV):

Calorieën: 83

Vet: 0,2 g (0 procent ADH)

Eiwit: 0,9 g (2 procent ADH)

Koolhydraten: 22 g (8 procent ADH)

Vezel: 2,3 gram (8 procent ADH)

Suiker: 16 gram

Eiwit: 0,9 g (2 procent ADH)

Calcium: 21,45 mg (2 procent)

Ijzer: 0,48 mg (3 procent ADH)

Potassium: 180 mg (4 procent ADH)

Vitamine C: 78,9 mg (88 procent ADH)

Gezondheidsvoordelen van ananas

Fruit is over het algemeen heel goed voor je, het vermindert je risico op veel ziekten en kan mogelijk helpen om je levensduur te verlengen.

Toch krijgen ananassen soms een slechte reputatie omdat ze veel suiker bevatten.

Het is waar dat het meer natuurlijke suikers bevat dan sommige andere soorten fruit – 22 gram koolhydraten, waarvan 16 gram uit suiker. Vergelijk dat met de 12,7 gram koolhydraten en 12 gram suiker van meloen. Maar dat betekent niet dat je geen ananas moet eten.

Ananas heeft een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zegt Trista Best, geregistreerd diëtist, adjunct-voedingsprofessor en adviseur bij Balance One Supplements.

En het is niet alleen het vlees dat goed voor je is. Gooi die schil niet weg – je kunt ananasschillen gebruiken om een ​​voedzaam en heerlijk drankje te maken, Tepache genaamd.

Ontstekingsremmend

Ananas is de enige voedselbron van bromelaïne, een spijsverteringsenzym met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, dat kan helpen uw immuunsysteem te stimuleren en u te helpen sneller te herstellen van ziekten.

Natuurlijke verkoudheidsmedicatie

Het bromelaïnegehalte van ananas kan het nuttig maken bij de behandeling van verkoudheid en hoest, zegt Best.

Het werkt ook als een mucolyticum, wat betekent dat het slijm kan afbreken, een veelvoorkomend irriterend middel bij verkoudheid dat leidt tot hoesten en keelpijn.

Immuunbooster

Ananas is een uitstekende bron van vitamine C. Slechts één kopje ananas levert ongeveer 80 milligram, of 88 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde van deze immuunondersteunende vitamine.

Vitamine C heeft tal van extra gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van sterkere tanden en botten. En het kan helpen bij depressie.

Waarom doet ananas pijn aan mijn mond?

Als er één nadeel is aan het eten van ananas, dan is het wel dat als je te veel ervan eet, je mond kan gaan prikken en branden.

U kunt zelfs kleine zweertjes of ruwe plekken op de mondhoeken en de randen van uw tong krijgen. Ook dat heeft te maken met de bromelaïne.

Als spijsverteringsenzym is het bijzonder goed in het afbreken van eiwitten in vlees – en dat geldt ook voor het vlees van je mond.

En omdat bromelaïne slijm vermindert, lost het de beschermende laag slijm aan de binnenkant van je mond op, waardoor het gevoeliger en kwetsbaarder wordt voor de spijsverteringssappen in je mond en het zuur in de ananas.

Je kunt de mond van de ananas voorkomen door het fruit met mate te eten.

Heb je moeite om te stoppen bij slechts een paar stukjes? Er is een truc om het stekende, brandende effect te verminderen: grill je ananas, zegt Nedeff.

Niet alleen zal het koken van het fruit de suikers karamelliseren en het nog lekkerder maken, maar de hitte breekt ook de enzymen af, waardoor ze minder snel in je mond steken.

Ananas en citrus zijn een perfecte match

Alleen omdat ananas geen citrusvrucht is, wil nog niet zeggen dat je ze niet samen kunt eten.

Als je ze samen eet, komen de heldere, pittige smaken van elke vrucht naar voren en krijg je een goede inname van vitamine C.

Klaar om te koken met ananas? Probeer deze recepten:

Voeg ze toe aan een fruitsalade, klop ze tot een pittige marinade of barbecuesaus, of probeer ze samen in een van onze recepten voor gewichtsverlies-smoothies.

Zoek vervolgens uit of ananassap kan helpen bij het wegwerken van wratten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.