Intermitterend vasten: de bewezen voordelen om te weten

designelementen/Shutterstock

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten – perioden van vrijwillige onthouding van eten en drinken – is een brede term die op veel verschillende praktijken kan worden toegepast. Deze vorm van diëten heeft veel boeken opgeleverd en heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, aangezien onderzoeken (voornamelijk bij dieren) hebben aangetoond dat het het risico op verschillende ziekten kan verminderen en gewichtsverlies kan bevorderen. Aanvullend onderzoek, waaronder een kleine studie van vier vastende mensen gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten in 2019, suggereert dat intermitterend vasten ook kan helpen het metabolisme te stimuleren.

De meest populaire benadering van intermitterend vasten is de 16/8-benadering, waarbij je 16 uur per dag moet vasten; je zou eten tussen, laten we zeggen, 11.30 uur en 19.30 uur. Een andere versie, om de dag vasten (ADF), wisselt 24-uurs periodes van vasten (die in feite zeer beperkte 500 calorieën diëten zijn) af met dagen van eten vrij. De 5:2-benadering beperkt het vasten tot slechts twee dagen per week, terwijl het Warrior-dieet een vasten van 20 uur volgt met één grote maaltijd die ‘s nachts wordt geconsumeerd. “Een deel van de verwarring met intermitterend vasten ligt in het ontbreken van een definitie”, zegt Robin Foroutan, RDN, een in New York City gevestigde geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige en woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek. “Voor sommige mensen betekent intermitterend vasten dat ze elke dag vasten, terwijl het voor anderen betekent dat ze alleen tussen 11.00 en 18.00 uur eten” (Hier is alles wat je moet weten over het Warrior-dieet.)

Iemand die een dag invult op een maaltijdplankalenderAndrey Popov/shutterstock

Intermitterend vasten is misschien makkelijker dan traditionele diëten

Onderzoek suggereert dat het tellen van calorieën en het beperken van je voedingsopties stress kan veroorzaken en de cortisolproductie kan verhogen, wat vervolgens kan leiden tot het verlaten van het dieet, gevoelens van ontbering, ongecontroleerde trek in en gewichtstoename. Aanpassen aan intermitterend vasten, een methode van gepland eten en vasten, is strikt afhankelijk van tijd. Sommige mensen willen meer flexibiliteit als het gaat om afvallen, zegt William Yancy Jr., MD, programmadirecteur van het Duke Diet and Fitness Center in Durham, North Carolina. “Ze willen niet elke dag van de week aan een dieet denken, [and] ze verliezen hun motivatie na een bepaalde periode van caloriebeperking.” Intermitterend vasten werkt voor mensen die graag regels volgen, legt Elisabetta Politi, RD, voedingsdirecteur voor het Duke Diet and Fitness Center uit. “In plaats van te zeggen: ‘Eet gewoon minder’, zeggen we dat ze na 18.00 uur niet meer moeten eten,” zegt ze, “en voor degenen die de discipline hebben, werkt het.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.