Ik heb angst – en hier is hoe het me echt helpt

Ik kreeg 20 jaar geleden op 19-jarige leeftijd de diagnose paniekstoornis. Ik leerde al snel dat het behandelen van angst een onderhoudsplan vereist – voor het leven.

Mijn eerste paniekaanval kwam uit het niets en liet me buiten adem en bang in een badkamerhokje – ik voelde me hulpeloos. Ik weet niet precies waar mijn angst vandaan komt, maar ik heb geleerd het als een soort karaktereigenschap te behandelen – ik ben vrijgevochten, grappig, creatief – en angstig. Omdat ik chronische angst- en paniekaanvallen heb, ondanks het nemen van medicijnen, moest ik een manier vinden om met angst om te gaan om mijn leven terug te krijgen. Het klinkt misschien gek, maar ik heb niet alleen trucjes geleerd om mijn angst onder controle te houden, ik heb ook ontdekt dat het omgaan met mijn aandoening me een gezonder persoon heeft gemaakt.

Volgens de Anxiety and Depression Association of America zijn angststoornissen de meest voorkomende geestesziekte in de Verenigde Staten en treffen 40 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten van 18 jaar en ouder. Bovendien hebben vrouwen twee keer zoveel kans om te worden getroffen als mannen. Angststoornissen ontwikkelen zich uit een complexe reeks risicofactoren, waaronder genetica, hersenchemie, persoonlijkheid en levensgebeurtenissen.

“Angst kan een positieve eigenschap zijn”, zegt Megan Schabbing, MD, directeur van Psychiatric Emergency Services bij OhioHealth in Columbus, Ohio. “Iemand die zich zorgen maakt over op tijd zijn of op een hoog niveau presteren, blinkt vaak uit in verschillende aspecten van het leven, zowel professioneel als persoonlijk.” Ze voegt eraan toe dat hoewel bekend is dat angst buitensporige piekergedachten en snelle gedachten oproept, beide een persoon daadwerkelijk kunnen helpen om op een hoger niveau te functioneren. Dr. Schabbing waarschuwt wel dat angst geen groen licht mag zijn om grootse plannen uit te voeren – of het te gebruiken als een excuus om zich misdragen. De sleutel is om eerst medische hulp te zoeken, omdat – zoals ik ontdekte – medicatie en therapie een grote rol kunnen spelen bij het beheersen van angst. Zorg ervoor dat je deze tien remedies voor natuurlijke verlichting van angst bekijkt.

fizkes/ShutterstockAngst laat me sporten

Zoals veel mensen merk ik dat ik door angst springerig en energiek word. Ik kan hier op twee manieren mee omgaan: laat mijn benen trillen en mijn gedachten racen terwijl ik over alles nadenk, of ik kan die energiestoot in mijn voordeel gebruiken. Of ik nu op het werk, thuis of in de voetbaltraining van mijn kind ben, er is altijd een gezonde manier om angst te kanaliseren. Als ik aan het werk ben, pak ik misschien mijn waterfles en neem ik de lange weg naar de keuken om mijn stappen te zetten. Als ik thuis ben, spring ik op mijn hometrainer, neem de hond mee voor een lange wandeling of pak mijn vrije gewichten. Bewegen verlicht angst en is goed voor mijn algehele gezondheid, waardoor ik in vorm blijf.

“Oefening kan angst bestrijden omdat het helpt om een ​​persoon af te leiden en een uitlaatklep biedt om stress op een positieve manier los te laten”, zegt Dr. Schabbing. Bovendien veroorzaakt lichaamsbeweging de afgifte van endorfines, die de opiaatreceptoren van het lichaam activeren, wat een pijnstillend effect veroorzaakt.

Artistieke hulpmiddelen voor het tekenen van schilderijen op een grijze betonnen achtergrond.  Palet, gouache, olieverf, penselen, kleurpotloden, pastel, kleurpotloden.  Bovenaanzicht.Vladimir Sukhachev/ShutterstockAngst heeft me creatiever gemaakt

Toen mijn 12-jarige zoon veel jonger was, zou ik mijn angst verlichten door met hem mee te bouwen met Lego, te kleuren of te beeldhouwen met Play-Doh. Focussen op die kleine, heldere stenen of schaduwen in een stripfiguur met een kleurpotlood leidde me af en kalmeerde me. Tegenwoordig schaam ik me niet om te zeggen dat ik kleurboeken voor volwassenen bezit en aan het aanrecht heb gezeten tijdens periodes van angst met mijn vertrouwde kleurpotloden. Ik schrijf ook, schilder met aquarellen en breng tijd door met het coördineren van kleuren voor mijn kast en boekenplanken.

“Het is buitengewoon nuttig om deel te nemen aan een rustgevende activiteit zoals breien of kleuren”, zegt Dr. Schabbing. “De repetitieve bewegingen, uitgeoefend tijdens een kunstproject, betrekken delen van de hersenschors terwijl het angstcentrum van de hersenen wordt ontspannen.”

Dr. Schabbing beveelt ook aan om een ​​dagboek bij te houden of zelfs licht huishoudelijk werk te doen, zoals de was doen. “De sleutel is dat, wanneer je je hersenen vult met andere activiteiten en gedachten, de angst niet langer de controle over je geest kan krijgen.”

Volledige lengte zijaanzicht portret van lachende jonge zwarte vrouw die buiten loopt met mobiele telefoonmimagephotography/ShutterstockHet temmen van angst herinnert me aan de goede dingen in mijn leven…

Angst kaapte vroeger mijn hersenen – ik sprong vaak naar het worstcasescenario: “Mijn keel voelt strak. Het gaat dicht en ik ga stikken!” Jaren geleden stelde de psycholoog tijdens een therapiesessie een alternatief voor: “Wat als je in plaats daarvan aan iets geweldigs zou denken?” Het was vrij eenvoudig om te doen, dus ik probeerde het de volgende keer dat de angst toesloeg. In plaats van mezelf ervan te overtuigen dat de wereld verging, dacht ik aan een reis die ik naar Parijs maakte toen ik begin twintig was. Ik merkte dat ik aan kaas, wijn, gebak en de ijzersterke Eiffeltoren dacht; die gelukkige herinnering nam het over en hielp me de controle te krijgen.

“Als je aan iets goeds en positiefs denkt als je angstig bent, kan dit helpen om de irrationele gedachten naar buiten te duwen en ze te vervangen door positieve en meer op de realiteit gebaseerde ideeën, zegt Dr. Schabbing. Hier is nog een truc om een ​​angstaanval te temmen.

Rauwe zalmstukjes op houten bord met kruiden, zout en specerijenLeven ochtend/ShutterstockHet vechten tegen angst verbeterde mijn gezondheid

De afgelopen 20 jaar heb ik mijn angst onder controle gekregen met medicijnen, gesprekstherapie, creatieve en fysieke mogelijkheden en natuurlijke remedies. Omdat er aanwijzingen zijn dat omega-3-vetzuren angst kunnen verlichten, neem ik ze op in mijn dieet. Voedingsmiddelen, zoals tonijn, zalm, walnoten en lijnzaad, houden mijn dieet op schema en moedigen me aan om mijn maaltijden te plannen; Ik heb overnight oats gemaakt, met een snufje lijnzaad als ontbijt. Ik neem ook proactieve maatregelen om ‘s avonds angst weg te nemen door een oliediffuser in mijn slaapkamer te gebruiken. Volgens Michael J. Breus, PhD, AKA The Sleep Doctor, kan lavendel een wisselwerking hebben met de neurotransmitter GABA, waardoor de activiteit van de hersenen en het zenuwstelsel wordt verminderd, agitatie en rusteloosheid worden verminderd, waardoor het een ideale olie is om te verspreiden als ik me rusteloos voel .

therapeut notitieboekjeloreanto/ShutterstockAngst heeft me geleerd om hulp te vragen

Een van de beste dingen die ik voor mezelf deed, was professionele begeleiding zoeken. Angst en paniekaanvallen zijn echt en slopend – ik moest alle goedbedoelende mensen uitschakelen die zeiden dat het allemaal in mijn hoofd zat en dat ik gewoon een glas wijn nodig had om te ontspannen. Toen ik mijn arts over mijn problemen vertelde en me inschreef voor sessies met een therapeut, begon ik controle te krijgen. Ze waren uitstekende klankborden en behulpzaam bij mijn behandeling. “Het beheersen van angst door met een professional in het veld over je gevoelens te praten, kan je helpen fysieke en emotionele symptomen te vermijden door een onbevooroordeelde uitlaatklep voor je stress te bieden”, zegt Dr. Schabbing.

Natuurlijk, mijn leven is niet allemaal rozen en regenbogen, maar door te accepteren dat mijn angst een deel is van wie ik ben als persoon, voel ik me minder als iemand met een angststoornis en meer als een functionerend mens die liters limonade maakt uit de citroenen van het leven. Hier zijn nog enkele tips om met angst om te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.