Hyaluronzuur voor de huid: hoe het werkt en hoe het te gebruiken?

Hyaluronzuur voor de huid: hoe het werkt en hoe het te gebruiken?

Wat is hyaluronzuur?

Je wast met een zachte reiniger, smeert op een vochtinbrengende crème, dep op gezichtsolie … en toch vecht je nog steeds tegen een droge huid? Als je moeite hebt om je huid gehydrateerd te houden, kun je hyaluronzuur aan je routine toevoegen. Laat je niet afschrikken door het ‘zuur’ in zijn naam. Het is eigenlijk een soort wondercrème.

“Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature voorkomt in de huid en andere soorten menselijk weefsel”, zegt Nancy Samolitis, MD, een gecertificeerde dermatoloog en eigenaar van Facile Dermatology and Boutique in West Hollywood, Californië. “Het heeft een geleiachtige textuur en houdt meer dan 1.000 keer zijn gewicht in water vast, waardoor de huid stevigheid en hydratatie creëert.”

Bij correct gebruik kunnen sommige vormen van hyaluronzuur uiterst effectief zijn om vochtverlies bij een droge huid te voorkomen.

Lees verder om erachter te komen wat dermatologen en huidverzorgingsexperts willen dat u weet over hyaluronzuur, inclusief hoe het werkt, hoe het te gebruiken en mogelijke risico’s en bijwerkingen.

Hoe werkt hyaluronzuur?

Zie hyaluronzuur als een soort magneet, die er water naar toe trekt en ervoor zorgt dat het niet uit je huid verdampt. Dat “maakt het hydraterend en effectief bij de behandeling van transepidermaal waterverlies of uitdroging”, zegt Karen Fernandez, hoofdestheticus voor SkinSpirit-klinieken.

Hoewel het het woord heeft zuur daarin werkt hyaluronzuur niet als een exfoliator. “Ik denk aan hyaluronzuur als dik waterserum”, zegt Fernandez.

(Dit zijn de beste serums voor de zomer.)

Marisa Garshick, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij MDCS Dermatology in New York City, merkt op dat hyaluronzuur zowel tegen veroudering als tegen uitdroging werkt.

“Omdat hyaluronzuur helpt om vocht aan te trekken, is het niet alleen geweldig om te helpen bij de hydratatie van de huid, maar het dient ook als een manier om fijne lijntjes, rimpels en andere gebieden op het gezicht met volumeverlies op te vullen, en helpt daarom om de huid te verbeteren. tekenen van veroudering en kunnen helpen om de huid er frisser uit te laten zien”, zegt dr. Garshick, die ook klinisch assistent-professor dermatologie is bij Weill Cornell Medicine.

Waar komt hyaluronzuur in het lichaam voor?

Je vindt hyaluronzuur door het hele lichaam, hoewel het in sommige gebieden meer voorkomt dan in andere.

“Hyaluronzuur wordt aangetroffen in die delen van ons lichaam die vocht en smering nodig hebben om te functioneren en komt het meest voor in de ogen, huid en gewrichten”, zegt Flora Waples, MD, medisch directeur van Restor Medical Spa in Denver.

Er is een reden waarom het meestal wordt geassocieerd met huidverzorging. Een enorme hoeveelheid hyaluronzuur bevindt zich in de huid.

“Dit is goed voor 50 procent van het totale lichaamshyaluronzuur”, zegt Dr. Garshick. “In de huid is het te vinden in de dermis en de epidermis.”

De epidermis is de dunnere bovenste laag van de huid – het oppervlak dat je ziet en voelt. De dermis is de tweede, dikkere huidlaag. Deze onderste laag is waar je zweet en olie maakt, haar laat groeien en dingen voelt.

Hoe ouder je wordt, hoe meer hyaluronzuur je lichaam nodig heeft, maar – en dit is het grote nadeel – hoe minder je lichaam aanmaakt.

“Het komt van nature voor in ons lichaam en onze huid, maar met de leeftijd en de schadelijke effecten van verontreinigende stoffen en de zon, neemt onze productie af naarmate we ouder worden”, zegt Fernandez. “Het gebruik van producten die hyaluronzuur aan de huid leveren, zal de huid helpen om meer hydratatie aan te trekken en vast te houden.”

(Bekijk de beste anti-verouderingsproducten van The Ordinary.)

Druppels transparante vloeistof in de buurt van pipet

Anna Efetova/Getty Images

Hoe effectief is hyaluronzuur?

Als je de schappen van je plaatselijke schoonheidswinkel hebt afgezocht, heb je misschien gemerkt dat de term hyaluronzuur keer op keer opduikt. Het is verkrijgbaar als serum. Het wordt toegevoegd aan vochtinbrengende crèmes. Het komt zelfs voor in reinigingsmiddelen en maskers.

Het is niet alleen populair, maar het is ook behoorlijk effectief.

“Voor sommigen kan het resultaat bijna onmiddellijk zijn, want wanneer hyaluronzuur op het oppervlak zit, trekt het vocht naar binnen om een ​​onmiddellijke boost te geven”, zegt Dr. Garshick.

Waarom werkt het zo goed? Krijt het tot het watervasthoudende vermogen van hyaluronzuur.

“Het is dat ‘1.000 keer zijn gewicht in water’-vermogen dat hyaluronzuur echt zo’n krachtpatser maakt”, zegt Dr. Waples. “Het trekt letterlijk water in je huid en houdt het daar vast, in tegenstelling tot op lipiden gebaseerde moisturizers, die de buitenkant van de huid proberen te ‘verzegelen’ om te voorkomen dat water verdampt.”

Wat zijn hyaluronzuur injectables?

Je kunt hyaluronzuur aan je huid toevoegen om de hydratatie te stimuleren, maar er is een andere manier om het ingrediënt binnen te krijgen: je kunt het in de huid injecteren.

Huidvullers zoals Juvederm en Restylane, die worden gebruikt om de lippen voller te maken en lijntjes glad te strijken, zijn gemaakt van hyaluronzuur. “Daarom zien ze er, als ze goed worden gedaan, zo natuurlijk uit”, zegt Dr. Waples.

Dit zijn natuurlijk geen doe-het-zelfbehandelingen zoals een serum dat je bij de apotheek haalt. Het zijn procedures op kantoor.

(Dit zijn de beste anti-verouderingsproducten voor elke prijs.)

Wat zijn hyaluronzuursupplementen?

De meeste mensen gebruiken actueel hyaluronzuur – je weet wel, de serums, crèmes en lotions die je op je gezicht wrijft. Maar u kunt het ook oraal innemen.

Orale supplementen van hyaluronzuur beloven de huid van binnenuit voller te maken. Hoewel onderzoeken naar de effectiviteit van deze supplementen veelbelovend zijn, hebben maar weinigen een grens getrokken tussen aanvullend hylauronzuur en hydratatie van de huid. Onderzoekers hebben echter gekeken naar de associatie tussen oraal hyaluronzuur en kniepijn.

Een artikel uit 2016 in Voedingsdagboek bij het beoordelen van meerdere hyaluronzuuronderzoeken tussen 2008 en 2015 werd vastgesteld dat onderzoeken “duidelijk suggereren dat hyaluronzuur door het lichaam wordt opgenomen.” Uit de onderzoeken bleek dat het supplement kniepijn kan helpen verminderen.

En een studie gepubliceerd in Het wetenschappelijke wereldjournaal ontdekte dat oraal ingenomen hyaluronzuur de symptomen van artrose van de knie hielp verbeteren bij patiënten jonger dan 70 jaar.

Kelly Bickle, MD, een dermatoloog in Santa Monica, Californië, is van mening dat hyaluronzuur positieve huidverzorgingsresultaten kan hebben als het als supplement wordt ingenomen.

“Orale suppletie van hyaluronzuur is gunstig voor de hydratatie van de huid, waardoor er minder rimpels ontstaan ​​en dus een minder oud uiterlijk”, zegt ze. “Studies toonden opname in de huid van hyaluronzuur aan bij orale inname – niet een enorme hoeveelheid, maar significant genoeg om klinisch enige verbetering in het uiterlijk van huidhydratatie aan te tonen.”

(Dit zijn de anti-verouderingssupplementen die artsen aanbevelen.)

Risico’s en bijwerkingen van hyaluronzuur

De meeste mensen zullen geen problemen hebben met het gebruik van hyaluronzuur.

“Omdat hyaluronzuur van nature in de huid wordt aangetroffen, heeft het een kleinere kans om huidgevoeligheid of allergische reacties te veroorzaken”, zegt Zain Husain, MD, een gecertificeerde dermatoloog en oprichter van het New Jersey Dermatology and Aesthetics Center in Marlboro, New Jersey .

En hoewel het wordt aangeprezen als een heilige graal voor een droge huid, kan vrijwel iedereen het gebruiken. (Ja, zelfs mensen met een vette huid.)

Toch is het het beste om te letten op tekenen van irritatie.

“Als u bijwerkingen ervaart, zoals roodheid, jeuk of zwelling, wanneer u hyaluronzuur plaatselijk gebruikt, stop dan met het gebruik van uw product en raadpleeg uw dermatoloog”, zegt Dr. Husain.

Dr. Garshick waarschuwt mensen met een rosacea-gevoelige huid om deze geleidelijk op te nemen om gevoeligheid te voorkomen.

Wat betreft hyaluronzuurvullers, bespreek mogelijke bijwerkingen met uw arts voordat u onder de naald gaat. “Het is belangrijk om te onthouden dat alle vulstoffen mogelijke bijwerkingen kunnen hebben, waaronder blauwe plekken, zwelling en het zeldzame maar mogelijke risico op verstopping van bloedvaten”, zegt Dr. Garshick.

Hoe kies je het beste hyaluronzuur?

Controleer het etiket van een hyaluronzuurproduct en u zult waarschijnlijk een percentage zien (meestal 1 tot 2 procent, zegt Dr. Garshick). Dat verwijst naar de concentratie hyaluronzuur, en hoger is niet altijd beter.

“Een hogere sterkte van hyaluronzuur maakt het niet noodzakelijkerwijs effectiever”, zegt Dr. Garshick. In tegenstelling tot andere huidverzorgingsingrediënten gaat het bij hyaluronzuur minder om kracht en meer om het gewicht van de moleculen.

Zoek naar hyaluronzuurserums en vochtinbrengende crèmes met een lager molecuulgewicht, die mogelijk dieper kunnen doordringen. Degenen met een hoger molecuulgewicht, die op het huidoppervlak zitten, kunnen u onmiddellijk vocht geven, maar bieden geen langdurige voordelen.

Hier wordt het lastig. Niet elk hyaluronzuurproduct vermeldt zijn molecuulgewicht. Sterker nog, de meeste niet. Maar u kunt zoeken naar uitdrukkingen als ‘laag molecuulgewicht’ of ‘multimolecuulgewicht’, wat verwijst naar een mix van molecuulgewichten.

Hoe hyaluronzuur op de juiste manier te gebruiken?

Droge huid? Controleren.

Een brandend verlangen om je huid de betekenis van “gehydrateerd” te laten zien? Dubbel Check.

Laten we dit doen.

Solliciteer regelmatig

Sommige huidverzorgingsingrediënten kunnen slechts één keer per dag worden aangebracht, of minder, omdat ze irritatie kunnen veroorzaken. (We kijken naar jou, retinol.) Maar geen hyaluronzuur.

“Over het algemeen kan hyaluronzuur, afhankelijk van de specifieke formulering, één tot twee keer per dag worden gebruikt en kan het ‘s ochtends of’ s avonds worden gebruikt”, zegt Dr. Garshick.

Fernandez raadt aan om het twee keer per dag aan te brengen.

“Zie het als het drinken van water voor je huid voor de dag en dan nog een voor de nacht”, zegt ze. “Als de huid zijn water heeft gekregen – idealiter diep in de huidweefsels – kan hij op zijn best functioneren: nieuwe cellen maken en de oude eruit fietsen.”

Aanbrengen op een vochtige huid

Weet je nog hoe hyaluronzuur de huid kan uitdrogen als het verkeerd wordt gebruikt? Niet zo’n geweldig resultaat als je op het spul smeert om de droogte te verslaan. Daarom zweren experts bij deze supereenvoudige truc: breng hyaluronzuur aan als de huid vochtig is.

Onthoud dat hyaluronzuur vocht aantrekt. Als er niets in de lucht is, raad eens waar het vandaan komt. Je hebt het: je huid. “Als het te veel vocht van de huid wegtrekt, kan het de huid zelfs paradoxaal genoeg uitdrogen”, zegt Dr. Garshick.

Voeg het echter toe aan een vochtige huid en je huid zal maximaal vocht opnemen. Als je een hyaluronzuurserum gebruikt, breng het dan aan op een vochtige huid en breng vervolgens een crème, lotion of olie aan om het vocht vast te houden.

Combineren met andere producten

Volgens Fernandez hoeft hyaluronzuur niet te worden gebruikt met een retinoïde (een anti-aging krachtpatser afgeleid van vitamine A), maar ze zijn samen sterker dan afzonderlijk.

“Retinol zal helpen bij het opbouwen van de dermale laag – wat ik de machinekamer van je huid noem – en door die laag te verdikken, zul je meer collageen- en elastinevezels hebben die worden gereproduceerd en meer ruimte voor meer hyaluronzuurmoleculen om te landen en hun magie te doen ,” ze zegt.

Beroemd schoonheidsspecialiste Sonya Dakar, oprichter van Sonya Dakar (een huidverzorgingslijn) en de Sonya Dakar Skin Clinic, houdt ervan om hyaluronzuur te combineren met een andere superster op het gebied van huidverzorging. “Hyaluronzuur werkt heel goed samen met vitamine C.”

Hyaluronzuur mengen met andere producten

Experts zijn het erover eens dat hyaluronzuur geen negatieve interacties heeft met andere huidverzorgingsproducten. Dr. Garshick merkt zelfs op dat het meestal positieve interacties heeft.

“Het werkt meestal goed samen met andere huidverzorgingsingrediënten, omdat het de huid hydrateert en mogelijk helpt om andere producten en ingrediënten draaglijker te maken”, zegt Dr. Garshick.

Dr. Waples is het daarmee eens. “Het zal elke vochtinbrengende crème verbeteren waarmee je het combineert, en het heeft geen negatieve interacties met andere huidverzorgingsproducten”, zegt ze.

Bekijk vervolgens deze natuurlijke moisturizers die je thuis kunt vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published.