Hvor længe er rester god til? Hvornår skal man kassere mad

Hvor længe er rester gode til?

Når du først har fundet en god opskrift eller en velsmagende ret fra en restaurant, er det svært ikke at sluge det hele på én gang. Hvis du tilfældigvis laver eller sparer nok til rester, er du heldig.

Den vanskelige del er, når du finder den stanniol-dækket pizza fra en ukendt dato og spørger, om det er sikkert at spise, eller om det er en udløbet mad i dit køleskab.

Desværre er svaret på, hvor længe rester er gode til, at det er kompliceret, og det afhænger af nogle få faktorer, ifølge Donald W. Schaffner, PhD, professor i fødevarevidenskab ved Rutgers University.

“Som en generel tommelfingerregel anbefaler jeg folk at bruge USDA food keeper app og hjemmeside,” siger han. ”På den hjemmeside anbefaler de tre til fire dage [for leftovers]som er en konservativ (failsafe) anbefaling.”

Registreret diætist ernæringsekspert Malina Malkani anbefaler også det samme som USDA og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – at opbevare (de fleste) rester i højst tre til fire dage i køleskabet.

Bemærk, at fødevarer, der har en højere risiko for skadelige bakterier, omfatter fødevarer, der indeholder mejeriprodukter, æg, kød, fjerkræ, fisk og skaldyr, ifølge Malkani.

“Fødevarer med lavere risiko omfatter frugt og grøntsager, brød, bagværk, konserverede fødevarer, sirupper og eddiker,” siger hun.

Eksperterne forklarer detaljerne om, hvor længe rester holder, hvad der sker, hvis du spiser gammel mad, og hvordan du får rester til at holde så længe som muligt.

Hvad med rester fra restauranter?

Generelt er svaret ja, de ville have samme holdbarhed som andre rester, siger Schaffner.

Mad fra restauranter kan dog være ude af temperaturkontrol i længere tid, før de lægges i køleskabet. Schaffner siger, at dette kan påvirke holdbarheden, hvis disse fødevarer var ude af temperaturkontrol i mere end flere timer.

“Som en generel tommelfingerregel anbefaler vi altid, at folk nedkøler deres madrester inden for to timer efter servering,” siger han.

(Kan du spise frysebrændt mad?)

Hvad bestemmer, hvor længe rester holder?

Niveauet af skadelige bakterier og vira i rester afgør, hvor længe de holder, ifølge Malkani.

“Når disse skadelige bakterier og vira når et niveau, der er farligt for sundheden, kan de forårsage fødevarebåren sygdom, der forårsager symptomer som mavebesvær, kvalme, diarré, opkastning, feber og dehydrering,” siger hun.

Sådan fortæller du, om rester er dårlige

Den hurtigste og nemmeste måde at se, om maden er fordærvet, er ved at bruge dine øjne og næse.

“Bortskaf enhver mad, der har en dårlig lugt eller tegn på mug,” siger Malkani.

“Husk dog, at madrester kan se ud, lugte og endda smage fint og stadig forårsage fødevarebåren sygdom, så sørg for at holde nøje styr på, hvor mange dage de har været i køleskabet og kasser dem efter tre til fire dage.”

(Her er, hvad der sker, hvis du ved et uheld spiser skimmelsvamp.)

Fotograf, Basak Gurbuz Derman/Getty Images

Hvad er det værste tilfælde eller risikoen for at spise dårlige rester?

“Hvis du ved ‘risiko’ taler om risikoen for madforgiftning, så husk, at hvis maden ikke indeholder sygdomsfremkaldende bakterier, når du sætter den i køleskabet, vil der ikke være nogen sygdomsfremkaldende bakterier, når du tager den ud.” siger Schaffner. “Den primære risiko ved madrester er fordærv, dvs. bakterier, der vokser i maden, som får den til at lugte eller smage ulækkert, men som faktisk ikke gør os syge.”

Derudover siger USDA, at forkert tilberedning af mad til en sikker indre temperatur og udeladelse af mad ved usikre temperaturer er hovedårsagerne til fødevarebårne sygdomme.

De mest almindelige typer af bakterier, der forårsager madforgiftning, vokser ikke så godt i de lavere temperaturer, der findes i et køleskab. Undtagelsen ville være patogenerne Listeria monocytogenes og Yersinia enterocoliticaifølge Schaffner.

“Så hvis disse patogener ikke er der, og dit køleskab er indstillet til 40°F eller lavere, er det værst tænkelige scenarie, at du tager maden ud, du tager en duft, og det lugter grimt, og du vil kaste op, men det er selvfølgelig ikke madforgiftning,” siger han.

(Her er 10 udløbne fødevarer, der sandsynligvis er i dit køleskab.)

Sådan får du rester til at holde

For at opnå den bedste kvalitet, køl rester så hurtigt som muligt. Malkani siger, at det skal gøres inden for højst to timer efter tilberedning, eller inden for en time efter madlavning, hvis udendørstemperaturen er 90° F eller derover.

Sørg også for, at dit køleskabs temperatur er så lav som muligt (40°F eller mindre), så længe det ikke fryser maden.

Undgå at tillade fødevarer at forblive inden for temperatur-“farezonen” på mellem 40 ° F og 140 ° F, som er det område af temperaturer, hvor bakterier lettere kan overleve og vokse, ifølge Malkani.

“Jeg foreslår at skrive datoer på fødevarer eller efterlade påmindelser til dig selv på en seddel på køleskabet om at spise fødevarer før en bestemt dato,” siger Schaffner.

“Selvfølgelig, hvis du ikke tror, ​​du kommer til at spise en mad inden for tre til fire dage, men du vil gerne spise den til sidst, er den bedste ting at gøre at fryse den.”

At vælge lufttætte opbevaringsbeholdere er en anden måde at få rester til at holde. Og når du spiser lagrede rester, skal du sørge for at genopvarme til en minimumstemperatur på 165 ° F for at dræbe potentielle farlige bakterier, der kan forårsage fødevarebåren sygdom, anbefaler Malkani.

Tjek derefter de fødevarer, du aldrig bør opbevare i køleskabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.