Hvad er soja, og hvad gør det ved din krop?

Hvad er soja, og hvad gør det ved din krop?

Er soja dårligt for dig? Giver det kræft? Og hvad er soja i første omgang? Her svarer topernæringseksperter på alt, hvad du nogensinde ønsker at vide om det plantebaserede protein.

For det første, hvad er soja? Og er soja dårligt for dig? Maden er en af ​​blot en håndfuld komplette vegetariske proteiner. Sojaprodukter – såsom edamame, tofu og tempeh – indeholder alle ni essentielle aminosyrer. Fordi din krop ikke er i stand til at producere disse essentielle aminosyrer, skal de komme fra fødekilder.

“Soja er næringsstof-pakket,” siger Pamela Fergusson, RD, PhD, en diætist i British Columbia. Det er en fremragende kilde til mættende protein og giver også mættende fibre. “Og det har intet kolesterol og er lavt i mættet fedt,” tilføjer Fergusson. Du får også mange andre næringsstoffer. En kop afskallet edamame er en god kilde til immunitetshjælpende C-vitamin såvel som jern – vigtigt for røde blodlegemers sundhed. Nu hvor du kender svaret på “hvad er soja?” læs videre for at finde ud af, hvad der sker med din krop, når du tilføjer den til din kost.

Du får en solid plantebaseret erstatning

Hvad er soja? “Fordi soja har en aminosyreprofil, der indeholder alle de essentielle aminosyrer, vores kroppe har brug for, erstatter den fint animalsk protein – såsom æg, kød, fisk, skaldyr og mejeriprodukter,” som disse andre top plantebaserede proteiner, siger Cathy Leman, RD, diætist og personlig træner i Glen Ellyn, Illinois.

Soja kan hjælpe dit kolesterol

“Regelmæssigt indtag af soja kan hjælpe med at reducere højt blodtryk og lavdensitetslipoprotein [LDL], alias ‘dårligt’ kolesterol,” siger Fergusson. Faktisk en reviewundersøgelse i Journal of Nutrition fandt ud af, at sojaprotein kan bidrage væsentligt til at reducere LDL-kolesterol. Soja er også en af ​​13 fødevarer, der hjælper med at sænke triglycerider naturligt.

“Vi mener, at sojaproteinfødevarer er nyttige, selvom deres indvirkning på serumkolesterol er lille,” siger David Jenkins, MD, PhD, medforfatter til studiet Journal of Nutrition studie og professor i ernæringsvidenskab ved University of Toronto. “Hvis du spiser en række hjerte-sundhedskrav-godkendte fødevarer, såsom soja, nødder, havre, byg og plantesteroler, som findes i plantesterolberigede margariner, kan du få en lægemiddellignende kolesterolreduktion. Så bare fordi effekten på serumkolesterol er lille, skal du ikke afvise disse fødevarer. Brug en række af dem i kombination i din kost.”

Soja kan hjælpe dit hjerte

“Sojamad kan prale af en ernæringsmæssig profil, der gør dem særligt tiltalende for folk, der er interesseret i at spise en hjertesund kost,” siger Leman. “Fuld sojamad har fibre, indeholder intet kolesterol og er lavt i mættet fedt. Sojamad kan erstatte mindre hjertesunde valg, som rødt og forarbejdet kød. Selvom den amerikanske Food & Drug Administration (FDA) har citeret inkonsistente resultater i forskningen, der understøtter sammenhængen mellem sojamad og hjertesundhed, anses sojafødevarer stadig for at være gode for hjertesundheden.”

Dels skyldes det, at sunde kolesterolniveauer gavner hjertesundheden. Dr. Jenkins uddyber yderligere: “Mange eksperter mener, at soja er godt for hjertet, fordi metaanalyser af sojas effekt på kolesterol konsekvent har vist, at sojaprotein reducerer serumkolesterol,” siger han.

I moderate mængder forårsager soja ikke kræft

Er soja dårligt for dig? “Et moderat indtag af soja, som er to til tre portioner om dagen, er sikkert og øger ikke risikoen for at udvikle brystkræft,” siger Fergusson. “Faktisk viser noget specifik sojaforskning en nedsat risiko for brystkræft.” At spise soja kan også gavne betændelsesniveauet. I en undersøgelse af mere end 1.000 kinesiske kvinder i Tidsskrift for Akademiet for Ernæring og Diætetikvar et højere sojaindtag forbundet med lavere niveauer af inflammationsmarkører, der er forbundet med kronisk sygdom.

Men det reducerer ikke kræftrisikoen

“I Asien forbinder befolkningsundersøgelser sojaforbrug med reduceret risiko for brystkræft,” siger Leman. “Men der indtages soja i moderate mængder – en til to portioner om dagen – hele livet. Celle- og dyreforsøg viser, at sojaforbindelser kan bremse kræftcellevækst og forhindre tumordannelse.” Selvom dette lyder lovende, bemærker Leman, at “beviser er for inkonsekvente til at konkludere, at soja reducerer risikoen for brystkræft.”

Edamame sojabønner baggrundponsulak/ShutterstockAt spise soja kan dog hjælpe med at forhindre gentagelse af kræft

I en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition der så på omkring 9.500 amerikanske og kinesiske brystkræftoverlevere, fandt forskere ud af, at spisning af sojamad med mindst 10 milligram isoflavoner dagligt var forbundet med en signifikant reduceret risiko for tilbagefald af brystkræft.

Du kan være allergisk over for soja

Hvis du spekulerer på, “Er soja dårligt for dig?” svaret kan være et svært ja, hvis du er allergisk over for det. Soja er et af de otte bedste allergener i USA – sammen med mælk, æg, jordnødder, trænødder, fisk, skaldyr og hvede – ifølge American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. “En allergi over for soja er almindelig hos børn,” siger Leman. “De fleste børn vokser dog fra en sojaallergi; Det er sjældent at bære det ind i voksenlivet.” Tegn og symptomer på sojaallergi omfatter nældefeber, kløe omkring munden, hvæsen, mavesmerter, rødme i huden og i sjældne tilfælde anafylaksi. Se en læge, hvis du har nogen af ​​disse symptomer.

At spise soja forårsager ikke tidlig pubertet

Får det at spise soja piger til at få deres menstruation tidligt? Mens der skal udføres mere forskning på dette område, siger den foreløbige videnskab nej. I et studie i Ernæringsjournal, Piger og teenagere, der spiste store mængder soja – mere end den generelle amerikanske befolkning indtager – oplevede ikke tidligt begyndende menstruation.

Du behøver ikke bekymre dig om soja og østrogen

“Der er meget frygt omkring soja, mest fordi den indeholder fytoøstrogener,” siger Fergusson. ”Husk, at disse er planteøstrogener og har en meget svag østrogen effekt i menneskekroppen. Der er mange kilder til planteøstrogener, foruden soja. For eksempel indeholder humle i øl et potent fytoøstrogen. Yderligere kan animalske produkter indeholde pattedyrøstrogen. Det er vigtigt at indse, at når vi indtager disse hormoner i vores fordøjelsessystem, vil meget lidt passere ind i vores kredsløbssystemer.” For at forbedre dit helbred skal du tilføje disse bedste superfoods til kvinder til din kost.

Og at spise soja vil ikke gøre en mand mindre mandig

Når folk undrer sig, “Er soja dårligt for dig?” de kan være bekymrede over udsigten til at udvikle mands bryster. “Der er forvirring omkring soja og mænds sundhed, hvilket indikerer, at sojafødeforbrug potentielt kan sænke testosteronniveauet,” siger Leman. “Forskning bekræfter ikke dette og konkluderer, at sojaindtag ikke resulterer i negative virkninger forbundet med lavere testosteronniveauer.” Du har måske læst om en case-rapport om en mand, der udviklede bryster, mens han indtog soja. Men den mand drak en utrolig høj – omkring et dusin kopper – sojamælk dagligt.

Hele sojaprodukter kan gøre din krop godt

Hvad er soja, at du skulle gerne spise? “At tale om soja og brystkræft kan føles som at navigere i landminer,” siger Leman. “Som selv overlever brystkræft er dette et område, hvor jeg laver en del uddannelse. I min egen kost inkluderer jeg hele sojafødevarer som tempeh, tofu, sojamælk, edamame og miso.” Fermenteret soja i tempeh kan være lettere at fordøje, tilføjer Fergusson.

(Tempeh vs. tofu: her er hvordan de sammenlignes.)

Leder du efter måder at lave mad med sojamad på? Prøv disse nemme opskrifter:

Leave a Reply

Your email address will not be published.