Hvad er MSG – og hvor slemt er det egentlig?

Får du hovedpine eller prikkende efter at have spist kinesisk mad? Det kan være fra smagsforstærkeren mononatriumglutamat, bedre kendt som MSG. Lær, hvad MSG er, hvorfor det bruges, og hvilke risici der kan være.

SOMMAI/ShutterstockHvad er MSG, og hvad står det for?

MSG står for monosodium glutamat. Det er en smagsforstærker, der almindeligvis tilsættes til kinesisk mad, dåsegrøntsager, supper og forarbejdet kød. Det er en del af en større gruppe kemikalier kaldet glutamater. “MSG indeholder glutaminsyre, som også findes naturligt i tomater, parmesanost, kød, valnødder, muslinger, sardiner, svampe og andre fødevarer,” siger Emily Rubin, RD, hoveddiætisten for cøliaki- og fedtlevercentrene ved Thomas Jefferson University i Philadelphia.

Hvad bruges MSG til?

MSG tilsættes fødevarer for at forbedre deres velsmagende eller umami-kvalitet. Umami er en femte smagskategori, der forbinder sødt, surt, salt og bittert, ifølge Academy of Nutrition and Dietetics. Tjek altid ingredienslisten på etiketterne på tilberedte fødevarer til MSG.

Hvordan smager MSG?

MSG har ingen tekstur eller lugt. Det forbedrer simpelthen en fødevares naturlige smag i modsætning til at tilføje en ny og har en tendens til at være mest smagsforstærkende, når det bruges i fjerkræ, skaldyr, kød og nogle grøntsager.

Hvad er MSG lavet af?

I en nøddeskal fremstilles MSG ved at gære stivelse, sukkerroer, sukkerrør eller melasse. Fermentering er den proces, hvorved gær eller bakterier omdanner kulhydrater til alkohol. Dette er den samme proces, der bruges til at lave yoghurt og andre sunde fermenterede fødevarer.

Hvor kom MSG fra?

En japansk videnskabsmand isolerede første gang MSG fra tangsuppe i 1908 og bemærkede dets smagsforstærkende egenskaber. Han indgav derefter et patent på at producere MSG, hvilket førte til kommerciel produktion af smagsforstærkeren; og årtier senere startede kontroversen, bemærker den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration. I 1968 antændte en brouhaha, da en biomedicinsk forsker skrev til redaktørerne af New England Journal of Medicine med henvisning til en mærkelig sygdom, han udviklede efter at have spist på kinesiske restauranter – specielt dem, der lavede mad med MSG. Hans symptomer omfattede følelsesløshed, svaghed og hjertebanken og blev kendt som “kinesisk madsyndrom.” På trods af manglen på sociale medier på det tidspunkt gik brevet viralt. Kort efter udgivelsen tændte alle MSG, og en byge af forskning om dets sundhedseffekter begyndte.

Der har været uenighed om, hvorvidt nogle mennesker udvikler symptomer som hovedpine, muskelsmerter og snurren efter indtagelse af MSG, ifølge Rubin. “Der har ikke været noget endeligt bevis på en sammenhæng mellem MSG og disse symptomer,” siger hun. På trods af dette, omkring 50 år efter, at syndromet første gang blev navngivet, siger amerikanske forbrugere stadig de undgår MSG, ifølge International Food Information Council, en industrifinansieret gruppe.

nærbillede af næringsdeklarationEkaterina_Minaeva/ShutterstockEr MSG sikkert?

Den amerikanske Food and Drug Administration siger, at MSG er “generelt anerkendt som sikker” (GRAS). Vagthundegruppen kræver, at fødevarer, der indeholder tilsat MSG, angiver det på ingredienspanelet som mononatriumglutamat. Hvis MSG findes naturligt i nogle af ingredienserne (hydrolyseret vegetabilsk protein, autolyseret gær, hydrolyseret gær, gærekstrakt, sojaekstrakter og proteinisolat), behøver producenten ikke at angive MSG på etiketten. Når det er sagt, kan disse fødevarer ikke stå “Ingen MSG” eller “Ingen tilsat MSG” på deres emballage. MSG kan heller ikke opføres som generiske krydderier og smagsstoffer. Her er en guide til afkodning af fødevareetiketter.

Hvorfor tror folk, at MSG er dårligt?

Nogle mennesker kan være følsomme over for tilsætningsstoffet og opleve hævelse i halsen og andre symptomer, når de indtager meget. Eksperter som Michael Galitzer, MD, en integrativ medicin specialist i Los Angeles og forfatter til Fremragende sundhed: En lang levetidsguide til at forblive ung, sund og sexet resten af ​​dit liv mener, at smagsforstærkeren er farlig: “Dens indtagelse kan forårsage betændelse i tyndtarmen, kaldet utæt tarm, hvilket vil resultere i symptomer som oppustethed, gas, diarré og mavesmerter,” siger han. Disse 7 tegn tyder på, at du kan have en utæt tarm.

Hvor meget MSG er sikkert?

De fleste undersøgelser tyder på, at du er nødt til at spise mere end 3 gram tilsat MSG i et møde for at opleve negative virkninger – det er ifølge en 2019 gennemgang af undersøgelser offentliggjort i tidsskriftet Omfattende anmeldelser i fødevarevidenskab og fødevaresikkerhed. FDA forklarer, at en typisk servering af en fødevare med tilsat MSG indeholder mindre end 0,5 gram MSG, og at amerikanerne i gennemsnit indtager omtrent så meget dagligt. “MSG findes generelt i forarbejdede fødevarer. Hvis din kost er fyldt med friske, hele fødevarer, er dit MSG-indtag lavt,” siger Rubin.

jeger MSG glutenfri?

Ja, ifølge National Celiac Foundation. Der kan være stivelse eller sukker, der bruges til at fermentere MSG, men hvedestivelse – som indeholder gluten – er ikke en af ​​dem. Selv hvis hvedestivelse blev brugt til at fremstille MSG, er det højst usandsynligt, at slutproduktet ville indeholde spor af gluten. De præciserer yderligere ved at anføre, at en person med cøliaki kan reagere på hveden i sojasovs, men ikke for eksempel MSG.

Giver MSG hovedpine?

MSG er blevet forbundet med hovedpine – inklusive en invaliderende migrænehovedpine– men dette link er langt fra afgørende. Faktisk tyder nogle undersøgelser på, at MSG gør ikke øge risikoen for migræne. Disse resultater blev præsenteret af hovedpine-informationssiden Curelator på det årlige videnskabelige møde i 2018 i American Headache Society. I januar 2018 slog International Headache Society MSG fra en liste over årsagsfaktorer til hovedpine. Her er 13 fødevarer, der gør hovedpine værre.

Gør MSG dig søvnig?

FDA oplyser, at døsighed kan forekomme hos nogle mennesker, der er følsomme over for MSG og indtager 3 gram eller mere af smagsforstærkeren. “MSG er kontroversiel, og forskningen har været inkonsekvent, men der er MSG-følsomme mennesker, og for dem kan det udløse hovedpine, migræne, følelsesløshed og ekstrem træthed,” siger Robin Foroutan, RDN, en diætist for integreret medicin ved Morrison Center i New York City og talsmand for Academy of Nutrition and Dietetics. “Jeg anbefaler generelt, at folk med tendens til hovedpine, migræne og træthed undgår det.”

Maddåsermark schlicht/ShutterstockHvilke typer fødevarer har tendens til at være tilsat MSG?

Sojasovs er en almindelig sådan, siger Foroutan. “Det er bedst at læse ingredienslisten, hvis du vil undgå det.” Her er nogle flere typer:

  • Chips og andre snacks
  • Krydderiblandinger
  • Dåsesupper
  • Frosne fødevarer
  • Forarbejdet kød (jerky, delikatessekød, hotdogs, pølser)

Fastfood og MSG:

På et tidspunkt var det nemt at finde MSG i fastfoodrestauranter, men flere og flere kæder fjerner smagsstofferne. Her er oversigten over nogle populære fastfood-kæder, og om de bruger MSG.

gør Bruger McDonald’s MSG?

Ingen af ​​emnerne på McDonald’s kernemenu i USA indeholder tilføjet MSG, men en håndfuld test- og regionale genstande i USA indeholder tilføjet MSG, bekræftede en McDonald’s-talsmand.

Bruger Panda Express MSG?

Denne populære kinesiske restaurant tilføjer ikke MSG til nogen af ​​deres retter, men nogle ingredienser kan indeholde naturlig MSG, ifølge virksomhedens hjemmeside.

Bruger Chick-fil-A MSG?

MSG er til stede i nogle af Chick-fil-A’s menuvalg, men de tilbyder også en række muligheder, der ikke indeholder tilføjet MSG, oplyser Chick-fil-A, Inc.

Bruger Burger King MSG?

Kæden har droppet smagsstofferne fra alle sine fødevarer.

Bruger Subway MSG?

Den populære sandwichbutik tilføjer ikke MSG til nogen af ​​varerne på kædens standardmenu.

Bruger Domino’s MSG?

Pizzaleveringskæden tilføjer ikke MSG til nogen af ​​sine fødevarer.

  Udon med Padthai sauce, sund vegetarisk/vegansk menu;  Padthai nudler med røgtofu og blandet grøntsag - kinesisk baby Bok Choy, hvidløgspurløg, skalotteløg og knust peanut topping.  spisepind hold.hjemløse køkken/Shutterstock

Kunne MSG være godt for dig?

Indtagelse af umami-rig bouillon kan fremme sund spiseadfærd og madvalg, især hos kvinder med risiko for fedme, ifølge en undersøgelse i Neuropsykofarmakologi. Forskere evaluerede ændringer i kvinders hjerner, efter at de havde indtaget kyllingebouillon med eller uden MSG. Bouillonen tilsat MSG oplyste områder af hjernen, der var forbundet med tilfredshed og bedre spisekontrol, opdagede forskerne. Hvad mere er, kvinder, der fik bouillon, traf bedre valg under deres måltid, idet de favoriserede fødevarer med mindre mættet fedt.

“Vores undersøgelse antyder muligheden for, at mennesker med høj risiko for fedme kan drage fordel af en umami-rig bouillon før et måltid for at lette sund kost og sundt valg af mad,” siger Miguel Alonso-Alonso, MD, PhD, en adjunkt ved centret for studiet af ernæringsmedicin i Beth Israel Deaconess Medical Center i en pressemeddelelse.

“I det vestlige og europæiske køkken bygges smag ved at tilføje fedt,” siger Carlene Thomas, RDN, en diætist i Washington DC-området og forfatter til The Wedding Wellness Workbook: Din ernæringsvejledning før “I Do.” Dette inkluderer smør, tung fløde og ost. “For dem, der kæmper med kalorieforbrug, kan det at bruge umami til at krydre frem for fedt hjælpe med sund vægtstyring,” siger hun. (Her er 9 tegn på, at din overspisning faktisk er en afhængighed.)

MSG kan også være et vigtigt værktøj til at hjælpe med at reducere dit saltindtag, tilføjer Thomas. “Brugen af ​​umami giver mulighed for mindre salt, specifikt for MSG. Det betyder, at natriumniveauet kan reduceres, samtidig med at smagen af ​​et produkt bevares eller forbedres,” forklarer hun. Det kan gøre en stor forskel i natriumindtaget, siger hun. (Tjek disse 7 tegn på at du spiser for meget salt.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.