Huidtag verwijderen: hoe zich te ontdoen van huidtags

Ze lijken ongevaarlijk, maar er is een heel goede reden waarom je ze niet zou moeten negeren.

Wat zijn skin-tags?

Naarmate je ouder wordt, kunnen er kleine gezwellen, skin-tags genaamd, op je lichaam verschijnen. Je zult ze herkennen omdat skin-tags dunner zijn aan de basis en breder worden aan de bovenkant, volgens experts van de Cleveland Clinic. Ze zien eruit als een beetje uitpuilende huid, zegt Jennifer Gordon, MD, board-gecertificeerde dermatoloog, Westlake Dermatology in Austin, TX. “Ze hebben een fibrovasculaire stengel omringd door afgeplatte huidcellen en komen graag voor in gebieden die wrijven – de nek, onder de armen, in de lies en rond de ogen”, zegt Dr. Gordon.

Waarom krijg je skin-tags?

Dr. Gordon zegt dat skin-tags een genetische bron kunnen hebben, maar ze kunnen ook op iedereen opduiken. Wrijving, zoals in de oksel of lies, kan de gezwellen na verloop van tijd veroorzaken. Andere dingen die skin-tags kunnen veroorzaken, zijn gewichtstoename, zwangerschap en diabetes. Meestal kan echter geen trigger worden vastgesteld, zegt dr. Gordon. Als je gevoelig bent voor skin-tags, zul je ze waarschijnlijk later in je leven zien opduiken, hoewel ze op alle leeftijden kunnen voorkomen. Bekijk meer uitleg over skin-tags en 10 andere skin-mysteries.

Zijn skin-tags gevaarlijk?

Over het algemeen zijn skin-tags onschadelijk. “Ze zijn te zien bij diabetes, dus dat is iets om te overwegen om te controleren of je plotseling veel tags ziet verschijnen”, zegt dr. Gordon. “Skin-tags kunnen verstikt en pijnlijk worden, en soms ook geïnfecteerd. Als dit gebeurt, wordt verwijdering aanbevolen en een bezoek aan uw dermatoloog om ervoor te zorgen dat antibiotica niet nodig zijn, “zegt ze.

Hoe zich te ontdoen van skin-tags

Het verwijderen van huidlabels is niet iets dat thuis in uw badkamer moet worden gedaan. Veel mensen zoeken op internet op hoe ze skin-tags kunnen verwijderen en proberen het zelf te doen, maar je moet altijd naar een dermatoloog gaan om ze te laten verwijderen. Mensen hebben zelf allerlei gekke methoden gebruikt voor het verwijderen van skin-tags, zegt Anthony Rossi, MD, Mohs-chirurg bij Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Hij heeft gehoord van mensen die touwtjes om zich heen binden, ze verbranden, proberen ze met hun vingers af te pakken en zelfs boeken er tegenaan slaan. “Het is wild wat mensen zullen doen”, zegt hij. Bekijk meer verschrikkelijke huidverzorgingsadviezen die dermatologen zouden willen dat je niet meer zou volgen.

Een dermatoloog daarentegen kan skin-tags snel en schoon wegknippen. Het klinkt alsof je kunt leren hoe je zelf van skin-tags af kunt komen, toch? Niet zo snel. “Het is net als wanneer mensen hun eigen haar proberen te knippen”, zegt Dr. Rossi. “Het gaat nooit zoals ze willen.”

Om te beginnen hebben dermatologen steriele instrumenten, maar het gebruik van uw eigen instrumenten kan leiden tot een infectie. En hoewel dermatologen lokale anesthesie kunnen gebruiken en voorraden hebben om het bloed te stoppen, kunt u ongecontroleerd bloeden met thuismethoden voor het verwijderen van huidlabels.

Vertrouw niet op drogisterijremedies

Zelfs OTC-medicijnen die beweren de skin-tags op te lossen, kunnen slecht nieuws zijn, zegt dr. Rossi. “Je zou de huid kunnen verbranden of sporen kunnen maken. Er kunnen onbedoelde gevolgen zijn’, zegt hij. Als je het idee haat dat iemand je huid knipt, vraag dan een arts om het in plaats daarvan te bevriezen of te verbranden. Ontdek vervolgens 10 mythes die u moet weten over skin-tags.

Maar er is een nog grotere reden waarom u een expert zou moeten bezoeken. Nadat dermatologen een groei hebben verwijderd, bekijken ze deze onder een microscoop. “Er zijn dingen die op skin-tags lijken, maar kanker zijn”, zegt Dr. Rossi. Dat betekent niet dat je in paniek moet raken als je een skin-tag vindt. De meeste zullen gewoon goedaardig zijn, maar je weet het niet zeker totdat je het hebt gevraagd. Bovendien is het controleren van een skin-tag een “goed excuus” om uw arts ertoe te brengen de rest van uw lichaam te controleren op huidkanker en atypische of kwaadaardige gezwellen, zegt dr. Rossi. Voordat je begint te denken dat je weet hoe je je eigen dermatoloog moet zijn, lees je deze dingen die je nooit met je huid mag doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.