Hoe zich te ontdoen van ouderdomsvlekken—Plus 4 producten die helpen

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Leeftijd is maar een getal, toch? Maar naarmate ons lichaam in de loop van de jaren steeds verder groeit, beginnen ze een breed scala aan tekenen van veroudering te ervaren, van pijnlijke gewrichten tot grijzend haar tot een vlekkerige, rimpelige huid.

Ouderdomsvlekken – ook bekend als lentigines of levervlekken – komen vaak voor bij 55-plussers. Ze zijn rond en plat, variërend in grootte van enkele millimeters tot centimeters. Je zult ze op de huid zien als bruine, bruine, grijze of zwarte vlekken.

En ze zijn een trefzeker teken dat uw huid is blootgesteld aan voldoende hoeveelheden zonlicht.

Deze en andere vormen van hyperpigmentatie van de huid kunnen mensen van elk ras treffen en zijn een belangrijke klacht voor mensen met een lichte en donkere huid.

Lentigines worden soms op één hoop gegooid onder de lekenterm sproeten, hoewel dat over het algemeen verwijst naar een ander type gepigmenteerde huidlaesie, bekend als epheliden.

“Ouderdomsvlekken zijn donkere vlekken die zich in de loop van de tijd op de huid van het gezicht en lichaam ontwikkelen. Ze zijn niet-kankerachtig en bevatten meestal lentigines en seborrheic keratosen (SK’s) “, legt Lisa Anthony, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Westmed Medical Group in Westchester, New York, uit. “SK’s kunnen in kleur variëren, wasachtig of schilferig zijn en verheven en hobbelig of erg dun en glanzend zijn.”

Als je je zorgen maakt over ouderdomsvlekken, lees dan verder voor de magere huid van dermatologen die ze regelmatig zien (en behandelen).

(Mis niet de dingen waarvan je niet wist dat ze veroudering konden vertragen.)

Wat veroorzaakt ouderdomsvlekken?

Blootstelling aan de zon beschadigt de huid en de huid reageert door extra melanine of huidpigment aan te maken. Uiteindelijk aggregeert deze melanine in gebieden die het meest zijn gewond door meer blootstelling aan de zon of een dunnere huid.

Voilà: ouderdomsvlekken. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het vaakst aangetroffen op de handen, het gezicht, de schouders, de rug en de armen.

Ze kunnen verschijnen als enkele vlekken of in clusters, en de neiging om ze te ontwikkelen is typisch genetisch, zegt Dr. Anthony.

“Hoewel een exacte oorzaak in de meeste gevallen onbekend is,” voegt ze eraan toe, “mogelijke factoren zijn huidveroudering en blootstelling aan de zon.”

Aangezien langdurige blootstelling aan de zon in de loop der jaren tot meer huidbeschadiging leidt, hebben ouderdomsvlekken de neiging om met de leeftijd op te duiken.

“Ouderdomsvlekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid van een persoon en hoeven niet te worden behandeld”, zegt Annie Gonzalez, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Riverchase Dermatology in Miami. “Veel mensen houden echter niet van ouderdomsvlekken en willen ze minder opvallend maken.”

Er is geen enkele behandeling voor ouderdomsvlekken die voor iedereen werkt.

“Het is het beste om een ​​afspraak te maken met een dermatoloog voor een behandelplan op maat voor uw huidtype”, zegt Dr. Gonzalez.

SDI-producties/Getty Images

Hoe ouderdomsvlekken te voorkomen?

Meestal kun je niet veel doen om ouderdomsvlekken volledig te voorkomen, maar bescherming tegen de zon kan helpen, zegt Dr. Anthony. Dat kan vooral het geval zijn vóór de leeftijd van 20.

Breng, ongeacht uw huidige leeftijd, elke dag een breedspectrumzonnescherm aan (kies een SPF van 40 of hoger) voordat u ‘s morgens het huis verlaat en vaak gedurende de dag “niet alleen om het verschijnen van ouderdomsvlekken te verminderen, maar ook [to] lager risico op huidkanker, “zegt Dr. Anthony.

Het dragen van lange mouwen en een hoed buitenshuis is een andere manier om blootstelling aan de zon te verminderen, zegt Dr. Gonzalez.

Over het algemeen kunnen gezonde levensstijlkeuzes, zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet, met mate drinken en het gehydrateerd en schoon houden van de huid, ook helpen ouderdomsvlekken langer op afstand te houden.

Heeft u ouderdomsvlekken? Doe deze dingen niet

Probeer de exfoliatie te verlichten als u het meer dan twee keer per week doet.

“Over-exfoliatie minimaliseert pigment van de huid niet meer dan zachte exfoliatie”, zegt Dr. Gonzalez. “Integendeel, het kan de huid irriteren en kan leiden tot huiduitslag of een toename van acne.”

En hoe moeilijk het ook is, weersta de drang om te plukken op ouderdomsvlekken.

“Je moet nooit proberen ouderdomsvlekken thuis fysiek te verwijderen door te proberen je huid te plukken of af te pellen”, zegt ze. “Dit kan leiden tot scheuren in het huidoppervlak waardoor bacteriën kunnen binnendringen en een verscheidenheid aan infecties kunnen veroorzaken.”

Raadpleeg in plaats daarvan uw dermatoloog over beproefde procedures of plaatselijke behandelingen die het vervagen van uw ouderdomsvlekken kunnen helpen, niet belemmeren.

Procedures op kantoor om ouderdomsvlekken te verwijderen

Om er zeker van te zijn dat het een ouderdomsvlek is en geen kankerachtige laesie, moet u ten minste jaarlijkse huidcontroles plannen met een gecertificeerde dermatoloog.

U hoeft ouderdomsvlekken niet te verwijderen, zegt Dr. Anthony. Dat gezegd hebbende, als je geen fan bent van het uiterlijk van je door de leeftijd gevlekte huid, zijn er procedures om ze te verwijderen.

“Dit kan worden gedaan met chemische bliksem of peelings, elektrodesiccatie, cryochirurgie, verwijdering van scheren en laserverwijdering”, zegt ze. “Bij elke verwijdering of destructieve behandeling is er echter kans op littekens, bloedingen en infecties.”

Het is verstandig om een ​​dermatoloog te raadplegen over mogelijke huidverlichtende procedures of behandelingen voor hyperpigmentatie. Het is belangrijk op te merken dat mensen met een donkere huid een bijzonder risico lopen op bijwerkingen of complicaties van sommige huidverlichtende technieken.

Dit zijn de meest voorkomende dermatologische procedures om ouderdomsvlekken te verwijderen, volgens de American Academy of Dermatology (AAD):

Cryotherapie: Een dermatoloog verwondt cellen met ouderdomsvlekken door ze te bevriezen met een vloeibare stikstofoplossing. Zodra de huid geneest, ziet deze er over het algemeen lichter uit.

Microdermabrasie en chemische peelings: Deze procedures, die vaak samen worden voorgeschreven, houden in dat een dermatoloog ouderdomsvlekken fysiek gladstrijkt.

“Microdermabrasie ‘schraapt’ of ‘schuurt’ de bovenste huidlaag om de donkere kleur van ouderdomsvlekken te minimaliseren,’ zegt Dr. Gonzalez. “Chemische peelings doen hetzelfde als microdermabrasie, maar door chemische exfoliatoren te gebruiken om een ​​nieuwe huidlaag naar de oppervlakte te laten komen.”

In een onderzoek zag 40 procent van de mensen die gedurende 16 weken om de week microdermabrasie hadden gehad, hun ouderdomsvlekken volledig verdwijnen.

Uit een andere studie bleek dat 47 procent van de mensen die een chemische peeling kregen daarna minstens 50 procent lichtere ouderdomsvlekken had, volgens de AAD.

Hoe u thuis veilig van ouderdomsvlekken afkomt

Je hebt verschillende opties als het gaat om het vervagen van ouderdomsvlekken thuis, variërend van oplichtende crèmes en retinol tot exfolianten.

“Topische bleekcrèmes kunnen ouderdomsvlekken helpen verlichten door zowel de productie als de hoeveelheid melanine in de huid te verminderen”, zegt Dr. Gonzolez. Een huidverlichtend ingrediënt om naar te zoeken is hydrochinon, dat je vaak aantreft in serums, lotions en crèmes die gericht zijn op de behandeling van hyperpigmentatie.

Praat eerst met uw dermatoloog voordat u huidverlichtende producten gebruikt, aangezien ingrediënten zoals hydrochinon de huid bij langdurig gebruik zelfs donkerder kunnen maken. De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat sommige huidverlichters kwik kunnen bevatten, wat gevaarlijk is.

Blijf uit de buurt van injecteerbare huidblekende en huidverlichtende producten. De FDA heeft gewaarschuwd dat deze injectables “potentieel onveilig en ineffectief zijn en onbekende schadelijke ingrediënten of verontreinigingen kunnen bevatten.” Geen van deze medicijnen is goedgekeurd door de FDA.

De retinoïde die je ‘s avonds gebruikt om andere tekenen van veroudering te behandelen, zoals fijne lijntjes en rimpels, is een andere goede optie voor ouderdomsvlekken.

“Retinoïden, zoals tretinoïne, verhogen de celvernieuwing en stimuleren de aanmaak van bloedvaten in de huid, wat de huidskleur verbetert”, zegt Dr. Gonzalez. “Over-the-counter retinoïden met een lagere concentratie kunnen werken om de celvernieuwing van de huid te verhogen voor een helderdere en jeugdigere teint.”

Zorg er wel voor dat u zonnebrandcrème draagt ​​wanneer u retinol gebruikt om uw huid te beschermen.

Een gezichtswasbeurt met melkzuur kan de huid ook regelmatig zachtjes exfoliëren, wat kan helpen bij ouderdomsvlekken.

Zoals elke gewoonte om veroudering tegen te gaan, vereisen lotions en crèmes die ouderdomsvlekken verminderen, toewijding. Breng een of twee keer per dag aan gedurende weken tot maanden en u zult waarschijnlijk op zijn minst enkele resultaten beginnen te zien.

De beste thuisbehandelingen voor ouderdomsvlekken

Murad Rapid Dark Spot Corrigerend Serum

via murad.com

Murad Rapid Dark Spot Corrigerend Serum

Winkel nu

Dit intensieve serum, aanbevolen voor alle huidtinten, versnelt de celvernieuwing om te pronken met een helderdere, egaler en stralender teint.

Het is ontworpen om de huidige donkere vlekken te verlichten en te voorkomen dat deze zich onder de huid vormen. De antioxidant resorcinol bevordert een evenwichtigere teint, terwijl glycolzuur doffe huidcellen op het huidoppervlak zachtjes exfolieert.

Uit tests van Murad blijkt dat 84 procent van de gebruikers na 14 dagen lichtere of minder donkere vlekken opmerkt. Zoals bij alle onderzoeken die door schoonheidsmerken worden uitgevoerd, moeten de resultaten met een korreltje zout worden genomen.

U kunt het beste een dermatoloog raadplegen als u niet zeker weet of dit product geschikt is voor u en uw specifieke huidverzorgingsbehoeften.

(Hier zijn de beste zomerserums om te proberen.)


Skinceuticals Verkleuring Verdediging

via dermstore.com

SkinCeuticals Verkleuring Verdediging

Winkel nu

Kojiczuur, tranexaminezuur en vitamine B3 werken samen in dit huidverhelderende serum om huidverkleuring te verminderen en mogelijk op den duur te voorkomen, terwijl de helderheid wordt verhoogd.

Het is ontworpen om te worden gebruikt als een unieke thuisbehandeling voor ouderdomsvlekken of in samenwerking met chemische peelings of andere procedures.

Onderzoeken van SkinCeuticals suggereren dat ongeveer 60 procent van de gebruikers een egalere teint ervaart na 12 weken consequent gebruik. (Hoewel, nogmaals, benader deze statistiek met scepsis, aangezien de studie werd uitgevoerd door SkinCeuticals, niet door onafhankelijke onderzoekers.)

(Hier leest u hoe u uw teint in slechts één dag kunt verbeteren.)


La Roche Posay Glycolic B5 Corrector voor donkere vlekken

via ulta.com

La Roche-Posay Glycolic B5 Corrector voor donkere vlekken

Winkel nu

Geef deze mix van glycolzuur, tranexaminezuur, kojiczuur en vitamine B5 twee weken en je zult waarschijnlijk een stralende huid opmerken. Over ongeveer een maand zou u minder of lichtere donkere vlekken en verkleuring moeten zien.

Dit serum is getest door dermatologen en exfolieert zachtjes om resultaten te leveren.


Revisie Huidverzorging Intellishade Clear

via revisionskincare.com

Revisie Huidverzorging Intellishade Clear

Winkel nu

Hoewel deze vochtinbrengende crème niet specifiek is ontworpen om ouderdomsvlekken op te ruimen, kan hij ze helpen voorkomen met een breedspectrum SPF 50-bescherming.

Actieve ingrediënten zoals vitamine C, hyaluronzuur en EGCG uit groene thee helpen de huidskleur te hydrateren en op te helderen en kunnen zelfs rimpels en fijne lijntjes minimaliseren.

Vervolgens, hier is wat dermatologen zouden willen dat je wist over hoe je van rimpels af kunt komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.