Hoe zich te ontdoen van donkere oksels 2022

Verkleurde oksels zijn meestal een cosmetisch probleem en niets ernstigers, maar dat betekent niet dat je er vrede mee hoeft te sluiten. Onze gezondheidsredacteur en een dermatoloog leggen uit hoe u het gebied veilig kunt verlichten voordat de zomer aanbreekt.

Hebben donkere oksels je verhinderd om de tanktops en mouwloze jurken die je wilt dragen te wiegen? Als je je hebt afgevraagd hoe je van donkere oksels af kunt komen – en te beschaamd bent om erover te praten – dan voel je misschien enige geruststelling als je dit hoort: donker gepigmenteerde oksels komen eigenlijk veel vaker voor dan je zou denken.

Nog meer goed nieuws? Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om ze weer lichter te maken, zodat ze op natuurlijke wijze opgaan in de rest van uw teint.

Wat is Crystal Deodorant en ontgift het de oksels? Een Hollywood-dermatoloog verklaart de plotselinge populariteit

Waarom zijn je oksels donkerder geworden?

Ten eerste het goede nieuws: donkere oksels komen vaak voor en zijn meestal een puur cosmetisch probleem – niets om je voor te schamen. Dus om te beginnen doe je dat niet hebben om ze kwijt te raken, tenzij je dat wilt.

Meestal zijn donkere oksels een vorm van hyperpigmentatie die het meest voorkomt in diepere huidskleuren, legt Dr. Geeta Yadav, MD, FRCPC uit, een gecertificeerde dermatoloog en oprichter van Skin Science Dermatology in Toronto, Ontario. “Het wordt verergerd door irritatie, zoals huid wrijven of scheren. In beide gevallen wordt de donkere huid veroorzaakt door een verhoogde melanineproductie.” (Lees de 7 producten die een dermatoloog aanbeveelt om van scheerbrand in oksels af te komen)

Het is belangrijk op te merken, voegt Dr. Yadav eraan toe, dat er ook een onderliggende medische aandoening kan zijn die de huidskleur veroorzaakt. “In sommige gevallen kunnen donkere oksels worden veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als” acanthosis nigricans, die wordt gekenmerkt door een donkerdere, dikkere huid in gebieden waar het lichaam kreukt, zoals de oksels, geslachtsdelen en dijen, ellebogen en knieën”, zegt Dr. Yadav. “Hoewel acanthosis nigricans niet gevaarlijk is, kan het een aanwijzing zijn voor een ander gezondheidsprobleem, zoals prediabetes.” Als u denkt dat het mogelijk is dat dit het geval is, neem dan contact op met uw arts.

Hoe donkere oksels te voorkomen

In veel gevallen zijn donkere oksels erfelijk en niet te vermijden, legt dr. Yadav uit. Maar het verminderen van irritatie in het gebied, met name het soort scheerirritatie, zal het risico op het ontwikkelen van donkere oksels aanzienlijk verminderen en toekomstige schade voorkomen.

Als u niet helemaal wilt stoppen met ontharen in het gebied, praat dan met uw dermatoloog over laserontharing of elektrolyse. Deze procedures zullen de haarzakjes beschadigen en toekomstige groei voorkomen, waardoor scheren uiteindelijk overbodig kan worden. Niet iedereen is echter een goede kandidaat voor laserontharing, dus het is verstandig om een ​​gediplomeerde dermatoloog te raadplegen voordat u een behandeling boekt.

Andere veranderingen in levensstijl die kunnen helpen, zijn het dragen van lossere kleding om overmatige wrijving te voorkomen, het gebied exfoliëren, een meer natuurlijke deodorant proberen en gewichtsverlies. “In het geval van obesitas kan gewichtsverlies een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van toekomstige verduistering in de oksels en in andere gebieden, zoals de binnenkant van de dijen”, zegt Dr. Yadav. “Niet alleen is de melanineproductie verhoogd bij mensen met overgewicht, de wrijving veroorzaakt door het over elkaar wrijven van de huid kan hyperpigmentatie veroorzaken. Gewichtsverlies zal beide verminderen.”

8 beste natuurlijke deodorants op Amazon, volgens dermatologen

Hoe zich te ontdoen van donkere oksels

Allereerst: als je je zorgen maakt over donkere oksels, zoek dan uit of er een niet-gediagnosticeerde medische aandoening is die de schuld kan krijgen. “Het is belangrijk om samen te werken met uw dermatoloog of huisarts om te bepalen of er een onderliggende zorg is, omdat de behandeling hiervan het uiterlijk van donkere oksels zal verbeteren”, zegt dr. Yadav.

Als je medisch bent genezen, kun je veilig beginnen met het uitzoeken hoe je van donkere oksels af kunt komen. En voor sommigen kan dat door medische behandelingen zijn.

“Thuis de oksels lichter maken kan een uitdaging zijn; de beste methode om oksels lichter te maken, zijn plaatselijke middelen op recept of professionele laserbehandelingen, uitgevoerd door een dermatoloog”, bevestigt Dr. Yadav. “Anders kan het gebruik van plaatselijke behandelingen met verhelderende ingrediënten zoals niacinamide, tranexaminezuur, vitamine C-serum, zoethoutwortelextract, kojiczuur of arbutine helpen.”

Voordat je een medische route kiest om van donkere oksels af te komen, kan het verstandig zijn om op zijn minst een van deze vrij verkrijgbare opties te proberen.

Dove Even Tone Herstellend Poeder

via handelaar

Een van de meest betaalbare opties is Dove’s Even Tone Restoring Powder. Het bevat verhelderende niacinamide en Dr. Yadav zegt dat deze formule ultra-hydraterend is om de wrijving die hyperpigmentatie kan veroorzaken te helpen verminderen. Je kunt ook kristaldeodorant overwegen als je op zoek bent naar iets natuurlijks.

Winkel nu


Musely The Private Cream

Musely The Private Cream Ecomm Via Musely

via handelaar

“Deze formule met sterkte op recept is speciaal ontworpen om hyperpigmentatie aan te pakken in gevoelige gebieden, waaronder de oksels”, zegt Dr. Yadav. Musely biedt twee formuleringen: een krachtigere versie die hydrochinon en niacinamide bevat, of een zachtere optie die niacinamide en tranexaminezuur gebruikt, een tyrosinaseremmer (tyrosinase is het enzym dat de melanineproductie op gang brengt). Hoe dan ook, u kunt een recept krijgen via een erkende dermatoloog.

Winkel nu


DermaDoctor Total Nonscents Ultra Gentle Brightening Anti-transpirant

11287222 1874871998236897

via handelaar

“DermaDoctor is een merk dat is opgericht door een dermatoloog, dus ik vertrouw op de formuleringen”, zegt Dr. Yadav. “Deze anti-transpirant bevat een kojiczuurderivaat om de oksels zachtjes op te fleuren zonder irritatie.”

Winkel nu


LovelySkin PFB Vanish + Chromabright

Vanish Pfb Ecomm Via Lovelyskin

via handelaar

“Deze roll-on-behandeling is eigenlijk ontworpen om direct na het scheren te worden gebruikt om hyperpigmentatie veroorzaakt door scheerirritatie te verminderen”, zegt Dr. Yadav.

Naast exfoliërende, huidverhelderende ingrediënten zoals glycolzuur en melkzuur, bevat het een ingrediënt genaamd dimethylmethoxychromanylpalmitaat, dat de tyrosinase-activiteit vermindert.

Winkel nu


TruSkin Niacinamide Gezichtsserum

Truskin-serum voor gezicht Ecomm via Amazon

via handelaar

Alleen omdat er “gezichtsserum” staat, wil nog niet zeggen dat je dit niet op andere plekken op de huid kunt gebruiken, zoals je oksels. TruSkin wordt aangedreven door Niacinamide (vitamine B3) en deze formulering bevat ook hyaluronzuur voor hydratatie. Dat betekent dat het elke verkleuring moet helpen ophelderen zonder dit gevoelige okselgebied uit te drogen.

Winkel nu

Haal wat zoemt in schoonheid van de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.