Hoe veilig is uw product? Autoriteiten maken een lijst van de 12 smerigste en 15 schoonste verse boodschappen voor 2022

manusapon kasosod/Getty Images

Wat zijn de “Dirty Dozen” en de “Clean Fifteen” van de Milieuwerkgroep?

Elk jaar rond deze tijd wachten veel slimme kruidenierswinkels op de lijsten van de Environmental Working Group (EWG) van de producten van Dirty Dozen en Clean Fifteen. Vandaag zijn de lijsten voor 2022 vrijgegeven.

EWG is een in Washington, DC gevestigde belangenbehartigingsgroep voor consumenten die sinds 1993 heeft gewerkt aan het vergroten van het publieke bewustzijn en met het Congres om wetgeving te verdedigen om Amerikaanse consumenten te beschermen tegen gevaarlijke chemicaliën die worden gebruikt in de voedselproductie, schoonmaakproducten en cosmetica. Alexis Temkin, PhD, een toxicoloog en onderzoeker bij EWG, vertelt: de gezonde“De Dirty Dozen en Clean Fifteen Shopper’s Guides zijn ontworpen om consumenten opties te geven terwijl ze in het gangpad staan ​​om te weten welke groenten en fruit de hoogste en laagste residuen van pesticiden bevatten.”

De Dirty Dozen-lijst van 2022 markeert het negentiende jaar dat de groep de besmetting met pesticiden van populaire groenten en fruit heeft gerangschikt, op basis van testresultaten door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de Food and Drug Administration (FDA) op duizenden geteste productmonsters voor honderden pesticiden. De groenten en fruit met de hoogste residuen van pesticiden worden vervolgens gerangschikt als de Dirty Dozen, en die met de laagste – wat betekent dat ze de veiligste zijn, volgens het jaarlijkse onderzoek van EWG – worden de Clean Fifteen genoemd.

Waarom zijn sommige groenten en fruit viezer dan andere? Temkin geeft een paar voorbeelden: “Aardbeien zijn het meest besmet door hun poreuze schil, waardoor er meer pesticiden binnenkomen. Avocado’s daarentegen hebben een harde buitenschil, die het vruchtvlees beschermt tegen besmetting.” Ze voegt eraan toe: “Bladgroenten en aardbeien worden dicht bij de grond gekweekt en zijn aantrekkelijker voor ongedierte, waardoor ze vaak meer residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten.”

Wil je thuis gezonder zijn? De beste luchtzuiveringsinstallaties, volgens NASA

Zijn bestrijdingsmiddelen in voedsel schadelijk voor u?

Temkin wijst op recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat aantoont dat het eten van fruit en groenten met veel residuen van bestrijdingsmiddelen in de loop van de tijd hun gezondheidsvoordelen kan verminderen, waaronder bescherming tegen hart- en vaatziekten, sterfte en vruchtbaarheidscomplicaties.

Ondertussen citeert de geregistreerde diëtist Reda Elmardi, RD, CPT een document dat is vrijgegeven door de Environmental Protection Agency, waarin staat: “Bestrijdingsmiddelen in voedsel zijn gekoppeld aan kanker, aangeboren handicaps, neurologische aandoeningen, hormoonverstoring, orgaanschade en andere nadelige effecten.”

Elena Ivanina, DO, MPH – een gastro-enteroloog – voegt toe: “Bestrijdingsmiddelen in voedsel kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Studies hebben aangetoond dat chronische blootstelling aan een lagere dosis pesticiden kan worden geassocieerd met ademhalingsproblemen, geheugenproblemen, ADD/ADHD, huidaandoeningen, depressie, miskraam, aangeboren handicaps, kanker en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.”

4 eenvoudige tips voor veiliger wassen van groenten en fruit, van voedselveiligheids- en voedingsautoriteiten

Bevat biologische producten pesticiden?

Biologisch kopen kan enige zekerheid bieden, maar het is nog steeds belangrijk om jezelf te onderwijzen – alleen omdat een voedingsmiddel is geëtiketteerd biologisch betekent niet noodzakelijk dat het pesticidenvrij is. De reden hiervoor, zegt dr. Ivanina, is dat biologische boeren in de meeste staten chemische sprays kunnen gebruiken zolang ze afkomstig zijn van natuurlijke bronnen. Biologische producten kunnen ook sporen van residu bevatten vanwege door biologische landbouw goedgekeurde pesticiden of pesticiden in de lucht die van traditionele boerderijen in de lucht kunnen reizen.

Welke producten stonden op de Clean Fifteen-lijst van de EWG voor 2022?

De Clean Fifteen van dit jaar omvat het volgende, te beginnen met de “schoonste” keuzes van de EWG bovenaan:

Avocado’s

Zoete maïs

Ananas

uien

Papaja

Zoete erwten (diepvries)

Asperges

Honing meloen

Kiwi

Kool

Paddestoelen

meloen

Mango’s

Watermeloen

Zoete aardappelen

Wat zijn de Dirty Dozen van 2022?

Beginnend met aardbeien als de “vuilste”, zijn hier de producten die dit jaar op de Dirty Dozen-lijst van de EWG stonden:

Aardbeien

Aardbeien blijven bovenaan de Dirty Dozen-lijst van fruit en groenten die de hoogste niveaus van pesticiden bevatten. Aardbeien stonden in 2016 bovenaan de lijst en staan ​​sindsdien elk jaar op de lijst van de smerigste producten. Volgens EWG testte meer dan 90 procent van de monsters positief voor ten minste twee of meer pesticiden.

Vanwege hun zeer poreuze schil zijn aardbeien het meest kwetsbaar voor besmetting met pesticiden, zelfs nadat ze zijn geplukt, gespoeld en gewassen voordat ze worden gegeten.

Temkin zegt dat aardbeien een gemakkelijk doelwit zijn voor pesticiden omdat ze laag bij de grond groeien, wat hun blootstelling aan insecten verhoogt.

Volgens de EWG gebruiken aardbeientelers grote hoeveelheden giftige gassen om hun velden te steriliseren voordat ze gaan planten, waarbij ze elk ongedierte, onkruid en ander levend wezen in de bodem doden.

Residuen van pesticiden op aardbeien zijn in verband gebracht met kanker, reproductieve en vruchtbaarheidsproblemen, hormoonontregeling en neurologische problemen.

Gegevens uit 2015 in Californië (de staat waar de meeste aardbeien worden verbouwd) laten zien dat er bijna 300 kilo pesticiden worden gebruikt op elke hectare aardbeien.

Bladgroenten (spinazie, boerenkool, boerenkool en mosterdgroenten)

Temkin zegt: “Bladgroene groenten, zoals spinazie, boerenkool, boerenkool en mosterdgroenten, zijn zwaar verontreinigd met pesticiden omdat ze dicht bij de grond groeien waar ze meer kans hebben om te worden blootgesteld aan insecten en pesticiden nodig hebben.”

Uit tests bleek dat monsters van deze bladgroenten besmet waren met het schadelijke pesticide DCPA, door de Environmental Protection Agency geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens (dat in 2009 door de Europese Unie werd verboden).

Nectarines, Perziken

Vierennegentig procent van de nectarines en 99 procent van de perziken waren hoog getest op pesticiden. Het dons op hun huid kan pesticiden vasthouden en verhoogt daarom de besmettingsniveaus. Pesticiden hopen zich vaak op op de buitenste schil of huid, volgens een studie uit 2020 gepubliceerd in Food Research International.

Appels, Peren, Druiven, Tomaten

Groenten en fruit waarvan je meestal de schil eet (zoals appels, peren, druiven en tomaten) zijn meestal het slechtst voor besmetting met pesticiden. Deze vruchten bevatten vaak een bestrijdingsmiddel dat in Europa verboden is, maar in de VS is toegestaan. Meer dan 90 procent van de appel- en perenmonsters is positief getest op ten minste twee of meer bestrijdingsmiddelen.

Dit is niet algemeen bekend, maar de meeste conventioneel geteelde appels worden gedrenkt in pesticiden om te voorkomen dat de schil bruine of zwarte vlekken krijgt (bekend als “bewaarbrand”) terwijl ze in de koelkast worden bewaard.

Het bestrijdingsmiddel dat vaak op appels en peren wordt gebruikt, difenylamine, wordt verneveld nadat het fruit is geoogst. Daarom bevatten appels en peren doorgaans hogere concentraties bestrijdingsmiddelenresiduen. Druiven en tomaten worden ook zwaar bespoten voordat je de schil eet.

Kersen

Net als bij appels worden kersen besproeid met een in Europa verboden bestrijdingsmiddel. Meer dan 90 procent van de monsters testte positief voor ten minste twee of meer pesticiden.

Selderij

Selderij en andere groenten die onder de grond groeien, kunnen de pesticiden opnemen in de grond waarin ze worden gekweekt.

Paprika’s & hete pepers

Hoewel paprika’s over het algemeen minder pesticiden bevatten, zijn de pesticiden die erop worden gebruikt veel sterker – dus het eten van biologische paprika’s is erg belangrijk. Paprika’s zijn, samen met appels, druiven en kersen, vaak verontreinigd met chloorpyrifos, een pesticide dat oorspronkelijk is gemaakt als alternatief voor DDT.

Moet je het eten van de Dirty Dozen vermijden als je niet biologisch kunt kopen?

Het is belangrijk op te merken dat voor sommige soorten fruit en groenten met een eetbare schil, die schil zeer voedzaam kan zijn (lees 7 geniale voedingshacks die een diëtist ons net heeft geïnspireerd om te proberen) – dus je doel is niet per se om dat helemaal af te schaffen. Het gaat erom te begrijpen hoe u uw risico kunt minimaliseren en ook te erkennen dat de occasionele smet op biologische producten echt niet betekent dat het een minder gezonde keuze is dan een onberispelijk ogende keuze. Een van de redenen waarom boeren pesticiden blijven gebruiken in de conventionele landbouw, is dat consumenten kieskeurig zijn met hun producten, in de verwachting dat ze onberispelijke groenten en fruit in het gangpad zien. Helaas betekent bederf niet dat het geen voedingswaarde heeft of meer schade aanricht.

EWG raadt aan om waar mogelijk biologische groenten en fruit te eten, vooral als je veel producten koopt op de Dirty Dozen-lijst. Temkin zegt: “Wat we hebben gezien wanneer mensen overschakelen naar een biologisch dieet en de concentratie van deze pesticiden meten (meestal via urinemonsters), is een snelle daling van de pesticidenniveaus.”

Aan het eind van de dag is het eten van veel groenten en fruit, biologisch of niet, nog steeds een solide keuze. Houd deze lijst bij de hand de volgende keer dat u winkelt.

Krijg elke dag meer informatie over gezond eten wanneer u zich aanmeldt voor de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

bronnen

United States Environmental Protection Agency: “Chemische stoffen beoordeeld op carcinogeen potentieel door het Office of Pesticide Programs”

Foods Research International: “Het lot van residuele pesticiden in de verwerking van groente- en fruitafval (FVW)”

Alexis Temkin, PhD: Toxicoloog en onderzoeker bij Environmental Working Group.

Dr. Elena Ivanina, DO, MPH: gastro-enteroloog met viervoudige certificering in gastro-enterologie, interne geneeskunde, obesitasgeneeskunde en preventieve geneeskunde / volksgezondheid.

Reda Elmardi, RD, CPT: geregistreerd diëtist, gecertificeerd personal trainer en eigenaar van The Gym Goat.

Milieuwerkgroep: “EWG’s 2021 Shopper’s Guide to Pesticiden in Produce”

Environment International: “Verband tussen inname van groenten en fruit door de status van pesticidenresidu en het risico op coronaire hartziekten.”

Environment International: “Inname van groenten en fruit volgens de status van residuen van pesticiden in relatie tot sterfte door alle oorzaken en ziektes: resultaten van drie prospectieve cohortstudies.”

United States Environmental Protection Agency: “Menselijke gezondheidsproblemen met betrekking tot pesticiden”

Leave a Reply

Your email address will not be published.