Hoe ‘trauma-geïnformeerde fitness’ misbruik in het verleden zou kunnen genezen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat ongeveer 30% van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar relatiemisbruik heeft meegemaakt.

Als jonge tiener had Maria Chalifoux, nu 24, op verschillende manieren misbruik meegemaakt. Om haar gevoelens te verwerken, wendde ze zich eerst tot zelfbeschadiging. Dat hielp om een ​​verbinding tot stand te brengen tussen haar lichaam en haar geest, waardoor het misbruik dat ze had meegemaakt, verdoofd was geworden. Chalifoux zegt echter dat ze zich er ook van bewust was dat de fysieke en emotionele effecten hiervan een blijvende impact op haar kunnen hebben.

Chalifoux erkende dat ze een andere manier nodig had om op een gezondere manier om te gaan met en contact te maken met haar lichaam. De toenmalige middelbare scholier begon haar eigen trainingen thuis te ontwikkelen en begon al snel haar vriendinnen te leiden in ‘workoutlessen’.

“Het was deze ongelooflijk krachtige ervaring, samen sterker worden – niet alleen fysiek maar ook mentaal”, vertelt Chalifoux de gezonde @Reader’s Digest. Fitnessles geven “was een manier om aanwezig te blijven in mijn lichaam en plezier te hebben terwijl ik me veilig voelde”, zegt ze, “al was het maar voor dat moment.”

Door middel van fitness ontdekte Chalifoux dat ze in staat was om door haar trauma heen te werken. Ze besloot de kracht van krachttraining te delen om anderen te helpen genezen. In 2018 behaalde ze haar certificering voor persoonlijke training en in 2020 werd ze een gecertificeerde welzijnsadviseur via Cornell University. Ze runt nu een bedrijf wat bekend staat als ‘trauma-geïnformeerde persoonlijke training’.

Ontvang de Healthy @Reader’s Digest nieuwsbrief

Soms gaan sommige trainingen in de sportschool gepaard met pompende muziek, harde geluiden, flitsende lichten, besloten ruimtes, aanraken, schreeuwen en soms harde berichten over lichamen. Dit kan erg verontrustend zijn voor sommige personen met een voorgeschiedenis van trauma, tot het punt dat het hen ervan kan weerhouden om te oefenen. Dus, zegt Chalifoux, trauma-geïnformeerde trainingen streven ernaar een trainingsomgeving en -programma te creëren die veilig en comfortabel aanvoelt en die in het tempo van het individu beweegt.

Het begint met het vinden van het juiste type therapeut. Trauma-geïnformeerde fitnessinstructeurs of -therapeuten zijn anders dan traditionele sportprofessionals, omdat ze een speciale training hebben gehad in zowel fitness als trauma. Elk type oefening kan worden gebruikt voor trauma-geïnformeerde fitness, maar Chalifoux zegt dat dans, yoga, wandelen en krachttraining de meest voorkomende vormen zijn.

Erica Hornthal, LPC, een gediplomeerd klinisch professionele counselor, board-gecertificeerde bewegingstherapeut, oprichter van Chicago Dance Therapy en auteur van de boekrelease van augustus 2022, Lichaamsbewustzegt: “Trauma-geïnformeerde oefening kan er op veel verschillende manieren uitzien, maar het komt allemaal van een basis dat mensen een medelevende persoonsgerichte benadering verdienen, vooral wanneer onderliggende stress door trauma kan worden verergerd bij inspanning, manipulatie of aanraking van het lichaam. ”

Sessies of lessen worden aangepast aan individuele behoeften, maar omvatten vaak:

 • Zorgvuldig gekozen muziek. (“Ik laat mijn klanten hun eigen afspeellijsten meebrengen en we trainen naar wat ze maar willen”, zegt Chalifoux.)
 • Een open maar besloten ruimte.
 • Passende, rustgevende verlichting.
 • Vraag altijd om toestemming voor het aanraken.
 • Uitleg van bewegingen en hoe de sensatie in het lichaam kan voelen.
 • Geen spiegels of beperkt gebruik.
 • Geen wegingen.
 • Positieve of bevestigende lichaamspraat.
 • Een flexibel trainingsplan met het begrip dat de cliënt het op elk moment kan beëindigen of een pauze kan nemen.

Alleen weekendtrainingen zijn net zo effectief als dagelijkse lichaamsbeweging, zegt nieuwe studie

Lichaamsbeweging kan een van de meest effectieve en krachtige manieren zijn om met de fysieke, mentale en emotionele effecten van trauma om te gaan… maar voor iedereen moet sporten een activiteit zijn waarbij een persoon zich op zijn gemak voelt. Van trauma-geïnformeerde oefening, zegt Hornthal, krijgen cliënten fysieke voordelen, zoals kracht en een endorfinestoot, maar het gaat om meer dan het onmiddellijke effect. Door deze trainingen leren cliënten zich bewust te zijn van hoe hun lichaam hun trauma vasthoudt en hoe ze de grenzen van hun lichaam kunnen respecteren, hun eigen behoeften kunnen respecteren en grenzen kunnen stellen.

Oefening stelt de persoon ook in staat om op een veilige manier stress te ervaren, waardoor de hersenen opnieuw worden bedraden en nieuwe neurale verbindingen worden gemaakt. “Trauma verandert de hersenen, de manier waarop ze reageren op stressoren, zelfs als ze geen verband houden met het eerste trauma”, zegt Hornthal. “Elke beweging of sensatie kan een herinnering aan het trauma oproepen, wat iemand kan overrompelen, vooral wanneer … [they’re] sporten.”

In een normale training kan getriggerd worden leiden tot wat deze professionals een ‘pech’ noemen, wat zich kan manifesteren als bevriezen, staren in de ruimte, uitbarstingen van huilen of woede, schrikken of vluchten. Dit kan gênant en zelfs opnieuw traumatiserend zijn… maar in deze setting worden storingen gezien als kansen, zegt Chalifoux. “Ik zeg tegen mijn klanten: ‘Oké, wacht, dit is wat ik in je lichaam zie gebeuren. Je bent hier veilig. Wil je praten over wat je voelt?’, zegt Chalifoux. “Ik valideer hun gevoelens, stel vragen, luister en geef ze de taal en de ruimte om erover te praten.”

Deze lessen in de sportschool kunnen vervolgens worden vertaald naar het echte leven. “Als mensen kunnen leren hoe ze zich hier veilig kunnen voelen, in de studio, kunnen ze die veiligheid voor zichzelf creëren in hun dagelijks leven buiten de sportschool”, zegt Chalifoux.

Hoe loopmeditatie je geestelijke gezondheid kan verbeteren

Misschien las je dit en dacht je: “Wat ik heb meegemaakt was niet… Dat slechte. Dit is waarschijnlijk niets voor mij.” Een kenmerk van traumaslachtoffers is dat ze zich vaak anders, minderwaardig of minder verdienstelijk voelen dan ‘echte’ slachtoffers. U hoort misschien ‘trauma’ en denkt automatisch aan iets gewelddadigs. Echter, zegt Chalifoux, er zijn veel verschillende soorten trauma die je relatie met je lichaam kunnen beïnvloeden:

 • Auto of andere ongevallen
 • Onvruchtbaarheid, miskramen of traumatische geboorten
 • Kanker of chronische ziekte
 • Aanranding
 • Oorlog of gewelddadig conflict
 • Kindermishandeling
 • Verslaving
 • Eet stoornissen
 • Emotioneel of fysiek huiselijk geweld
 • Natuurrampen

“Het is alles waardoor je het vertrouwen in je lichaam verliest en in je vermogen om voor jezelf te zorgen”, zegt ze. “Uiteindelijk helpt trauma-geïnformeerde fitness je om te rouwen om wie je was vóór het trauma, je gevoelens op een gezonde manier te verwerken en een nieuwe, positieve relatie met je lichaam te creëren.”

Krijgen de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor meer tips over de zorg voor uw geestelijke gezondheid. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

bronnen

Erica Hornthal, LPC, gediplomeerd klinisch professionele counselor, board-gecertificeerde bewegingstherapeut, oprichter van Chicago Dance Therapy en auteur van Lichaamsbewust

Maria Chalifoux, gediplomeerd personal trainer en door Cornell gecertificeerde wellness-counselor die gespecialiseerd is in op trauma gebaseerde krachttraining

Leave a Reply

Your email address will not be published.