Hoe te veel eiwit uw nieren beïnvloedt?

Laurie Ambrose/Getty Images

Je hebt er waarschijnlijk genoeg van gezien op sociale media: de bodybuilding-berichten, de “hoe het begon versus hoe het gaat” memes over gewichtsverlies; de “Wat ik eet in een dag”-video’s (alsof we allemaal in identieke vormen zouden veranderen als we exact hetzelfde voedsel als elkaar zouden eten). Een eiwitrijk dieet is een benadering van fitness die veel influencers promoten, en misschien is dat geen wonder: een hoge eiwitinname wordt in de volksmond geassocieerd met gewichtsverlies, spieropbouw, weefselherstel en over het algemeen slanker worden.

Maar als we onze borden met vlees volladen, meerdere eiwitrepen per dag snacken en onze eiwitshakes drinken in naam van de gezondheid, is het belangrijk om in gedachten te houden: zoals met vrijwel alles wat wij mensen doen voor kortetermijnwinst veel van deze krachtige macronutriënten kunnen op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken die u zich misschien niet realiseert.

Natuurlijk, eiwitten kunnen je taille slanker maken om dat strandlichaam te laten zien waar je zo hard voor hebt gewerkt (een kleine definitie van je buikspieren is geen sinecure!). Het eten van te veel eiwitten kan echter zwaar zijn voor uw nieren – vitale organen voor het filteren en reinigen van het bloed. En de laatste tijd is het betwistbaar dat onze collectieve liefdesaffaire met eiwitten officieel te veel is geworden: een studie uit 2020 gepubliceerd in de peer-reviewed Tijdschrift van de American Society of Nefrologie (JASN) onthult dat de gemiddelde consumptie van eiwitten in de VS bijna twee keer zo hoog is als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Doet een te eiwitrijk dieet pijn aan je nieren?

Dr. Kamyar Kalantar-Zadeh, MD, MPH, PhD – een nefroloog en hoofdonderzoeker van de JASN studie – zegt: “Een hoge eiwitinname overbelast de functionele eenheden van de nieren die bloed filteren en reinigen.”

Vooral voor een koolhydraatarm leven worden eieren bij het ontbijt, kip voor de lunch of een sappige entrecote voor het avondeten als gedisciplineerde dieetkeuzes beschouwd. Maar klinische professionals zoals Dr. Kalantar-Zadeh adviseren om de eiwitinname te remmen om de druk op uw nieren te verminderen. Zoals Dr. Kalantar-Zadeh uitlegt: “Als we teveel eiwitten eten, moeten meer giftige afvalproducten door de nieren worden verwijderd, waardoor ze overbelast raken. Anders hopen deze afvalproducten zich op in het bloed, wat leidt tot chronische nierziekte (CKD).”

Anders gezegd, Brittany Lubeck, RD, een geregistreerde diëtist, legt uit: “Eiwit is een vrij complexe stof die er langer over doet om je spijsverteringsstelsel af te breken en je nieren langer om te filteren.”

Overtollig eiwit is schadelijk voor uw nieren, maar het type eiwit dat u eet, is ook van belang. Dierlijke eiwitbronnen bevatten grotere hoeveelheden purines – chemische verbindingen die door het lichaam worden afgebroken om urinezuur te vormen (een giftig afvalproduct in uw bloed). Als u te veel afvalstoffen in uw bloed heeft, betekent dit dat de nieren overuren moeten maken om ze uit uw systeem te spoelen.

Je bent bezig met goede voeding, maar er valt altijd meer te leren – lees Diëtisten die net 6 tips hebben gedeeld om je darmen te helpen vitamine D te absorberen.

Wat betekenen hoge eiwitniveaus in de nieren?

De ironie is dat naarmate je meer eiwitten eet vanwege de gezondheidsvoordelen, er overmatige hoeveelheden zich ophopen in je bloed en uiteindelijk in je nieren. Te veel eiwit in uw nieren kan ervoor zorgen dat eiwit door de filters van uw nieren en in uw urine lekt – een aandoening die proteïnurie wordt genoemd, wat een teken kan zijn van beschadigde nieren, volgens informatie gepubliceerd door het American Kidney Fund.

Het is normaal om een ​​kleine hoeveelheid eiwit in uw urine te hebben, maar te veel kan een teken zijn van een ernstiger aandoening. Bijvoorbeeld de JASN studie gaf aan dat “overtollig eiwit in uw nieren in de loop van de tijd kan leiden tot CKD, nierstenen en hoge bloeddruk.”

Is nierbeschadiging door te veel eiwit omkeerbaar?

Als je in paniek begint te raken als je terugdenkt aan al het heerlijke eiwitrijke voedsel waarvan je hebt genoten, dan is hier goed nieuws: je kunt nierbeschadiging die niet is overgegaan tot CKD ongedaan maken. Lubeck zegt dat als uw zorgverlener nierschade oploopt voordat het te ver gevorderd is, het voor u mogelijk is om de schade vrij gemakkelijk ongedaan te maken. Voor sommige mensen is alles wat nodig is, goede voeding, hydratatie en gezonde levensstijlgewoonten.

Dus hoeveel eiwitten heb je nodig? De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, geslacht en activiteitenniveau. echter, de JASN studie merkt op dat de standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor eiwit 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag is. Misschien wilt u dit met uw zorgverlener bespreken, maar over het algemeen kunnen gezonde volwassenen op deze aanbeveling vertrouwen. De onderzoekers in de JASN studie legde uit dat dit bedrag is berekend om te voldoen aan de behoeften van 97 tot 98 procent van de bevolking. (Lees door te lezen hoe diëtist Lübeck suggereert dat je zou kunnen overwegen om je eiwit over de dag te verdelen) Zin in suiker? Een diëtist zegt dat je misschien meer van deze verrassende voedingsstof nodig hebt.)

Hoewel het letten op uw algehele eiwitinname een topprioriteit is voor de gezondheid van de nieren, raden Dr. Kalantar-Zadeh en zijn team aan om uw aandeel plantaardig eiwit in dierlijk eiwit te verhogen. Ze raden aan om de helft tot tweederde van je eiwit uit plantaardige bronnen te consumeren om de progressie van nierziekte te helpen voorkomen of vertragen.

Volgens de National Kidney Foundation helpt het eten van de juiste hoeveelheid eiwit de ophoping van afvalproducten in je bloed onder controle te houden, zodat je nieren niet zo hard hoeven te werken. Omgekeerd, als de eiwitinname te laag is, kun je andere problemen tegenkomen… dus elke dag de juiste hoeveelheid eten is essentieel.

Krijg elke dag meer voedingskennis van de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.