Hoe om hulp te vragen, volgens therapeuten

Therapeuten delen hun tips om u te helpen krijgen wat u nodig heeft voor een gelukkiger, gezonder en minder stressvol vakantieseizoen.

Vakantiehelpers gezocht

De feestdagen zijn de gelukkigste tijd van het jaar – totdat ze dat niet zijn. Kerstliederen zijn geen realiteit, en hoewel dit een seizoen van vreugde en samenzijn is, is het voor veel mensen ook een unieke stressvolle tijd.

Er zijn cadeaus om te kopen, sociale evenementen om bij te wonen, goede doelen om te steunen, familie en vrienden om te bezoeken, reizen om te plannen of mee te nemen, meer geld om uit te geven en natuurlijk de pandemie daarbovenop. Het is een recept voor een burn-out.

Het is nog erger als je al te maken hebt met verdriet, trauma of psychische aandoeningen. Er is een reden waarom het aantal psychische aandoeningen tijdens de vakantie toeneemt, waarbij 64 procent van de mensen zegt dat deze tijd van het jaar hun mentale toestand verergert, volgens een onderzoek van de National Alliance on Mental Illness.

Dus wat is een van de beste dingen die je kunt doen als je gestrest bent? Vraag om hulp! U heeft immers hulp nodig en uw naasten willen u helpen.

Zelfs als je weet dat je contact moet opnemen als je overweldigd bent, weigeren veel mensen om hulp te vragen, vooral tijdens de vakantie. Waarom is dit? Experts leggen uit en delen hoe je om hulp kunt vragen tijdens de feestdagen, of op elk moment van het jaar.

Drazen Zigic/Getty Images

Er is een reden waarom hulp vragen zo moeilijk is

“We zijn vanaf zeer jonge leeftijd in onze cultuur getraind om niet om hulp te vragen en anderen niet tot last te zijn”, zegt Laurie J. Ferguson, PhD, een gediplomeerd klinisch psycholoog, gecertificeerd levenscoach en gewijd minister. “Het kan heel moeilijk zijn om die culturele conditionering te overwinnen.”

Voeg dat toe aan de hogedruksfeer van de feestdagen, en het is geen wonder dat zoveel mensen het allemaal inhouden.

Deze druk kan op verschillende manieren tot uiting komen, en je herkent misschien enkele van de meest voorkomende manieren waarop mensen hun gevoelens erover uiten, zegt psycholoog Jeff Gardere, PhD, universitair hoofddocent en cursusdirecteur gedragsgeneeskunde aan het Touro College in New York City. Een van deze klinkt bekend?

 • dierbaren niet willen belasten als ze extra stress voelen
 • angst om zwakte of problemen toe te geven
 • verlangen om het uiterlijk van “perfecte” feestvreugde te behouden
 • ontkenning dat je echt hulp nodig hebt
 • zo overweldigd voelen dat je niet weet wat je nodig hebt of hoe je erom moet vragen
 • schuldgevoel over hulp nodig hebben
 • je zorgen maken dat de dingen nog niet “erg genoeg” zijn of dat ze erger kunnen worden
 • om hulp vragen kan nog een stressvolle zaak zijn

Tekenen dat het tijd is om hulp te vragen

Een van de lastigste onderdelen van het vragen om hulp is uitzoeken wanneer je het echt nodig hebt, zegt dr. Ferguson. Vraag het te vroeg, en u loopt het risico dat u later geen hulp krijgt, wanneer u die nog meer nodig heeft. Als je daarentegen wacht tot je een crisispunt hebt bereikt, riskeer je een mentale of fysieke instorting.

Gelukkig zijn er enkele veelbetekenende signalen dat je tijdens de vakantie contact moet opnemen met vrienden en geliefden, voegt ze eraan toe:

 • Je voelt je fysiek, emotioneel, financieel of spiritueel overweldigd.
 • U beschikt niet over de nodige vaardigheden of middelen om te doen wat moet worden gedaan.
 • Je voelt geen vreugde of geluk tijdens vakantievieringen.
 • Je verliest interesse in tradities waar je vroeger van hield.
 • U verliest uw eetlust of u eet te veel comfortvoedsel.
 • Je isoleert je van anderen.
 • Je hebt slapeloosheid of voelt je de hele tijd uitgeput.

In wezen verander je in de Grinch. (Misschien moest hij gewoon om hulp vragen in plaats van Whoville te beroven?) Waar het op neerkomt, is dat als je denkt dat je hulp nodig hebt, je dat waarschijnlijk ook doet, en het is oké om erom te vragen.

“Veel mensen zijn bang om als een last over te komen, of zelfs een soort van last op anderen te leggen. Maar uw dierbaren vragen liever ‘te vroeg’ dan dat u in stilte lijdt’, zegt dr. Gardere.

Opmerking: als u gedachten heeft over zelfbeschadiging of zelfmoord en/of oncontroleerbare fysieke of emotionele pijn, moet u onmiddellijk een gezondheidsprofessional bellen. U kunt de nationale hotline voor zelfmoordpreventie bereiken door te bellen naar 800-273-8255 of door hun site te bezoeken. Het aantal suïcidale acties en voltooiing piekt tijdens de vakantie, en het is belangrijk om dit zeer serieus te nemen in jezelf of in dierbaren.

Hulp vragen tijdens de vakantie (of elk moment van het jaar)

We hebben onze experts gevraagd om hun beste tips te delen om hulp te zoeken bij vrienden en geliefden zonder het gevoel te hebben dat ze tot last zijn.

(Hier leest u hoe u vertrouwen kunt opbouwen in uw relaties.)

Bepaal wat je nodig hebt

vrouw die thuis in notitieboekje schrijft

evrim ertik/Getty Images

Maak voordat je om hulp vraagt ​​een lijst van waar je hulp bij nodig hebt en beslis welke dingen voor jou het grootste verschil maken. Hoe gedetailleerder u kunt worden, hoe meer vertrouwen u zult hebben wanneer u met uw dierbaren praat, en hoe beter zij u kunnen helpen.

Specifieke, gerichte verzoeken doen

Mensen zullen zich minder snel bezwaard voelen door uw verzoek als u heel duidelijk weet waar u precies om vraagt.

Er is een begin, einde en tijdslimiet aan een goed verzoek. In plaats van te smelten over versieringen, kun je iets zeggen als: ‘Ik zou graag helpen op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur lampen aan het huis te hangen. Als je een ladder hebt die je zou kunnen meenemen, zou dat geweldig zijn.”

Wees direct

Maak een lijst van mensen die misschien kunnen helpen. Laat niet doorschemeren dat je hulp nodig hebt en verwacht dan niet dat anderen het oppikken. Wees gewoon direct en vertel ze dat je hulp nodig hebt.

Geef ze een kans

Probeer mensen niet op het verkeerde been te zetten met verzoeken. Geef ze wat tijd om na te denken voordat ze antwoorden. Sms of mail in plaats van te bellen. Als je iemand persoonlijk vraagt, bied hem dan een uitje aan.

Bijvoorbeeld: “Ik vroeg me af of je vrijdag een paar uur op mijn kinderen kunt passen terwijl ik kerstinkopen doe? Kijk gerust in je agenda en kom er later op terug!”

Wees heel eerlijk

Je dierbaren willen helpen omdat ze van je houden. Hulp vragen vereist dat je je kwetsbaar opstelt en je openstelt op manieren die in het begin misschien ongemakkelijk aanvoelen. Maar hoe eerlijker je kunt zijn, hoe beter ze je kunnen helpen. (En hoe meer je hun liefde kunt voelen!)

Bied de tools

Zorg dat u alles bij de hand heeft dat de persoon nodig heeft om u te helpen. Als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het scheppen en ontdooien, zorg dan dat je schoppen en zout al klaar hebt liggen.

Maak het leuk

Doe wat je kunt om het leuk te maken. Zelfs als ze iets heel onplezierigs doen, zoals je oven schoonmaken na een koekjesramp, kun je dingen doen om het beter te maken. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden voor hapjes, drankjes en een leuke playlist te zorgen, of misschien wel een luisterend oor bieden.

Vergroot je kring

Het kan verleidelijk zijn om alleen contact op te nemen met de mensen die het dichtst bij je staan, maar ze kunnen opgebrand raken door te helpen. Bedenk wie u kan helpen met wat u nodig heeft en zoek vervolgens naar verschillende mensen met verschillende vaardigheden of beschikbaarheid.

Leer ‘ja’ zeggen

Laat je trots of angst je niet in de weg staan ​​bij het accepteren van aanbiedingen van hulp van vertrouwde mensen die zich vrijwillig inzetten. Overweeg bijvoorbeeld om ja te zeggen als uw buurman aanbiedt uw kind op te halen van het feest, of als uw oma aanbiedt om wat geld voor cadeaus voor u te spotten. Geloof je dierbaren als ze zeggen dat ze je willen helpen.

Accepteer een ‘nee’ genadig

Soms kunnen mensen je niet helpen en voel je je misschien beschaamd of schuldig omdat je erom hebt gevraagd. Laat de negatieve gevoelens los en wees dankbaar dat ze eerlijk tegen je waren. Gezonde communicatie is essentieel voor liefdevolle relaties. Weersta de verleiding om met iemand in discussie te gaan als die nee zegt.

Onthoud de voordelen

Dit is het seizoen van geven! Er zijn veel positieve dingen die zowel de gever als de ontvanger overkomen tijdens een liefdadigheidsactie. Zie het als een moment van hechting of een manier om iets nieuws te leren. Zorg ervoor dat je ze vertelt hoeveel je ervan geniet om bij hen te zijn.

Zeg ze ‘dank je’

Iedereen waardeert dank voor hun inspanningen, dus vind een manier om uw dankbaarheid te tonen. Het kan een handgeschreven kaart zijn, een fles wijn, een cadeaubon, een etentje of wat voor kleinigheid dan ook waardoor ze zich speciaal voelen.

Geef de gunst terug

Aan anderen geven kan ongelooflijk verjongend zijn, zelfs als je jezelf overweldigd voelt. Heb niet het gevoel dat je meteen iets terug moet doen. Overweeg een handige ruil (“we zetten eerst je lichten aan, dan doen we mijn huis”) of iets in de toekomst (“Ik pas op je kinderen op nieuwjaarsdag als je dit weekend op de mijne kunt letten”). Als ze niets terug nodig hebben, betaal het dan vooruit door iemand anders in de toekomst te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.