Hoe make-upborstels schoon te maken – en waarom u dat echt zou moeten doen?

Je make-up schoonmaken

Make-upborstels en -sponzen zijn een populaire manier om make-up op de huid aan te brengen, met name romige of vloeibare make-up, zoals foundation en concealer. Borstels geven een gladdere afwerking dan het gebruik van uw vingers en kunnen hygiënischer zijn, zolang u ze maar goed schoonmaakt.

In een online-enquête uit 2015 uitgevoerd door Harris Poll namens Anisa International, een wereldwijd bedrijf dat schoonheidstools en -oplossingen ontwikkelt, vroegen onderzoekers 1113 vrouwen naar hun make-upgewoonten, en meer dan de helft zei dat ze regelmatig make-upborstels gebruikten.

Bijna twee op de drie ondervraagden gaven echter toe dat ze hun kwasten tussen de minder dan een keer per maand en nooit schoonmaken. Vul in: huidinfecties.

Vuile make-upborstels en infecties

“Een van de grootste boosdoeners die huidinfecties of ziektes veroorzaken, zijn make-upborstels, omdat mensen ze nooit zo vaak schoonmaken als zou moeten”, zegt Susan Bard, MD, dermatoloog bij Manhattan Dermatology Specialists en klinisch instructeur bij het Mount Sinai Medical Center in New York Stad.

Er zijn veel mythes over het aanbrengen van make-up, waardoor het een van de slechtste huidverzorgingsadviezen is die dermatologen horen.

Over wat voor besmettingen hebben we het precies? Make-upborstels zijn de perfecte voedingsbodem voor microben, waaronder bacteriën, virussen en zelfs af en toe een schimmel, zegt Dr. Bard.

Oude make-up, oliën en dode huidcellen hopen zich op in de borstelharen en creëren precies het soort warme, vochtige omgeving waar ziektekiemen dol op zijn. (Dit is wat u moet weten over het gebruik van verlopen schoonheidsproducten.)

Wat de wetenschap zegt

De overgrote meerderheid van make-upproducten en -hulpmiddelen, inclusief sponzen en borstels, is besmet met mogelijk levensbedreigende superbacteriën, volgens een studie uit 2019 gepubliceerd in de Tijdschrift voor Toegepaste Microbiologie.

Ongeveer 80 tot 90 procent van de geteste items was positief voor: Staphylococcus aureus (stafylokok), Citrobacter freundiof Escherichia coli (E coli)—bacteriën die gevaarlijke infecties kunnen veroorzaken bij gezonde mensen en levensbedreigend kunnen zijn voor mensen met een aangetast immuunsysteem.

Make-uptools kunnen ook impetigo, ringworm en andere besmettelijke insecten bevatten.

Met vuile make-upborstels loop je ook een groter risico op minder ernstige (maar nog steeds vervelende) huidaandoeningen zoals acne, verstopte poriën, huiduitslag, roze ogen en algehele irritatie en roodheid, voegt Dr. Bard eraan toe.

“Mensen zouden zeker elk hulpmiddel dat ze op hun gezicht nemen, moeten reinigen”, zegt ze. Dit omvat niet alleen make-upborstels, maar ook sponzen, hulpmiddelen voor het verwijderen van acne, elektrische reinigingsborstels, scheerapparaten en al het andere dat u regelmatig op uw huid gebruikt, zegt ze.

(Dit is waarom je moet vermijden om met make-up te slapen.)

JGI/Jamie Grill/Getty Images

Hoe make-upborstels schoon te maken

Om huidinfecties te voorkomen, moet u uw make-upborstels goed wassen op basis van hoe vaak u ze gebruikt. Volgens Dr. Bard moeten make-upborstels elke twee tot vier weken worden schoongemaakt, als ze licht worden gebruikt, of wekelijks als je ze dagelijks gebruikt.

Bewaar ze niet in uw badkamer om besmetting van het toilet of de gootsteen te voorkomen.

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het wassen van je make-upborstels:

Stap 1: Maak ze goed nat met water. Je kunt speciale reinigingswassingen kopen die zijn ontworpen voor make-upborstels, maar dat is niet nodig.

Stap 2: Schrob de handvatten met zeep. De borstelharen zien er misschien het smerigst uit, maar de handvatten zijn het deel dat u aanraakt met uw (waarschijnlijk) vuile handen.

Stap 3: Voeg een wasmiddel toe aan de borstelharen. Dr. Bard raadt aan om een ​​milde shampoo of milde zeep te gebruiken, zonder toegevoegde geur- of kleurstoffen die je huid kunnen irriteren. Babyzeep is een goede optie of je kunt zeep kopen die speciaal is samengesteld voor het wassen van make-upborstels.

Stap 4: Wrijf zachtjes over de borstelharen. Make-upborstels kunnen prijzig zijn, dus ga er voorzichtig mee om. Wrijf ze met je vingers, een washandje of op een rubberen borstelreinigingsmat totdat je geen make-upresten meer ziet of gedurende ten minste 60 seconden.

Stap 5: Grondig spoelen met schoon water.

Stap 6: Aan de lucht drogen tot het volledig droog is. Plaats geen vochtige make-upborstels in laden of opslagcontainers, omdat dit de groei van schimmels of andere ziektekiemen kan stimuleren.

Optioneel: Je kunt dan sommige make-up- en skintools steriliseren door een UV-lichtbak te gebruiken of ze in alcohol te laten weken, maar dit kan sommige borstels beschadigen, dus controleer eerst de aanwijzingen van de fabrikant.

(Hier zijn jonger uitziende huidtips van dermatologen.)

Beste producten om make-upborstels schoon te maken

Het schoonmaken van je make-upborstels hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het kan wel tijdrovend zijn. Gelukkig zijn er enkele producten die kunnen helpen het proces een beetje gemakkelijker, soepeler en eenvoudiger te maken.

Hier zijn enkele van de beste producten die u kunt gebruiken om uw penselen te reinigen en te desinfecteren.

Premium make-upborstelreiniger Droger Supersnelle elektrische borstelreiniger

via amazon.com

RICRIS Premium Make-upborstelreiniger en -droger

$ 22

Winkel nu

Deze automatische borstelreiniger van RICRIS wast je borstel en draait hem vervolgens droog, allemaal in minder dan een minuut. Er zijn veel verschillende goede opties, maar dit model heeft duizenden lovende recensies van zowel professionals als nieuwkomers op het gebied van make-up. Bovendien heeft het acht kragen om alle maten make-upborstels in je schoonheidsarsenaal vast te houden.


Norate Borstelreinigingsmat

via amazon.com

Norate Borstelreinigingsmat

$ 5

Winkel nu

Het kan moeilijk zijn om alle smurrie met je vingers eruit te krijgen, dus wrijf je penselen tegen deze Norate getextureerde siliconenmat. Het zuigt tot op de bodem van uw gootsteen en laat u binnen enkele seconden diep reinigen. Deze borstelreinigingsmat bevat ook vier verschillende texturen om verschillende make-upborstels schoon te maken, waaronder gezichts- en oogborstels.


Ecotools Make-upborstelshampoo

via amazon.com

Ecotools Make-upborstelshampoo

$ 6

Winkel nu

Ecotools make-upborstelshampoo is een zacht alternatief voor gewone zeep, speciaal ontworpen om make-up te reinigen zonder de kwetsbare haren te beschadigen. Het bedrijf raadt aan om wekelijks te gebruiken met een zachte massage of een borstelreinigingsmat.

Ze zijn dierproefvrij (PETA-gecertificeerd) en veganistisch voor milieubewuste mensen. Meer zekerheid nodig? Het is een Amazon-bestseller met meer dan 27.000 beoordelingen en een beoordeling van 4,7 sterren.

(Dit is wat u moet weten over veganistische huidverzorgingsproducten.)


Beautysoclean Conditioning Brush Cleaner Spray

via amazon.com

BeautySoClean Conditioning Brush Cleaner Spray

$ 17

Winkel nu

Verwijder de zware make-upopbouw met het door dermatologen geteste merk BeautySoClean’s make-upborstelreinigingsspray om ziektekiemen en bacteriën te doden en infecties te voorkomen. De sneldrogende formule bevat een mix van alcohol en verzachtende middelen zodat je kwasten binnen 10 seconden zacht en droog aanvoelen.

Tip: Als je een fervent make-upgebruiker bent, spuit je de reiniger op de borstel en gebruik je een papieren handdoek om de borstel dagelijks schoon te maken.

Bonus: het is dierproefvrij en veganistisch.


Borstelreinigingsmat en kleurverwijderingsspons

via amazon.com

N/P Borstelreinigingsmat

$ 7

Winkel nu

Als je eenmaal al het werk van het schoonmaken van je penselen hebt gedaan, wil je ze niet op een vuil oppervlak neerleggen om te drogen. Met dit N/P siliconen droogrek voor kwasten kun je ze rechtop opbergen voor sneller en hygiënischer drogen.

De make-up reinigingspad wordt geleverd met vier texturen voor een diepe reiniging en voor verschillende borstelformaten.

(Dit zijn de “gezonde” hygiënegewoonten die slecht voor je zijn.)


Homedics Uv Clean Sanitizer Bag Draagbare Uv Light Sanitizer

via amazon.com

HoMedics draagbare UV-lichtreiniger

$ 55

Winkel nu

Ultraviolette stralen kunnen een breed scala aan ziektekiemen doden, water of zeep is niet nodig. Na het wassen en drogen van je penselen, stop je ze in deze HoMedics-doos om ze te steriliseren.

Dit merk maakt volgens de fabrikant gebruik van ultraviolet-C light LED-technologie om 99,9 procent van de bacteriën en virussen op DNA-niveau te doden.


Houder voor make-upborstel van acryl

via amazon.com

Watpot acryl make-up borstelhouder

$ 7

Winkel nu

Houd uw schone penselen van vuile toonbanken en toon ze waar u ze gemakkelijk kunt zien met deze eenvoudige borstelopberger van Watpot. Het heeft drie open sleuven die kunnen worden gebruikt om make-upborstels en andere schoonheidstools zoals wimperborstels, lippenstiften en meer op te bergen.

Vervolgens zijn hier de geheimen van de schoonheidsindustrie die u moet kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.