Hoe kan een dankbare donderdag je geestelijke gezondheid een boost geven?

Elke week dankbaarheid oefenen – of beter nog, elke dag – kan je humeur een boost geven, je relaties versterken en je zelfs helpen beter te slapen.

Wat is dankbaar donderdag?

Of je dit jaar nu wel of niet met familie viert, Thanksgiving is een herinnering om je zegeningen te tellen. En het blijkt dat de tijd nemen om te zeggen of op te schrijven waar je dankbaar voor bent, blijvende voordelen kan hebben. Een dankbaarheidsoefening heeft wetenschappelijk onderbouwde voordelen voor je geest en lichaam.

Dus hoe houd je de Thanksgiving-vibes gaande? Sommige mensen nemen deel aan ‘Dankbare donderdag’. De pakkende hashtag is een herinnering om iets uit te schreeuwen waar je dankbaar voor bent op sociale media. Het is bijna een wekelijkse mini-Thanksgiving.

Er zijn verschillende manieren (en redenen!) om dit jaar een dankbaarheidsoefening te starten. Hieronder wegen gediplomeerde geestelijke gezondheidsadviseurs Rachna Buxani-Mirpuri en Roseann Capanna-Hodge mee.

IRINA KROLEVETC/Getty Images

4 voordelen van Dankbare Donderdag

Dankbaarheid tonen doet meer dan je er goed uit laten zien voor anderen. Een wekelijkse of dagelijkse dankbaarheidsoefening kan ook de mentale en fysieke gezondheid verbeteren.

Dit is wat Bixani-Mirpuri en Capanna-Hodge te zeggen hadden over de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van dankbaarheid.

Dankbaarheid leidt tot positief denken

“Studies hebben aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsjournaal aanzienlijk kan toenemen [people’s] optimisme”, zegt Buxani-Mirpuri.

Optimisme kan lastig zijn om te meten, maar een klinische proef met 1.337 deelnemers gepubliceerd in het medische tijdschrift Grenzen in de psychologie probeerde precies dat te doen. Gedurende 14 dagen vermeldde een derde van de deelnemers elke dag momenten waar ze dankbaar voor waren geweest. Aan het einde van het onderzoek scoorde de dankbaarheidsgroep hoger op geluk en tevredenheid – en lager op depressiesymptomen – dan de andere twee groepen.

Capanna-Hodge zegt dat het positieve denken vanuit dankbaarheid ook een rimpeleffect heeft. Optimisme kan uw probleemoplossende en stressmanagementvaardigheden verbeteren.

Dankbaarheid kan je mentale gezondheid verbeteren

Het ontwikkelen van een houding van dankbaarheid klinkt misschien als een softbalstrategie voor de geestelijke gezondheid, maar Buxani-Mirpuri zegt dat het de niveaus van depressie en angst kan verminderen. Door je te concentreren op waar je dankbaar voor bent, kun je je denkprocessen veranderen, wat resulteert in een positievere stemming.

“Door negatieve vooroordelen te verminderen en de dingen realistischer te bekijken… voelen mensen zich beter”, zegt ze.

Dankbaarheid versterkt je relaties

Het is geen geheim dat glimlachen je aantrekkelijker en benaderbaar kan laten lijken. Hetzelfde kan gezegd worden over het uiten van dankbaarheid. Door uw dierbaren te vertellen dat u dankbaar voor hen bent, krijgen ze een goed gevoel over zichzelf, zegt Capanna-Hodge.

Mensen hebben volgens Buxani-Mirpuri ook de neiging om aangetrokken te worden tot degenen die optimistisch en ondersteunend lijken.

Dankbaarheid tonen kan de band tussen vrienden en familie versterken, maar het is ook een nuttige carrièrestrategie. “Waardevolle mensen worden gezien als attent, betrouwbaar en positief”, zegt Capanna-Hodge.

Dankbaarheid kan je gezonder maken

Hoe meer je dankbaarheid beoefent, hoe beter je bent uitgerust om dagelijkse stressoren aan te kunnen, aldus Capanna-Hodge. Stress kan tal van gezondheidsproblemen veroorzaken, van netelroos tot ongezonde gewichtstoename. Hoewel slechte stress negatieve rimpeleffecten heeft, kan een dankbaarheidsoefening opmerkelijk positieve domino-effecten hebben.

Studies zijn nog steeds beperkt over de gezondheidsvoordelen van dankbaarheid. Op basis van hun onderzoek en ervaringen met klanten, zeggen Buxani-Mirpuri en Capanna-Hodge dat een dankbaarheidsoefening:

Hoe start je een persoonlijke dankbaarheidsoefening?

Eerste dingen eerst: neem even de tijd om na te denken over de mensen, plaatsen en dingen die je vreugde brengen. Door je simpelweg te concentreren op wat je verheft, zal je geest in de richting van dankbaarheid verschuiven.

“Dankbaarheid ervaren begint altijd met mindful zijn”, zegt Buxani-Mirpuri. “Gewoon opmerken en erkennen kan… heel krachtig zijn.”

Het beoefenen van dankbaarheid zal er van persoon tot persoon anders uitzien. Het uitgangspunt is simpel: het is de toewijding aan herhaalde actie die tijd en moeite kost.

“De grootste misvatting over dankbaarheid is dat het iets is dat je af en toe kunt doen”, legt Capanna-Hodge uit. “Je moet kleine dankbaarheidsoefeningen in je leven integreren om je hersenen te laten verschuiven.”

Blijf lezen voor tips om het meeste uit Thanksgiving, Thankful Thursday of een dagelijkse dankbaarheidsoefening te halen.

Zet tijd opzij

Het is niet genoeg om je te vestigen op een vaag idee dat je dankbaarder wilt zijn. Maak er een echte verbintenis van door elke dag een paar minuten uit te trekken om je nieuwe houding van dankbaarheid te cultiveren.

“Gezonde gewoonten ontstaan ​​niet zomaar; ze hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. En ze ontwikkelen zich sneller als je ze in je routine opneemt”, zegt Capanna-Hodge.

Of je nu ‘s ochtends een dankbaarheidslijst schrijft of je partner vertelt waar je aan het eind van elke dag dankbaar voor was, stel een specifieke tijd in voor consistentie. Capanna-Hodge raadt ook aan om minstens één keer per dag “Ik ben dankbaar voor …” hardop tegen iemand anders te zeggen.

Start een dankbaarheidsdagboek

Het bijhouden van een dagboek is voor de een natuurlijker dan voor de ander. Maar zelfs als je nog nooit een dagboek hebt bijgehouden, is het opschrijven waar je dankbaar voor bent een gemakkelijke, concrete manier om een ​​dankbaarheidsoefening bij te houden.

“Ik ben absoluut geabonneerd op een dankbaarheidsjournaal en heb gezien dat mijn klanten er enorm van profiteren”, zegt Buxani-Mirpuri.

Er zijn tientallen dankbaarheidsdagboeken op de markt, maar elk notitieboekje is voldoende. Er is ook geen goede of foute manier om je gedachten vast te leggen. Sommige mensen houden ervan om welsprekend te praten over hartverwarmende momenten van hun dag.

Anderen houden gewoon een bullet journal bij van hun zegeningen. Het gaat erom een ​​gewoonte te ontwikkelen waar je je aan kunt houden, zegt Capanna-Hodge.

Deel je dankbaarheidsreis met anderen

Op een bepaald moment in je leven heb je waarschijnlijk de kracht van verantwoordelijkheid ervaren. Misschien sport je met de hulp van een afslankmaatje. Of misschien heb je Dry January voltooid omdat een vriend het met jou deed. Je dankbaarheidsoefening is persoonlijk, maar dat betekent niet dat het een geheim moet zijn. Dankbare donderdag is tenslotte een groepsoefening!

“Laat mensen weten dat je eraan werkt om dankbaarder te zijn”, beveelt Capanna-Hodge aan. “Als we onze doelen bekendmaken, is de kans groter dat ze worden gerealiseerd.” Bovendien zegt ze dat vrienden en familie misschien willen meedoen met hun eigen dankbaarheidsdagboek of Thankful Thursday-berichten.

Zet je dankbaarheid om in actie

Er gebeurt iets speciaals wanneer we veel aandacht gaan besteden aan de gewone geschenken in ons leven. Donkere wolken trekken op. Houdingen veranderen. U realiseert zich misschien dat u, net zoals de acties van anderen u beïnvloeden, de wereld ten goede kunt beïnvloeden.

Vriendelijke daden zijn volgens Buxani-Mirpuri praktische manieren om dankbaarheid te uiten. Ze stelt voor om mensen verbaal te bedanken voor hun rol in je leven, om vrienden te steunen die een moeilijke periode doormaken, of om vrijwilligerswerk te doen bij een lokale non-profitorganisatie.

Denk er zo over na: mensen hebben je redenen gegeven om dankbaar voor hen te zijn, dus waarom zou je die gunst niet terugdoen?

Wanneer dankbaarheid niet genoeg is

Het tegenovergestelde van dankbaarheid is ondankbaarheid – niet depressie of angst. Als je worstelt met een psychische aandoening of een stemmingsstoornis, kan dankbaarheid helpen, maar het is geen remedie.

Buxani-Mirpuri benadrukt dat zelfs de meest bedachtzame, consequente beoefening van dankbaarheid geen vervanging is voor therapie. Alle berichten van Thankful Thursday in de wereld zullen posttraumatische stressstoornis of een chemische onbalans niet uitwissen.

Dankbaarheid beoefenen is ook niet hetzelfde als doen alsof alles altijd goed gaat. Druk om dankbaar te zijn dat je situatie niet erger is, kan volgens Buxani-Mirpuri leiden tot schuldgevoelens, frustratie en pijn. Dat is geen oprechte dankbaarheid. Het is giftige positiviteit.

“Dankbaarheid gaat over het waarderen van de les in alle ontberingen die komen, terwijl je nog steeds contact maakt met emoties zoals verdriet, verdriet [or] irritatie”, zegt Capanna-Hodge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.