Hoe ik verder ging dan mijn woede en verdriet bij de dood van mijn zoon

Nadat ze haar 6-jarige zoon Jesse verloor bij de schietpartij in Sandy Hook, richtte Scarlett Lewis een stichting op in zijn naam.

Met dank aan Scarlett Lewis / Jesse Lewis kiezen voor liefdesbeweging

Een kind verliezen is een van de meest pijnlijke ervaringen die een ouder zich kan voorstellen. Voor moeder van twee Scarlett Lewis zou het leven nooit meer hetzelfde zijn nadat haar 6-jarige zoon Jesse stierf tijdens de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School, een van de dodelijkste massaschietpartijen in de Amerikaanse geschiedenis. De jonge Jesse gebruikte zijn laatste momenten om negen van zijn vrienden te redden.

Geïnspireerd door Jesse’s moed die dag naast de boodschap van liefde die hij achterliet, begon Scarlett een stichting in zijn naam: de Jesse Lewis Choose Love Movement. Zij is ook de auteur van het boek Genezende liefde koesteren: de reis van een moeder van hoop en vergeving.

Hier is, in haar eigen woorden, het verhaal van hoe ze leerde omgaan met pijn en woede en liefde, mededogen en vergeving vond om Jesse’s nalatenschap te eren.

Wanneer de tragedie toeslaat

Toen ik op 14 december 2012 wakker werd, was ik een vrouw die ervan hield een alleenstaande moeder te zijn voor mijn twee jongens. We hadden een geweldig leven op onze kleine boerderij in Sandy Hook, Connecticut.

Ik werkte fulltime en worstelde met financiën en planning, maar hield van mijn leven en zou niet veel zijn veranderd als ik kon. Op die dag werd ik wakker zoals alle andere, mijn jongens gingen naar school en ik pendelde naar mijn werk.

Uren later kreeg ik het onvoorstelbare nieuws dat mijn 6-jarige zoon was doodgeschoten in zijn eerste klas klas door een voormalige student, samen met 19 van zijn klasgenoten en zes opvoeders in een van de ergste massamoorden in de geschiedenis van de VS.

Ik was het hoofd van mijn huishouden. Ik had mijn 12-jarige zoon aan mijn zijde en hoorde het nieuws met mij. Ik wist dat ik voor hem moest modelleren hoe ik met moed en kracht door de tragedie moest gaan. (Leer wat iemand moedig maakt.)

Moed in het aangezicht van gevaar

Over moed gesproken, mijn 6-jarige zoon nam het op tegen de schutter die zijn klas binnenkwam en hielp negen levens van zijn klasgenoot te redden voordat hij zijn eigen leven verloor. Ik was nog steeds verdoofd toen ik dat nieuws hoorde, maar ik nam toen en daar een besluit om zijn voorbeeld na te leven. Ik besloot dat ik niet nog een slachtoffer van de tragedie zou zijn, maar ervan zou leren en groeien, zowel voor mezelf als voor mijn overlevende zoon.

Ik had woede, ik was beroofd, maar meestal kwam het in golven van verdriet. Ik zag hoe de wereld de schuld en woede op de schutter en zijn moeder richtte, maar voor mij klopte dat niet. Als het allemaal hun schuld was, dan zou het nooit eerder zijn gebeurd – maar dat was het wel, vele malen, en nu op regelmatige basis.

Daarnaast hebben we in het daaropvolgende politieonderzoek geconstateerd dat de dader mogelijk is mishandeld. Ik voelde compassie voor hem en begreep het zelfslezen hoe hij was behandeldzijn woede.

Genezende liefde koesteren

Ik zag anderen gevangen zitten in woede die zich manifesteerde als angst, depressie en zelfs paranoia. Ik wilde die weg niet inslaan. Mijn zoon schreef kort voordat hij stierf een bericht op ons keukenbord, “Norturing Helinn Love” (Nurturing Healing Love).

Ik deed wat onderzoek en vond die drie woorden in de definitie van mededogen in alle culturen. Toen ik de betekenis van elk van de woorden uiteenzette, ontdekte ik dat ze een krachtige formule vertegenwoordigden die ik heb gebruikt om door mijn pijn en woede heen te komen. Dit heeft me in staat gesteld om mijn persoonlijke kracht terug te nemen en zelfs te leren en te groeien door mijn ervaring. (Hier zijn enkele rouwcitaten die u kunnen helpen genezen na een verlies.)

De formule begint met moed. De meeste mensen denken aan buitengewone moed, zoals die van Jesse, maar we oefenen elke dag moed. Bijvoorbeeld, wanneer we aardig zijn voor iemand die niet aardig voor ons is, wanneer we het juiste doen, en onze angst en ongemak onder ogen zien in plaats van weerstand te bieden en het te vermijden.

Dankbaarheid vinden ondanks tragedie

Verzorgen betekent liefdevolle vriendelijkheid en dankbaarheid. Ik vond dingen om dankbaar voor te zijn, zelfs in die eerste paar dagen. Ik was dankbaar voor mijn familie, voor mijn overlevende zoon en voor degenen die van overal kwamen om ons te helpen door de tragedie te navigeren.

Genezing betekent vergeving en dit is een groot deel van mijn vermogen geweest om boosheid en wrok te overwinnen. Ik heb geleerd dat vergeving geen geschenk is dat je aan iemand anders geeft die het niet verdient, het is een geschenk dat je jezelf geeft – vrijheid van de persoon die je pijn heeft gedaan. Liefde is compassie in actie en de moed hebben om uit je pijn en lijden te stappen om anderen te helpen.

Ik koos ervoor om me te concentreren op de oorzaak van de tragedie: dezelfde pijn en hetzelfde lijden die leiden tot zoveel van de wanhoop die we in de wereld van vandaag zien, waaronder drugsmisbruik, zelfmoord en eenzaamheid.

Persoonlijke kracht terugnemen door liefde

Deze krachtige formule – Moed + Dankbaarheid + Vergeving + Mededogen in Actie = Kiezen voor Liefde – wordt nu onderwezen door de Jesse Lewis Choose Love Movement. Dit is in meer dan 10.000 scholen, huizen en gemeenschappen, in elke staat en in meer dan 110 landen. Het is via mond-tot-mondreclame verspreid omdat het werkt, in elke situatie, zelfs in de moeilijkste. Ik heb de afgelopen acht jaar met kleuters, CEO’s en gevangenissen gesproken.

Alle toehoorders zeggen dat ze zich angstig voelen, zelfs boos als ze geen controle hebben over een situatie of omstandigheid. We hebben niet altijd controle over wat er met ons in het leven gebeurt, maar we kunnen altijd kiezen hoe we bedachtzaam reageren. Als we voor liefde kiezen, nemen we onze persoonlijke kracht terug.

Dit resoneert met de mensen om ons heen en helpt door het rimpeleffect om een ​​veiligere, vredigere en liefdevollere wereld te creëren.

—Zoals verteld aan Nadine Jolie Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.