Hoe ik van woede en misbruik genas en vrede vond

Rehabilitatie en therapie hielpen Kortney Olson om te zegevieren over verslaving en trauma. Hier leest u hoe ze haar woedeproblemen tegenwoordig als CEO van een miljoenenbedrijf afhandelt.

James O’Gorman/Met dank aan Kortney Olson

We worden allemaal boos – om een ​​aantal redenen. Er zijn tenslotte veel soorten boosheid. Maar soms kan allesoverheersende woede je leven veranderen. Gewoon vragen Kortney Olson, 39, voormalig kampioen armworstelen, oprichter van empowerment athleisure-lijn GRRRL, en auteur van Crushing It: How I Smashed Diet Culture Addiction and the Patriarchy. Ze heeft een leven vol ervaringen in haar vier decennia gestopt.

“Toen ik 21 was, had ik een verkrachting meegemaakt, kreeg ik de diagnose eetstoornis en depressie en was ik een echte drugsverslaafde en alcoholist”, zegt Olson. Haar immense woede leidde ertoe dat ze uithaalde en zelfs werd gearresteerd.

Maar met de hulp van ontwenningsklinieken en therapie werkte ze door haar woedeproblemen heen. En ze begon te genezen. Nu is Olson CEO van een miljoenen dollars athleisure wear bedrijf dat de positiviteit van het lichaam viert. Honderdduizenden enthousiaste Instagram volgers juichen haar boodschap van kracht, inclusiviteit, verslavingsherstel en het terugwinnen van wat het betekent om een ​​vrouw te zijn toe.

Hier deelt ze haar inspirerende verhaal. (En dit is waarom het beheersen van je woede je kan helpen langer te leven.)

Eetstoornis

Toen ik opgroeide, was ik groter dan al mijn klasgenoten. Toen ik eenmaal op de middelbare school zat, werd ik volledig lichaamsbewust en begon ik calorieën te tellen. Als dochter van gescheiden ouders en een alcoholische moeder was dat het enige waar ik controle over had.

Een jaar voordat ik naar de middelbare school ging, ontdekte ik inspiratie in de vorm van een piepklein supermodel. Ik bladerde door de pagina’s van Mode en vond foto’s van Kate Moss. Ik dacht: Zo wil ik eruit zien.

In die tijd was eten het enige waar ik controle over had. Hoewel ik aan de buitenkant heel goed in elkaar zat – gemiddeld 4,0 punten, voorzitter van de studentenraad, cheerleader, heter op de saxofoon dan Bill Clinton – leed ik van binnen aan ernstige lichaamsdysmorfie. Op de middelbare school was ik bezig met anorexia en boulimia. In mijn laatste jaar wist ik zeker dat ik de heilige graal van gewichtsverlies had gevonden toen ik kennismaakte met speed nadat ik onze Sadie Hawkins-dans had gedraaid. (Een bijwerking van het medicijn is gewichtsverlies.)

Drugsverslaving en aanranding

Ik zou de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Het was al mijn ambitie sinds de lagere school.

Nadat ik mijn laatste jaar high aan meth had doorgebracht, was ik er kapot van dat ik al mijn beurzen had weggegooid. In die tijd was ik zo toegewijd om af te vallen dat het me niet kon schelen. Maar toen de verslaving uit de hand begon te lopen en ik de les miste en niet in staat was om in samenhangende zinnen te spreken, riep mijn favoriete particuliere katholieke middelbare schoolleraar me eruit.

Om te voorkomen dat mijn vader erbij betrokken zou raken, stemde ik ermee in om een ​​boksles bij te wonen. Onderwezen door een ex-heroïnejunkie en voormalig Golden Gloves-bokskampioen, zou deze man mijn redder worden. Omdat ik niet over de middelen beschikte om door rode vlaggen te navigeren, belandde ik alleen met deze man die bij hem thuis naar op video opgenomen bokswedstrijden keek.

Ik zou zijn laatste wereldkampioen vechter zijn voordat hij met pensioen ging. Maar in plaats daarvan was ik een van de laatste vrouwen die hij gedrogeerd en verkrachtte.

uithalen

Toen ik begon met studeren, begon ik dagelijks te drinken. Omdat ik het beeld van een meisje van wereldklasse met handschoenen niet kon loslaten, gleed ik weg in woede en zelfhaat. Al snel dronk ik om 10 uur mijn eerste drankje van de dag

Het drinken gevoed door ego, en dan zou de woede beginnen te stromen. Of het nu een 80-jarige vrouw was die met een rollator over straat strompelde, of drie volwassen mannen in een bar, ik daagde iedereen uit die me op de verkeerde manier aankeek om te vechten. En toen niemand tegen me wilde vechten, schopte ik gaten in de muur, duwde ik koelkasten omver, sloeg lampen kapot of gooide de tuinornamenten van mensen omver.

Behalve dat ik gewelddadig was, werd ik ook seksueel. Van de productbezorger tot mijn 50-jarige professor tot de onschuldige lesbische vriend met een diepe verliefdheid – ik sliep met iedereen en iedereen.

gearresteerd worden

Omdat ik schattig, charismatisch en een majoor in strafrecht was, kon ik me uit een papieren zak praten. Blank en vrouwelijk zijn hielp waarschijnlijk ook.

De enige keer dat ik ooit werd gearresteerd was na mijn eerste DUI op 19-jarige leeftijd. Ik had drie keer de wettelijke limiet gedronken. Ik had ook nog drie andere nuchtere huisgenoten bij me in de auto. Hoewel ik werd gearresteerd, haalde ik de agent over om me vrij te laten bij een van mijn nuchtere kamergenoten.

(Overweldigd door woede? Probeer deze 24 dingen om te kalmeren.)

Begint te genezen

Na mijn tweede jaar besloot ik een pauze te nemen van de universiteit en ging ik weer bij mijn vader wonen. Maar zonder enig besef dat ik een alcoholist en verslaafde was – en zonder enig programma – begon ik weer aan meth.

Na vele arrestaties en sterfgevallen, trio’s en overvallen, nierinfecties en gevallen van roze ogen, realiseerde ik me dat ik niet was waar ik hoorde te zijn. Ik ging eindelijk naar de afkickkliniek.

Gaat naar afkickkliniek

Naar de afkickkliniek gaan op 21-jarige leeftijd hielp met mijn woede. Het was de eerste keer dat ik ooit met iemand over mijn verkrachting sprak. Door met een therapeut te praten, kon ik erkennen dat het niet mijn schuld was. Dat was de eerste stap om me te helpen mijn woede te overwinnen.

Rehab was ook de eerste plaats waar ik kennismaakte met het 12-stappenprogramma voor herstel. Hoewel het me nog steeds verschillende pogingen kostte om schoon en nuchter te worden na de revalidatie, was deze introductie tot de steps de katalysator die leidde tot een nieuw niveau van bewustzijn rond mijn jeugdtrauma, wat natuurlijk de bron van mijn woede was.

Ik bleef 90 dagen clean en nuchter voordat het proces helemaal opnieuw begon – samen met de woede en woede. Eindelijk, nadat ik hoorde dat ik een medeverdachte was met vier misdrijfaanklachten boven mijn hoofd, stopte ik met drinken en voorgoed met het gebruik van methamfetamine.

Op dat moment was ik in en uit 12-stappen herstelvergaderingen geweest en had ik de stappen doorlopen. In tegenstelling tot mijn vorige dieptepunten, die fysiek en mentaal waren, was het deze keer spiritueel.

Strategieën om met woede om te gaan

In mijn ervaring is pen op papier zetten het beste hulpmiddel om met woede om te gaan – in mijn geval een reactie op onderdrukt trauma. Het was absoluut noodzakelijk om tijd te besteden aan het verwerken van al mijn wrok die, vaker wel dan niet, de hoeksteen van mijn woede was. Zonder bewustzijn van een probleem is er geen probleem om op te lossen.

Meestal gebruiken mensen middelen – of winkelen, gokken, seks, eten – als pleister. En voor de meesten van ons is de gemakkelijkste manier om niet naar onze eigen spullen te kijken, naar die van anderen te kijken. Daarom is het zo gemakkelijk voor mensen om andere mensen te beoordelen.

Je kunt niet beheren wat je niet kunt zien. Dus door dit innerlijke persoonlijke werk te doen, kunnen we onze eigen karaktergebreken analyseren die we vaak hebben aangenomen als reactie op gekwetst, bang, machteloos of bedreigd voelend. We kunnen ons eigen karakter opbouwen door uit te reiken naar mensen die we hebben gekwetst en om vergeving te vragen, evenals door degenen te vergeven die ons hebben gekwetst. Er is geen reden om met overbagage rond te lopen.

Afgezien van dit werk van inventariseren, zorg ik er altijd voor dat ik de basis behandel van voldoende slaap krijgen, genoeg eten en eenzaamheid vermijden – wat bijna onmogelijk was in deze pandemie.

Assertiviteit oefenen

Een van de andere hulpmiddelen die me enorm hebben geholpen bij het beheersen van woede, is het oefenen van assertiviteit. Omdat ik mensen een plezier doe, voel ik me vaak schuldig als ik de gevoelens van iemand anders heb gekwetst. Dus ik merkte dat ik ‘ja’ zei terwijl ik ‘nee’ wilde zeggen.

De truc met assertiviteit is dat het als een spier is – hoe meer je het gebruikt, hoe gemakkelijker het wordt. Net als de eerste keer dat ik een bicep curl deed. Het gewicht voelde zwaar en onhandig aan. Maar na een paar sessies en het herhalen van de beweging, begon het als een tweede natuur te voelen.

Nadat ik had ontdekt wat assertiviteit is, oefende ik om bij elke gelegenheid nee te zeggen. De persoon in het winkelcentrum die me een gratis monster aanbiedt. De kassier in de supermarkt vroeg me of ik me wilde aanmelden voor een clubkaart. En zelfs de goede doelen die op zoek zijn naar donaties.

In het begin had ik het gevoel dat ik ongelooflijk onbeleefd was. Maar de gedachte om overgehaald te worden om een ​​te dure wonderlotion te kopen, gemaakt van wonderkoraal in de Dode Zee – en dat ik boos werd omdat ik het nooit zou gebruiken – was genoeg voor mij om over mijn percepties heen te komen.

Woede keert terug

Gelukkig heb ik geen terugval van woede gehad. Zolang ik nuchter ben, kan ik mijn wrok ter plekke verwerken. En omdat ik een grondige inventaris van mijn leven heb gemaakt, is er niets meer om weer op te duiken en me te overrompelen.

Woede lijkt veel op zwarte schimmel. In het donker zal het etteren en groeien. Maar zodra we er een licht op laten schijnen, het afbreken en uit elkaar trekken, stoppen we de groei en beginnen we de muren schoon te maken.

Volgende: Waarom woede je echt gelukkiger kan maken.

–Zoals verteld aan Nadine Jolie Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.