Hoe het vinden van een zwarte therapeut mij hielp genezen

Hoe het vinden van een zwarte therapeut mij hielp genezen

schrijver Maia Niguel Hoskin

Met dank aan Maia Niguel Hoskin

Omdat geestelijke gezondheid grotendeels verkeerd wordt begrepen, denken mensen vaak dat hun problemen niet ernstig genoeg zijn om therapie te vereisen. Maar de waarheid is dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven baat kan hebben bij gesprekstherapie – en dat geldt ook voor mij, ook al ben ik zelf therapeut. Maar pas toen ik een slechte ervaring had met een blanke therapeut, realiseerde ik me het belang van culturele achtergrond in de cliënt/therapeut-relatie.

Als professional in het veld heb ik talloze onderzoeken gelezen en heb ik deelgenomen aan talloze gesprekken over hoe een gedeelde raciale achtergrond tussen cliënt en therapeut tot betere resultaten kan leiden. Toen ik echter de overstap maakte van therapeut naar de rol van cliënt, begon ik echt uit de eerste hand het voordeel te begrijpen van het werken met iemand die op mij leek.

Dit wil niet zeggen dat niet-BIPOC-therapeuten (zwarte, inheemse en gekleurde mensen) geen effectieve therapie kunnen bieden aan zwarte cliënten – omdat ze dat zeker kunnen. Het is echter van cruciaal belang voor zowel therapeuten als mensen die therapie zoeken om te begrijpen dat culturele achtergrond een rol kan spelen bij de effectiviteit van therapeutische resultaten en waarom. Vooral als je bedenkt dat minder dan twee procent van de leden van de American Psychological Association zwart is en slechts 19 procent van de counselors zwart; meer dan 60 procent is wit. (Kan het huis niet uit voor therapie? Hier leest u hoe u een online therapeut of hulpverlener kunt vinden.)

Waarom ik mijn blanke therapeut verliet

Bezorgdheid over mijn on-op-weer-uit-opnieuw toewijding aan het behagen van mensen en het beëindigen van een zes jaar durende relatie bracht me ertoe om therapie te zoeken. Na slechts drie sessies met mijn blanke therapeut, realiseerde ik me al snel dat ze niet goed bij haar paste. Ze was extreem timide en terughoudend om me uit te dagen. In het begin schreef ik het toe aan de normale vroege fasen van de therapie.

Omdat ik eerlijk wilde zijn en zowel mezelf als mijn therapeut voldoende tijd wilde geven om zich meer op mijn gemak bij elkaar te voelen, besloot ik niet te stoppen met haar te zien tot ze vier maanden in therapie was; zelfs toen was het een moeilijke beslissing om te nemen. Over het algemeen vond ik haar leuk als persoon. Ik wist dat ze het goed bedoelde, maar het was duidelijk dat ze, hoewel ze behulpzaam wilde zijn, niet bereid was om het werk te doen om mijn geleefde ervaringen als zwarte vrouw beter te begrijpen als dat tot haar ongemak zou leiden. Nog frustrerender was dat ze mijn feedback niet wilde verwerken in onze sessies, wat overwerk als een klap in het gezicht voelde.

Als ik mijn ervaringen met racisme zou delen, reageerde ze snel met haar zelf-omhelzende ‘kleurenblinde’ ideologie alsof ze zichzelf wilde verdedigen tegen soortgelijke beschuldigingen, maar dit had tot gevolg dat mijn ervaringen en gevoelens werden geminimaliseerd of helemaal weggewuifd. Na verloop van tijd merkte ik dat ik sessies leidde en mijn behoeften of mijn ware gevoelens niet authentiek uitdrukte, uit angst dat ik haar ongemak zou vergroten. Vaak verliet ik onze sessies uitgeput en boos omdat ik mezelf het zwijgen oplegde. Tegen maand vier was het tijd om verder te gaan, maar verder gaan was niet zo eenvoudig. (Hier zijn 14 plaatsen om te doneren om racisme en onrecht te bestrijden.)

De uitdagingen van het vinden van een zwarte therapeut

Toen ik eenmaal besloot om van mijn voormalige counselor af te stappen, gebeurde waar ik me zorgen over maakte: het was vrijwel onmogelijk om een ​​zwarte therapeut te vinden. Destijds woonde ik in Los Angeles, en toen ik voor het eerst op zoek ging naar een zwarte therapeut, namen ze geen klanten aan of waren hun contactgegevens verouderd. Bij de zeldzame gelegenheid dat ik een zwarte therapeut vond die cliënten aannam, duurde de verwachte wachttijd voordat ik met de therapie kon beginnen maanden. Uiteindelijk leidde mijn frustratie ertoe dat ik mijn zoektocht naar een geschikte hulpverlener in de wacht zette.

Drie jaar gingen voorbij zonder dat ik mijn zoektocht hervatte. Toen overleed mijn vader plotseling. Mijn verdriet dreef me om iets te veranderen en ik verhuisde naar het Midwesten om een ​​doctoraatsprogramma te beginnen. Kort daarna werd ik door verdriet ingehaald en wist ik dat het tijd was om mijn zoektocht naar een zwarte therapeut te hervatten. Gelukkig had het beroep in de drie korte jaren sinds mijn laatste zoektocht bescheiden maar indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de toegang tot zwarte cliënten en de zichtbaarheid van zwarte therapeuten.

Ik ontdekte mappen van zwarte therapeuten die als goud waren: Therapy for Black Girls, Black Female Therapists, Therapy for Black Men, Black Girl in Om, BEAM en meer. Zelfs historische publicaties over geestelijke gezondheid, zoals: Psychologie vandaag begonnen meer zwarte therapeuten in hun mappen te plaatsen. Begrijp me niet verkeerd: het kostte nog wat tijd om een ​​zwarte therapeut te vinden, maar het was veel gemakkelijker sinds de vorige mislukte zoektocht.

close-up van therapeut en patiënt praten

fizkes/Getty Images

Een onderliggend gevoel van comfort voelen

Het vinden van mijn nieuwe therapeut was als het winnen van de loterij. Er waren nog steeds ongemakkelijke momenten. Vooral toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Ik voelde echter onmiddellijk een onderliggend gevoel van comfort na onze eerste sessie. In tegenstelling tot mijn eerdere counselor daagde ze me openlijk uit en hield me verantwoordelijk, wat ik op dat moment op prijs stelde en nodig had. Ze deinsde er niet voor terug om haar verantwoordelijkheid als therapeut uit handen te geven, en ik had niet het gevoel dat ik onze sessies moest leiden.

Dat we allebei zwarte vrouwen waren, betekende niet dat we volledig parallelle ervaringen deelden, maar in tegenstelling tot mijn eerdere therapeut had ik niet het gevoel dat ik mijn perceptie van ervaren racisme moest verdedigen. Simpel gezegd, ze geloofde me, wat op zijn beurt mijn vertrouwen in haar versterkte en me in staat stelde kwetsbaar en open te zijn. Dit was misschien wel het belangrijkste verschil tussen mijn twee ervaringen, en daarom was mijn ervaring met counseling de tweede keer succesvol. (Hier zijn de kleine gewoonten die de geestelijke gezondheid kunnen verbeteren.)

Geestelijke gezondheid in de zwarte gemeenschap

Ongeveer een op de zes zwarten meldt een psychische aandoening te hebben, volgens een onderzoek uit 2018 van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration. En 22 procent van die groep meldt ernstige psychische problemen. Cijfers van Centers for Disease Control and Prevention suggereren dat meer dan de helft van de zwarten tussen 18 en 49 jaar geen behandeling kreeg ondanks een ernstige psychische aandoening.

Om het nog erger te maken, ervaren zwarten onevenredig systemisch racisme en vooroordelen, waardoor ze een verhoogd risico lopen op geestelijke gezondheidsproblemen. Een studie uit 2017 gepubliceerd in Ras etniciteit en opleiding suggereert dat zowel blootstelling aan racisme als de verwachting om blootgesteld te worden aan racisme is gekoppeld aan een verhoogd risico op het ervaren van uitdagingen met angst, depressie en raciale strijdmoeheid. Financiële stress en economische ongelijkheden zorgen er ook voor dat sommige leden van de zwarte gemeenschap meer kans hebben om gediagnosticeerd te worden met een psychische aandoening, wat zorgwekkend is gezien het feit dat 22 procent van de zwarten in de VS op of onder armoede leeft (Dit is waarom Covid-19 mensen van kleur harder treft -racisme speelt een rol.)

Gezien de duidelijke behoefte aan geestelijke gezondheidszorg in de zwarte gemeenschap, roept dit de vraag op: waarom zijn sommige zwarten minder geneigd om geestelijke gezondheidszorg te zoeken en/of te ontvangen? Experts suggereren dat er verschillende factoren zijn die leden van de zwarte gemeenschap ervan weerhouden om adviesdiensten te zoeken:

  1. Wantrouwen jegens gezondheidswerkers op basis van frequente verkeerde diagnoses, de historisch hoger dan gemiddelde institutionalisering van zwarten met een psychische aandoening en eerdere mishandelingen, zoals het Tuskegee-experiment.
  2. Culturele barrières tussen therapeut en hun cliënten.
  3. Focus op familie en religie, in plaats van geestelijke gezondheidszorg in tijden van emotionele of mentale nood.
  4. Racisme en raciale vooroordelen in de gezondheidszorg.
  5. Sociaal-economische factoren die de toegang tot medische en geestelijke gezondheidszorg beperken.
  6. Stigma over psychische aandoeningen en/of gebrek aan informatie over geestelijke gezondheid en welzijn.

Hoe vind je de beste therapeut voor jou?

Hoewel het aantal zwarte therapeuten laag blijft en de behoefte aan geestelijke gezondheidszorg in de zwarte gemeenschap hoog blijft, is er goed nieuws voor zowel zwarte cliënten als voor niet-BIPOC-therapeuten die kwaliteitszorg willen verlenen aan hun zwarte cliënten. Therapeuten hoeven niet zwart te zijn om effectief samen te werken met leden van de zwarte gemeenschap. Zoals ik al zei, is het delen van een vergelijkbare etnische of raciale achtergrond alleen geen garantie voor een goede pasvorm van de cliënt/therapeut. Therapeut zijn is hard werken voor iedereen.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk voor leden van de zwarte gemeenschap die therapie zoeken om in gedachten te houden dat ze dit doen om hun mentale en emotionele welzijn te verbeteren, niet om de gevoelens of het ego van hun therapeut te bevestigen, te valideren of te koesteren. Die fout maakte ik bij mijn eerste therapeut. Trap niet in diezelfde val. Voel je in plaats daarvan gemachtigd om potentiële blanke therapeuten te interviewen voordat je een afspraak plant. Enkele inzichtelijke vragen zijn:

  1. Wat is uw benadering van de behandeling en uw ervaring met het werken met mijn specifieke? [depression/anxiety/other] emotionele problemen?
  2. Kunt u uw ervaring beschrijven met het werken met zwarte klanten?
  3. Wat zijn uw perspectieven op institutioneel racisme, raciale vooroordelen, blanke suprematie en hun impact op de geestelijke gezondheid van zwarten?

Een advies voor blanke therapeuten

Wat betreft blanke therapeuten: wees duidelijk en eerlijk met uw antwoorden. Ethisch gezien hebben therapeuten de opdracht om niet alleen een cultureel bewustzijn en acceptatie van raciale minderheden te bezitten, maar ook een bewustzijn van zichzelf en hun kruisende culturele identiteiten. Dit is een cruciale eerste stap om concepten als voorrecht en onderdrukking beter te begrijpen en hoe beide van invloed kunnen zijn op uw BIPOC-cliënten en de therapeutische relatie.

Het ontwikkelen van een dieper cultureel begrip helpt blanke therapeuten ook om eventuele schuldgevoelens, schaamte en frustratie te verwerken die kunnen optreden wanneer gesprekken over ras en racisme met cliënten worden besproken. Onthoud vooral waarom je hebt besloten om therapeut te worden en dat iedereen toegang verdient tot hoogwaardige, effectieve en empathische therapiediensten. (Lees vervolgens hoe racisme zich richt op zwarte artsen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.