Hoe het Keto-dieetplan me hielp van mijn suikergewoonte af te komen

Hoe het Keto-dieetplan me hielp van mijn suikergewoonte af te komen

Pre-keto, geen maaltijd was compleet zonder iets zoets. Een drastische verandering van dieet was om mijn suikerverslaafde gehemelte te temmen en de cijfers op de schaal naar beneden te houden.

Gezonde voeding schoon eten selectie in houten kist: fruit, groente, zaden, superfood, granen, bladgroente op grijze betonnen achtergrond

Lisovskaya Natalia/Shutterstock

Ik heb nog nooit een reep ontmoet die ik niet lekker vond. Jarenlang sloot ik elke maaltijd af met iets zoets. Op vakanties wisten mensen de weg naar mijn hart: pindakaasbekers en marshmallows met chocoladedip. Jarenlang probeerde ik deze zoetekauw in evenwicht te brengen met mijn inspanningen om af te vallen – wat prima was totdat het niet zo was. Het was toen, terwijl mijn gewicht omhoog kroop, dat ik me tot een radicaal nieuw plan wendde dat niet alleen mijn zoetekauw genas, maar me hielp meer kilo’s kwijt te raken dan ik voor mogelijk had gehouden. En het was gemakkelijk.

Voordat ik het keto-dieetplan ontdekte, telde ik calorieën. Ik ben er zelfs in geslaagd om 60 pond af te vallen met behulp van lichaamsbeweging. Toen merkte ik afgelopen zomer dat mijn broek net iets te strak was voor comfort. Ik wist dat er iets moest veranderen. Hoe triest ik het ook vond om toe te geven, ik wist dat ik suiker moest schrappen. Maar ik wist ook dat het elimineren van de zoete dingen op de lange termijn niet zou werken – ik zou uiteindelijk toegeven aan hunkeren. Ik had iets nodig dat mijn eetgewoonten volledig zou resetten. Ik heb gekozen voor een ketogeen dieetplan – zorg ervoor dat je deze dingen weet voordat je zelf aan het keto-dieet begint.

Het keto-dieet (keto is een afkorting voor ketogeen) is een vetrijk, koolhydraatarm dieet. Het staat slechts 20 gram koolhydraten per dag toe, wat niet genoeg ruimte laat voor veel fruit en groenten – en snoep en zetmeel zijn volledig verboden terrein. Je belangrijkste voedselbronnen zijn vet en eiwitten, zoals rundvlees en kaas of kip en avocado’s. Bij het keto-dieet kap je de favoriete snelle energiebron van je lichaam, koolhydraten, en dwing je je lichaam om opgeslagen vet om te zetten in energie. Dit metabolische proces verbrandt eigenlijk vet van je heupen, dijen, buik en organen (leververvetting, iemand?). Het keto-dieetplan snijdt koolhydraten zo drastisch dat je lichaam geen andere keuze heeft dan zich tot je vetreserves te wenden.

Ik besloot om op een maandag te beginnen, en net zoals die keto in was en koolhydraten uit waren.

De eerste week van het keto-dieetplan was niet gemakkelijk. Ik snakte nog steeds elke avond naar chocolade. Ik ervoer ook de gevreesde “keto-griep” ongeveer 48 uur in – dit gebeurt als gevolg van een pauze in energie, terwijl je lichaam de overstap maakt van het verbranden van koolhydraatbrandstof naar vet. Ik voelde me moe, traag en ongericht. Maar verbazingwekkend genoeg voelde ik geen honger. Zo stopte het verlangen. Vet en eiwit, die zeer vullend zijn, verteren langzamer dan koolhydraten; dit betekende dat ik geen honger had tijdens de maaltijden. Dit is wat er nog meer met je lichaam kan gebeuren tijdens het keto-dieet.

Ongeveer vier dagen later trok de mist van de keto-griep op en voelde ik me energieker en meer gefocust dan ik me in jaren had gevoeld. In de komende zeven weken viel ik 15 pond af en gleed gemakkelijk terug in de broek die twee maanden eerder te strak zat. De grootste verandering kwam echter met mijn controle over mijn zoetekauw. Elke donut of elk koekje dat ik tegenkwam was een uitdaging, maar het was ook een gemakkelijke beslissing: te veel koolhydraten eten en mijn lichaam zou uit ketose raken. Ik zou het hele proces opnieuw moeten beginnen. Zou het echt de moeite waard zijn? Het antwoord was duidelijk: nee.

Toen ik eindelijk weer suiker at – de feestdagen – was ik bang dat één hap een golf van oncontroleerbare verlangens naar suiker zou ontketenen. Gelukkig gebeurde het tegenovergestelde: ik nam een ​​hap en ontdekte hoeveel mijn gehemelte was veranderd. Ik kon geen taart eten. Ik had amper een hap op.

Keto hielp me mijn twee hoofddoelen te bereiken: ik maakte een vliegende start met mijn gewichtsverlies en temde het suikermonster dat mij jarenlang had geregeerd. Bovendien heb ik een handige truc geleerd. Als ik hunkert naar chocolade – en soms komt die hunkering ook – kan ik met plezier snacken op een vierkant van ultradonkere chocolade (88 procent cacao of hoger) en de roep van mijn ooit onverzadigbare zoetekauw stilletjes op een overwegend gezonde manier kalmeren. Overweeg je om zelf aan het keto-dieet te beginnen? Bekijk deze keto-dieetgids voor beginners om je op weg te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.