Hoe een BIPOC-podcast voor geestelijke gezondheid me helpt kalm te blijven

Een podcast over geestelijke gezondheid

Het jaar is 2020. De maand is maart. En de wereld zoals we die kenden zou nooit meer normaal zijn.

Covid-19 was geland in New York City en het sloeg hard toe. Hier in een van de epicentra van de pandemie leerde ik snel dat Covid-19 heel reëel is.

Mensen in mijn gemeenschap – de Latinx-gemeenschap – werden hard getroffen door de pandemie, en dat worden ze nog steeds.

Mijn vrienden, familie en kennissen zijn ziek geworden en in sommige gevallen overleden aan Covid-19.

Onnodig te zeggen dat mijn geestelijke gezondheid een deuk kreeg.

Tijdens de begindagen van de pandemie zag ik beelden van overvolle ziekenhuizen, nieuwsberichten van huilende familieleden die dierbaren verloren en de toename van het aantal gevallen en dodelijke slachtoffers. Ik bleef sprakeloos en overweldigd.

Op een ochtend in maart controleerde ik Spotify en zag ik een Daily Wellness-afspeellijst voor mij samengesteld. De afspeellijst bevatte een mix van muziek en podcasts over geestelijke gezondheid om me door de dag te helpen.

De eerste die ik probeerde was “The Daily Shine”, een hybride podcast-meditatie die meditatietechnieken zoals mantra’s of herhaling gebruikt om je te helpen een zelfzorgintentie voor de dag te stellen.

Een meer inclusieve wellness-podcast

Ik ben nooit iemand geweest voor podcasts over gezondheid en welzijn, omdat ik ze meestal te algemeen vind voor mijn behoeften en niet te relateren. Maar “The Daily Shine” was anders.

Voor het eerst hoorde ik van iemand met levenservaring waar ik me in kon vinden, een zeldzaamheid in een wellnessruimte die wordt gedomineerd door witte stemmen. En ze had het over problemen die van invloed zijn op zwarte, inheemse en gekleurde mensen (BIPOC) – 90 procent van de inhoud op “The Daily Shine” is gemaakt en ingesproken door zwarte vrouwen.

“The Daily Shine” is een uitloper van de Shine-app voor zelfzorg, opgericht door Marah Lidey en Naomi Hirabayashi, twee gekleurde vrouwen die de gezondheids- en welzijnsruimte opnieuw wilden uitvinden om meer inclusief te zijn en BIPOC te vertegenwoordigen.

De behoefte aan meer diverse stemmen

Het economische en politieke klimaat waarin we ons momenteel bevinden, vraagt ​​om meer vertegenwoordiging van BIPOC-stemmen in de podcastwereld.

Denk er eens over na: zou een blanke podcast-host echt met iemand uit de zwarte gemeenschap kunnen praten over het omgaan met de moord op George Floyd? Evenzo is het voor niet-Aziatische hosts moeilijk om de Aziatische gemeenschap inzicht te geven in de toename van anti-Aziatische haatmisdrijven.

Het lijdt geen twijfel dat veel gastheren (ongeacht ras) goede bedoelingen hebben en willen helpen. Maar het is anders wanneer een BIPOC-host met andere diverse gasten over hun emoties spreekt – de discussie wordt een gedeelde ervaring.

BIPOC is ondervertegenwoordigd in podcasting

“The Daily Shine” heeft de stemmen van de BIPOC-gemeenschap versterkt.

Een onderzoek uit 2016, uitgevoerd door de online publicatie Kwarts beoordeelde meer dan 1.400 podcasts gevonden op iTunes in de Verenigde Staten. Daarvan had 85 procent ten minste één witte host, vergeleken met slechts 18 procent met ten minste één BIPOC-host.

Er is een gebrek aan diversiteit in podcasting, en misschien is het geen verrassing dat podcastluisteraars overwegend blank zijn.

In 2019 voerde Edison Research telefonisch landelijke enquêtes uit onder meer dan 5.500 mensen van 12 jaar en ouder om de gewoonten van podcastconsumenten te analyseren.

Uit de bevindingen bleek dat slechts 11 procent van de Amerikaanse podcastluisteraars zwart is, hoewel ze 13 procent van de bevolking uitmaken; 4 procent Aziatisch (6 procent van de bevolking); en 9 procent is Spaans (18 procent van de bevolking).

“BIPOC heeft middelen nodig buiten de traditionele therapie om om hun geestelijke gezondheid te beheren”, zegt Jason Phillips, een Black-gediplomeerde klinische maatschappelijk werker, gecertificeerde levenscoach en gastheer van de “Peace & Prosperity Podcast.”

“Met podcasts die specifiek op BIPOC zijn gericht, kunnen gesprekken over geestelijke gezondheid worden genormaliseerd en gepromoot”, zegt hij. “De gedeelde informatie, de gasten die worden geïnterviewd en de verhalen van andere BIPOC maken de podcasts los van de andere twee miljoen podcasts die beschikbaar zijn.”

(Dit zijn de boeken over geestelijke gezondheid die therapeuten lezen.)

Een podcast over geestelijke gezondheid voor mensen zoals ik

“The Daily Shine” is het gemeenschapsgevoel geworden waarvan ik niet wist dat ik het nodig had.

De stemmen van de vertellers, hun empathie en hun vermogen om zich oprecht te verhouden tot de worstelingen die mensen van kleur doormaken, gaven me troost.

Ik had te maken met Tiffany Walker, de primaire gastheer in 2020. (Kies een recentere aflevering en je zult waarschijnlijk Mel Chanté op de meeste dagen als gastheer horen.)

Tijdens de protesten voor sociale gerechtigheid had ik het gevoel dat ik meer moest doen dan alleen online petities ondertekenen, met mijn niet-BIPOC-vrienden praten over de realiteit van systemisch racisme (vooral in de gezondheidszorg), en al mijn tijd op sociale media gebruiken om bewustzijn verspreiden.

Ik voelde me overweldigd en uitgeput, maar de gastheren herinnerden me eraan dat het oké is om op te laden. Het is oké om te rusten en aan zelfzorg te doen. Het is oké om mijn gevoelens te voelen.

Wat te verwachten van “The Daily Shine”

Je kunt de Shine-app gratis downloaden en krijgt toegang tot een dagelijkse meditatie (“The Daily Shine”), artikelen over een thema over geestelijke gezondheid en de mogelijkheid om in te loggen met je dankbaarheid.

Met een premium abonnement ($ 64 per jaar) geeft de Shine-app leden toegang tot meer dan 800 specifieke programma’s die te maken hebben met een verscheidenheid aan psychische problemen.

De podcast-afleveringen, die tussen de zes en vijftien minuten duren, bieden strategieën om door alledaagse uitdagingen te navigeren, zoals je overweldigd voelen op het werk of een gebrek aan grenzen in je persoonlijke leven, door middel van geleide meditaties om je te helpen het hoofd te bieden.

Elke doordeweekse dag begint met een intentie om de toon voor de dag te zetten. Op maandag is er bijvoorbeeld meestal een schrijfopdracht die ongeveer 12 minuten duurt en je helpt je te concentreren op welke specifieke doelen je voor de week wilt bereiken.

Als het je bedoeling is om meer aan zelfzorg te doen, zal de schrijfprompt je vragen welke specifieke acties je kunt ondernemen om ‘ik’-tijd vrij te maken.

Op woensdag leidt gastheer Elisha Mudly een meditatie die zich richt op geluid of beweging. Je zou kunnen beginnen door je schouders heen en weer te rollen of je ademhaling te harmoniseren met af en toe een om.

Meestal eindigen alle meditatiesessies met een mantra die je hardop of voor jezelf kunt herhalen om de intentie voor de dag te versterken.

Afhankelijk van de sessie zou je iets kunnen zeggen als: “Ik kan luisteren naar het huidige moment”, of “Ik luister met empathie en een open hart.”

Over het algemeen is de podcast bedoeld om angst en andere gevoelens van rusteloosheid te kalmeren en je te helpen zelfcompassie te oefenen.

blackCAT/Getty Images

De waarde van BIPOC-podcasts

Door het BIPOC gehoste podcasts helpen de tot zwijgen gebrachte stemmen te versterken en geven kracht aan degenen die zich ongezien of vergeten voelen door de samenleving.

Podcasts zoals “The Daily Shine” bevatten hosts die waarschijnlijk hebben meegemaakt wat andere gekleurde mensen hebben meegemaakt.

Shine-oprichters Lidey en Hirabayashi hebben bijvoorbeeld allebei hun individuele ervaringen gedeeld als de enige vrouw van kleur (respectievelijk zwart en Aziatisch) in de kamer tussen blanke mannelijke collega’s in de technische wereld. Soms was ik de enige Latinx-persoon in de kamer.

Online communities voor BIPOC zijn, net als podcasts, een reddingslijn geworden voor gemarginaliseerde gemeenschappen, waardoor ze zich gehoord, geliefd en begrepen voelen.

Phillips is het ermee eens dat podcasts je het gevoel geven dat je niet de enige bent met een specifiek mentaal gezondheidsprobleem.

“Het hebben van de virtuele / digitale ondersteuning is van onschatbare waarde, vooral als je tussen sessies met je therapeut zit of nog geen therapeut hebt gevonden”, zegt hij.

Op zijn podcast deelt Phillips zijn persoonlijke ervaringen om zijn luisteraars aan te moedigen zelfreflectie te oefenen als het gaat om hun waarden, overtuigingen en gedrag.

Hierdoor hoopt hij dat zijn luisteraars dingen bereiken als vrede, geluk en succes.

Het stigma op de geestelijke gezondheid

Het is geen geheim dat er een stigma op geestelijke gezondheid rust in BIPOC-gemeenschappen. (Hier leest u hoe een Latinx tijdens quarantaine omging met een bipolaire stoornis en hoe zijn verzorger hielp.)

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie worden soms gezien als problemen die gemakkelijk kunnen worden overwonnen.

In zwarte, Aziatische en Latinx-gemeenschappen wordt sterk de nadruk gelegd op veerkracht en doorzettingsvermogen. Geestelijke gezondheidszorg past niet in deze mal – het wordt gezien als een teken van ‘zwakte’.

Maar psychische aandoeningen treffen jonge volwassenen in hoge mate en BIPOC loopt risico.

Volgens gegevens uit 2017 van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration en de Centers for Disease Control and Prevention hadden in totaal 2,5 miljoen jonge volwassenen van 18 tot 25 jaar een ernstige psychische aandoening.

Daarvan was 7,6 procent niet-Spaans-Aziatisch, 5,7 procent Spaans en 4,6 procent niet-Spaans Zwart.

Het is duidelijk dat psychische problemen iedereen treffen. En iedereen verdient het om meelevende geestelijke gezondheidszorg te vinden.

Belemmeringen voor geestelijke gezondheidszorg

Soms is het echter niet genoeg om stigma te overwinnen. Dat komt omdat BIPOC met een psychische aandoening barrières ervaart voor de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens de American Psychiatric Association (APA) zijn dit onder meer een gebrek aan verzekering of onderverzekerd zijn, een gebrek aan diversiteit onder zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg, taalbarrières en een wantrouwen jegens het gezondheidszorgsysteem.

En de APA constateert, niet verwonderlijk, dat de Covid-19-pandemie en de stress die het heeft veroorzaakt, voor niemand gemakkelijk is geweest, vooral niet voor gekleurde gemeenschappen.

Destigmatisering van de geestelijke gezondheidszorg

Gratis bronnen, zoals ‘The Daily Shine’, helpen de geestelijke gezondheid in BIPOC-gemeenschappen te destigmatiseren.

Ze worden essentiële verkooppunten waar minderheden, zoals ik, hun problemen kunnen horen en creatieve oplossingen kunnen krijgen.

“Podcasts, steungroepen en blogs zijn erg populair als supplementen buiten therapie om je geestelijke gezondheid te beheersen”, zegt Phillip.

In zijn geval liet hij mensen contact met hem opnemen omdat ze een podcast hoorden waarin hij een gastspreker was over geestelijke gezondheid.

Hoe “The Daily Shine” mij heeft veranderd

Meer dan een jaar later luister ik nog steeds dagelijks naar “The Daily Shine”. Ik speel het meestal na het ontbijt terwijl ik aan mijn ochtendkopje thee nip.

De ochtendmeditatiesessies zijn een leuke manier om mijn dag te beginnen.

Ik zit op mijn bed om het te doen – het is de enige manier waarop ik privacy kan krijgen en weg kan van de buitenwereld. (Dat gezegd hebbende, sommige meditatiesessies vragen je eigenlijk om je af te stemmen op je omgeving om om je heen te horen en te zien.)

Nadat ik dit een jaar heb gedaan, merk ik dat ik aardiger voor mezelf ben, waar nodig grenzen stel (ik ben goed geworden in het zeggen van ‘nee’) en uitdagingen met een open geest benader.

Natuurlijk heb ik nog steeds slechte dagen of dagen waarop ik niet wil mediteren. Maar over het algemeen heeft deze podcast voor geestelijke gezondheid het gemakkelijker gemaakt om elke dag tijd te nemen voor mijn mentale welzijn. Ik heb zelfs mijn vrienden en familie verteld hoe het me ten goede heeft veranderd.

Ik heb me gerealiseerd dat ik zonder eerst voor mijn geestelijke gezondheid te zorgen, geen gezonde levensstijl zou kunnen leiden, ongeacht hoe gezond ik at of hoeveel ik sport.

Ontdek vervolgens hoe de zelfzorgdagboeken van Silk en Sonder mij hebben geholpen mijn doelen te bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.