Hoe de zondagsangst te overwinnen?

Hoe de zondagsangst te overwinnen?

Hoe je zondagsangst te overwinnen

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics werken de meeste Amerikanen meer dan 8 uur per dag – ze besteden meer tijd aan het werk dan aan huishoudelijke activiteiten, zorg voor familie, onderwijs, maaltijden, persoonlijke verzorging en vrije tijd gecombineerd. Als deze sleur je bekend voorkomt, heb je waarschijnlijk geen wetenschappelijke gegevens nodig om je te vertellen hoeveel maandagen kunnen zuigen (hoewel onderzoekers van de Universiteit van Vermont in 2011 Twitter-gegevens gebruikten om te bevestigen dat we allemaal een hekel hebben aan maandagen). Maar de afgelopen jaren zijn deze maandagblues ook in onze vrije uren geslopen, een fenomeen dat experts de zondagsangsten noemen.

Heb je ooit de ‘Sunday Scaries’? Psychologen noemen 5 redenen waarom deze ‘anticiperende angst’ gebeurt

“De zondagse angsten zijn een overweldigend gevoel van angst en angst om de volgende dag naar het werk of naar school te gaan”, zegt Renée L. Goff, PsyD., PMH-C, een gediplomeerd klinisch psycholoog en de eigenaar van Orchid Wellness & Mentoring. Afhankelijk van je schema, hoeft deze angst niet per se op een zondag toe te slaan, maar wanneer je besteedt aan wat bedoeld is als persoonlijke tijd, stress over aankomend werk.

En hoe voelen de zondagsangsten aan? “Sommige mensen beschrijven het als een zwaarte die ze in hun lichaam kunnen voelen, terwijl anderen zich zo zenuwachtig voelen dat ze uit hun huid kunnen springen”, zegt Dr. Goff. “Je bent je er ook heel goed van bewust dat de tijd wegtikt en de vrijheid van je weekend ten einde loopt.”

Het is ook heel gebruikelijk. Op basis van verschillende peilingen ervaart 75 tot 80% van de mensen de angsten op zondag, zegt Amanda Stemen, een gediplomeerd therapeut en eigenaar van Fundamental Growth in Los Angeles, Californië. Maar alleen omdat het wijdverbreid is, wil nog niet zeggen dat het niet beheersbaar is. Dit is hoe experts zeggen dat je je zondagse angst kunt verlichten.

Krijg de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor wellnesstips de hele week lang

Structureer je zondag

“Structuur kan een beste vriend zijn als je de zondagse angsten voelt”, zegt Angela Ficken, een psychotherapeut gevestigd in Boston, Massachusetts. “In plaats van op de bank te zitten en naar de klok te kijken, ga iets doen dat je leuk vindt.” Je kunt nog steeds een vleugje van dat gevoel van angst krijgen, maar dat gevoel is moeilijker vast te houden als je iets doet waardoor je je goed voelt, zegt ze. Bovendien leert onderzoek ons ​​dat het toevoegen van structuur aan onze dagen ons kan helpen een groter gevoel van controle te krijgen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Daarom is het niet alleen belangrijk om je zondagen te structureren, maar ook om er consistent mee te zijn, zegt Ficken.

En als die maandagwekker afgaat, zijn hier 7 ochtendhersenoefeningen om je hoofd leeg te maken

Vergeet niet te ontspannen

Die gegevens van het Bureau of Labor Statistics laten zien hoe weinig tijd we doordeweeks hebben om aan niet-werkgerelateerde activiteiten te doen, maar probeer bij het structureren van je zondag niet te veel boodschappen en klusjes te doen. Als je in het algemeen meer stress voelt, is het belangrijk om ruimte te maken voor ontspannende activiteiten in je zondagsplan om jezelf te aarden, zegt Naiylah Warren, LMFT. En er is geen goede manier om te ontspannen. “Misschien een bodyscan-meditatie, misschien een middagdouche of bad, misschien een boeiende film of show”, zegt Warren. “[Whatever] voelt als een nuttige afleiding om te herstellen van de angsten.”

Inspiratie nodig? Bekijk 10 bewezen strategieën om te ontspannen en je geest te kalmeren

Lokaliseer angstbronnen achter de Sunday Scaries

Angst is een normale menselijke ervaring en een van de belangrijkste manieren om ermee om te gaan, is door je persoonlijke triggers te identificeren. “Probeer vast te stellen wat je echt doet vrezen voor de week”, zegt Dr. Goff. “Is het een deadline, vergadering of presentatie?”

Zelfs als er geen enkele reden is voor je zondagse angst, kan het helpen om de stress die je van de komende week verwacht in hapklare brokken te organiseren, het allemaal beter beheersbaar te maken. “Maak meerdere takenlijsten”, raadt Dr. Goff aan. Een lijst voor taken die onmiddellijk moeten worden voltooid, een andere voor taken die minder urgent zijn en een definitieve lijst voor taken die u op een bepaald moment wilt voltooien. “Als je deze ziet, kun je in perspectief plaatsen wat belangrijk is en wat je voorlopig kunt loslaten”, zegt ze. “Dit kan helpen de anticipatie op de stress en angst van de week te verminderen.”

Als het doordeweeks toch toeslaat, kun je de stress als volgt afsluiten in 5 seconden plat

Creëer wat spanning voor de komende week

Het wegwerken van de angsten op zondag gaat niet alleen over het temperen van de doem en somberheid van de komende week. “Als je iets hebt om naar uit te kijken, heb je ook iets om over na te denken dat prettig is in plaats van je alleen te concentreren op de angst die je voelt”, zegt Ficken. Het is een vorm van het herkaderen van je gedachten: in plaats van je te concentreren op de vreselijke dingen die je van de week verwacht, bouw je opwinding op tijdens een koffie- of lunchafspraakje met een vriend met wie je wilde praten. “Dit geeft je de mogelijkheid om je gedachten te verleggen naar iets leuks en zal je humeur helpen verbeteren.”

Eén idee: laat een vriend(in) met je meedoen voor deze leuke trainingen voor mensen die een hekel hebben aan sporten

Sluit je zondag af met de juiste energie

Of je nu een stralende huid, een gezondere nachtrust of een mentale boost wilt, een geweldige avondroutine kan grote gezondheidsvoordelen bieden. Maar als je last hebt van de angsten op zondag, wil je misschien een speciale routine opbouwen voor deze meer angstige avonden, zegt Warren. “Dit is een kans om jezelf de tijd te geven om tot rust te komen – misschien wil je een dagboek bijhouden, een gezichtsmasker doen, een paar pagina’s van je boek lezen – sta jezelf toe om te decomprimeren zodat je je krachtig en zelfverzekerd voelt dat je klaar bent voor de volgende dag”, zegt ze. En doe je best om deze ‘jij’-tijd te eren. Dat betekent, indien mogelijk, zondagavond aan je zelfzorg besteden – en de werk-e-mails voor maandagochtend achterlaten.

Volg de Healthy op Facebook, Instagram en Twitter. Leef beter – blijf lezen:

bronnen

Mensen:

Renée L. Goff, PsyD., PMH-C, een gediplomeerd klinisch psycholoog en eigenaar van Orchid Wellness & Mentoring

Amanda Stemen, gediplomeerd therapeut en eigenaar van Fundamental Growth in Los Angeles, Californië.

Angela Ficken, een psychotherapeut gevestigd in Boston, Massachusetts

Websites:

US Bureau of Labor Statistics: “Gemiddelde uren per dag besteed aan geselecteerde activiteiten op gewerkte dagen naar arbeidsstatus en geslacht”

Universiteit van Vermont: “Studie: geluk naar beneden”

tijdschriften:

Journal of Global Health: “Regularisering van dagelijkse routines voor geestelijke gezondheid tijdens en na de COVID-19-pandemie”

Leave a Reply

Your email address will not be published.