Het voedingstekort dat je haarverlies kan veroorzaken

Het voedingstekort dat je haarverlies kan veroorzaken

Word je daar een beetje kaal? Het kan komen door je dieet, zeggen experts.

Als-je-dit-een-eten-niet-eet,-zal-je-meer-waarschijnlijk-te-gaan_331355027_Estrada-Anton

Estrada Anton/Shutterstock

Doe de pruiken, de haarpluggen en de te dure groeicrèmes weg. De wetenschap heeft misschien een meer natuurlijke oplossing voor dit craniale raadsel – zonder een niet zo dol afscheid te nemen van je follikels. Volgens een groeiend aantal onderzoeken kunnen veganistische of vegetarische diëten het proces van je haarverlies versnellen.

Een evaluatie uit 2006 van 40 jaar onderzoek onthulde een nauw verband tussen ijzertekorten en haaruitval. Hoewel dit onderzoek niet betekent dat ijzertekort definitief haaruitval veroorzaakt, is het nauwe verband tussen de twee iets dat veganisten, vegetariërs en mensen met dunner wordend haar die geen vlees eten, zouden moeten herkennen. Kris Sollid, RD, de Senior Director of Nutrition Communications bij de International Food Information Council, zegt dat de exacte manier waarop ijzer de haargroei beïnvloedt, ook onbekend is. Haaruitval is echter een van de 13 tekenen van een ijzertekort die u misschien negeert.

Wat de wetenschap wel weet, is dat als je niet genoeg ijzer hebt voor je rode bloedcellen om hemoglobine te vormen, je ook niet genoeg zuurstof hebt om te groeien en je haar te herstellen, legt Caroline Apovian, MD, de directeur van de Nutrition and Weight Management Center in het Boston Medical Center, en professor aan de Boston University School of Medicine. Vooral veganisten en vegetariërs hebben een lage, maar normale ijzervoorraad. Ze moeten er dus voor zorgen dat ze ijzerrijk voedsel eten en voldoen aan de dagelijkse aanbevolen ijzerinname voor niet-vleeseters, die 1,8 keer meer is dan die van carnivoren, zegt Dr. Apovian. Hier zijn enkele van de beste veganistische ijzerbronnen om in te slaan.

Er zijn ook twee soorten ijzer: heemijzer dat voorkomt in dierlijk voedsel en non-heemijzer dat voorkomt in zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Mensen nemen heemijzer beter op dan niet-heemijzer, daarom hebben vegetariërs volgens Sollid bijna het dubbele nodig. Broccoli, bonen, donkere bladgroenten, havermout en quinoa zijn enkele voedingsmiddelen met een hoger ijzergehalte die Dr. Apovian aanbeveelt voor veganisten en vegetariërs. Praat met uw arts voordat u ijzersupplementen gebruikt, omdat een ijzerstapeling net zo gevaarlijk kan zijn als een tekort, zeggen experts.

Toch is ijzer misschien niet de oorzaak van haarverlies, omdat er volgens de American Academy of Dermatology veel andere factoren zijn, waaronder stress, veroudering, genetica, medicijnen, hormonale veranderingen en andere gezondheidsproblemen. Zelfs stylingfouten zijn een van de 16 verrassende redenen waarom je haar uitvalt.

Zelfs als je kaalheid of dunner wordend haar niet te wijten is aan een dieet, kan het geen kwaad om gezond te eten. Sollid raadt aan om ijzerrijke voedingsmiddelen te combineren met bronnen van vitamine C, omdat dit je helpt meer van het ijzer dat je eet op te nemen. Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B en E, zoals avocado, bonen, spinazie en olijfolie, kan ook helpen, meldt Healthline. Als al het andere faalt, bekijk het dan van de positieve kant – sommige onderzoeken zeggen dat kaal zijn je aantrekkelijkheid juist kan vergroten. Dus tel de kale jongens nog niet mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.