‘Het is OK om te vertragen’: het verhaal van TikTok’s plant-groeiende goeroe, @Creative_Explained

Deze fan-favoriete influencer met 6 miljoen volgers deelt hoe de natuur zijn geest herstelde in moeilijke tijden. Hier onderzoeken we hoe dat hem tot een van de meest geliefde persoonlijkheden van sociale media heeft gemaakt.

“Ik ben altijd vrolijk geweest, maar niet altijd gelukkig geweest”

Als je Armen Adamjan volgt – beter bekend als @creative_explained voor zijn TikTok- en Instagram-fans – dan ben je al bekend met zijn energieke stijl van onderwijs over de zen van tuinieren.

Maar over deze megawatt-meester op het gebied van plantengroei en duurzaamheidshacks, is er ook veel dat u misschien niet weet. “Ik bedoel, ik ben altijd optimistisch geweest”, vertelde Adamjan in een exclusief interview met de gezonde @Reader’s Digest“maar ik ben niet altijd gelukkig geweest.”

Als dat verrassend lijkt, zou dit ook kunnen: Adamjan was niet van plan om in de tuinbouw carrière te maken. Nu de auteur van Gooi het niet weg en Gooi het niet weg 2, hij werd geboren in Armenië voordat zijn familie naar Denemarken verhuisde, waar hij tot 14 jaar woonde. Toen het gezin vervolgens naar de VS verhuisde, begon Adamjan met filmen in Rhode Island en Boston en verhuisde vervolgens naar Californië om zijn geluk te beproeven in de filmindustrie . “Ik concentreerde me op wat me gelukkig maakte”, zegt de nu 32-jarige. Maar zoals de meeste mensen die ooit een creatieve carrière hebben nagestreefd, vertelt hij ons: “Ik heb een aantal dieptepunten in mijn leven bereikt waar dingen gewoon niet in beweging kwamen. Ik begon te twijfelen of ik film moest gaan maken of niet.”

‘Ik heb mijn carrière in de stad verlaten om een ​​plantenwinkel te openen – en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest’

Gooi het niet weg

Een reis van een jaar door de VS hielp hem bij het zoeken naar zijn ziel. “Ik heb drie of vier jaar geleden een roadtrip gemaakt naar alle 50 staten. Het kostte me 13 maanden om te voltooien, en ik voelde me echt verbonden met de natuur. Er is zoveel moois in de wereld’, zegt hij, ‘alleen al in de VS. Overal waar ik kwam waren verschillende mensen, verschillende culturen, maar mensen hadden nog steeds met dezelfde problemen te maken.

“Al het moois om me heen zien en mensen zien worstelen en overstuur, verdrietig of gestrest – ik wilde gewoon vertalen wat ik zag in hun gedachten. Dat werd mijn doel: proberen de wereld te helpen hun ogen te openen.”

Toen in 2020 de Covid-19-pandemie toesloeg, stelde een vriend Adamjan voor om TikTok te proberen. “Ik had al Instagram en Snapchat en YouTube, dus ik zei prima, ik doe een TikTok-video.”

Die ene poging veranderde alles. “Diezelfde dag stond ik in de keuken op het punt om de onderkant van een groene ui af te snijden, en ik liet zien hoe je kunt [use that food scrap to] meer groene uien telen. Het was een clip van 50 seconden. Het ging meteen viraal.”

Adamjan zegt dat hoe meer hij mensen leerde, hoe meer zijn eigen wonder voor planten groeide. “Ik vind het fascinerend dat je uit één klein zaadje groenten en fruit kunt verbouwen, met complexe kennis waarvan mensen denken dat die ingewikkeld is. De meeste tuinieren en planten kweken is niet zo moeilijk. Het meeste is wachten.”

Sommige restjes die je gooit zijn rijk aan voeding – lees 7 geniale voedingshacks die een diëtist ons net heeft geïnspireerd om te proberen

Plantenverzorging is een vorm van zelfzorg

Tegenwoordig, zegt Adamjan, is wat ooit een experiment op sociale media was, nu een zelfzorgritueel. “Mensen beginnen” [their morning] met de telefoon, die de dag begint met chaos. Ik word wakker en breng 30 minuten door met de planten, en dan begin ik aan mijn dag. Ik controleer de voortgang. Ik geef ze water, ik controleer of ze ziek zijn. Bij tuinieren en planten draait het niet alleen om het eten van fruit en groenten. Het haalt me ​​weg uit het hoge tempo. Het brengt me bij het huidige moment.”

In een poging om meer van het publiek dat te laten begrijpen, bereidt Adamjan zich voor om een ​​allereerste initiatief te lanceren dat hij het 1.000 Plant Project noemt. “Ik ben 1000 zaden aan het ontkiemen – tomaten, paprika’s, komkommers – en plant ze in kleine kopjes. Ik ga buiten op straat staan ​​om ze gewoon uit te delen: ‘Neem er een en laat hem groeien.’” Zijn doel? “Ik hoop dat door het weggeven van 1.000 planten die ik zelf heb gekweekt, het mensen kan inspireren om ze mee naar huis te nemen, ze te planten en te laten groeien. ‘Waarom geeft deze man gratis planten weg?’ Als het eenmaal in hun gedachten klikt, denken ze misschien twee keer na voordat ze het weggooien. Misschien gaan ze naar huis en voelen ze zich slecht dat ik het werk heb gedaan om het te doen.” Hij hoopt dat de respons zal leiden tot een bredere campagne. “Ik hoop dit op verschillende locaties over de hele wereld te doen. Ik zal een rondleiding plannen waar ik planten zal uitdelen. Dat kleine duwtje zou dat kleine kopje kunnen zijn.”

Adamjan is zich bewust van waar hij tegenaan loopt: de praktische logistiek van het leven van mensen. “Mensen rennen rond, ze hebben een druk leven: ‘Dit ziet er leuk uit, maar ik heb geen tijd.’ Maar als je tijd hebt om een ​​Netflix-tv-programma of -film op te zetten, duurt het niet zo lang – misschien vijf minuten, drie minuten en dan gewoon wachten. Mensen worden ontmoedigd door tuinieren en denken dat ze veel nodig hebben. Mensen wonen in appartementen en hebben geen tuin.”

Over Zoom met ons wijst hij naar een plant waarvan hij het groeiproces heeft gehackt door hem op een paal in zijn flat te laten groeien. “Kijk eens naar dit potje: 15, 20 komkommers. Deze komkommerplant groeit meestal langs de grond omdat hij zwaar wordt.” Voor deze en andere planten zegt Adamjan: “Dit spul dat ik leer is geen nieuwe kennis, het wordt al duizenden jaren gedaan. Ik maak het gewoon simpel en probeer het proces aan te passen”, zegt hij, om telen in verschillende omgevingen toegankelijk te maken en “mensen aan te moedigen om te gaan tuinieren. Om meer rust in hun hoofd te krijgen.”

De 8 beste kamerplanten voor geestelijke gezondheid, zeggen wellness-experts

“Groeien verandert je echt.”

“Als elk mens op aarde maar één plant zou laten groeien,” zegt Adamjan, “denk dan eens aan de overvloed aan voedsel die we zouden hebben. De wereldhonger zou eindigen omdat we allemaal genoeg voedsel zouden hebben. Mensen denken dat ze naar de supermarkt moeten, maar . . . als je je eigen planten gaat kweken, begin je de tijd die je erin steekt en de hoeveelheid werk die je erin hebt gestoken te waarderen. Dat zorgt er weer voor dat je wel twee keer nadenkt voordat je iets weggooit.”

Dat perspectief, zegt hij, is zijn hele leven veranderd. “Groeien. . . verandert je helemaal. Het verandert je echt. Ik kan niet niet gelukkig zijn. Het is gewoon een vreugde die je krijgt, ik kan het niet eens beschrijven. Het is oké om te vertragen.”

Haal meer wellness-inspiratie uit de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagramen blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.