Het gezondheidsvoordeel van bananen waarvan u zeker niet op de hoogte was, onthullen diëtisten

Ze zijn een van de gemakkelijkste (en lekkerste) vruchten om onderweg te pakken. Jij waarschijnlijk wist bananen waren een goede bron van kalium – hier is nog een voordeel van bananen waar je buik waarschijnlijk heel blij van wordt.

Waarom bananen het beste fruit zijn

Bananen: ze lijken misschien basic voor zover het fruit betreft, maar als je er een in je ontbijtgranen snijdt of er een in je smoothie mengt, doet het misschien nog meer goed voor je lichaam dan je wist.

Onderzoek leert ons dat de gewone banaan een buitengewoon aantal voedingsvoordelen biedt:

  • Bananen bevatten antioxidanten die de immuniteit kunnen verhogen en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen, volgens onderzoek gepubliceerd in Voedsel scheikunde.
  • Ze bevorderen ook de slaap met tryptofaan en melatonine, volgens de Tijdschrift voor medische en geallieerde wetenschappen.
  • Bananen bevatten vezels die de spijsvertering vertragen, zodat je je langer vol voelt, volgens de American Journal of Clinical Nutrition.

Nu voegt een recente studie nog een ander gezondheidsvoordeel voor bananen toe: een goede darmgezondheid.

Waarom zijn bananen goed voor de darmgezondheid?

In 2021 hebben onderzoekers uit Australië meer dan 50 eerdere onderzoeken beoordeeld om beter te begrijpen hoe onze darm (of meer klinisch bekend als het maag-darmstelsel) onze algemene gezondheid beïnvloedt. Hun recensie, gepubliceerd in de Tijdschrift voor gastro-enterologie en hepatologie, onthult het belang van een uitgebalanceerd microbioom. “Het darmmicrobioom zijn de bacteriën die in onze darmen leven”, zegt Dana Ellis Hunnes, PhD, senior diëtist aan het UCLA Medical Center en auteur van het boek van januari 2022, Recept om te overleven. “Men denkt dat hoe meer algemene diversiteit er in onze darm is, hoe gezonder ons darmmicrobioom is.”

Je hebt waarschijnlijk wel eens van probiotica gehoord, maar wat zijn dat? Probiotica zijn levende bacteriën die worden aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen. Het zijn de “goede” bacteriën in deze microbioombalans. (En als u meer aan uw dieet wilt toevoegen, kijk dan welke 12 probiotische merken voedingsdeskundigen het meest vertrouwen.)

Maar je kunt niet zomaar probiotica consumeren en het een dag noemen. Deze gezonde bacteriën hebben ook voeding nodig – en dat is waar voedsel zoals bananen om de hoek komt kijken. “Bananen bevatten veel vezels die oplosbare vezels worden genoemd, wat een soort prebioticum is”, zegt Sally Twellman, een geregistreerde diëtist bij Heading Health. Prebiotica zijn het voedsel dat deze goede darmbacteriën gebruiken om een ​​hele reeks gezonde activiteiten uit te voeren, waarbij ze een belangrijke rol spelen in functies zoals je spijsvertering en de regulering van het immuunsysteem.

Waarom is darmgezondheid belangrijk?

“Ons maagdarmkanaal (GI) is eigenlijk de basis voor al onze gezondheidssystemen”, legt Twellman uit. En als de goede bacteriën van ons darmmicrobioom niet worden gevoed met prebiotica, sterven ze af, waardoor een onbalans in de darmbacteriën ontstaat die bekend staat als dysbiose.

Een andere recensie gepubliceerd in de International Journal of Molecular Sciences illustreerde de tol van deze onbalans. Onderzoek heeft aangetoond dat dysbiose kan bijdragen aan chronische aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen (PDS), obesitas, diabetes en kanker.

Twellman zegt dat een deel van het probleem is dat zonder gezonde bacteriën in onze darm, de celintegriteit langs het maagdarmkanaal lijdt. En wanneer de structuren van deze cellen verzwakken, kan dit een onnodige reactie van het immuunsysteem veroorzaken. “Dit is een van de dingen die chronische ontstekingen kunnen veroorzaken”, legt ze uit.

Ontsteking is een belangrijke reactie van het immuunsysteem om ons te beschermen tegen infectie of letsel – dus in dat opzicht is het een netto positief. Maar er kunnen zich problemen voordoen wanneer uw immuunsysteem overreageert op niet-bedreigingen (zoals bijvoorbeeld de verzwakte cellen van het maagdarmkanaal), waardoor een lichte, constante ontsteking ontstaat.

Wetenschappers blijven de risico’s bestuderen die samenhangen met chronische lichamelijke ontstekingen. Momenteel is onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Natuurgeneeskunde suggereert dat het wereldwijd een belangrijke oorzaak van invaliditeit en sterfte is en een rol speelt bij aandoeningen zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen, leveraandoeningen, auto-immuunziekten zoals lupus en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. (Enig goed nieuws is dat je zou kunnen overwegen om te minderen met een paar van deze voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken.)

ZIE D JAN/Getty Images

Bananen als hersenvoedsel

Het voeden van je darmmicrobioom kan ook een betere mentale gezondheid bevorderen. Emily Clairmont, een geregistreerde diëtist bij het University of Vermont Medical Center, zegt dat er een groeiend aantal onderzoeken is waaruit blijkt dat er nauwe, tweerichtingscommunicatie is tussen onze hersenen en onze darmen. “Onderzoekers suggereren dat veranderingen in het darmmicrobioom de communicatie met de hersenen kunnen wijzigen”, zegt ze. En die verandering kan veranderen hoe goed onze hersenen en darmen informatie doorgeven.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Klinieken en praktijk suggereert dat ontsteking een rol kan spelen in deze relatie. De studie koppelt aan dysbiose gerelateerde ontstekingen aan psychische aandoeningen zoals angst en depressie. Dus het handhaven van een uitgebalanceerd microbioom in de darm kan uw geestelijke gezondheid en algemeen welzijn bevorderen.

Maar, zegt Clairmont, het blijft een beetje een kip-of-ei-scenario. Met het prikkelbare darm syndroom als slechts één voorbeeld van hoe onze geest en darmgezondheid gerelateerd kunnen zijn, zegt deze diëtist: “We moeten nog de vraag beantwoorden wat er eerst was: de stress of het PDS. Misschien waren het veranderingen in darmbacteriën die resulteerden in veranderingen in neuronale paden en? [feeling stress]-of misschien was het de ervaring van stress die resulteerde in veranderingen in het darmmicrobioom.” (Om wat van die stress weg te nemen, bekijk je 10 Easy Self-Care Swaps om in 2022 te maken.)

Zijn bananen een diureticum?

Nog een voordeel dat bananen op je buik hebben? Er wordt gezegd dat ze een opgeblazen gevoel kunnen helpen verminderen.

Door ontstekingen te verminderen, kunnen de oplosbare, prebiotische vezels van de vrucht constipatie helpen verlichten – een veelvoorkomende boosdoener van een ongemakkelijk opgeblazen gevoel. Het hoge kaliumgehalte van een banaan helpt je nieren ook om overtollig water en zout uit je lichaam te spoelen, wat een diuretisch effect bevordert dat het vasthouden van water en een opgeblazen gevoel vermindert.

Maar dit effect gaat verder dan de esthetiek.

“Kalium helpt ook uw nieren om een ​​goede bloeddruk te behouden”, zegt Twellman. Dat komt omdat te veel water en zout in ons lichaam (wat kan gebeuren als onze nieren niet optimaal werken) onze aderwanden belasten. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat ze dikker en smaller worden, waardoor onze bloeddruk en het risico op hartaandoeningen toenemen.

Voor darm-, hart- en mentale gezondheid in één pakket, zijn hier 8 geniale manieren om bananen in je dagelijkse voeding te verwerken.

Hoe een goede darmgezondheid te hebben

Als prebiotische vezel voeden bananen de goede darmbacteriën en bevorderen ze een gezonde spijsvertering, zodat je er op je best uitziet en je goed voelt.

Toch komt er meer kijken bij het behouden van een gezond microbioom dan het eten van bananenchocolade-smoothies of door diëtisten goedgekeurd bananenbrood. Onze darmbacteriën hebben ook een uitgebalanceerd dieet nodig, dus de experts zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je een assortiment vol, vezelrijk voedsel eet.

Naast bananen komen prebiotica van nature voor in veel groenten, fruit en volle granen, zegt Clairmont. Haar lijst hiervan omvat uien, knoflook, appels, asperges, paardebloemgroenten en artisjokken uit Jeruzalem.

Hunnes voegt eraan toe dat bewust zijn van je antibiotica-inname ook goed kan zijn voor je darmgezondheid. Dat komt omdat antibiotica “vaak kunnen leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals diarree of constipatie, gas, krampen en misselijkheid”, legt ze uit. “Het is een goed idee om het gebruik van antibiotica te beperken tot alleen wanneer ze zijn voorgeschreven en nodig zijn”, zegt ze. Dat komt omdat antibiotica zijn ontworpen om slechte bacteriën te doden, maar ze vernietigen vaak ook de gezonde bacteriën, waardoor je microbioombalans wordt verstoord. (Lees meer over waarom je probiotica zou moeten nemen na antibiotica.)

Welke andere voedingsmiddelen worden in verband gebracht met een slechte darmgezondheid? Ultra-bewerkte voedingsmiddelen – denk aan fastfood of verpakt voedsel – worden geassocieerd met een lagere probiotische diversiteit, zegt Hunnes. Dus het beperken van deze verwerkte producten, die toch vaak geen vezels en voedingsstoffen bevatten, kan een volgende stap zijn in de richting van een betere gezondheid van je darmen en de rest van je lichaam.

In feite is de Gastro-enterologie en hepatologie onderzoek bevestigt dat voedingspatronen op jonge leeftijd – met name blootstelling aan ultraverwerkte voedingsmiddelen in de kindertijd en adolescentie – onze darmgezondheid als volwassenen kunnen beïnvloeden. Deze relatie omvat volgens de onderzoekers ons risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom of colorectale kanker.

Voel je je geïnspireerd om je microbioom te versterken voor een langdurige gezondheid? Hier zijn nog 6 prebiotische voedingsmiddelen die u naast bananen in uw dieet kunt opnemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.