Helpen hyaluronzuursupplementen uw huid echt?

Hyaluronzuur voor een gezonde huid

Een droge huid is geen pretje. (Of het is als een picknick in de woestijn midden in een hittegolf.)

Het kan rood worden, jeuken, schilferen en fijne lijntjes en rimpels des te duidelijker maken. Als uw huid droog genoeg is, kunnen zelfs de rijkste vochtinbrengende crèmes niet hydrateren.

Klinkt dat als jou? Het is misschien tijd om hyaluronzuur toe te voegen aan uw dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Deze krachtige hydrator – hij kan uitdroging tegengaan en de huid glad en mollig maken – is er in een paar vormen: actueel (denk aan serums en crèmes), injecteerbare huidvullers en orale supplementen.

We weten dat deze injectables de huid voller kunnen maken. En we weten dat hyaluronzuur in serums en crèmes, bij correct gebruik (niet op een droge huid!), kan helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. (Het wordt meestal naast vochtinbrengende crèmes gebruikt – wanneer het op een droge huid wordt aangebracht, kan het vocht uit de huid trekken.)

Maar wat is de consensus over de andere populaire vorm van hyaluronzuur: orale supplementen?

Sommigen zeggen dat ze je huid van binnenuit kunnen hydrateren. Is het allemaal maar een hype, of zit er wat concrete wetenschap achter hyaluronzuursupplementen?

We spraken met dermatologen om erachter te komen of het innemen van hyaluronzuur u dezelfde voordelen biedt als het op uw huid smeren. Dit is wat ze te zeggen hadden.

Wat is hyaluronzuur?

Voor een ingrediënt met behoorlijk coole superkrachten is hyaluronzuur een eenvoudig mannetje.

“Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature voorkomt in de huid en andere soorten menselijk weefsel”, zegt Nancy Samolitis, MD, een gecertificeerde dermatoloog en eigenaar van Facile Dermatology and Boutique in West Hollywood, Californië.

De helft van het hyaluronzuur in het lichaam bevindt zich in de huid, daarom is het zo’n enorm populair ingrediënt in huidverzorging. De hydraterende krachten zijn echter niet beperkt tot de dermis, de tweede, diepere laag van de huid.

“Hyaluronzuur wordt aangetroffen in die delen van ons lichaam die vocht en smering nodig hebben om te functioneren”, legt Flora Waples, MD, medisch directeur van Restor Medical Spa in Denver, uit. Je vindt het dus ook in je gewrichten.

Hoewel je lichaam het spul op natuurlijke wijze aanmaakt, neemt de hoeveelheid in je lichaam af met de leeftijd. Het vochtverlies dat optreedt naarmate we ouder worden, is u misschien al opgevallen. Het resultaat: een droge huid.

Dat is wanneer mensen zich tot hyaluronzuur wenden, in de vorm van actuele producten, orale supplementen of geïnjecteerde huidvullers.

“In zijn synthetische vormen, zoals huidvullers, doet het in wezen hetzelfde [as naturally produced hyaluronic acid]’, zegt Jennifer M. Segal, MD, een gecertificeerde dermatoloog en oprichter van het Metropolitan Dermatology Institute in Houston.

Actueel hyaluronzuur voor de droge, ouder wordende huid

Bepaalde huidverzorgingsingrediënten worden de trend du jour en verdwijnen alleen uit de schijnwerpers wanneer de industrie collectief naar het volgende grote ding gaat.

Niet zo voor hyaluronzuur: het is blijvend populair omdat het werkt.

“Het heeft een geleiachtige textuur en houdt meer dan 1.000 keer zijn gewicht in water vast, waardoor de huid stevigheid en hydratatie krijgt”, legt Dr. Samolitis uit.

Je kunt hyaluronzuur zien als een magneet, die water aantrekt en het vocht in de huid trekt.

Bezorgd dat het hard zal zijn voor je huid? Maak je geen zorgen. Het kan “zuur” in zijn naam hebben, maar het werkt als een huidhydrator (iets dat een bevochtiger wordt genoemd), niet als een exfoliator.

En omdat het van nature in het lichaam voorkomt, wordt het goed verdragen en kan het buitengewoon effectief zijn om die droge huid dunner en voller te maken.

Je kunt het dagelijks gebruiken, op een vochtige huid en onder een vochtinbrengende crème of in de vorm van een vochtinbrengende crème.

(Dit zijn de beste anti-verouderingsproducten voor elke prijs.)

Guido Mieth/Getty Images

Wat zijn hyaluronzuursupplementen?

Hoewel actueel hyaluronzuur – de crèmes, lotions en serums die je op je gezicht kunt aanbrengen – populair zijn, zijn het niet de enige hyaluronzuurproducten die je in de winkelrekken vindt. Orale supplementen duiken ook overal op.

Hyaluronzuursupplementen zijn niet langer een randverschijnsel: ze zijn zelfs zo alledaags dat je ze in de schappen van veel supermarkten en apotheken zult vinden.

De supplementen zijn bedoeld om oraal in capsulevorm te worden ingenomen, soms tot tweemaal per dag. Er is geen standaarddosering, hoewel 120 milligram gebruikelijk is.

Sommige merken voegen collageen toe aan de mix, zoals Country Life deed voor zijn Bio-Active Hyaluronic Acid Complex, terwijl andere biotine bevatten, zoals Vital Proteins deed voor zijn Skin Hydration Boost. Anderen komen in een gummy-vorm, zoals Hum’s Glow Sweet Glow.

Wat het merk ook is, Kelly Bickle, MD, een dermatoloog in Santa Monica, Californië, gelooft dat hyaluronzuur positieve huidverzorgingsresultaten kan hebben als het als supplement wordt ingenomen.

Volgens Bickle hebben hyaluronzuursupplementen de potentie om de hydratatie te stimuleren en rimpels te verminderen. Als gevolg hiervan kunnen ze leiden tot een jeugdiger uiterlijk.

Wat de wetenschap zegt over hyaluronzuursupplementen

Orale supplementen van hyaluronzuur lijken bijna te mooi om waar te zijn, maar er is enig wetenschappelijk bewijs dat ze ondersteunt – tenminste als het gaat om het verlichten van kniepijn.

Maar als het gaat om hun potentieel om de huid te hydrateren, is er meer anekdotisch bewijs dan onderzoek. Weinig studies hebben huidhydratatie direct gekoppeld aan aanvullend hyaluronzuur.

Dat betekent niet dat de supplementen stapelbed zijn. Ze zijn gewoon het nuttigst voor iets anders dan een vollere huid. Studies die het verband tussen hyaluronzuursupplementen en kniepijn onderzoeken, laten een veelbelovende correlatie zien.

Een studie gepubliceerd in Wetenschappelijk Wereldjournaal ontdekte dat 200 milligram hyaluronzuur een jaar lang één keer per dag oraal werd ingenomen, de symptomen van artrose in de knie bij mensen jonger dan 70 jaar hielp verbeteren.

Dit effect was waar wanneer het werd gedaan in combinatie met quad-versterkende oefeningen, een veel voorkomende behandeling voor kniepijn. Het is echter moeilijk om te weten of de supplementen de symptomen van artritis verminderden; het is mogelijk dat de oefening de grootste rol speelde.

Ondertussen, een artikel uit 2016 in Voeding Journal, waarin tussen 2008 en 2015 meerdere onderzoeken met hyaluronzuur werden beoordeeld, merkte op dat onderzoeken “duidelijk suggereren dat hyaluronzuur door het lichaam wordt opgenomen.”

Verder toonden de onderzoeken ook aan dat het supplement kan helpen pijn in de knie te verminderen. Maar de onderzoekers merkten op dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen hoe het supplement in het lichaam werkt.

De studie concludeerde dat oraal hyaluronzuur een milde effectiviteit vertoont zonder bijwerkingen. Met andere woorden, suppletie met hyaluronzuur vormt geen direct risico.

Maar zal het je iets opleveren? Het is mogelijk – als u artrose van de knie heeft. Wat betreft het huidhydraterende effect, zonder gedegen onderzoek blijft het een onbekende.

(Dit zijn de anti-verouderingssupplementen die artsen aanbevelen.)

Welk type hyaluronzuur is het beste?

Als u op zoek bent naar de beste resultaten van uw hyaluronzuur, wat is dan het geld waard: actueel of oraal? Voor Dr. Segal is het antwoord geen van beide. “Geïnjecteerd is het beste”, zegt ze.

Populaire hyaluronzuurinjecties zijn Juvederm, Restylane en Voluma, hoewel er veel op de markt zijn.

Elk werkt echter ongeveer hetzelfde. Ze worden in de huid geïnjecteerd, wat leidt tot opvullende effecten die ergens tussen zes maanden en twee jaar aanhouden.

Ongeacht welke filler u kiest, bespreek eerst mogelijke bijwerkingen met uw arts.

Marisa Garshick, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij MDCS Dermatology in New York City, merkt op dat alle vulstoffen mogelijke bijwerkingen kunnen hebben, waaronder blauwe plekken en zwelling.

In zeldzame gevallen bestaat het risico op verstopping van bloedvaten, wat een verstopping van een bloedvat is.

Deze bieden misschien het grootste effect, maar als u niet geïnteresseerd bent in injecties, stelt Dr. Segal voor om actueel hyaluronzuur te kiezen. De aanbeveling staat, ongeacht het type huid dat je hebt.

“Hyaluronzuur wordt door de meesten goed verdragen omdat het een hydrator is”, zegt Michelle Henry, MD, klinisch instructeur dermatologie aan het Weill Cornell Medical College en oprichter van Skin and Aesthetics Surgery of Manhattan. “Als iemand erg vettig is, kan hyaluronzuur alleen worden gebruikt.”

U zult geen van de door de documenten aanbevolen orale hyaluronzuursupplementen opmerken. Er is gewoon te weinig bewijs dat ze meer doen dan je bankrekening leegpompen.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel hyaluronzuur van nature in de huid voorkomt, kunnen allergische reacties optreden, zegt dr. Segal.

“Hyaluronzuur is grotendeels een inerte stof”, zegt Dr. Segal. Als er al reacties optreden, hebben deze mogelijk te maken met de andere ingrediënten in het product.

Zoals bij elk supplement, is het kiezen van een gerenommeerd merk de sleutel. Ze worden niet gereguleerd door de Food and Drug Administration zoals medicijnen dat zijn, wat betekent dat je er nooit helemaal zeker van kunt zijn dat je niet onbewust gifstoffen binnenkrijgt. De beste manier om uzelf te beschermen, is door een product te kiezen dat door derden is getest.

En geloof niet alles wat je op het etiket leest. Er is daar ook geen regelgeving, dus een supplement doet niet per se wat het beweert.

In het geval van hyaluronzuursupplementen is er weinig bewijs dat ze je huid daadwerkelijk hydrateren, voller maken of rimpels verminderen. Spaar je geld voor een hyaluronzuurserum of crème, of een hyaluronzuurfiller.

Bekijk vervolgens de beste moisturizers voor uw huidtype.

Leave a Reply

Your email address will not be published.