Heeft Matcha cafeïne? Wat je moet weten

Iedereen houdt van matcha

Regenboogkleurige, op eenhoorn geïnspireerde drankjes zijn misschien een rage op sociale media, maar als het op gezondheid aankomt, is er een betere (en nog steeds Instagrambare) optie: matcha.

Hoewel de oorsprong ervan eeuwen teruggaat in China en Japan, is dit type groene thee zeker in opkomst in heel Amerika.

“De afgelopen jaren is matcha enorm populair geworden en er is geen vertraging”, zegt Patricia Bannan, een in Los Angeles gevestigde geregistreerde diëtist en expert op het gebied van gezond koken.

Op basis van een Market Watch-rapport wordt verwacht dat de wereldwijde matcha-markt in 2025 maar liefst $ 1,97 miljard waard zal zijn. Ter vergelijking: in 2018 werd het gewaardeerd op iets meer dan $ 1,39 miljard.

De groei van Matcha kan te maken hebben met de talloze gezondheidsvoordelen en het feit dat consumenten het zien als een solide vervanging voor koffie.

En in tegenstelling tot in de afgelopen decennia, is matcha direct beschikbaar. “Je kunt matcha overal vinden, van coffeeshops tot lokale supermarkten in alles van matcha-thee, lattes, shots en zelfs desserts”, zegt Bannan.

Pak een drankje (matcha latte, wie dan ook?) En bereid je voor om te leren waarom matcha gezond is en hoe het cafeïnegehalte zich verhoudt tot andere drankjes.

Wat is matcha-thee?

Matcha mag dan groen zijn (een heel heldere, mooie tint), maar het is niet hetzelfde als doordrenkte groene thee.

Het wordt gemaakt door jonge groene theeblaadjes tot een fijn poeder te malen. Dat is het matchapoeder dat je kunt kopen. Je zult het poeder met heet water kloppen om deze kop goedheid te maken.

Het resultaat is een aardse groene drank met umami.

Bij traditionele groene thee laat je de bladeren in heet water trekken en verwijder je ze. Maar als je matcha drinkt, consumeer je de hele theeblaadjes – samen met al hun voedingsstoffen.

Matcha-voordelen

Het is mooi en lekker en een goed cafeïnehoudend alternatief voor koffie, maar de beste reden om matcha te drinken? Om je gezondheid een boost te geven.

Regelmatige matcha-consumptie kan het risico op kanker en hartaandoeningen verminderen, helpen bij het beheersen van het gewicht en de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van de hersenen, immuniteit en inspanningen tegen veroudering ondersteunen.

Ja, de matcha-voordelen maken de hype waar.

De thee levert gezondheidsbeschermende bioactieve stoffen, zoals chlorofyl en het aminozuur L-theanine. Bovendien biedt het een beetje vitamine A, C en K, ijzer en vezels.

Maar de antioxidanten, waaronder polyfenolen en catechines, zijn het echte hoogtepunt voor de gezondheid. Ze beschermen uw gezondheid en kunnen zelfs chronische ziekten voorkomen.

En matcha zit er vol mee. Dat komt omdat je de bladeren drinkt, niet alleen in water weken.

“Het hele blad drinken biedt antioxidanten en gezondheidsvoordelen op een hoger niveau dan andere superfoods, zoals acaibessen of goji-bessen”, zegt Vandana Sheth, geregistreerd diëtist en auteur van My Indian Table: snelle en smakelijke vegetarische recepten.

Zelfs vergeleken met gebrouwen groene thee, biedt matcha een meer geconcentreerde hoeveelheid goede plantenstoffen.

“Matcha is een van de meest antioxidantrijke dranken ter wereld”, zegt Robin Foroutan, RDN, een in New York City gevestigde woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek.

“Matcha kan tot 137 keer meer catechines per portie bevatten dan andere soorten groene thee”, voegt Bannan toe.

Hoeveel cafeïne zit er in matcha?

Voor sommige mensen is de cafeïne in matcha een zegen, waardoor het een alternatief is voor koffie op dagen dat ze slepen. Voor degenen die gevoelig zijn voor cafeïne, kan het een nadeel zijn.

Dus hoe stapelt het drankje zich op?

“Hoewel matcha meer cafeïne bevat dan gewone groene thee, bevat het over het algemeen minder dan koffie”, zegt Bannan. “Echter, zoals bij alle soorten thee en koffie, kan de hoeveelheid cafeïne sterk variëren, afhankelijk van hoe het wordt gebrouwen en hoe geconcentreerd het is.”

Hier is een korte blik op hoe het cafeïnegehalte in een kopje matcha zich verhoudt tot andere cafeïnehoudende dranken:

thehealthy.com

Cafeïne kan uw gezondheid ten goede komen

Cafeïne heeft voordelen die verder gaan dan dat geroezemoes. Het is een belangrijke reden waarom matcha een onderscheidende, maar toch gewenste smaak en geur heeft.

Cafeïne werkt eigenlijk als een krachtige antioxidant in matcha. Het kan mogelijk ook de andere antioxiderende eigenschappen van de drank versterken.

Over het algemeen wordt cafeïne in verband gebracht met mogelijke ontstekingsremmende effecten en verminderde oxidatieve stress, volgens een onderzoek uit 2017 in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

De meeste volwassenen kunnen op een gezonde manier dagelijks tot 400 milligram cafeïne consumeren. Maar het heeft wel een keerzijde.

Behalve dat het een bekend stimulerend middel is voor het centrale zenuwstelsel (daardoor voel je je alert), wordt cafeïne in verband gebracht met een toename van maagzuur en kan het de calciumabsorptie verstoren.

Sommige mensen moeten mogelijk cafeïne beperken, zoals mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), slaap- of angststoornissen, hoge bloeddruk, onregelmatige hartritmes of chronische migraine.

Kinderen, tieners en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, willen misschien ook cafeïnevrij blijven.

Cafeïne in matcha biedt extra voordelen

Gelukkig lijkt cafeïne uit matcha mensen niet zo zenuwachtig te maken als cafeïne uit koffie.

“Hoewel koffie een beetje snel kan zijn, ben ik dol op matcha vanwege zijn kalmerende energie”, zegt Foroutan. “De L-theanine in matcha bevordert de kalmerende afgifte van neurotransmitters, wat samen met een klein beetje cafeïne je kan helpen je beter te concentreren en je energieker te voelen.”

Recent onderzoek gepubliceerd in de Journal of Medicinal Food ontdekte dat het aminozuur L-theanine inderdaad de aandacht kan verbeteren.

Bovendien houden de cafeïne-effecten van matcha “langer aan omdat het, in combinatie met L-theanine, langzaam door het lichaam wordt afgegeven”, zegt Sheth.

“Als je die piek en crash met cafeïne niet hebt, en je hebt die zachte afgifte, voel je je alert, maar voel je je niet springerig”, zegt ze.

Sorry, koffieliefhebbers. Koffiebonen hebben dit unieke aminozuur niet.

Vrouw die matcha latte thuis bereidt

Westend61/Getty Images

De manier waarop je matcha maakt, heeft invloed op de cafeïne

Factoren waar u geen controle over heeft, kunnen het cafeïnegehalte van matcha beïnvloeden, waaronder de leeftijd van de bladeren (oudere bladeren bevatten minder cafeïne) en de landbouwomstandigheden waarin de bladeren werden gekweekt.

Maar je hebt wel enige controle over wat er daarna gebeurt als je thuis matcha maakt.

Watertemperatuur

Er lijkt een “Goldilocks” -temperatuur te zijn voor het water waarin matchapoeder moet worden geklopt.

Onderzoek gepubliceerd in een 2020-uitgave van voedsel suggereert dat het meeste antioxiderende potentieel van matcha wordt geassocieerd met een brouwtemperatuur van 194 ° F.

Een studie in de Journal of Food Science and Technology ontdekte dat de meeste cafeïne uit doordrenkte groene thee kan worden geëxtraheerd door drie minuten op 185° F te brouwen.

Dus, in praktische termen, als u streeft naar tussen 175 ° F en 200 ° F, zit u rond het gunstige bereik. Maar ga daar niet over. De catechines en vitamine C in matcha kunnen verminderen bij hogere brouwtemperaturen.

Een voedselthermometer kan u helpen de watertemperatuur te meten.

Brouwtijd

Zal het langer in heet water blijven van je matchapoeder het cafeïnegehalte verhogen (of verlagen)? Nee.

Cafeïne is stabiel, dus als je het matchapoeder eenmaal volledig in stomend water hebt geklopt, is het klaar om te drinken. U hoeft niet te wachten na het brouwen.

Je hoeft je drankje ook niet te tuffen voordat de cafeïne degradeert. Het zal niet kapot gaan na verloop van tijd.

Met andere woorden, je kunt langzaam en aandachtig van matcha nippen terwijl je nog steeds alle oogverblindende voordelen van de cafeïne krijgt.

Hoeveelheid matcha

Hoeveel matchapoeder je gebruikt, maakt een verschil in het cafeïnegehalte van je drankje. Hoe meer matcha, hoe meer cafeïne.

Matcha-liefhebbers gebruiken meestal 1 theelepel matcha-poeder voor een kopje matcha-thee.

Maar er is een andere manier om het drankje te bereiden: tot koicha, een dikke matcha. Deze versie gebruikt twee keer zoveel poeder. Dat betekent ook dat het twee keer zoveel cafeïne bevat (en twee keer zoveel antioxidanten).

Kun je cafeïnevrije matcha kopen?

Als je de voordelen van matcha (en de heerlijke smaak!) wilt hebben, maar geen cafeïne wilt, heb je geluk.

“Onlangs zijn er enkele cafeïnevrije matcha-poeders beschikbaar gekomen die minder cafeïne bevatten”, zegt Bannan.

Sommige cafeïnevrije poeders om te proberen zijn:

Je kunt ook een matcha-alternatief proberen dat bekend staat als sencha. Dit is niet precies hetzelfde als matcha – de theebladeren worden op verschillende manieren gekweekt – maar het kan je een andere optie bieden als je geen cafeïne kunt drinken.

“Sencha-poeder wordt meestal op de markt gebracht als een matcha met weinig cafeïne”, zegt Foroutan. “Sommige bedrijven gebruiken ook een cafeïnevrij proces op waterbasis om cafeïne verder te verwijderen, wat de voorkeur heeft boven een op chemicaliën gebaseerd cafeïnevrij proces.”

En vergeet eenvoudige wiskunde niet. “Je kunt ook minder matcha-poeder gebruiken in wat je ook maakt om het cafeïnegehalte automatisch te verminderen”, zegt Bannan.

Je kunt je matcha hebben en ook drinken

Matcha is een gezonde en lekkere keuze voor iedereen. (Ja, zelfs als uw ochtend begint met een kopje doordrenkte thee of koffie.)

Als je het wilt proberen, probeer dan eens een kopje Joe of traditionele thee met matcha.

“Of je matcha nu gebruikt om thee te zetten of toe te voegen aan je smoothie of gebak, zoek naar gecertificeerde biologische variëteiten voor maximale gezondheidsvoordelen”, zegt Bannan.

En probeer Foroutans favoriete manier om matcha te maken: als matcha latte, bij voorkeur ijskoud.

“Ik maak het met matcha van ceremoniële kwaliteit, amandelmelk en een klein beetje ahornsiroop voor zoetheid”, zegt Foroutan. “Ik voeg ook wel eens een paar druppels rozenwater toe als ik zin heb in iets exotisch.”

Leer vervolgens over matcha in huidverzorging.

Leave a Reply

Your email address will not be published.